Solární superbouře

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
The End
Příspěvky: 12
Registrován: 30.07.2014 16:03
Pohlaví: žena

Re: Solární superbouře

Příspěvek od The End »

Tak to "mayologům" skoro vyšlo - jestli to místní komunitě dochází, ale hardcore PA scénář tu už mohl dva roky probíhat a místo teoretizování na netu by se velmi rychle oddělilo zrno od plev :twisted
Uživatelský avatar
Heisenberg
Příspěvky: 27
Registrován: 27.12.2013 22:54
Pohlaví: muž

Re: Solární superbouře

Příspěvek od Heisenberg »

Docela pěkný článek na toto téma je zde: http://protiproud.parlamentnilisty.cz/s ... -valka.htm

Sice se tam člověk, který se o danou problematiku zajímá, nedozví nic extra nového, každopádně mi to přijde celkově pěkně napsaný. Přesně takovýto typ článku bych poslal někomu, kdo si myslí, že se nikdy nemůže nic stát, že se o nás vždycky někdo postará a že to jsou jen výmysly nějakých "apokalyptických bláznů" - je tam totiž jednoduše popsáno, jak je naše civilizace křehká...

Pokud by to někoho zajímalo, podařilo se mi nalézt i ve článku zmiňovanou studii od NASA: http://science.nasa.gov/science-news/sc ... uperstorm/. Ta pravděpodobnost 12 % na 10 let mne docela zaskočila. Pokud se to v následujících desetiletích nebude nijak výrazně měnit (a samozřejmě pokud mají hoši z NASA pravdu), tak je tento scénář rozpadu do konce mého života celkem pravděpodobný. Nechci nic přivolávat ale na druhou stranu mi to přijde jako jeden z těch přijatelnějších "konců", oproti třeba jaderné válce, epidemii eboly apod.
Joe Azbest
Příspěvky: 914
Registrován: 11.02.2014 10:56

Re: Solární superbouře

Příspěvek od Joe Azbest »

Ten odkazovaný článek je dobře napsaný, ale nejdůležitější je tato část:

Devětadevadesát procent populace udělá přesně toto: vůbec nic. Půjde zase do práce, protože je třeba platit nájem a maximálně si pomyslí variaci na téma: ty jo, erupce. Fakt šílený.
Nic jim to neřekne, protože lidský mozek ve skutečnosti není vybaven na to, aby zpracovával dlouhodobá rizika. Přímé ohrožení, to je něco jiného – ale pozvolna se připravující katastrofy – na ty zkrátka nemáme. Proto tolik lidí „nevěří“, že přijde nevyhnutelné zhroucení finančního systému. Nebo že v Americe velmi brzy dojdou zdroje vody. Nebo že naše vysoce specializovaná společnost je nekonečně křehká.
Říká se tomu „normalcy bias“ (tedy cosi jako předpojatost ve prospěch normality, pozn.red.). Znamená to iracionální přesvědčení, že věci budou tak, jak vždycky byly. To znamená, že teče-li pitná voda z kohoutku, den za dnem, rok za rokem, bude naše mysl předpokládat, že z něj automaticky poteče až do skonání světa.

To je přesně to, s čím se setkávám, když se s někým začnu bavit o jakýchkoliv budoucích problémech a jak se na ně připravit (a blackout z jakéhokoliv důvodu považuji za největší hrozbu). A nejlepší argument běžného člověka proti blackoutu? ČEZ to nepřipustí, protože by přišel o peníze :-) Proto je každý rozpadlík u příbuzných a známých za magora. Proto je lepší nemluvit o tom a jednat podle citátu hlavního hrdiny z filmu Prisomers: "Modlit se za nejlepší a připravit se na nejhorší"
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Solární superbouře

Příspěvek od Kocour »

Ten článek přehání. Během solární bouře je třeba si dávat pozor na zařízení, která může poškodit přítomnost stejnosměrné složky v napájení ze sítě. Ale běžná vední mezi transformátory a koncovými spotřebiči nejsou tak dlouhá, aby se to významně projevilo. Na tom jsou nejhůř VVN dálkové linky. Nějaké masové usmažení veškeré elektroniky je novinářský blábol. Řekněte mi, jakým mechanismem by to mělo probíhat. Je třeba počítat s blackoutem v řádu více hodin. Je třeba počítat s nespolehlivou funkcí všeho, co využívá rádiový přenos nebo družice. A nelétat při solární bouři do vesmíru :-)
Joe Azbest
Příspěvky: 914
Registrován: 11.02.2014 10:56

Re: Solární superbouře

Příspěvek od Joe Azbest »

Pokud by solární bouře měla stejnou nebo větší sílu jako v roce 1859, tak by se škody určitě neomezily jenom na vedení VVN. Nikdo dnes nedokáže sdělit co můžeme od naší hvězdy očekávat, ale myslím, že to co zatím předvedla rozhodně nebude maximum toho co dokáže. Slušné napětí by se asi naindukovalo i v každém delším (i kratším) drátě a současná elektronika je hodně citlivá a zničí ji i statická elektřina pokud není pracoviště vybaveno odpovídajécím uzeměním nástrojů i bastlíře. Není potřeba malovat čerta na zeď, ale nebude taky dobré situaci zlehčovat.
RAD
Příspěvky: 214
Registrován: 27.11.2013 10:39

Re: Solární superbouře

Příspěvek od RAD »

Jen mně tak napadlo. V roce 1859 byla spotřeba 0,000prd v porovnání s dneškem. Stávající energetická síť musí v závislosti na na požadavku připínat či odpínat elektrárny. Není možné že by se energie indukovaná solární bouří prostě rozpustila v těch miliardách spotřebičů tak, že by prostě nahradila nějakou elektrárnu odstavenou pro nadbytek ?
Vito
Příspěvky: 199
Registrován: 29.12.2012 22:48
Pohlaví: muž
Bydliště: Haná

Re: Solární superbouře

Příspěvek od Vito »

energie indukovaná na vedeních ze solární bouře je v podobě stejnosměrného napětí. problém je v tom, že stejnosměrné napětí indukované na dlouhých vedeních zničí transformátory. vinutí transformátoru se pro stejnosměrný proud chová jako obyčejná odporová zátěž a tudíž se začne nadměrně zahřívat. no a pokud to někdo včas neodpojí tak se trafo spálí.
a samozřejmě se napětí v síti zvýší o naindukovanou stejnosměrnou složku takže dojde k poškození zapojených spotřebičů zvýšeným napětím.
otázkou je jak vysoké napětí se může naindukovat řekněme na 1 metru vedení. podle toho se dá snadno určit jaké přístroje to vydrží. u moderních křemíkových čipů je problém i malé přepětí v řádu desetin až jednotek voltů. i to dokáže zničit drobné polovodičové přechody.
RAD
Příspěvky: 214
Registrován: 27.11.2013 10:39

Re: Solární superbouře

Příspěvek od RAD »

Aha , děkuji, hezky vysvětleno. Pak mi ale připadá opravdu zvláštní že transformátor za nemálo peněz nemá obyčejnou bimetalovou pojistku.
Vito
Příspěvky: 199
Registrován: 29.12.2012 22:48
Pohlaví: muž
Bydliště: Haná

Re: Solární superbouře

Příspěvek od Vito »

přiznám se, jsem slaboproudař takže o rozvodné síti zas tak moc nevím :D velké transformátory na dálkových vedeních pravděpodobně nějaké tepelné jištění mají, ale dost pochybuji že koncové trafostanice 22/0,4 kV mají tepelnou pojistku.
problém je v tom, že při celoplošném zasažení sítě silnou sluneční erupcí dojde k vypnutí nebo zničení mnoha prvků sítě a opětovné spuštění bohužel není tak snadné jako když se cvakne hlavním jističem v domovním rozvaděči.
janko
Příspěvky: 29
Registrován: 10.07.2013 14:52

Re: Solární superbouře

Příspěvek od janko »

Tu je velmi pekna prednaska o tejto tematike z hvezdarny v Brne.
https://www.youtube.com/watch?v=zxudy_s ... UoivQOrw3A
Uživatelský avatar
Desouza
Příspěvky: 813
Registrován: 02.08.2012 19:07
Pohlaví: muž
Bydliště: Za koncem světa

Re: Solární superbouře

Příspěvek od Desouza »

Ahoj , pokud vás zajímají ochrany transformatorů v rozvodné síti , tak se mrkněte na Bakalářskou práci na téma Chránění transformátoru rozdílovou metodou . http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_ ... le_id=8994
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3465
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Solární superbouře

Příspěvek od Hohepa »

Ani nevím jestli mám reagovat, když je tu tolik odborníků.
No nedá mi to.
Tvrzení, že se bude indukovat stejnosměrného napětí v dálkových rozvodech, které se transformátory dál nepřenese je poněkud z fyzikálního hlediska chybné !
Ano na koncích drátu bude pořád na jedné straně + a na druhé - , to je pravda.
Ale velikost napětí bude kolísat a tato složka se přenese i přes transformátor.
Z principu elektromagnetické indukce indukovaný proud musí ! kolísat a bude v transformátoru vytvářet magnetické pole které bude také kolísat a bude indukovat v sekundárním vinutí transformátoru zase další napětí.
Snad je to srozumitelné .
Citace s wiki
Indukované elektromotorické napětí

Umístíme-li uzavřený elektrický obvod do magnetického pole, pak elektrickým obvodem nebude procházet žádný elektrický proud, je-li magnetické pole stacionární, tzn. nemění se s časem, a pokud se elektrický obvod nepohybuje. Elektrickým obvodem však může začít procházet elektrický proud, pokud nastane jedna či více z následujících situací:
smyčka se začne pohybovat,
zdroje magnetického pole se začnou pohybovat,
magnetické pole se začne měnit, např. v důsledku změny elektrických proudů, které jsou zdrojem magnetického pole.

Změnou magnetického pole v okolí cívky se v cívce indukuje el. napětí a v uzavřeném obvodu prochází indukovaný proud. Směr proudu je závislý na směru změny magnetického pole a na orientaci pólů magnetu vůči cívce.

Uvedené situace mají za následek vytvoření (indukci) elektrického proudu v elektrickém obvodu, ačkoliv k tomuto obvodu nebyl připojen žádný zdroj. Ve všech případech vzniká v elektrickém obvodu proud tím, že na nabité částice elektrického obvodu začnou působit síly, které je uvedou do pohybu.
Podívejte se na zapojení polního telefonu . Tam je transformátor také a je napájen STEJNOSMĚRNOU BATERIÍ a přesto telefon funguje.
TelefonMB.gif
TelefonMB.gif (9.64 KiB) Zobrazeno 13961 x

Navíc dovolím si připomenout, že podle dochovaných novinových zpráv v oněm roce 1859 bylo indukované napětí natolik silné že "fungovali"- cvakali telegrafy odpojené od rozvodů :o .
Tedy stačilo pár desítek cm drátu k tomu, aby se indukovalo dostatečně silné napětí k tom,u aby elektromagnet telegrafu přitáhl kotvu s perem a to opakovaně a v takové četnosti , že to lidé slyšeli jako normální "vysílání" morseovky
Co by to znamenalo pro dnešní elektroniku nechť si každý domyslí sám.
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Solární superbouře

Příspěvek od Kocour »

Rychlost změn by měla být v řádu sekund až hodin. Pro transformátor je to prakticky stejnosměrné. Aby se všechna ta energie dostala do druhého vinutí, musel by mít transformátor daleko větší jádro, jinak se nasytí a k přenosu nedojde.

Čím je frekvence vyšší, tím menší jádro stačí na přenos daného výkonu (a naopak).
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3465
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Solární superbouře

Příspěvek od Hohepa »

Dovolím si nesouhlasit.
Rychlost změn v řádu hodin a " lineární " ? to už je pro mně trochu sci-fi .
Vždyť magnetické pole by při této velikosti dosahovalo hodnot kdy by auta poletovala v prostoru. :roll:
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Solární superbouře

Příspěvek od Kocour »

Proč by mělo magnetické pole dosahovat takové intenzity?
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Solární superbouře

Příspěvek od Kocour »

Čistě pro zajímavost - zrovna dnes probíhá geomagnetická bouře střední aktivity. V 17:55 našeho času přišel hlavní náraz, amatéři mají otevřené pásmo 2m pro dálkové spojení, NOAA vydala varování pro vyšší zeměpisné šířky ohledně možnosti zafungování ochranných prvků elektrických sítí. Polární záře může být vidět až na 45 stupni severní šířky (koukal jsem z okna a bylo zataženo, takže žádná podívaná asi nebude :)).
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3465
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Solární superbouře

Příspěvek od Hohepa »

Asi sem , kterak solární bouře ničila americké miny
https://xman.idnes.cz/miny-haiphong-vie ... n-styl_fro
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Solární superbouře

Příspěvek od Maximus »

Extrémní sluneční bouře mohou být častější, než jsme si mysleli

https://vtm.zive.cz/clanky/extremni-slu ... fault.aspx
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Radek07
Příspěvky: 1182
Registrován: 30.07.2011 11:30

Re: Solární superbouře

Příspěvek od Radek07 »

Já bych takové obavy neměl. Slunce si musí nejenom pořádně prdnout, ale ten solární prd ještě musí Zemi trefit.
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3465
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Solární superbouře

Příspěvek od Hohepa »

Nic objevného ale pro připomenutí dobrý
https://svetobeznik.info/slunecni-boure ... -internetu
V roce 1859 zasáhla Zemi tak silná geomagnetická bouře, že byla polární záře vidět dokonce v Karibiku. Podívaná to mohla být hezká, ale na tehdy nové telegrafní síti způsobila značné škody. Dnes by podobná událost mohla vyvolat naprostý chaos.
Odpovědět