Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Diskuze o všem možném, tedy kavárnička, hospůdka, jak kdo chcete, jedinou podmínkou je dodržení pravidel fóra.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
Příspěvky: 4681
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od Karlos »

Bohuzel nase uzemi neposkytuje takovou vyhodu pro zbudovani ucinne obrany jako alpy svycarum. Ti maji treba minometne bunkry zastrilene na klicove uzly ktere neni mozno lehce objet...

Dalsi problem by byl nakup cehokoliv. Armadni zakazky to je ucebnicovy priklad rozkradani a ekoanomicke nevyhodnosti.

Ty topoly jsou jistota... i kdyz u nas by se nakonec zjistilo ze rakety jsou jen makety vyrezany z topoloveho dreva protoze se udelala chyba v zadavaci dokumentaci (v cene by samozrejme chyba nebyla).

Ale abych nebyl jen za pesimistu vzdy je lepsi delat alespon neco nez nic takze ano milicni system se mi libi a vazne bych uvazoval o prihlaseni se.
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od Kocour »

Co se protivzdušné obrany týče - válka je věc ekonomiky. Oni můžou lítat Sučky, spoustu našich kamarádů zabít, ale pokud takhle bojují s rozptýlenými pěšáky, ekonomicky je to zničí a oni to vědí.

Vidím to podle hesla maskovat, maskovat, maskovat.

Samozřejmě Švýcaři mají větší potenciál, ale i podle toho, co vidíme, strategií Rusů je salámová taktika - vojensky a politicky izolovat země nebo jejich části a potom je obsadit pod záminkami mezinárodní pomoci při zjednání pořádku, pozvání odštěpenou skupinou a pod. (což se nám mimochodem už jednou taky přihodilo). Takže samotný předpoklad odhodlaného, i když ne vojensky plnohodnotného odporu, by mohl být dostatečně demotivující pro případný vpád. Momentálně na víc nemáme prachy, ale mně to připadá jako nejpřirozenější reakce na novou situaci.

Navíc taková armáda je výrazně neofenzivního charakteru, takže nepřilévá olej do ohně. Respektive, Rusové ve svých médiích můžou tvrdit něco jiného, ale tady jde o to, abychom nebyli peskováni našimi spojenci pro domnělou eskalaci situace.

Jo, a chtělo by to vystoupit z konvence o zákazu protipěchotních min ;)
GOD
VIP
Příspěvky: 712
Registrován: 09.05.2012 11:18

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od GOD »

teraz sa tu preberá obrana voči RF? wtf?
vz 58 do každej rodiny? - to ich budeme pýtať z afriky naspeť?
situácia je taká, že všetko je rozkradnuté / odpredané ako nadbytočný majetok.

pekne sa naplní to heslo: kdo nechce platiť armádu vlastnú v blízkej dobe bude platiť cudziu.

kdo bude brániť? cestujete MHD - vlaky autobusy električky? všimnite si aké vzory sú pre mladú generáciu a dojde vám kam to smeruje.

ps.: dobrý vojak je otázka intenzívneho pol roka, otazka je kedy sa začne.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od Maximus »

Dopoledne jsem napsal tento příspěvek, ale k odeslání jsem se dostal až nyní, takže nápad budou podobné jako u některých kolegů výše.

Dovolím si trochu fantazie a budu teoretizovat:

Na základě analýz konfliktů za posledních sto let mi vychází, že malá země ala ČR/SR nemá proti odhodlané velmoci v symetrickém konfliktu sebemenší šanci. Pouze propracovaný asymetrický způsob boje dostatečného množství odhodlaných bojovníků podpořených vhodnou výzbrojí dokáže způsobit případnému útočníkovi natolik významné škody, že bude hodně zvažovat výhodnost případného útoku. Velmoci se dostatečně "spálili" ve Vietnamu, Afganistánu, Čečensku, ... .

Profesionální vojáci by měly plnit především roli obsluhy "hi-tech" výzbroje jako jsou letadla, vrtulníky, obrněná technika, dělostřelectvo, PVO systémy, ženijní technika a tvořit speciální jednotky a obecně jednotky určené do zahraničních misí. Rovněž by to byly "školitelé" NG, kde by plnily roli vyššího důstojnického kádru.

Pak by měla existovat "Národní garda", která by působila co nejvíce regionálně a byla by založena na dobrovolnicko-vlasteneckých hodnotách. Ideální by byl švýcarský model, kdy nikdo není nucen nastoupit na vojenskou službu, ale kdo odmítne vojenskou či civilní službu, tak automaticky platí vyšší daně. Rozhodně by nebyla vyžadována extra kondička jako u AZ či profesionálů, protože osobně si myslím, že i parta pupkatých "strejců", kteří mají spolu něco nacvičeno, patřičnou výzbroj a samozřejmě patřičnou motivaci, tak dokáže splnit bojový úkol lépe než parta narychlo povolaných branců v nejlepší fyzické kondici.

Národní garda by primárně plnila funkci "první pomoci" během živelných pohrom a katastrof (povodně, vichřice, blackout, teroristické útoky, ...) kdy místní jednotky NG by byly místě pohromy či potřeby přirozeně nejblíž. Takže výcvik by byl podřízen také této funkci. Vlastní vojenský výcvik by byl specializovaný na metody guerillového boje, ale člen NG by byl schopný plnit funkci pěšáka a obsluhovat standartní pěchotní zbraně AČR, granátomety, lehké minomety, RPG,přenosné PTŘS a někteří "specialisté" i přenosné PLŘS. Plus někteří členové NG by měly i ženijní, radiotechnický, odstřelovačský, zdravotnický či jiný speciální kurs.

V případě ohrožení země by NG nafasovala výzbroj a výstroj (uniforma a hodnosti jako u standartních vojenských jednotek AČR - ve válečném konfliktu by tak měli standartní status kombatanta) a jednotky by sloužily primárně v rámci svého území (dejme tomu kraje či území několika bývalých okresů) a pouze v případě vlastního souhlasu by se přičlenily k jednotkám profesionální armády. Jinak by jednotky působily v rámci družstev či čet, i když organizačně by NG bylo organizováno v rámci "regionálních" rot NG řízených a organizovaných v případě ohrožení profesionálním důstojníkem, který by se přičlenil k velitelským strukturám NG a měl na starosti koordinaci bojové činnosti s AČR.

Co se týká nákladů, tak vy to nebylo určitě levné (rozhodně ale spíše jen ve zlomcích HDP), aby tato struktura byla opravdu efektivní a měla skutečný odstrašující efekt na potencionálního nepřítele. Otázkou je fakt, že podobná struktura vytvářející určitý pocit sounáležitost občanů státu, národní hrdosti a vlastenectví (nikoliv nacionalismu) spojené se schopnosti se bránit v podstatě komukoliv je určitě dobrá pro samostatný stát a nikoliv pro od reality odtržené úředníky z Bruselu zaslepené křivostí okurek a pomazánkovým máslem.

Už jinde jsem načrtl výhodnost kooperace států V4 případně i dalších zemí na konceptu společné ochrany a kooperace nejen na nákupu vojenské techniky a výstroje, ale i na samotném vývoji. Státy by koordinovanou modernizací techniky a nákupem nové výzbroje ušetřily nemálo finančních prostředků a navíc by probíhala určitá unifikace. Společná cvičení vojáků z těchto zemí a ekonomické vazby by utužily vzájemné vztahy a důvěru i pro případné "nedobré" časy.

Osobně bych kladl důraz v armádě důraz na posílení PVO obrany (modernizace systémů KUB, Strela, další RBS 70?) a nákup minimálně několika set moderních přenosných PLŘS jako je FIM-92D Stinger nebo Starstreak a PT obrany - pořízení tandemových kumulativních střel do starých, ale stále efektivních RPG7 a nějakých moderních PTŘS schopných efektivně ničit moderní bojové tanky jako jsou systémy krátkého dosahu RB57 NLAW/MBT LAW (efektivní dosah 600m) či další PTŘS Javelin (dosah 2500) či Spike (dosah 4000 m).
Pro obsluhu těchto přenosných PT a PL systémů existují poměrně levné simulátory, které by umožnily proškolit dostatek případných obsluh z řad AČR a NG.

Jak jsem psal výše, cena za schopnost způsobit citelné ztráty nepříteli něco stojí - pokud budeme uvažovat o nákupu 500 kusů FIM-92D Stinger nebo Starstreak - orientační jednotková cena 38 tisíc $ či 6,7 tisíc $, tak se státní rozpočet prohne 0,67 - 3,8 mld. Kč. Nicméně pokud se uvažuje o tom, že korupcí přichází ČR ročně o 100 mld. a Slovensko zhruba o polovinu, tak jen snížení „rozkrádaček“ státního rozpočtu o 10% umožní financovat takovéto nákupy úplně v pohodě.

Závěrem ukončím svoje snění a spadnu nazpět do reálií současné ČR a EU a řeknu si bohužel :evil: :evil: :evil:-
maci
Příspěvky: 770
Registrován: 24.06.2012 23:22

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od maci »

Dnešní politik odkojený EU nikdy nedovolí vyškolit si potenciální problémové voliče, kteří v případě jakékoli sviňárny se chopí zbraní. Představ si, že EU něco nařídí a občané ČR začnou protestovat. Vlítnou sem spojené jednotky EU(humanitární pomoc) a čekali by na ně velké ztráty, protože vycvičené obyvatelstvo by se bránilo. NG je v ČR a EUutopie, kterou by EU zakázala hned v zárodku.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od Maximus »

Však píšu, že je to bohužel jen snění - bez vystoupení z EU v podstatě nemožná záležitost. Nicméně v případě kolapsu USA a tedy i NATO jediná cesta k zajištění relativní nezávislosti malých států v centru Evropy.
maci
Příspěvky: 770
Registrován: 24.06.2012 23:22

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od maci »

Proti komu se bránit? Všechny okolní státy nás mají zmapovaný. Němci + Osteraich za II. světové, Poláci v 1968, Slováci jsou tu jako doma. Takže žádné tajné obranné postavení se nekoná. Na gerilovou válku tu nemáme lesy, ani hory a v případě obsazení udělají na Moravě rojnici a za týden jsou v Aši. (Tedy pokud se Morava neodtrhne a náhodu vyhlásí nový stát Velkou Moravu)Vidím než dva scénáře. Obsazení cizím vojskem mimo EU - velký průser a začátek III.svět., nebo obsazení vojskem EU při jakékoli odstředivé náladě. Třetí a velmi nepravděpodobná je rozpad EU a tam si nejsem jistej, jestli připadneme Německu, Rakousku, nebo Polsku?
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od Maximus »

S tou nevhodností území ČR/SR pro "paryzánský" zpúsob boje bych neviděl tak černě (Irák není o moc lepší), navíc zastavěné aglomerace mohou být pro mechanizovanou pěchotu s tanky docela peklo - viz. Groznyj :devil - pokud se používají PT miny, IED a hlavně pancéřovky či PTŘS využívající studený start (minimální demaskující příznaky, schopnost odpalu z uzavřených prostor) vycvičenými bojovníky, tak ztráty bojové techniky mohou být obrovské.
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od Terminated Account »

Oficiální strategií AČR v případě napadení země konvenčními silami nepřítele je kompletní stažení na území spřáteleného státu a přeskupení sil. O ČR by se rozhodně nebojovalo na území ČR.
Uživatelský avatar
alive
Příspěvky: 819
Registrován: 09.12.2011 20:53
Bydliště: Samota u lesa

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od alive »

Mozna trochu OT, ale...treba o tom nekdo neco vite...Behem poslednich dvou dnu, jsem na vychode strednich cech zaznamenal nezvykly presun vojenskych kolon ( 5x a to jezdim malo) - vesmes cisterny s pitnou vodou.
Uživatelský avatar
goral
Příspěvky: 1410
Registrován: 01.07.2011 23:53
Bydliště: Morava!

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od goral »

Spis bych rekl, ze oficialni strategii ACR je "To se u nas preci nemuze stat"


Kazdopadne velmi souhlasim s Maximem a to temer do posledni vety. Jediny problem vidim v aktualnim lidskem potencialu. Verte mi, ze kvalita nove prichozich do armady je dosti zalostna. Najdou se dobri kluci, ale v konecnem dusledku je to tragedie. Zrejme by to bylo resitelne vhodnym systemem vycviku a predevsim znovuobnovenim volnocasovych organizaci pro deti - Skaut, Orel, Sokol- ovsem v jejich puvodnim slova smyslu. Tedy ne to, co se tam deje ted (cesty vyjimkam).
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od Terminated Account »

Goral: Tyto informace jsou z Bílé knihy, takže opravdu oficiální. Stačí si ji přečíst.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od Maximus »

Současná Bílá kniha AČR je jen taková variace na bílou vlajku - podle mne by se měla část generálního štábu a odopovědných politiků zavřít za vlastizradu (přinejmenším) :devil :punch.
Uživatelský avatar
goral
Příspěvky: 1410
Registrován: 01.07.2011 23:53
Bydliště: Morava!

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od goral »

Macu to byl pokus o for ;)
proste si tak pripadnu jak vzhledem k ACR tak i PCR... cvici se schematicky, vybaveni je zastarale a pokud je vyzadovan vycvik reflektujici velmi realne situace v blizke budoucnosti, je nekym nahore moudre rozhodnuto, ze na neco tak nerealneho je zbytecne cvicit a ze to se u nas nemuze prece stat...
Stejnym stylem se cvici na zahranicni operace, kdy se trenuji veci v ramci mandatu, ale vubec se nepocita s tim, ze by treba, nedejboze, se na cechy strilelo...

Maximus- :yes
Uživatelský avatar
MRAK
VIP
Příspěvky: 3020
Registrován: 13.01.2011 11:02
Bydliště: Sever

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od MRAK »

Maximus .... mě se nejvíc líbila ta věta o pupkatých strejcích ......

tak nějak se mi trošku vybavili LM ....... :mrgreen:
Uživatelský avatar
miculas
Rozpadlík
Příspěvky: 271
Registrován: 22.07.2012 19:15
Bydliště: Hanácké Athény

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od miculas »

MacGyver píše:Tyto informace jsou z Bílé knihy, takže opravdu oficiální. Stačí si ji přečíst.
Kecáš, nic takového v Bílé knize není, už jsme to jednou řešili.
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od Terminated Account »

Tato informace mi utkvěla v hlavě při četbě diplomek, nebo odborných článků. Zdroj momentálně nemůžu najít, ale zkusím pohledat.
Uživatelský avatar
miculas
Rozpadlík
Příspěvky: 271
Registrován: 22.07.2012 19:15
Bydliště: Hanácké Athény

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od miculas »

Neutkvěla. Normálně kecáš, sorry...
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od Terminated Account »

Nemusíš se omlouvat, prostě to najdu ;)
Uživatelský avatar
miculas
Rozpadlík
Příspěvky: 271
Registrován: 22.07.2012 19:15
Bydliště: Hanácké Athény

Re: Potenciál AČR a ASR bránit vlastní území

Příspěvek od miculas »

Odpovědět