Závada v "antickém modelu" ?

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Závada v "antickém modelu" ?

Příspěvek od Josef »

Docela mě zaujaly některé souvislosti z článku Václava Cílka a Jiřího Filipa nazvaného "Podobáme se Římanům, skončíme jako oni?", zejména když si dám do souvislosti obě podtržené pasáže. A tak čistě hypotetickou otázkou k diskuzi může být, zda je převzatý tzv. "antický model" skutečně už ze své vlastní podstaty vadný a zda opravdu může být pravou příčinou součaného neutěšeného stavu nebo se jedná je o shodu náhod?

Cituji z článku:
V polovině 18. století byl svět překvapen výkopy řeckých chrámů a fresek v italském Paestu. Plány a pohledy na slavné antické ruiny se začaly stávat běžnou výbavou šlechtických a měšťanských salonů...
...Antická uměřenost a stabilita nalezla svůj výraz nejenom v hudbě a architektuře klasicismu, ale také se stala modelem, podle kterého vznikala ministerstva a systém státní správy.
Mělo to jeden háček – lidé té doby četli antické autory, snili o velkých říších, žili podle zásad antického práva a bydleli v budovách, které se těm římským podobaly. Jenže věděli, že celá ta velkolepá stavba antického světa se zhroutila...


Pro úplnost, celý článek je například zde http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ ... civilizaci a ještě na spousta dalších místech internetu.
Uživatelský avatar
MRAK
VIP
Příspěvky: 3020
Registrován: 13.01.2011 11:02
Bydliště: Sever

Re: Závada v "antickém modelu" ?

Příspěvek od MRAK »

Zajímavý článek :!:

Z hlediska historie a vývoje lidstva není kolaps jednoznačnou katastrofou, protože často stojí na počátku nové, vyspělejší říše, ale z hlediska jednotlivce je neštěstím.

:roll:
bohužel je to tak ....
Uživatelský avatar
MRAK
VIP
Příspěvky: 3020
Registrován: 13.01.2011 11:02
Bydliště: Sever

Re: Závada v "antickém modelu" ?

Příspěvek od MRAK »

Anatomii civilizačního kolapsu můžeme popsat tímto obecnějším scénářem: delší dobu dochází k oslabení centrální autority, objevují se nepokoje a vzpoury. Vláda je schopna vybírat méně daní. Roste vnější tlak lidských skupin z oblastí mimo vliv centrální vlády. Vláda se snaží mobilizovat různé záložní zdroje primární i sekundární produktivity, ale je neúspěšná. Tato mobilizace zvyšuje tlak na obyvatelstvo, které se zlobí a brání. Politické centrum upadá a na jeho místě se objevují periferní střediska. Stát přestává chránit své občany. Nastává období bez zákonů. Velké stavby zůstanou nedokončeny. Kultura upadá.

Co mi to připomíná ... ????
Kde jsem to už jenom viděl ... ????
Včera večer v televizních novinách? :!: :!: :!:
Odpovědět