Optimálna zbraň na medvede

Střelné zbraně - pistole, pušky, ale i kuše, luky, perkusní, atd. Diskuze pouze pro starší 18-ti let!
JOBU

Re: Optimálna zbraň na medvede

Příspěvek od JOBU »

Načo železné jadro prosím ťa?
PaF

Příspěvek od PaF »

Protože míšan nosí neprůstřelnou vestu a průraznost vojenského střeliva je od stávajícího např. Slabý a Blbý úplně někde jinde. Zkoušeno, ověřeno na vestě i namočených balících telefonních seznamů. Teda v době, kdy ještě byly ty seznamy k mání ;) .
Lumberjack

Příspěvek od Lumberjack »

Tak nějak. SellBell náboje jsou podle pistoláků pro CZ Vz. 52 které se dělaly míň našpuntěné, aby to Číza vyrdžela. Do TT se můžou dávat plnotučný jako do Špagina, nebo Pumpičky. Což je trošku jiná liga.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Lumberjack píše: 16.05.2025 16:30 Někde jsem slyšel, že člověka lze spolehlivě zabít ráží .22Long Rifle.
Nechápu tedy proč se někdo tahá s devítkou,viď??? :lol:
Takže ano, je třeba řešit dostatečně výkonnou zbraň
Jsme zase u teorizování. Já jsem ti uvedl praktický příklad o použití pistolové ráže na medvěda v naší republice. Já o jiném nevím. Pokud máš jiný praktický příklad, budu nesmírně rád, když mi rozšíříš znalosti.

Vsadit svůj život na prastarého Tokareva, který má sice vysokou průbojnost, ale malou ranivost???
Víš, tady se (pokud jsem dobře pochopil) řeší použití na medvěda a ne na člověka. Pokud se budeš snažit, dohledáš, že Tokarev, pokud se může dostatečně zavrtat (a to do medvěda může) vytváří při větší průbojnosti stejný objem vstřelného kanálu jako 45 acp.
Své znalosti si můžeš rozšířit třeba na You-tube, nebo na nesčetných případech dohledatelných na netu. Jsou toho mraky.
I Gryzzlyho zastřelíš devítkou. Problém je, že než umře, stačí tě ještě sežrat a vysrat. Proto je důležité, aby to zvíře zemřelo dostatečně rychle, a to způsobují dostatečně výkonné náboje. Nevím co víc k tomu dodat.
Zeptej se myslivců co dokáže třeba divoké prase ještě udělat za rotyku když ho blbě střelíš.
Střelný (nikoliv vstřelný) kanál je dobrá věc, ale v tomto případě nehraje moc velkou roli kolik mu toho sádlomasa hladce prostřelíš, ale jak ten střelný kanál vypadá, kolik mu to předá energie,...
Nejspíš proto nikdo se zkušenostmi s vitální zvěří nedoporučuje slabé ráže, tokarevy,...atd.
Ale třeba se všichni pletou, a našel jsi svatý grál ;) .
Lumberjack

Myslivecké zkoušky jsem dělal v roce 1989, takže z télhe oblasti něco znám (co ty?) :lol:
Porovnávat grizzlyho s medvědem hnědým - to asi ne (velikostí i vitalitou jsi mimo mísu).
Střelný kanál (za to v na začátku se omlouvám) jsi zřejmě nedohledal. Nevadí: 7,62x25 - 17,32 ccm3
40 S&W - 16,64 ccm3
45 ACP - 17,48 CCM3
Energie (hodnoty dle knihy Balistika Beat P. Kneubuhel)
7,62x25 - 580 J
40 S&W - 613 J
45 ACP - 504 J
V případě že se střela zastaví v cíli (a medvěda zřejmě neprostřelíš), tak tu energii předá všechnu (prostě fyzika). Jen Tokarev ji pošle hloub do těla blíž k vnitřním orgánům a ne do sádla pár cenťáků pod kůži. Pořád srovnáváš zásah člověka, kde i devítka projde durch a zvěř kde střela zůstává v cíli.
Pokud považuješ Tokareva za ,,slabou" ráži, pak edoporučuji přečíst nějaké práce plukovníka Appelgatea kde porovnává účinnost 7,63 Muset (takřka totožné vlastnosti s Tokarevem) verzus 45ACP. A jemu zkušenosti s účinky v ,,živém cíly" snad neupřeš ani ty :D
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Bavíme se ještě o optimální zbrani na medvěda, nebo už tu řešíme čím vším lze medvěda zabít?
Ono to jde i vidlemi, a nedávno to na Slovensku zkoušel chlapík se sekerou.
Takže máš jistě pravdu, že 7,62 Tokarevem lze zastřelit medvěda.
Mimochodem .45ACP není v "živém cíli" bůhvíjak účinnější než třeba 9mm Luger.
.357 Magnum, nebo 10mm Auto je účinnější. 10mm Auto bylo "vymyšleno" právě kvůli malé účinnosti .45ACP vzhledem k její velikosti.
Ani 9mm luger, ani .40SW, ani .45ACP, ani 7,62 Tokarev není ideální ráže na medvěda.
Co na tom pořád nechápeš, a proč porovnáváš tyto nevhodné ráže???
Mimochodem ta devítka v celoplášti tím medvídkem profrčí stejně snadno jako profrčí nějakým Pepíkem. ;)
Lumberjack

Samozřejmě IDEÁLNÍ bude 50 BMG a máš jistotu.
Ideální krátká na medvěda není. Vždy je to sázka do loterie. Tokareva jsem tady zmínil jako ekonomickou a nositelnou variantu se stejným (tedy nejistým) účinkem jako zmiňované velké ráže.
Nicméně jsem pochopil, že jsi v životě nesundal ani srnce, nebo divočáka (ač chceš devítkou prostřelit medvěda :rofl ) ale teoreticky neomylně sypeš desítky ran z Glocka na útočící šelmu.
Víš, myslivost jsem dělal už na lesnickým učňáku a za třicet let v lese něco odstřílel. Teď už pár let dělám jinou (pro hodně lidí blbou) práci, kde se celkem často pohybuji na patologii soudního lékařství a věř mi, že jsem viděl lidi oběšený, pobodaný i zastřelený tak, jak bys je ty vidět nechtěl. Takže mám jakous, takous představu, co udělá projektil od 7,65 po slug v lidském těle.
Tím bych asi tuhle debatu ukončil, neb mi tak něka nestojíš za to si kazit večer, ani další dny.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Věřím ti, že jsi viděl spousty pobodaných, postřelených a oběšených lidí.
Můj otčím je rybář, a viděl spousty mrtvých ryb. Sestra je veterinářka, a viděla slušnou řádku mrtvých zvířat,...
Možná i oni budou odborníci na lov medvědů. Zeptám se :lol: .
Ano, zmínil jsi Tokareva jako vhodnou alternativu, ale hlavně jsi dodal, jestli je třeba řešit kanóny.
Ne, není třeba řešit kanóny.
A ano, je třeba řešit vhodnější ráži než je ekonomicky vhodný Tokarev. ;)
A tím se taky loučím ty odborníku z lesní školky. :lol:
bivoj
VIP
Pohlaví: muž

Příspěvek od bivoj »

PaF píše: 15.05.2025 17:41 Rychlost a přesnost střelby není ani tak o zbrani, jako o tréninku...
Ne úplně souhlasím. Vzhledem k tomu, že revolvery v 44 Magnum vlastním (s malými přestávkami) už přes 25 let (kdepak asi skončil můj první Colt Anaconda? ;-) ) a nastříleno (a natrénováno) z nich mám opravdu hodně, tak přestože vlastním ráži 10 mm Auto relativně krátce, jsem s ní prostě o dost rychlejší a přesnější než s 44 Mag. Prostě návrat do záměrné a správné odmáčknutí 5 kg spouště u DA revolveru v 44 Mag NIKDY nebude snadnější a rychlejší jak u pistole (ať už Glock či nějaký klon 1911) v 10 mm Auto. (Bavíme se o druhé a dalších ranách.)

Už jsem tu dával v předchozím příspěvku videa z YT se simulovanou "bear attack" situací, kde plejáda střelců výše uvedené prostě potvrzuje (a na YT se toho dá dohledat i více).
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Je to tak jak říkáš.
Také mám nastříleno dost ran jak ze .44Magnum, tak .454Casull, tak .460SW.
Mám asi 15.let Glock 20 a 4. roky Glock 40 (střelba ze šestipalcového G40 je luxusní-hůř se pochopitelně nosí ;) )
Co se týče tohoto vlákna o medvědech, všichni jsme tu jen teoretici, bez ohledu na práci v soudním lékařství, nebo členství v mysliveckých spolcích,...
Zkušenosti se dají čerpat z internetu, kde jsou skuteční praktici, skutečné střety s medvědy,...
A k tomu přidat trochu selského rozumu, a je to. Žádná věda.
PaF

Příspěvek od PaF »

Chlapci, nehroťte to do osobních výpadů...
Každý má své zkušenosti, různé situace mají různou gradaci a zkušenosti s grizzlym a ledním medvědem nebudou pro slovenské míšany taky úplně rozhodující. Opakované zkušenosti čumák proti čumáku s míšanem mám z karpatských lesů (Rumunsko, Slovensko). Největší strach jsem měl jednou, kdy jsem medvěda ani nezahlédl, jen jsem viděl a slyšel několik hodin při sestupu dolinou jeho zájem o mne na pohybu vegetace poblíž. Nikdy to nevedlo k ataku.
Na trubce se dá najít i video, kdy dává zpovídaný znalec přednost jedné ráně z Casullu (SA revolver), před opakovanými výstřely z pistole.
Podstatné je, pokud tu zbraň s sebou chce někdo mít, aby mu seděla, byla spolehlivá a trefoval s ní (pro mne revolver, Glock nee), aby měla rozumný výkon na požadovaný účel (pro mne na slov. míšana .357 Mag. nebo .44 Mag.). Kdybych měl G v 10 mm Auto a měl s tím nastříleno a trefoval, vnímal bych to jako dobrou volbu. Ale kdyby na to někdo neměl a přesto chtěl pro jistotu Tokareva, bude na tom líp než se sekyrkou, zejm. s vhodným střelivem.
Ale evropský medvěd je předlohou pro plyšáka a věřím, že se s ním dá obvykle vyjít bez otevřeného konfliktu. Navíc nikdo z nás po slovenských lesích nosit železo nejspíš nemůže, takže sekyrku na batoh a hurá do hor ;) .
bivoj
VIP

Příspěvek od bivoj »

PaF píše: 17.05.2025 20:10 ...Na trubce se dá najít i video, kdy dává zpovídaný znalec přednost jedné ráně z Casullu (SA revolver), před opakovanými výstřely z pistole...
Zcela zřejmě jde o tohle video ;-) :https://youtu.be/wS5H-pUNTLE

Mám shlédnuto videí podobného druhu poměrně dost a jedna věc teorie "znalce" (ve videu jsem nepostřehl, že by musel ten SA Ruger v ráži 454 Casull byť jen jednou v reálu proti medvědovi použít - takže je to pouze jeho názor) a druhá věc jsou praktické testy na pohyblivé cíle simulující útočícího medvěda. Pravda je ta, že pokud už medvěd zaútočí, z SA revolveru stihnete právě tu jednu ránu, z DA revolveru cca dvě (ale ta druhá jde většinou úplně jinam než do méďy) a z pistole (10mm A) tak tři (ale většinou se trefíte i těmi dvěmi následujícími). Proto Glock s kapacitou 15 ran netřeba a IMHO plně postačí placatá 1911 kde máte 8+1.

Pozn - na medvěda jsem taky narazil (v Rumunsku) a místní prostě chodí po lese s "valaškou" - ona ta sekyrka má asi přeci jen něco do sebe, alespoň na ty naše evropské plyšáky... Na Gryzzliho bych s ní ale raději nešel. :rofl
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Kapo

Příspěvek od Kapo »

PaF píše: 17.05.2025 20:10 ... Navíc nikdo z nás po slovenských lesích nosit železo nejspíš nemůže, takže sekyrku na batoh a hurá do hor ;) .
Nám, čo tu medvede a vlci dávajú dobrú moč, nosit můžeme. Paradoxne podla štatistiky máte na slovensku násobne väćšiu šancu, že vás zabije včela alebo sršeň, blesk alebo strom.... alebo opitý šofér ;)
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

konkrétně teda na medvěda mi přijde lepší nějaký sprej se speciální složí, než klasická střelná zbraň...ale pochopitelně ať si každý nosí co chce...
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Kapo píše: 17.05.2025 22:19
PaF píše: 17.05.2025 20:10 ... Navíc nikdo z nás po slovenských lesích nosit železo nejspíš nemůže, takže sekyrku na batoh a hurá do hor ;) .
Nám, čo tu medvede a vlci dávajú dobrú moč, nosit můžeme. Paradoxne podla štatistiky máte na slovensku násobne väćšiu šancu, že vás zabije včela alebo sršeň, blesk alebo strom.... alebo opitý šofér ;)
Kolega jede na Slovensko do lesů na dovolenou. Řešíme tak obranu před medvědem i v práci.
Doporučení aby si připnul na batoh rolničku, pořídil si pořádný sprej na medvědy se mu nelíbí, a chce si tam "propašovat" pistoli. (9mm Luger).
Zajímalo by mě jak by vypadala situace pokud bych potkal medvěda já, a moji tři hafani, kteří mě doprovází.
Každý má přes 60kg (2x Cane Corso a 1x Bandog)
Nicméně netoužím to skutečně zjišťovat.
Každopádně za nejnebezpečnějšího a nejvražednějšího tvora našich luk a lesů považuji klíště.
Kapo

Příspěvek od Kapo »

Medveď nie je predátor, ktorý by vyhladával a lovil ludí. Smolu majú ludia, ktorý chodia po lese ticho, tak ako nás to učili, a dostanú sa k medveďovi moc na telo.
Si nespomínam u nás na žiaden prípad, kedy by medveď napadol čecháčka. Ste hodne hlučný národ. :D
Hlavne nech si kolega zvolí správnu obuv, a nie že ho bude zase horská služba cerigať z lesa na nosítkach v žabkách s vytknutým kotníkem. ;)
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Kolega je ten typ člověka (jako koneckonců všichni mí kolegové), který přežije i pád do činné sopky, a při střetu s medvědem by nejspíš on sežral toho medvěda ;)
Proto se divím, že ho tak vystrašila ta mediální masírka ohledně medvědů.
Kapo

Příspěvek od Kapo »

Tak mu odkáž, že sa nemusí báť a že ho dřív trafí kolega na strelnici, než zožere medved. ;)
Na slovači nie sú inak všetci obyvatelia ozbrojený. Len necelé 3% majú ZP, a z toho keď odrátame čisto športových strelcov s malosrajdami, starých polovníkov, tých ktorý zbraň nemajú, aj keď ZP majú, tých čo sedia len doma, alebo nemajú ZP na nosenie, historických strelcov a zberatelov, tak sa čudujem, že nás ešte nezožrali. :D
Přílohy
466593009_538382469107605_2383792804151313748_n.jpg
Hagen

Příspěvek od Hagen »

To bude tím, že:
Medvědi nevědí, že tůristi nemaj zbraně.
Až jednou, procitnou, počíhají si na ně.
Kolegovi to vysvětluju už 3. týdny, ale marně. Vzal si do hlavy že bude určitě první Čech sežranej Slovenským medvědem.
Hotovej mezinárodní skandál.
sigurd

Příspěvek od sigurd »

Medvede Slovákov nežerú (a to je pritom predsa len domáca kvalita :) ), a Čechov plnených Hamé, to už vôbec nie...
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Odpovědět