Lékárnička

...aneb jak účinně pomoci sobě, či bližnímu svému.
Odpovědět
Rusák
Příspěvky: 23
Registrován: 28.07.2014 13:38
Pohlaví: muž

Re: Lékárnička

Příspěvek od Rusák »

Rukavice sterilní mám :D tak tam hodím ten tlakový obvaz,škrtidlo, ty čtverečky, a nějakou mini leukoplast, septonex časem nahradím jodovým perém.
Moc děkuji za odpověď
S pozdravem R.
Doc
Příspěvky: 148
Registrován: 16.07.2014 20:20
Pohlaví: muž

Re: Lékárnička

Příspěvek od Doc »

Sterilní ani tak potřeba nejsou, někde venku stejně moc sterility nenadělám. Leukoplast bych radši volil nějakou maxi než mini :D, čtverečky tam vidím, ale dost jetý. Určo lepší nůžky... no, uvidíš sám, časem zkus třeba nahrát novou fotku ať vidíme, co jsi s tím udělal. Hodně štěstí. ;)
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Lékárnička

Příspěvek od Terminated Account »

Podstatné je ujasnit si na co lékárnu chceš a k čemu má sloužit. Podle předpokládaného použití se pak volí konkrétní obsah.

Již po několikáté dávám odkaz na stánky Českého horolezeckého svazu http://www.horosvaz.cz/doporuceni-infor ... oporuceni/

Kde jsou také mimo jiné podrobně uvedené doporučené konfigurace outdoorových lékárniček vyšperkované dlouholetou praxí a zkušeností.

Jeho lékařská komise je v našich i evropských podmínkách absolutní špička zabývající se první pomocí v přírodě a divočině. Tvoří ji profíci, kteří svým povoláním doslova žijí. Na základě celosvětových zkušeností, aktuálních poznatků a praxe stanovují metodické doporučení. Na odkazovaných stránkách je jen střípek toho co člověk získá když pronikne ´více do hloubky. Společnost horské medicíny http://www.horska-medicina.cz/ je také velmi užitečná partička.
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Lékárnička

Příspěvek od Terminated Account »

Doc píše: Určo lepší nůžky...
Postované nůžky vypadají jako slušné manikůrové nůžky, které se mi naopak v outdoorové lékárničce po všech stránkách osvědčili. Na rozstříhání hader na tělo během pár sekund to není, ale pominu-li toto "vojenské" použití, mají kvalitní manikůrové nůžky, nebo chirurgické nůžky už jen samá pozitiva - všestrannost použití, nízká váha, možnost stříhání tkání (v podstatě jakákoliv jemná práce), skladnost...

Solingeny za cca 120 Kč mě nikdy nezklamaly. Levné noname jsou většinou k pláči. Na nůžky doporučuji flignu - na akcích jsem měl i 50 erárních lékárniček v oběhu. Pravidelně se mi vraceli bez nůžek. Odpověď lektorů byla zcela standardní - někde vypadly. Mě bylo jasné že většinou někomu do kapsy. Problém vyřeší půl metru nylonové šňůrky, kterou se nůžky na stálo přivážou k obalu. Manipulaci to nevadí a v případě nutnosti lze šňůru jednoduše přestřihnout a osvobodit se. To samé platí pro pinzetu.
Doc
Příspěvky: 148
Registrován: 16.07.2014 20:20
Pohlaví: muž

Re: Lékárnička

Příspěvek od Doc »

Jop, pravda, chir nůžky (nebo i ty kvalitní manikůry) jsou supr, ale já to vzal právě spíš na to rychlý "svlečení".
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Lékárnička

Příspěvek od Terminated Account »

Jasný, pochopil jsem to tak. Vlákno se často dívá na problém z "military" pohledu pojetí první pomoci a vybavení. Rozhodně to není špatně, nicméně vojenské aplikace není v outdooru radno kopírovat bez kritického myšlení. Často se zapomíná, že za "zeleným troubou" (neberte hanlivě) stojí celá mašinérie armády a mechanizmy zranění jsou také zcela jiné než při výletě na Sněžku. Myslím si, že je vhodnější čerpat především z outdoorových aplikací a vhodně je doplnit vojenskými.
Rusák
Příspěvky: 23
Registrován: 28.07.2014 13:38
Pohlaví: muž

Re: Lékárnička

Příspěvek od Rusák »

Ano, nůžky spíše mám k ,,civilnějšímu" použití. Samozřejmě se pokusím doplnit nějakými trauma nůžkami.
Moc děkuji MacGyverovi za odkazy na stránky s tématikou první pomoci, vše mám již nastudované alespoň po teoretické stránce.
S pozdravem R.
dd3003
Příspěvky: 3
Registrován: 19.11.2014 11:17
Pohlaví: muž

Re: Lékárnička

Příspěvek od dd3003 »

Po kamarádce, která odjela dlouhodobě do zahraničí, jsem zdědila lékárničku. Blízký člověk, který sem teď občas píše, mi doporučil toto fórum. Ráda bych se zeptala, co z toho má smysl si ponechat a co má letět rovnou do koše. Na případné problémy fungování společnosti (dejme tomu PA, i když mám obavu spíše z postupného rozpadu) se nepřipravuji ve smyslu nějakého běhání po kopcích a využívání vojenských dovedností, takže nejsem limitována prostorem, spíše mi jde o to, kdyby se něco stalo, co by bylo doma pro rodinu v krajním případě využitelné, co je na nic a co je po konci expirační doby toxické či jinak nebezpečné. Mimo této lékárničky mám pro rodinu svou vlastní, kdysi konzultovanou, včetně doby obměny, se známou, co studovala lékárnictví (bohužel už se teď nevídáme):

Přípravek - využití - expirace

Magnosolv – hořčík na křečové žíly - 11/2016
Supositoria glycerini – čípky na zácpu – 6/2018
Dithiaden – alergie, vyrážky - 12/2014
APO-OME – pálení žáhy – 12/2014
živočišné uhlí – průjem – 2015-2017
Loperon – šumák na průjem – 2/2010
Olynth – nosní sprej – 5/2016 X
Aerius – protialergický roztok – 7/2015 X
Kyselina listová – 3/2015
Faktu čípky – hemeroidy – 10/2013
Gelaspon – sterilní vstřebatelná houba – 12/2009
Paralen 500 – horečka – 4/2014
Diclofenac Duo 75 – zánět a bolest – 7/2012
Náplast na opary – 12/2013
Ibalgin 400 – zánět a bolest - 8/2014
Ibalgin gel 50g - zánět a bolest - 5/2016 X
Modafen – chřipka – ????
Fungilen – čištění organismu - 11/2011 X
Tramaplant 50g – záněty, otoky – ???? X
Enterol – zánět střeva, infekční průjem – 7/2016
Otic Solution – ušní maz – 4/2015
Vectavir – opary – 1/2016
Algifen Neo 25 ml – bolest, křeče hladkého svalstva - 2/2009 X
Lactulose sirup 100 ml – zácpa – 10/2016 X

Křížkem označené věci jsou načaté kapky, krémy či gely. Až na ty gely, kde nevím, mi instinkt velí vyhodit minimálně právě tyto věci. Naopak třeba věci jako živočišné uhlí mi přijde po expiraci vyhazovat zbytečné.
Uživatelský avatar
Pepe
VIP
Příspěvky: 792
Registrován: 22.12.2010 14:14

Re: Lékárnička

Příspěvek od Pepe »

Je vidět, že kamarádka pracuje ve zdravotnictví :D
K jakému účelu bude lékárnička sloužit? Předpokládám, ze bude doma. V tom případě je obsah OK (nevím zdali trpíš hemoroidy...). Jen bych doplnil zdravotnické prostředky (obvaz, náplasti, gázu atd + dezinfekci).

Z prošlých věcí bych si nechal akorát náplast na opary a gelaspon. Ostatní se dá lehce a za pár korun nahradit (paralen, ome, ibalgin...) Nevidím důvod, proč brát prošlé léky, ty patří do lékárny :) Jiná situace by byla samozřejmě v případě nedostatku léčiv.
dd3003
Příspěvky: 3
Registrován: 19.11.2014 11:17
Pohlaví: muž

Re: Lékárnička

Příspěvek od dd3003 »

"pracuje ve zdravotnictví " - Ne, dělala v kanceláři.

"Jiná situace by byla samozřejmě v případě nedostatku léčiv." - Právě, že mi jde o to, co by bylo v krajním případě použitelné v situaci, kdy by se "to tu začalo nějak řezat" a získatelných léků by byl nedostatek, jak dlouho to má cca smysl držet a co by bylo kvůli prošlosti naopak toxické, jinak nebezpečné či (bez ohledu na expiraci) zbytečné. Normálně prošlé léky nejím (nejím obecně moc léků), respektive na nějaký ten týden u věcí jako ibalgin či paralen zas tak nehledím, ale pokud by o ně byla v budoucnu dlouhodobá nouze, moje vytvořené zásoby neprošlých léků došly a někdo z rodiny byl ve vážném zdravotním stavu, tak mě zajímalo, zda má aspoň pro tuhle evantualitu si něco z výše uvedeného seznamu smysl jen tak navíc prodžet. Třeba ten Dithiaden a Diclofenac Duo si ani nemůžu obměnit.

"doplnil zdravotnické prostředky..." - Toho mám dost ve vlastní lékárně plus ještě něco málo v autolékárně, dezinfekcí též. Rozebírala jsem jen tu jen tu nově získanou lékárničku a ptala se na užitečnost jejího obsahu.
Uživatelský avatar
Pepe
VIP
Příspěvky: 792
Registrován: 22.12.2010 14:14

Re: Lékárnička

Příspěvek od Pepe »

Nikdo ti neřekne, který lék je bezpečný jakou dobu po expiraci. Co se ví jistě, je, že tetracykliny (ATB) způsobují renální selhání. Pokud by šlo o život a neměl bych na výběr, tak bych podal i prošlý lék. Co se týká tvé lékárničky, tak bych vše prošlé nekompromisně vyhodil. Kdybych byl bezdomovec a neměl 2kč na rohlík tak bych přemýšlel o tom, co si nechat... v opačném případě tuto debatu nechápu. Diclofenac - Ibuprofen. Dithiaden - claritine, zyrtec...
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3465
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Lékárnička

Příspěvek od Hohepa »

Hele, konkrétně k tomu IBUPROFENUM, ten se taky "kazí" ?

Spolu s acylpyrinem je to mnou nejpoužívanější medikament.
Tak bych rád znal případná rizika.
Uživatelský avatar
kregan
VIP
Příspěvky: 2206
Registrován: 28.11.2013 8:43

Re: Lékárnička

Příspěvek od kregan »

To je docela častý dotaz, co všechno lze použít po expiraci. Snažil sem se po tom pátrat a řek bych, že uspokojivá odpověď neexistuje. Na lékařských a farmaceutických oborech se učí všechno po expiraci striktně nepoužívat. Odpověď by možná dokázali dát chemici, kteří by měli znát stabilitu jednotlivých složek léčiva. Na takovej výzkum/publikaci/seriózní výzkum sem ale zatim nenarazil.
cipis
Příspěvky: 4833
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Lékárnička

Příspěvek od cipis »

Kdosi kdesi tvrdil, že rok po expiraci by měly být látky v normě. Ona je také samozřejmě hovadina, aby to bylo vyrobené přesně tak, aby se to druhý den rozpadlo/zničilo atd. Expirace se razí na obal, samotné pilule mohou být přece starší.
U pilulí bych se nebál, u roztoků, tak ty mohou vyprchat (typicky peroxid vodíku), případně něčeho "živého" bych už byl opatrný.
Uživatelský avatar
Pepe
VIP
Příspěvky: 792
Registrován: 22.12.2010 14:14

Re: Lékárnička

Příspěvek od Pepe »

Ibuprofen se max. vlivem vlhkosti rozpadne, asi jako všechny tablety. Jinak US army dělala testy na léky ve vojenských skladech. Pokud máte někdo čas a chuť, tak tu zpávu (pokud je někde veřejně) zkuste pohledat. Já našel jen pár článků. V nich se uvádí, že ciprofloxacinu (ATB) prodloužili expiraci o 8let oproti původní! zdroj
cipis
Příspěvky: 4833
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Lékárnička

Příspěvek od cipis »

Ono to bude s tou expirací u řady věcí podobné, jako třeba u keramických plátů atd. Jen aby se to muselo vyhodit a koupit nové.
Uživatelský avatar
Pepe
VIP
Příspěvky: 792
Registrován: 22.12.2010 14:14

Re: Lékárnička

Příspěvek od Pepe »

Přesně tak. Ještě jedna zajímavost. Právě při těch testech u US army, přišli na to, že více než 90% všech léků bylo i po 15ti letech OK! Toto se netýkalo léků v tekuté formě. zdroj Nicméně nemůžu najít celou zprávu, nejspíš není veřejná.
dd3003
Příspěvky: 3
Registrován: 19.11.2014 11:17
Pohlaví: muž

Re: Lékárnička

Příspěvek od dd3003 »

"Kdybych byl bezdomovec a neměl 2kč na rohlík tak bych přemýšlel o tom, co si nechat... v opačném případě tuto debatu nechápu." - On ten problém je jinde, možná je to jen mentální záležitost. Snad se vyjádřím tak, abych byla pochopena. Ať budu mít připravené jakékoliv množství léků pro svou rodinu (označme ho x), které jsou neprošlé - a jako že nezanedbatelné množství mám -, vždy tu vyvstává situace, že teď kromě toho x také reálně držím něco dalšího (označme to třeba y), co již asi není tak vhodné a je to již teď na hraně či za hranou deklarované trvanlivosti. Nikdy však nevím, co se může stát již zítra či za pár měsíců, i když se to možná stane až za roky či nikdy za mého života. Tím, že to budu mít navíc, dá to dohromady x+y bez ohledu na to, jaké množství se skrývá pod x. Jinými slovy, jelikož opravdu nejsem limitována prostorem, není mezi x a y žádný vztah nahrazování, ale toliko ten, že to kvalitní x je doplňováno jen navíc tím y. Šlo mi jen o to, aby to y nebylo zbytečné či škodlivé, nikoliv o to, že nechci mít primárně k dispozici to x .

Zatím jsem z Rozpadu i dalších zdrojů zjistila, že tetracykliny mohou být nebezpečné, a naopak, že živočišné uhlí je asi nesmrtelné. Zatím jsem z toho y (respektive části y) vyhodila Fungilen, což mi podle popisů obsahu přijde jako naprostá zbytečnost, Algifen Neo 25 ml, protože byl načatý a hodně starý, Olynth (kdo ví, kam si to kdo strkal a zda díky tomu nebyl infikován obsah) a Aerius z obecné nedůvěry k načatým kapalným věcem.

Dalším aspektem je, že pokud tu dojde k nějakému rozpadu, za určitý čas od doby, kdy nastane, nastane logicky jednou situace, kdy budu mít léky jen prošlé, popř. žádné či jen nějaké bylinky, protože víc jedinec bez speciálních znalostí výroby a bez potřebného technické vybavení nezvládne. To je samozřejmě obecné téma, ale s konkrétním výběrem obsahu lékárničky pro dlohodobější využití (tedy ne jen jednorázově pro nějakou polovojenskou evakuaci) to nesporně souvisí taky.

Pokud jsem to napsala zmateně, omlouvám se a pokusím se to formulovat lépe.
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3465
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Lékárnička

Příspěvek od Hohepa »

Ne , zní to naprosto polopaticky :yes
Zajímá mě to samé a to přes to , že dva doktory v rodině mám.
Výrobce nemá úmysl říct, že ti třeba to ibu vydrží beze ztráty kytičky dvacet let ....
to mu kazí kšeft. Faktické a pravdivé informace se těžko hledají.
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Lékárnička

Příspěvek od Terminated Account »

Pokud se někomu podaří shromáždit přesné informace, tak klobouk dolů. Všichni moji kamarádi, kteří mají vystudovanou farmacii a pohybují se v oboru odpovídají jasně. Doktoři a chemici jim notují. Prošlé léky vyhoď. A to jsou rozpadlíci. Že jde o zisk výrobce je mýtus. Směsi obsažené v léčivech jsou tak komplikované a jdou takovým krokem kupředu, že nikdo nedokáže říci - toto vydrží klidně deset let, toto jen rok po expiraci atd. Léky mají díky testům obecně delší trvanlivost než je deklarovaná expirace. Nikdo je ale netestuje po deseti letech. Respektive minimálně a k lidem se tyto informace nedostanou.

Vyvodil jsem z toho tyto závěry:

1. Některé léky nepodléhají v čase zkáze - například triviální živ. uhlí
2. Některé léky postupně ztrácí svoji účinnost - například Mesocain
3 Některé léky se stávají toxické

Nikdo nedokáže spolehlivě všechny kategorizovat, proto v PA situaci musí člověk rozhodovat, v přesně dané situaci, zda rizikový lék podat, či ne. Zhodnocení riziko-přínos je pak na každém.
Odpovědět