Možnosti nezávislé komunikace v rámci celé ČR

Vysílačky, mobily, kódy a šifry...
Odpovědět
miculas
Rozpadlík

Re: Možnosti nezávislé komunikace v rámci celé ČR

Příspěvek od miculas »

BOGOVIK píše:2Josef:
jak se jmenuje ta mala vysilacka na ty 2 tuzkovky co jsi tam rikal, ze je tak oblibena? Hledam nejakou malou kapesni a ta by me vyhovovala.
Odpovím s dovolením za Josefa - Alinco DJ-S45
Nobody

Příspěvek od Nobody »

Karlos píše:
Nobody píše:V případě většího rozpadu to nikdo moc řešit nebude :)
Jenže ono by to chtělo se s tim naučit pořádně zacházet ještě před PA, zvlaště ti co nikdy neradioamatérštili...
je to stejný jako když si někdo koupí křesadlo s tím že se naučí křesat až ho bude potřebovat...
To ano, ale zase tak složité to není. Sám jsem se na zkoušky naučil během pár dní v Holicích a to mě tam všechno zajímalo víc, jak učení :). Já jsem zastáncem toho, že k většině věcím stačí mít manuál. Čas strávený učením se zemědělství mohu strávit mnohem lépe v hospůdce s přáteli, nebo po boku krásné dívky :). Pokud k rozpadu dojde, s velkou pravděpodobností stejně zahyneme. Tak proč si všemožnými přípravami zkracovat čas, který ještě máme :). Ale to už je zbytečné OT.

Jinak k těm CB-čkám doporučuji drátovku, pokud by to někoho zajímalo, pokusím se sehnat návod. Vejde se složená do malé krabičky a výsledky v praxi byly velice dobré (a že jsem se s tím něco naběhal :) )
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

Miculas to Bogovikovi odpověděl místo mne. (celý název je Alinco DJ-S45CQL - poslední 3 písmenka označují PMR stanici s delší a účinnější anténou.

Kdo si chce "osahat práci s vysílačkou"*, určitě bych doporučil pořídit si nějaké starší síbíčko, ne ručku ale tzv. "mobilku" (krabičku do auta), síťový zdroj, gelový akumulátor, pár metrů koaxiálu, SWR-metr a střešní anténou. Sice to nebude chodit přes celou republiku, ale na nějakou tu desítku kilometrů to fungovat bude. A dobře, což v PA-době není zase tak zanedbatelná vzdálenost. Dá se to pořídit z druhé ruky celkem levně a novopečený majitel si na tom může lecos dobře osahat a naučit se. Dají se tak získat alespoň základní návyky pravidel komunikace: Jak mluvit do mikrofonu, aby to nebylo zahuhlané či abych do něj nedýchal a nefuněl. Vycvičit si ucho na poslouchání slabých a zašuměných stanic. Naučit se regulovat squelch. Naučit se měřit SWR a doladit anténu. Všechny tyto dovednosti jsou zapotřebí i při ovládání krátkovlnné stanice a většina věcí (i přesto, že tam bude použitá jiná frekvence, jiný druh modulace, i jiný typ antény) zůstává. Prostě budete mít určitou praxi a tu si udržovat, i když nebudete v tu chvíli mít koncesi k vysílání na KV a vaše KV stanice bude pro strýčka Příhodu zatím jen nečinně odpočívat ve skříni. (Asi bych měl vypůjčit a příště sebou vzít dvě komletní sady síbíček na nějaké hokus-pokusy, pro ty, co by si to chtěli zkusit dříve, než budou sami něco kupovat, aby to nebyl zajíc v pytli.) Dobrá "drátovka" na síbíčko je "Slim-jim" alias "Slimák", zkuste pohledat v Googlu, jsou tam různé odkazy i různé plánky. Tu co jsem měl sebou, byla vyrobená podle tohoto odkazuhttp://expedicebilytesak.sweb.cz/techni ... jim-CB.htm, ale rozhodně je to nazávěr potřeba doladit podle SWR metru, každý kus je originál.
*) Aniž bych se tím chtěl kohokoliv dotknout, slovem "osahat" myslím něco trošku jiného než pouhé mluvení do ruční stanice koupené v supermarketu. Prostě umět to "někde" vzít, vědět jak to pospojovat do funkčního celku. Třeba i nouzově, někde v terénu. Umět zaimprovizovat a umět předpokládat, jak se to bude chovat. Vědět, co mohu ošidit a co nesmím, nechci-li radiostanici nevratně ublížit.

Když se ještě vrátím k těm krátkovlnným pokusům - přihlížející si určitě všimli, že jsem tam několikrát po sobě pobíhal od jednoho konce drátové antény ke druhému a pořád cosi upravoval a uvazoval. To "cosi" bylo ladění antény. Zcela záměrně jsem totiž sebou nepřivezl anténní tuner. S ním bych jen zatočil čudlíkem a bylo by. Jenže rozpadlík si musí umět vystačit jen s holou radiostanicí a kusem drátu. I takovým který třeba původně vůbec nebyl žádnou anténou. A tak jsem natáhnul anténu o něco delší, než ukazoval výpočet a pak konce jejich ramen zkoušet přeložit (bez stříhání, bylo by škoda drátu a také by to už nešlo napravit) kousek nazpět, aby se "elektricky" zkrátila a vždy zaběhnout přeměřit jaké vykazuje SWR. Hrál jsem si s tím tak dlouho, až jsem trefil délku přesně takovou, kdy bylo SWR 1:1 (měřidlo má KV radiostanice vestavené) a tím bylo dáno, že téměř všechna energie, co se dostane z vysílačky do antény, bude skutečně vyzářena do éteru (pozitivní ohlas na sílu našeho signálu sdělený protistanicemi to potvrdil).
Nobody

Příspěvek od Nobody »

:yes
Kocour
VIP

Příspěvek od Kocour »

Prohlížel jsem si zběžně obsah vlákna a nenašel jsem nic o tom, že i PMR dokáží komunikovat na vzdálenost desítek km. Samozřejmě z kopce na kopec. Pokud mají být splněné podmínky generální licence, provede se to zhruba takto:
- zařízení je vztyčené na stožáru do výše několika metrů.
- pro příjem se použije citlivý přijímač opatřený vysoce směrovou anténou. Generální licence nijak neomezuje anténní příslušenství přijímačů.
- pro vysílání se použije kvalitní PMR stanice. Generální licence vyžaduje, aby anténa byla od výrobce pevně spojená se stanicí. Protože bychom rádi anténu umístili na vysoký stožár, jde to provést tak, že nahoru upevníme celou stanici a použijeme externí mikrofon s delším přívodem (nevýhodou je nemožnost volby kanálů v průběhu činnosti, protože ostatní ovládací prvky kromě PTT jsou mimo dosah).
Kocour
VIP

Příspěvek od Kocour »

Jenom bych to ještě doplnil: existují taky metody, jak zvýšit směrovost případně zisk vestavěné antény bez zásahu do původní mechanické konstrukce. Všelijaké reflektory nebo indukčně vázané přídavné antény. Jsou na to různé právní názory, jestli se jedná o přípustný zásah do konstrukce nebo ne. To, co jsem popsal výše je zcela spolehlivě čisté.

Svého času někdo uváděl rekord v ČR 160 km přímým spojením. Jestli to bylo s dodržením generální licence nebo bez, to nevím. Světový rekord je přes 500 km, ale to vylučuje spojení na přímou viditelnost kvůli zakřivení země. Podle všeho šlo o nějaké mimořádné atmosferické podmínky.
miculas
Rozpadlík

Příspěvek od miculas »

Z kopce na kopec se dá udělat 100 km celkem bez problému i z ruky. Já mám svůj rekord 110 km s neupravenou PMR Cobrou 725, stanoviště Klepáč (1144 m), druhá strana nějaký Puxing či co na 0,5W, stanoviště nad Rusavou v nějakých 580 m, trojkou až čtyřkou.
Naposledy upravil(a) miculas dne 31.08.2012 7:52, celkem upraveno 1 x.
EBE

Příspěvek od EBE »

Bežne som dosiahol pár desiatok km Humenné - Michalovce 30km, rovnako aj Snina, Humenné - Košice 90km a tak podobne, niekedy hlavne v letnom období to ale nešlo len tak jednoducho a kôli DX rušeniu som skôr chytil nemcov a okolie ako našich naokolo, aj taxikári to mali potom veselé a radšej mali priepustnosť signálu až niekde na 8-9..klasická Elix mobilná stanica(Dragon) 4W, ant.lambda 1/2, výška ant. 30m nad terénom - 13posch. bytový dom, medzi kopcami. Niekedy sa s tým dalo čarovať a počúvať Poprad-Tatry skoro 200km ale protistanica sa štverala po skalách ako kamzík :mrgreen:
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

Určitě je PMR dobrá věc. Mám s ním mám udělána dlouhá spojení řádu stovek kilometrů. Ale...
...jsem si vědomý, že tato spojení nejsou standard. Pokud bych měl vybrat obecně použitelnou radiostanicici pro nekoncesovaného rozpadlíka, pak bych stejně zvolil klasické síbíčko. Alespoň jako první radiostanici (pokud ještě žádnou nemá), která by zastávala funkci jakési hlavní stacionární domovní stanici pro komunikaci se spřáteleným okolím (v rámci obce či regionu) v domluvenou dobu na smluvených kanálech. Zatímco PMR, pokud by si je následně pořídil (nebo už má), by zůstalo jen pro místní spojení v rámci areálu domu, hospodářství či předsunuté hlídky. Prostě byla by to stanice kterou by členové rodiny či komunity nosili v kapse, když by hrozilo nějaké zvýšené nebezpečí.
Na CB je víc kanálů, větší výkon, možnost připojení venkovní antény, zatím co sama stanice včetně obsluhy může být umístěna na bezpečném místě. Těchto stanic je mezi lidmi hodně. Starší typy jsou ještě konstruovány tak, že jsou v domácích podmínkách opravitelné. Začátečník změří SWR i výkon do antény u CB snáze než u PMR, kde se o takových hodnotách může jen domýšlet. (Nová licence dokonce připouští použítí AM modulace, která narozdíl od dosavadního NFM nezpůsobí "vygumování" druhé stanice, když si operátoři omylem skočí do řeči.)
Atd... Zažil jsem využící síbíčka, PMRek i koncesovaných vysílaček v období velkých povodní a pokud bych připustil možnost, že zítra se stane něco nepředvídaného, nepůjde proud a za chvíli kleknou všechny mobily, bude to síbíčko, které půjdu zapnout, abych z tepla a bezpečí domova v širokém okruhu zjistil, co se děje, nikoliv PMRka se kterou bych utíkal na kopec. Ale záleží na každém jak si zvolí, nechci ten názor nikomu vnucovat.
miculas
Rozpadlík

Příspěvek od miculas »

To je jasná věc, v případě nepředvídané události navíc není účelem honit DX rekordy . Jak říká Josef, PMR je ideální pro komunikaci v rámci komunity na menším prostoru. Marketingové údaje o PMR jako "dosah 7 km" jsou blbost. Jak už jsem napsal - ve volném prostoru klidně 100 km, v rámci sídliště se ale nedoboucháš na dva bloky vzdálený barák.
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Vlastní zkušenost: PMR v lese maximálně 1 - 2 km a dost zarušené. Z kopce na kopec s přímou viditelností, občas překážky cca 4 km a také celkem nečisté.
Kocour
VIP

Příspěvek od Kocour »

2 Josef: Jasně, nejlepší volba je mobilní CBčko s vhodnou sadou antén. dá se použít jak v kombinaci s vhodnými Pb gelovými bateriemi jako přenosná stanice zhruba velikosti RF-10, tak i jako stacionární s předpřipravenými anténami. Myslel jsem to jenom pro doplnění, že i PMR (kterých je mezi lidmi řádově více) dokáže udělat platnou službu.
Karlos
Rozpadlík

Příspěvek od Karlos »

Měl bych dva dotazy k Alinco DJ-S45CQL :

1) jak je to s legálností rozšíření na celé 70cm pásmo u Alinco DJ-S45 CQL? Dle inetu stačí pouze přestřihnout jeden drátek a restartovat vysílačku.

2) je výše uvedená úprava vratná? Tzn. že bych drátek opět propojil a resetoval vysílačku. Budu ve stavu před úpravou?

Čerpal jsem z článku: http://skutrmoto.cz/modules.php?name=Ne ... icle&sid=7
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Uprava je jednoducha, ale porusenim plomby na krytu pada zaruka. Je to samozrejme vratna uprava.
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

K tomu stříhání...

Je to především "sichr" prodejce, protože vysílačka, když je na pultě, musí odpovídat určitému schválenému standardu. Aby mohla být vysílačka PMR a spadala pod všeobecné oprávnění, které umožní vysílat i lidem bez koncese, musí splňovat určitá kritéria. Jedním z nich je, že přístroj nesmí jít laickou obsluhou naladit mimo povolené pásmo. Přestříhneš-li drátek, dostaneš se i mimo PMR pásmo a tudíž to v tu chvíli už není čistokrevná PMR radiostanice. A i když ti drátek výrobce předem nachystal (uživatelé si to žádali), udělal jsi si tu oparaci úplně sám, jako nekomerční zásah. Tím za tebe prodejce už neručí, ale zodpovídáš si za další nakládání s touto radiostanicí sám.

Z přísně právního hlediska by už neměla vysílat v PMR pásmu, protože porušila pravidla všeobecného oprávnění a i kdyby jsi měl radioamaterskou licenci, nepomůže to, ta tě totiž v PMR pásmu vysílat neopravňuje. Nicméně...

1. Z technického hlediska, kvality i frekvence vysílaného signálu, zůstalo vše stejné jako předtím. Takže na dálku, aniž by ti někdo radiostanici sebral (což ani nemůže) a podrobil detailnímu průzkumu, se to vůbec zjistit nedá zda je nebo není odblokovaná. U stanice se jen změnilo ovládání, ne charakter signálu. Činovníci ČTÚ (i kdyby tě někdo naprášil) to taky příliš řešit nebudou, protože nejde prokázat jak dlouho je drátek přestřižený a tudíž jak dlouho s tou úpravou vysíláš, či zda jsi vůbec někdy vysílal (mám to jen na poslech). Navíc vlastnit upravenou stanici "ke sběratelským účelům" nikdo nezakázal. Jediná zásada - nedělat blbosti a nevysílat mimo PMR či HAM pásmo.

2. Pokud s ní budeš vysílat (samozřejmě s radioamatérskou licencí pod svou značkou) na radioamatérských pásmech (klidně i přes převaděče), předepsané parametry pro radioamatérské pásmo s touto stanicí naprosto splňuješ. Do těchto parametrů se tovární výrobek s takto malým výkonem vleze vždy (dokud se v něm hloubkově neporýpeš šroubovákem). V radioamatérském pásmu jsou home-made úpravy povolené, samozřejmě pokud jejich následkem nedojde k vyzařování nežádoucích produktů nebo kmitočtové nestabilitě. Takže v tomto případě je přecvaknutý drátek legální.

Na světě jsou milióny tzv."odblokovaných" stanic. Neznám radioamatéra, který by nějakou takovou neměl. Jediné, na co je potřeba dávat pozor, aby se taková stanice nedostala do ruky dětem nebo někomu, kdo je pro svou neznalost schopen vysílat mimo povolená pásma. To by mohl být vážný problém. Prostě když jsi na PMR, musíš dodržovat podmínky PMR, tj. do 0,5W + anténa pendreček, i kdyby jsi to vysílal třeba z odblokované FT817, která umí wattů pět.
Naštěstí Alinco DJ-S45 má dostatek pamětí. Všechny důležité frekvence (včetně volně použitelných "sdílených" kmitočtů) tam jde předem našupat a tyto navolené kmitočty pak volbou příslušné paměti používat. Tím odpadne potřeba plynulého ladění po pásmu tlačítky UP/DOWN a omyl nebo chyba obsluhy, že zavysílá mimo, se tím sníží na minimum. A pokud ji někdy dáš stanici do ruky dětem, vždy řádně uzamkni klávesy ladění (stiskem tlačítka SET a následně tlačítka MONI).

(Pokud se pletu, opravte mě...)
Karlos
Rozpadlík

Příspěvek od Karlos »

Děkuji za opravdu vyčerpávající a fundovanou odpověď, ostatně jako vždy ;)
GOD
VIP

Příspěvek od GOD »

niekde vo fore bola ako nezavisla možnost komunikacie odporučaná možnost predplatenia satelitného internetu.

s tohoto pohladu je zaujimava druha čast članku:
http://www.aktuality.sk/clanok/217947/r ... -usa-tiez/
a to, že v dohladnej dobe bude možná likvidácia komunikačných obežných telies okolo zeme laserom.
dracekvo
VIP

Příspěvek od dracekvo »

Jenže satelitní internet je ti k prdu, pokud nebude dostupný provider, který na ten satelit internet zprostředkovává, nebo ta strana, ke které se chceš připojit.
Karlos
Rozpadlík

Příspěvek od Karlos »

Ten satelitní internet by než do nezávislé komunikace patřil spíše do škatulky ochrana před VelkýmBráchou protože si ho můžeš zaplatit u nějakého exotického poskytovatele (z daňového ráje?) a brácha na tebe nemůže (myšleno brácha z České republiky). Stejně tak asi i satelitní telefon.
vlk972
Pohlaví: muž

Příspěvek od vlk972 »

Přidám svou osobní zkušenost s PMR. Dosah pro běžné použití v naší vesnici spolehlivě stačí a hojně je využíváme. V našem okresním městě se domluvíme taky celkem spolehlivě, pokud jsme mimo budovy. Použití v lese, tam je to slabší, ale zatím vždy stačily, i když je dosah menší a na větší vzdálenost je víc šumu.
Občas vyjdu na kopec za vsí, necelých 600m a zkouším navázat spojení, zatím nejdelší 80 km a celkem slušně.
Takže každý člen rodiny má svojí vysílačku a je to pro naší, na dnešní poměry, velkou rodinu ekonomický přínos.
CB se chystám teprve pořídit.
Odpovědět