Konstrukce a výstavba krytu

Technika, taktika, ale i vybavení domu a bytu.
Odpovědět
drigon
VIP

Skrytá výstavba krytu.

Příspěvek od drigon »

Jak pročítám toto fórum, dost lidí uvažuje nad výstavbou krytu. Dále pak přemýšlí nad tím, jak ho vybudovat tak, aby stavba unikla pozornosti okolí. Napadají mne dvě verze použitelné dle okolností. První verze je použitelná ne venkovských usedlostech, kde je stodola, či jiný dost velký objekt. V případě, že se stavba odehraje uvnitř pod střechou a vykopaný materiál se navozí do jiné části hosp. stavení a poté postupně jinam, tak toto nemusí nikdo poznat. Materiál na stavbu (písek, železo, atd.) je vhodné dovážet postupně. Navezete-li na dvůr několik tatrovek písku najednou, tak to bude divné, bude-li to však postupně (třeba po několika měsících a pokaždé od jiného dodavatele), je dost velká pravděpodobnost, že si toho nikdo nevšimne.
Kraj výkopu je třeba kopat pod úhlem, aby se nesesunula zeď stodoly. Část vykopané hlíny se použije na zasypání krytu a je možno ve stodole zvýšit podlahu, či na ni dát beton, nebo dlažbu.
Druhá verze je pro novostavby a objekty, které stodolu, či jiný vhodný objekt nemají. Je možno stavbu skrýt do zahradního domku, případně jiného vhodného objektu (kurník, trucovna,atd.). Základy se udělají na maximální možnou hloubku (ideálně tak 3m.) Je možno vybrat část hlíny na prostoru mezi nimi - tak do jednoho metru. Toto mohu zdůvodnit tím, že hlína je dobrá, tak si ji nechám a pod desku přijde šunt. Vybetonují se základy, podezdívka, NEBETONUJE se deska a na odizolované základy se postaví vrchní stavba. Po jejím dokončení se vykope hlína v prostoru mezi základy (ty zároveň fungují jako pažení, proto je do nich vhodné dát nějaké to železo). Ve vykopané díře se vestaví bunkr, zasype se hlínou a na ní se vybetonuje deska. Na betonáž desky je vhodné z podezdívky nechat vyčuhovat dráty ("fousy"). Když zároveň v domku uděláme vyšší podezdívku, může být vrstva hlíny na stropě bunkru docela silná. Vzhledem k tomu, že je ze všech stran dvojitá betonová ochrana, může být odolnost objektu docela slušná. Objekt je možno zvenku obsypat hlínou a citlivě zakomponovat do zahrady, mezičku třeba jako skalku.
Po vykopání základů je nutná OKAMŽITÁ betonáž, aby se co nejvíce omezilo riziko jejich zasypání. To zároveň snižuje částečné odebrání hlíny z prostoru mezi základy. Prokopání spojovačky je možno zdůvodnit jako napojení energií a vody, případně mít chodbičku do zahr. domku nad zemí a v domku poklop.
Pokud vím, do velikosti objektu max 25m2 se nemusí žádat o stavební povolení, stačí jen ohláška. Vnitřní rozměry bunkru při velikosti zahr. domku 5X5m. odhaduji tak na 3X3 až 3,5X3,5m.
Doufám, že to, co jsem vymyslil je zajímavé a použitelné. Uvítám další nápady, názory, zlepšováky, atd.
M.

Nezakládej příště duplicitní témata jelimáne! Najít podobné téma trvalo stěží 3 minuty. Fabulous
JimmyJazz

Re: Konstrukce a výstavba krytu

Příspěvek od JimmyJazz »

Dle meho to netreba delak takle slozite, zvlaste u novostaveb. Proste udelat trosku hlubsi zaklady. Co je vsak dulezite by imho mela byt rychlost. Vykopove a betonarske prace by se mely zvladnout co nejrychleji. Pak tyto zahrnout zeminou a dale pokracovat ve stavbe normalnim tempem. Za chvili lide se sousedstvi zapomenou, ze ten 'sklep' byl ponekud nestandardni.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

To je také možné, jen u tohoto způsobu provedení mám obavy z leteckých, nebo satelitních snímků. V nevhodnou chvíli si toho může někdo všimnout a je vymalováno. Též se může jít zvědavá sousedka jít zeptat na stavební úřad, proč je pod barákem sklep, když v oznámení stavby je psaná nepodsklepená stavba. (když jsem stavěl barák, tak jsem před stavbou musel takovýto papír s hrubým popisem stavby vyvěsit u staveniště. Též pán ze stavebního před zahájením stavby udělal místní schůzi, kde sousedům popsal, co se tam bude stavět. A zvědavou sousedku tady mám taky. Jednou jsem ji načapal, jak se naprosto v klidu prochází po hrubé stavbě a ještě se mne zeptala, na co ta místnost je. Jen jsem vyvalil oči.Podle vyjádření ostatních lidí to dělá zcela běžně.) Tyto poměrně složité postupy jsem navrhnul právě s ohledem na maximální utajení stavby a existence krytu. Jak jsem zde též četl, někteří mají obavy z toho, že se v případě požáru objektu nad krytem udusí. Domnivám se proto, že v takovémto případě je vhodné vývody ventilace vyvést mimo barák, mohlo by to jít zamaskovat do sloupku plotu, sloupu osvětlení (je to v podstatě jen trubka, ať už železná, nebo betonová), případně do zahradního krbu. Komín na výfuk jde též, jen mám obavu z jeho zhroucení v případě požáru. S pozdravem. M.
JimmyJazz

Příspěvek od JimmyJazz »

Co je letecky/satelitnich snimku tyce, tak staci staveni zakryt plachtou. Pochybuji, ze by kdokoliv z navstevniku tohoto fora byl natolik dulezitou zajmovou osobou, aby na sobe mel 24/7/365 satelitni dohled. Na sousedy staci klasicky 'stavebni' plot zahaleny nejakou odolnejsi pytlovinou. Taktez stavet cokoliv pod zemi u stavby, ktera je ohlasena jako nepodsklepena si rika o maler tak jako tak. Proste radne ohlasit normalni podsklepenou stavbu a dale neresit. Ucel tech prostor, pokud je treba ho uvadet, bude proste sklep a basta. To, ze si tam pak naladuju vzducho- a dalsi techniku za xyz (desitek) tisic a cele to bude hermeticky utesnene uz nikoho zajimat nemusi. A co se zvedave sousedky tyce, tak zlepsit zabezpeceni a napriste bych zavolat PCR a nechat ji vyvest, aby si to pani napriste rozmyslela.
cipis
Pohlaví: muž

Příspěvek od cipis »

Chtěl jsem napsat něco podobného. Nač si koledovat o průser, když by se náhodou něco nepovedlo. Ono stačí, že to tam třeba někoho zasype nebo se stane nějaký úraz atd. Lidé hodně zapomínají, takže bych se toho vůbec nebál - jak psal kolega výše, prostě budeš mít v projektu trochu větší sklep. A argumentace pro sousedy je jednoduchá - špatnější podloží, tak jsem tam nacpal trochu víc betonu a výztuže.
EBE

Příspěvek od EBE »

drigon, poznáme, asi každý má takú susedu, suseda ;) všetko iné ho zaujíma len vlastné veci nie.
Vám poviem, že by aj odborníci otvárali klapárne keby videli, vedeli, čo majú niektorý pod barákom, no ale aby som prispel, ohľadom ventilácie je to ako s poslom a depešami, správny generál vyšle minimálne troch, Napoleón vyslal aj dvanástich, aby aspoň jeden prešiel a tak je to aj s ventiláciou ktorá je životne dôležitá, takže aspoň tri..notesy :)
Známi je prípad dopravného lietadla, keď ani trojnásobne zálohovaný hydraulický systém nestačil lebo titanový veniec z motora urobil po kostre dierky ako z guľometu, takže zálohuj zálohu :chuckle
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

O tom letadle vím, bylo to v leteckých katastrofách. Trubky hydrauliky byly vedené hned u sebe, tak je lopatka turbiny přesekla najednou. A teď k tématu: Nad více okruhy ventilace bunkru jsem též přemýšlel, jen si nejsem jistý, jestli je zaůstit do jednoho filtru, nebo musí mít každý okruh svůj filtr. A z toho letadla ponaučení: každý vývod vést jinudy, aby se neriskovalo zničení všech najednou.
S tím sklepem je u nás docela problém - je zde hodně radonu, tudíž projektant, když jsem mu řekl, že chci mít pod barákem sklep na kotel mi tam nandal tak drahé izolace a odvětrávání a buhvíco dalšího, že mne to přešlo a kotelna je v přízemí. Informace o topení viz příslušné vlákno. S pozdravem. M.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Jaký máte názor na konstrukci stěny bunkru? Stačí šalovačky s železem vylité betonem, nebo je lepší to zašalovat klasickým bedněním a vylít betonem? S pozdravem. M.
bomber

Příspěvek od bomber »

Záleží jestli předpokládáš útok minometem nebo kalachem popř. rovnou nějakou bombou
Centurion
VIP

Příspěvek od Centurion »

Já mam 2 cihlový zdi a mezi nima je vylitej beton. Zhruba takto 15 cm cihly 15 cm beton 15 cm cihly. Cihly jsou k sobě spárované zase betonem.
Přílohy
zed.png
zed.png (2.03 KiB) Zobrazeno 14183 x
bomber

Příspěvek od bomber »

Co se betonu týče, tak to chce pořádné kamenivo - štěrk i drť - nejenom písek. Vůbec betony jsou kapitola sama o sobě.
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

drigon píše:Jaký máte názor na konstrukci stěny bunkru? Stačí šalovačky s železem vylité betonem, nebo je lepší to zašalovat klasickým bedněním a vylít betonem? S pozdravem. M.
Litý beton do formy má vyšší pevnost, než systém ztraceného betonového bednění. Je také třeba beton nechat namíchat v betonárce. Homemade beton má výrazně horší vlastnosti. Na druhou stranu - pro nenáročný kryt by jistě stačila zeď z 50cm ztraceného bednění. Jen je třeba dokonalá vnější izolace proti tlakové vodě.
cipis

Příspěvek od cipis »

Doma ten beton lidi většinou fest ošulí na cementu. A pak také nedodrží dávkování - poměr písku, štěrku a cementu. Takže to klasické míchání podle lopat končí většinou tak, že to po pár letech rozhrabou slepice.
Doma kvalitní beton namíchat jde, ale je to potřeba opravdu pečlivě dávkovat a nešetřit na cementu, dát ho tam prostě tolik, kolik je potřeba. Co hodně pomůže, tak do míchačky stříknout trochu jaru, směs je potom taková plastičtější.
Když jsem to tak dělal, tak se mi všichni sousedi smáli, ale nakonec pak dolezli, ať jim namíchám beton, když chtěli něco do koupelky a tak.
Samozřejmě, pokud má někdo v rozumném dosahu betonárku, tak není co řešit, ty pevnější směsy doma člověk prostě nenamíchá.
Další podstatnou věcí je vibrování betonu, v nouzi minimálně udusání tyčkou. Ručně je to pracné, ale stojí to za to. No a navíc se ty vibrátory dají koupit i za 1800 na aukru. Sice to není na profi práci, ale pár baráků to postaví. Je to taková menší vrtačka s gumovou hadicí a kovovým šulínkem na konci. Vibrovat třeba s citem, nesmí se to zase přehnat, jinak těžší fragmenty (štěrk, písek) klesne moc ke dnu.
No a jsme u další hodně velké chybě, co dělají lidi doma - ošulí bednění (šaluňk). A pak to při tom vibrování teče všude, případně se to rozpadne ... Takže se na to lidi vykašlou taktéž.

K tomu ztracenému bednění, pokud se udělá vhodně řídká směs, řádně proloží armovacím železem a zavibruje, tak to má také slušnou pevnost. No a jsme ještě u další chyby a to je nedostatek patřičné výztuže - opět lidi ošulí ocel. A přitom i tenká kari síť, která je zalitá v betonu typu "blato pro slepice", tak způsobí to, že se to hodně špatně bourá (vlastní zkušenost).

Jinak doporučuji přečíst toto:
http://www.mct.cz/index-4.html
Odtamtud jsem před lety čerpal a opravdu to tak funguje :)
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

kamaráde, já bych ti přál vidět naše "lehké" stavby. z kůlny by mohl startovat sojuz :-)
do směsi mimojiné přidáváme mazlavé mýdlo, když je potřeba omezit nasákavost betonu. a funguje to
cipis

Příspěvek od cipis »

No a co myslíš, že startuje od nás? :D
Si tu ze mě dělají prdel, že z toho všeho dělám bunkr. Toš já nevím, když mi kolegyně napočítala výztuž na balkon na pr.10, tak to není až tak přehnané, tam dát 12, no ne? Do stropu jsem dal taky radši B25 :D
sroub

Příspěvek od sroub »

Včera sem se byl podivat v Muzeu PČR v Praze, a v sekci o hasičích a CO tam je mimo jiné vystavena spousta příruček a manuálů jak navrhovat a stavět kryty a úkryty, jak třeba protichemické, tak i "jen" odolné. Od domorobo příruček pro lidi, až po nějaký stavařský skripta.
Někdy bych se tam chtěl podivat, a zkusit něco vypůjčit a zdigitalizovat ;)
surikata

Příspěvek od surikata »

Na netu je na stránkách hasičů taková příručka ke stažení jmenuje se : Sebeochrana obyvatel ukrytím.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Uvažuji o výstavbě krytu o venkovních rozměrech (včetně tloušťky zdí) 4 x 5 metrů. Výška stropu 2 m. Předpokládané využití je ukrytí při nezvané návštěvě domu, odolnost proti tomu, co unese pěšák (střelba, minomety, ruční bomby, atd.). Případně bombardování blízkého města. (odolnost proti přímému zásahu bombou neuvažuji, když se bomba zavrtá X metrů hluboko, tak to ani nemá cenu) Sílu stěn uvažuji 30cm betonu, u stropu 40cm betonu. Nakrytí stropu cca 80 až 100cm hlíny. Vstup poklopem a "kanáltunelem" z baráku. K celému projektu mám však několik otázek, na které nemám odpověď: - Jsou mnou navržené tloušťky materiálů a nakrytí dostatečné?
- Kolik železa a jaký průměr dát do stropu? Případně do stěn? Nejsem totiž stavař a chyba ve výztuži může mít katastrofální následky.
- stačí stěna z šalovaček?
Má-li někdo nápad na další vylepšení krytu, je vítán. S pozdravem. M.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

plánuješ střílny? pokud jde o konstrukci, mohl byses inspirovat třeba tady :http://www.ropiky.net/
naše lehké opevnění nahánělo germánovi solidní hrachy, proto nás ho zbavil Mnichovem... malé řopíky by ti mohly dát náhled na charakter konstrukce, granátové skluzy, palebné úhly apod...
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Uz to tu nekolikrat padlo, ale zopakuji to: steny alespon 50 cm, coz je bezna sirka zakladoveho zdiva. Strop prelozit Spirol panely a nadbetonovat 50 cm. Cim vic dratu das, tim lepe :) Ani statika na to nepotrebujes. Statik by ti totiz poradil NEJMENSI dostatecne mnozstvi, coz je presny opak mysleni Rozpadlika :)
Odpovědět