mcrea píše:2Baca - a kde vzal delaborát CIP? Vůbec by se neměl dostat legální cestou do civilního prodeje. Jinak vím co to je, dokonce vím, že jedna nejmenovaná, dosti profláknutá, firma dodává delaborát jako normální černý prach. Přestal jsem od nich používat obojí.
Používám černých prachů několik druhů, nevím proč mě tipuješ zrovna na majitele šestiranných hraček

. Do lorenzky a do whitwortha používám "zelený" Zloty stok, který odpovídá zhruba delaborátu. Hoří čistěji a má zhruba o 20 procent vyšší úsťovku. Do sharpsky dávám "modrý". Je o stupeň hrubší než Vesuvit LC ale dává o zhruba 30procent vyšší rychlost. Do revolverů perkusních i nábojových používám Vesuvit LC, tak stejně do pušek na 50-100. Tam to stačí a ty malé navážky se dají bez problému umazat. Ale umazat třeba sharpsku s vesuvitem na 300-400m snad ani nejde. Aspoň ne ve 45-70.
.
Ja som ho kupoval bezne v predajni, videl som overenu kopiu normoveho listu (ci ako sa to vola) zo slovenskej skusobne v Novej Dubnici. Este mam doma nejake necele kilo co som nestacil vybuchat

Mal by to byt prach z ruska, takze asi dlhsiu dobu koli restrikciam nebude

Nikde si nepisal ze si taky zazraty BP strelec

Predtym sla debata o malokalibrovkach, aspon som to tak vyrozumel

(malokalibrovky - pod .45

) POdla popisu Zeleny, modry, odhadujem ze pouzivas tie polske prachy co sa nedavno ukazali na trhu, ale ak dobre viem su to podobne prachy ako prave ten delaborat vyrabane niekde v severnom polsku. Na nasom trhu som ich myslim este nevidel. Cenou su trosku vyssie ako Vesuvit.
Pyrodex sa u nas kupit da (Defence, Meget) ale ceny su fakt astronomicke.
Bezssirny cierny strelny prach sa vyrabal a vyraba dodnes

Sira nie je na ucely strielania ci detonacie az taka dolezita. Ak si dobre pametam, ma za ucel zvysit teplotu horenia a mierne spomaluje rychlost horenia (bez zaruky, uz je to davno, co som o tom cital) Napriklad pomer 25% dusicnanu a zbytok drevene uhlie sa bezne vyuzivala na vykonnu strelbu snad az do polovice 30tych rokov v loveckych puskach na tazku zver (bez zaruky, lovim zo svojej nie velmi presnej pamete

)
Nitroprach v BP hlavni je lahka cesta k tazkemu pruseru. Nitroprachy a vlastne vsetky moderne prachy maju iny priebeh - rychlejsi, horenia a velmi razantny vyvin tlaku. Cierny prach je pomalsi a tlakova vlna prebieha viac zvolna. System nabijania BP dava priestor pre chybicky pri dorazani strely na prach, vzdy sa moze stat, ze medzi strelou a prachom zostane nejaka dutina ci medzera. BP prach to utoleruje a razova vlna prebieha kontinualne. Nitro vytvori razovu vlnu a kym sa strela pohne je tlak enormny a lauf sa pri dobrej konstelacii hviezd iba vyduje. Pri horsej lietaju srapnely okolo
Na nabitu ulozenku sa podla skusenejsich pouziva tak ako predrecnik uviedol, system prach, zatka, strela, namazana zatka - upchavka, zapalku na pistone staci zavoskovat, vydrzi to vyse roka bez problemov.

Tak odomna amatera zatial tolko

Ak kecam pokojne ma opravte