Antény

Vysílačky, mobily, kódy a šifry...
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
Příspěvky: 1065
Registrován: 26.03.2012 17:08
Bydliště: Brno

Re: Antény

Příspěvek od Artifex »

Tak aby se to tu trošku hnulo, mám v plánu postavit vlastní dualbandové smotávací emergency j-pole:

http://www.arrl.org/files/file/Public%2 ... l-band.pdf

Nemá někdo v Brně SWRmetr na vyladění na sdílenky?
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
Příspěvky: 1065
Registrován: 26.03.2012 17:08
Bydliště: Brno

Re: Antény

Příspěvek od Artifex »

Tak jsem se do toho pustil a dnes dokončil. Bohužel klasickou 300ohm dvojlinku jsem nikde nenahrabal, našel jsem 300ohm dvojlinku s pěnovým dieletrikem. Ve výsledku to funguje naprosto stejně. Šlape jako hodinky na 2m i 70cm pásmu.
Obrázek

Obrázek
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
Příspěvky: 1065
Registrován: 26.03.2012 17:08
Bydliště: Brno

Re: Antény

Příspěvek od Artifex »

A kalkulačku na výpočet slimáka i jpole máte zde: http://www.m0ukd.com/Calculators/Slim_Jim/ Pochopitelně je vhodné to po konstrukci projet SWRmetrem pro případné finální doladění, když se spočítá na 2m sdílenky, jde anténa vyladit na SWR 1.0 na 2m sdílenkách a SWR 1.4 na 70cm sdílenkách, což je docela pěkný výsledek a pseudodualbandovitost.
Uživatelský avatar
K4cer
VIP
Příspěvky: 1686
Registrován: 30.03.2014 20:37
Pohlaví: muž

Re: Antény

Příspěvek od K4cer »

Poprosil bych ctěné kolegy o radu ohledně autoantény k multiband vysílačce (Baofeng UV5R a pod.).

Mám, jak jsem psal jinde, na automobilu přidělanou externí anténu (viz) k zmíněné vysílačce. Nicméně, komerčně zakoupená anténka je jen kousek tenkého kaleného drátku přidělaného na magnetu z ledničky a jako celek je to děsně titěrný, tudíž mám vobavy, že ji někde urvu. Chtěl bych vyrobit anténu stejného principu - střed 50ohmového koaxu připojen k struně, ze které pokračuje prut, bez jakékoliv cívky nebo čehokoliv; stínění ke kostře držáku - z bytelnějších součástí (mám podobnou anténu na CB, a je opravdu nezničitelná).

Nevím ovšem, jakou délku by měla mít (předpokládám, že bez cívky by měla mít čtvrt nebo půl lambda, počítaje i rozvinutou délku pružiny); navíc při multibandu je samozřejmě vlnová délka proměnlivá... nebo se vejdu do 1/4 na jedný straně pásma a 1/2 na druhý? Je lepší když bude struna kratší a prut delší (předpokládám že ano, z pohledu citlivosti)? Je možné takovouhle anténu pak změřit běžným SWRmertem používaným na CB?

Pro upřesnění zadání, anténka má sloužit na příjem i vysílání, s možným omezením na snížený výkon a zkrácené relace, pokud bude nutno; a jsem si vědom, že univerzální anténa je kompromis a zdaleka ne ideální - je to však řešení které funguje líp než pendrek v kabině, a nevyžaduje žádnou další laboraci, a to mě na účely základního spojení stačí.
Teda né že bych byl trouba a za dva dny gůglování to nevypočítal sám, ale vím že jsou zde jedinci kteří to spočítaj z hlavy za patnáct sekund, jimž tímhle předem děkuji.
Jenda
Příspěvky: 288
Registrován: 24.12.2013 9:46
Bydliště: JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Antény

Příspěvek od Jenda »

K4cer píše:Nevím ovšem, jakou délku by měla mít (předpokládám, že bez cívky by měla mít čtvrt nebo půl lambda, počítaje i rozvinutou délku pružiny)
Čtvrt.
K4cer píše:navíc při multibandu je samozřejmě vlnová délka proměnlivá...
No a proto má tebou odkazovaná anténa na sobě cívku. 70cm svítí tou dolní částí, 2m celou anténou.
K4cer píše:nebo se vejdu do 1/4 na jedný straně pásma a 1/2 na druhý?
Já mám na střeše dipól na dvoumetr (145 MHz) a zrovna mu krásně vychází třetí harmonická na PMR, tam slyším taky krásně.
Uživatelský avatar
K4cer
VIP
Příspěvky: 1686
Registrován: 30.03.2014 20:37
Pohlaví: muž

Re: Antény

Příspěvek od K4cer »

Ahoj a díky za odpověď,

já se mylně domníval, že struna/cívka v zářiči antény má jen mechanickou funkci (proti ulomení, a aby anténa nebyla příliš dlouhá), tudíž jsem ji chtěl dát na spodek, a jen doladit délku prutu zkrácením z CB antény. No nic, do tohohle se pouštět nebudu, obávám se že do výpočtu a výroby cívek moje vědomosti nesahají. Nicméně jsem na netu našel několik antén, které jsou jednak rozumně delší, jednak masivněji vypadající, takže nějakou zakoupím a uvidím. Tamta anténka z linku nahoře je fakt děsně subtilní a první lepší větev ji uškubne.
Doporučí někdo dobrou dualband vozidlovku o délce nad půl metru, s hlavním důrazem na mechanickou odolnost?
Uživatelský avatar
K4cer
VIP
Příspěvky: 1686
Registrován: 30.03.2014 20:37
Pohlaví: muž

Re: Antény

Příspěvek od K4cer »

Tisíceré díky za informace. Zakoupil jsem mezičasem anténu Diamond NR-770HB (která dnes konečně dorazila), a zdá se být dostatečně masivní na to abych s ní umlátil koně, tak ji v dohledný době nainstaluju a uvidíme (teda, ozvu se až ji urvu).
Anténa je asi metr dlouhá, černá (to byl jeden z požadavků), s otevřenou cívkou uprostřed délky, takže funguje jako půlka na 2m a 2x pětosmina na 70cm. Otevřená cívka má sice potenciál zachytávat o vegetaci, ale vzhledem k masivnosti antény z toho velké obavy nemám. Anténa má navíc sklopný "kloubek", lze ji povytáhnout a sklopit do vodorovné polohy. Připojení je klasickým PLkem v patě antény.
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Antény

Příspěvek od Kocour »

Vážení, zajímalo by mě, jak řešíte vytahování závěsných antén na stromy na přechodném stanovišti. Jde o to, že je třeba vystřelit nebo jinak dopravit tenkou šňůru/vlasec do výšky minimálně 10m nebo i daleko víc a ještě se poměrně dobře trefit na konkrétní větve.

Kdyby šlo jenom o co největší výšku, dalo by se vrhat roztočené závaží na konci šňůry, ale tím je prakticky nemožné se přesně trefit. Napadá mě prak zkombinovaný s rybářským navijákem a segmentem prutu s jedním očkem (jinak se vlasec dobře nenavíjí), ale celé je to dost neskladné a choulostivé zařízení. Přinejmenším by měl být demontovatelný na samotný naviják a zbytek aby se vešel do podlouhlého obalu společně s prutem.

Kromě toho jsou tam další technické finesy. Například když se naviják používá normálně s prutem, přidržuje se vlasec prstem přitlačený k rukojeti prutu a ve vhodnou chvíli se vypustí. Kdyby se nepřidržoval, tak by se s prutem vůbec nedalo rozmáchnout (což u praku nevadí) a taky by vlasec začal z cívky předčasně padat hned po odklopení navíječe. Při použití s prakem se ale vlasec pravděpodobně přidržovat nedá, protože lidská reakce není tak rychlá, aby jej bylo možné vypustit přesně ve správný okamžik. Chtělo by to něco, co by vlasec přidržovalo, ale při nepatrném tahu se samo uvolnilo

Taky je důležitá otázka projektilu, který by se měl vystřelovat. Na internetu jsem viděl buď velká olůvka nebo v jednom případě jakousi maxi skobičku do zesílené verze "skobičáku". Ale obojí se při střelbě snadno ztratí, takže by to chtělo něco improvizovatelného na místě. Přemýšlel jsem o pytlíku, který by se naplnil pískem, hlínou nebo kamínky (což by šetřilo nesenou váhu a dalo by se jich nést několik prázdných rezervních, navíc se hůř ztratí), ale protože by musel být podstatně větší než kompaktní kovové projektily při stejné váze, je zase problém, jak jej do praku vkládat.

Tak co, má v tom zde někdo praktické zkušenosti?
Uživatelský avatar
K4cer
VIP
Příspěvky: 1686
Registrován: 30.03.2014 20:37
Pohlaví: muž

Re: Antény

Příspěvek od K4cer »

Myslím že to zbytečně komplikuješ.

Já jsem toho takhle moc nenavysílal (nikdy mě nebavilo lovit spojení), ale několikrát (Kačer na čundru :mrgreen: ) jsem drátovku použil
Kus tlustšího silonu, na konec jsem přivázal a izolačkou pojistil šutr příhodné velikosti, a někudy to proletělo - pokud ne, další pokus.
Já měl jen pár metrů koaxu, na vrcholu kopce je to jedno, a v jámě tě pět metrů nevytrhne, to je lepší vylízt výš.

Vím že kolega (dnes už nebohej, bohužel) střílel matky se silonem prakem. Žádný udice, navijáky, a kraviny.
Dvacet metrů silonu smotáš i ručně, ne?
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Antény

Příspěvek od Terminated Account »

V anténách se nevyznám, ale třeba někomu pomůže jak to dělají profesionální stromolezci. V arboristice se používá váček s olověnými broky a tenké lanko http://www.singingrockshop.cz/hazeci-py ... ouse-400-g

Prostě se přehodí, kde je potřeba a pak se pomocí tenkého lanka přetáhne lezecké lano. Například: https://www.youtube.com/watch?v=9_XpHGqdSD8
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

dipól pro rozpadlické účely UHF/VHF/CB

Příspěvek od Woody Crafty »

Zajímalo by mě jestli má smysl bastlit jednoduchou dipólovou anténu pro Baofenga na sdílené frekvence VHF/UHF, případně pro 27 MHz CB pásmo (pro ručku/portable), pro rozpadlické účely. Jestli má dipól nějaké významné výhody, nebo jestli je to zbytečnost a přežitek.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Wolf
VIP
Příspěvky: 144
Registrován: 06.11.2013 12:27
Pohlaví: muž
Bydliště: Brno

Re: Antény

Příspěvek od Wolf »

Výhody oproti čemu? Oproti zkrácené anténě na ručce? No jéje! Samozřejmě.
Na UHF určitě, na VHF obzvlášť a na CB na pendrekovou anténu na ruččce rovnou zapomeň.

Obrovskou výhodou dipólu je to, že ho ubastlíš nouzově i z kusu samotnýho koaxu a vyrobíš plnohodnotnou všesměrovou anténu oproti šidítku na ručce.
Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic. (Edmund Burke)
Uživatelský avatar
asterix
Příspěvky: 39
Registrován: 27.02.2020 18:08

Re: Antény

Příspěvek od asterix »

Každá anténa tvorí dipól, na CB a PMR obvykle vertikálny. Vyžaruje do okola. Zmysel by malo použiť nejakú smerovú yaginu, kedy by sa celý vyžiarený výkon sústredil na jeden smer a pri príjme by sa rušenie prijímalo prevažne z toho konkrétneho smeru. Násobne by sa tak zvýšil dosah. Nieje to však na CB a PMR povolené. Na CB to až taký význam nemá v bežnej situácii, vzhľadom na fyziku šírenia kv, tých 30, v ideálnych podmienkach 120km dosahu sa dá urobiť so štandardnou 5/8 anténou a 4W výkonu. Ak je v okolí veľa rušenia a spájam len konkrétne miesto tak to výrazne pomôže.
Pri PMR sa pomocou dobrej smerovej antény dajú lámať rekordy, vlna sa šíri viac priamo bez výraznejšieho útlmu. Stovky km by so smerovkou nemal byť problém.
Pendrek je samozrejme náhražka antény, dá sa síce naladiť aby vyžaroval podobne ako skrátená 1/4, ale prijímať bude blbo. Na CB je vlnová dĺžka asi 11m a 1/4 neskrátená je 2,7m, s tým sa nedá pohybovať, na PMR pri vlnovej dĺžke 0,6m je to o inom.
Tak isto smerovka na CB je hrozná obluda, na PMR sa zmestí do batohu.
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: Antény

Příspěvek od Woody Crafty »

Wolf píše: 22.04.2020 20:14 Výhody oproti čemu? Oproti zkrácené anténě na ručce? No jéje! Samozřejmě.
To vím že pendrek je na pendrek :) obzvlášť u CB a nebo u dualbandu kompromisní pro obě pásma.

Myslel jsem spíš u CB výhody poctivého dipólu (1/4-1/2 lambda) versus "jednopólu" tedy drátu řekněme 1/2 lambda.
(5/8 bastlit nebudu, zbytečně složité pro začátečníka)

A u uhf/vhf nějaký dipól co by ještě šel do ruky nebo nabastlit na ručku typu Baofeng, odhaduju tak 1/2 až 1 lambda(to by u 70cm vln ještě šlo).

Prostě jestli záskám nějakou citelnou výhodu když zbastlím dipól napojený na koax, oproti jednoduché drátové anténě. Z měho pohledu totálního amatéra je snazší udělat obyčejnou drátovou anténu, než se mořit s nějakými elektrickými schématy s cívkami a podobně.
(ale předpokládám že i k obyčejnému dipólu stejně budu potřebovat SWR metr, abych si neusmažil vysílačku, jen tam nabastlit drát patřičné vlnové délky asi nestačí)
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Uživatelský avatar
asterix
Příspěvky: 39
Registrován: 27.02.2020 18:08

Re: Antény

Příspěvek od asterix »

píše: Myslel jsem spíš u CB výhody poctivého dipólu (1/4-1/2 lambda) versus "jednopólu" tedy drátu řekněme 1/2 lambda.
(5/8 bastlit nebudu, zbytečně složité pro začátečníka)
Ak uvažuješ o dipóle nejak takto, tak mimo konštrukčnej jednoduchosti to asi inú výhodu nemá. S užitočným signálom to chytá aj viac rušenia, vstup stanice je pripojený priamo na pól antény a teda musíš riešiť ochranu pred statikou. To už radšej HB9CV.
A u uhf/vhf nějaký dipól co by ještě šel do ruky nebo nabastlit na ručku typu Baofeng, odhaduju tak 1/2 až 1 lambda(to by u 70cm vln ještě šlo).
Tu je situácia iná, ale náhrada antény v rúčke neni triviálna. Ak na to rúčka neni stavaná a nemá ant.konektor pre 50Ohm ant, tak treba dať bacha na prispôsobenie, aby sa nepoškodil koncák. Dĺžka bude o čosi viac ako labda/4 k vôli kapacitnému skráteniu, druhý pól ja na rúčkach obal stanice kapacitne viazaný na držiacu ruku. Ak má rúčka ant.konektor tak za pár eur sa dá kúpiť 50Ohm smerovka na 433MHz, tá bude mať vyššiu pridanú hodnotu.

A čo sa týka prispôsobenia, ak je konštrukcia antény overená, tak či je ČSV 1,2 alebo 1,4 je stále výborne. Dosah to až tak zásadne neovplyvní, len sa viac prehreje na koncáku.
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: Antény

Příspěvek od Woody Crafty »

To je další věc která mě zajímá jako začátečníka. Jaké řešení u CB je zároveň s nejnižším rušením. Údajně je v tomto lepší 1/2 než 5/8.
Co ale pak tvoří protiváhu u CB vysílaček montovaných do auta? A jak by to bylo v případě že bych nosil u sebe právě tu stanici z auta, jak tam vyřešit protiváhu?
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2911
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Antény

Příspěvek od bacil »

Kupodivu karosérie. Když je vpředu, vysílá dozadu a dopředu moc ne. Nejlepší je uprostřed střechy, ale to není frajeřina.

Uvnitř auta má vysílačka dosah jen pár set metrů (pár jsou dva).
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Uživatelský avatar
asterix
Příspěvky: 39
Registrován: 27.02.2020 18:08

Re: Antény

Příspěvek od asterix »

Najmenej rušenia sa príjme smerovou anténou. Diagram prútu 5/8 alebo 1/2 je v pozdlžnej osi kruh v kolmej osi je to dvojica elips, kolmých na anténu v prípade, že sú obe časti anténa i zem súosé - prút rozdelený v polovici. Naklonením antény o 90° - povestný horizontálny dipól, sa získa určitá smerovosť a zníži sa príjem rušenia z iných smerov. Pásmo CB je ale počas dňa zaprasené i tak.
Protiváha k prútu býva kostra prístroja, karoséria a pod.
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Antény

Příspěvek od Josef »

Aby nedocházelo k nejasnostem, záleží co si tazatel pod tím představuje. Dipól může být buď otevřený - tedy dva dráty nebo dvě tyče v přívodem uprostřed mezi nimi. Může být tzv. skládaný - tedy tvořit jakousi smyčku (používal se u televizních antén). Nebo to může být dipól napájený na konci. Anténa lambda 1/2 pro CB je také docela normální dipól, ale svisle orientovaný a napájený na spodním konci. Drátová CB anténa, tzv. Králíkova, je také dipól, ale opět napájený na konci. Anténa Slim-jim je také dipól (napájený na jednom konci laděným vedením). Ba i "koaxiálová" anténa T2LT je dipól (napájený od konce k prostředku vnitřkem jednoho ramene). Hodně antén okolo nás jsou "dipóly", aniž bychom si uvědomovali, že těmi "dipóly" jsou.

Dipól má výhodu, že je to rezonanční anténa. To znamená, že výborně vysílá a přijímá, ale pouze na té frekvenci, na kterou má spočítanou svou délku. Prostě co rezonuje - to vysílá. Podstatně méně bere rušení na frekvencích jiných (a tím méně zahlcuje přijímač). Dipól bude mít vždy lepší vlastnosti, než nějaký krátký "prut" (byť by doplněný nějakou cívkou). Nezkrácený, plnohodnotný dipól bude mít vždy větší zisk než pendrek na ruční stanici nebo střešní autoanténa (i kdyby u ní prodejce na e-shopu z obchodních důvodů uváděl "zisk +50dBi").

U CB se říká, že anténa 1/2 lambda bere méně rušení než anténa typu 5/8. Ale záleží na tom, co považujeme za rušení! Pro běžnou komunikaci v našem vnitrozemí považujeme za "rušení" signály přicházející k nám ze zahraničí odrazem od ionosféru. Pokud použijeme na CB anténu 5/8, zachycuje tato antény signál který k ní přichází ve vodorovné rovině (místní české stanice), ale i signály šikmo shora (zahraniční stanice). Pro radioamatéry toužící po spojeních s cizinou je to dobrá anténa. Zatím co anténa 1/2, přijímá více signály přicházející jen ve vodorovné rovině (české stanice) zatím co shora a šikmo shora je hluchá, proto zahraniční signály (považované za rušivé) zachycuje podstatně slaběji a místní komunikace není rušená. Pro síbíčkáře, kteří nechtějí dělat spojení s cizinou, je proto lepší anténa 1/2.

I na sdílené kmitočty je možné zkonstruovat dipól (jiný na UHF a jiný na VHF) a rozhodně se dosáhne lepších spojení než jen s originál proutkem na Baofengu. Otázka je legalita a výběr vhodného typu pro konkrétní praxi, protože obsluha by neměla zavazet v prostoru, kde dipól vyzařuje. Dipól by tedy měl být umístěný nad obsluhou. Z antén opět přichází v úvahu všechno (samozřejmě po důsledném přepočítání rozměrů), co se používá pro radioamatérská pásma 2 metry a 70 cm. Pro zachování legality by měla stanice (i s anténou) zůstat přenosnou stanicí, takže pro UHF sdílenky by volba asi padla na anténu Slim-jim zabudovanou do plastové trubky a pro VHF asi na anténu T2LT opět v tenké plastové trubce (elektro chránička), aby anténa zůstala stále "samonosná" (připevněná např. páskou ke stanici) a nebyla to závěsná stacionární nebo portejblová drátovka.

Pokud protistanice používá anténu orientovanou vertikálně, měl by být i vysílací dipól vertikálně, jinak bude docházet k velkým přenosovým ztrátám. Vertikálně orientovaný dipól vyzařuje do všech světových stran stejně.
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: Antény

Příspěvek od Woody Crafty »

Josef píše: 24.04.2020 13:33 Dipól má výhodu, že je to rezonanční anténa. To znamená, že výborně vysílá a přijímá, ale pouze na té frekvenci, na kterou má spočítanou svou délku. Podstatně méně bere rušení na frekvencích jiných (a tím méně zahlcuje přijímač). Dipól bude mít vždy lepší vlastnosti, než nějaký krátký "prut" (byť by doplněný nějakou cívkou). Nezkrácený, plnohodnotný dipól bude mít vždy větší zisk než pendrek na ruční stanici nebo střešní autoanténa.

U CB se říká, že anténa 1/2 lambda bere méně rušení než anténa typu 5/8. Ale záleží na tom, co považujeme za rušení! Pro běžnou komunikaci v našem vnitrozemí považujeme za "rušení" signály přicházející k nám ze zahraničí odrazem od ionosféru...
...Pro síbíčkáře, kteří nechtějí dělat spojení s cizinou, je proto lepší anténa 1/2.
Přesně tohle jsem potřeboval vědět :)

Možná že jsem na začátku nedostatečně upřesnil o co mi šlo. Tedy o situaci, kdy máme rozpadlíka co se nechce spoléhat na dětskými chůvičkami přehlcené PMR, což by zvlášť v SHTF mohlo být fatální.

Proto si koupil
a) UHF/VHF typu Baofeng a nebo něco podobného.
b) CB ručku nebo malou lehkou CB stanici do auta (0.5-1 kg) která by v nouzi šla i přenášet.

A chce si k těmto stanicím sám vyrobit antény pro ty tři pásma (třeba proto že v SHTF si ji od číňana neobjedná). Zároveň dotyčný rozpadlík nedisponuje potřebnými znalosti elektrotechniky natož vysokofrekvenční, nedokáže si spočítat jaký odpor, kondenzátor nebo cívku konkrétně použít, natož vyrobit třeba balun. Tudíž je mu většina návodů na radioamatérských fórech zcela nesrozumitelná.
Tolik k zadání.

Řekl bych že ty tři antény co výše uvedl Josef docela splňují podmínku snadné zbastlitelnosti člověkěm který někdy v ruce držel páječku a jsou snadno vyrobitelné doma nebo v nouzových podmínkách.

Je dobré vědět, jaké antény jsou podle VOR legální. Ale v nouzové situaci kdy bude opravdu klíčové zjistit co se okolo děje, případně se dovolat o pomoc, tohle půjde stranou. Proto by se na CB mohla hodit i ta 5/8 anténa, i informace ze zahraničí mohou být užitečné. A jestli tomu správně rozumím tak je nelegální dle VOR s pevnou nebo závěsnou anténou vysílat, ale přijímat už je povolené.
Jen si říkám že u těch 1/2 a delších antén pro CB asi už bude potřeba dořešit ochranu před statickou elektřinou, což pro naprostého začátečníka asi nebude triviální.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Odpovědět