In-line předovky

Střelné zbraně - pistole, pušky, ale i kuše, luky, perkusní, atd. Diskuze pouze pro starší 18-ti let!
Odpovědět
Baca
VIP
Pohlaví: muž

Re: In-line předovky

Příspěvek od Baca »

Preto ma prachovnica papierove dno :) Keby sa nahodou stalo, ze skoci nejaka zabludena iskra, tak tlaky idu cez papier a nelietaju srapnely s plechu :-)
Prežiť !!!
mcrea

Příspěvek od mcrea »

Ten "blbec" se jmenuje Michal K. a je to jeden z nejlepších westernových střelců v Evropě.
Jinak - co by mělo hořet v hlavni při tom "vojenském" způsobu nabíjení? Je tam jenom olovo, tuk, prach. Pokud nepoužíváš flastr, nebo papír, tak tam nemá co doutnat.
Pohybuju se ve střelbě docela dlouho a nikdy jsem ani z doslechu neslyšel o tom, že by někomu blafla prachovnice. Pardon, teď jsem si vzpomněl - jednomu známému blafl roh s prachem. Ale to bylo při výstřelu z křesadlovky a ten vůl měl na krku pověšený otevřený roh s kilem prachu.
Netvrdím, že odměrky nejsou bezpečnější, ale tvá reakce mi připadá už poněkud hysterická.
A mimochodem - tyhle "historické" prachovnice jsou lisované z měděného plechu, pájené cínem a počítá se u nich s tím, že při nehodě se minimálním tlakem "otevřou" a vyhoří. A není z nich granát jako z moderních soustružených z trubky.
Baca
VIP

Příspěvek od Baca »

Stare prachovnice cinovane z dvoch kusov su sice bezpecnejsie ako sustruzene, ale aj tak nevies ako su zcinovane. Ono aj tenky plech reze ako britva ked sa zidu debilne suvislosti - podmienky. Preto pouzivam prachovnicu s papiermache zo zoslabenymi spojmi vlastnej vyroby :-) AK uz sustruzenu tak len a iba z papierovym dnom, ako som popisal. Len pre zaujimavost, skus narvat plechovku od limonady prachom, prelep otvor a pomocou zapalnice odpal :-) Uvidis ako sa vie rozletiet. :-) Za seba, radsej radsej znizovat riziko :-)

Inak aj ked nabijas bez upchavky, papiera len prach a strelu stane sa, ze naozaj zostane na dne komory par zrniek prachu, ktore mozu este zhnut, alebo pri pouzivani delaboratu, kde su zvysky jutoviny, spagatu a kdeaky bordel mozu zostat prave tieto zhave zbytky. Radsej prefuknem hlaven, nech vyhoria. Nebojujem, strielam na strelnici, mam cas, nejde mi o zivot :-)
Prežiť !!!
mcrea

Příspěvek od mcrea »

Sám prachovnici už roky používám akorát na krupici do revolveru. Jen jsem chtěl říct, že podle mého zbytečně hysterčíte. Každý průser s předovkou, který kdy byl začal hrubým porušením zásad bezpečnosti při zacházení se zbraní, nikdy nešlo o prachovnici.
Pokud jde o delaborát - jen přiznávej, že sypeš do flinty něco, co tam nepatří. :D
Jinak jsem zastánce odměrek, čili je tahle debata bezpředmětná.
Baca
VIP

Příspěvek od Baca »

S tvojim vyrokom o pochybeni medzi zemou a pazbou uplne suhlasim :-)

No a k druhej veci. Delaborat je standardny cierny prach. Jestvuje niekolko noriem na cierny strelny prach (nemyslim teraz detonacne - na destrukciu pevnych objektov, alebo delostrelecke). Delaborat je iniciacna naloz v raketach ci delostreleckych granatoch. Obsahuje ovela menej ci ziadnu siru, teda je menej korozivny ako klasicky trojzlozkovy. Je OCIPOVANY, takze strelba nie je ziaden problem. Niektore delaboraty su radovo v percentach silnejsie, niektore slabsie. SU hlavne o nieco menej dymive, ako trojzlozkove cierne prachy a este jedna velmi zavazna vec, za kilo vezuvitu kupim dve az tri kila delaboratu (ak nie je vypredany :-) ) A este jedna vec, je hrubsi z vacsim zrnom ako vezuvit ci svajciar o pyrodexe ani nehovorim, cize na velke raz eod .45 vyssie je vhodnejsi :-) Do sestranovej prskavky :-P sa hodi jemnejsi, preto si asi s delaboratom do styku neprisiel :-)
Prežiť !!!
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Zeptám se blbě, laicky a mírně OT: Používá se, resp. může použít do perkusek moderní nitroprach, který je méně navlhavý, než-li klasický BP?

Jde mi o možnost dlouhodobého uskladnění/nošení BP pistole stylem "nabij a zapomeň".
bacil

Příspěvek od bacil »

Fabe, tam jsou ale úplně jiný tlaky! BP pistole se řeší lakem na nehty u pistonů a včelím voskem (nebo aspoň parafínem, vazelínou LV2-3 - z ní při stárnutí neutíká olej, nebo Ceres Soft) na kulky.

Zpět k dávkování prachu - doporučuji 5ml centrifuge tube (popř. 2ml)

https://www.aliexpress.com/item/300PCS- ... 30520.html

Dělají se i čiré.

Používám to na kdeco, dělají se i 0,2ml, v ní mám v EDC vteřiňák na řezné rány (v ZIP pytlíku, nebělá). Dají se do 5ml naskládat i léky, sůl, knoflíkové baterky, šroubky,... Z toho pytle mi jich už hodně ubylo, je to jak flaška od koukakouly v Bohové musí být šílení.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
mcrea

Příspěvek od mcrea »

2Baca - a kde vzal delaborát CIP? Vůbec by se neměl dostat legální cestou do civilního prodeje. Jinak vím co to je, dokonce vím, že jedna nejmenovaná, dosti profláknutá, firma dodává delaborát jako normální černý prach. Přestal jsem od nich používat obojí.
Používám černých prachů několik druhů, nevím proč mě tipuješ zrovna na majitele šestiranných hraček :D . Do lorenzky a do whitwortha používám "zelený" Zloty stok, který odpovídá zhruba delaborátu. Hoří čistěji a má zhruba o 20 procent vyšší úsťovku. Do sharpsky dávám "modrý". Je o stupeň hrubší než Vesuvit LC ale dává o zhruba 30procent vyšší rychlost. Do revolverů perkusních i nábojových používám Vesuvit LC, tak stejně do pušek na 50-100. Tam to stačí a ty malé navážky se dají bez problému umazat. Ale umazat třeba sharpsku s vesuvitem na 300-400m snad ani nejde. Aspoň ne ve 45-70.
2Fabik
Nějaká americká firma(Savage?????) staví pušky předovky na bezdýmý prach. Bohužel to, jako obvykle, končí na lidské blbosti a pár tupců použilo místo povoleného pomalu hořícího prachu nějaký pistolák a bylo pár havárek. Takže nevím, jestli ještě nějak fungují.
LuVa

Příspěvek od LuVa »

mcrea píše:Ten "blbec" se jmenuje Michal K. a je to jeden z nejlepších westernových střelců v Evropě.
Krome toho sypani z prachovnice navic nechaval prachovnici pri strelbe lezet na stolecku pred hlavni...
pracintl

Příspěvek od pracintl »

bacil píše: Zpět k dávkování prachu - doporučuji 5ml centrifuge tube (popř. 2ml)
Dotaz: Ty piksličky jsou antiastatistické :D ????
mcrea

Příspěvek od mcrea »

Měly by být, jsou na malé vzorky a pokud by nebyly, těžko bys je od tama dostal. Používám podobné a ty mají přímo atest. Teda pro laboratorní použití, ale to bude podobné. A akceptují to i na velkých soutěžích.
viktor

Příspěvek od viktor »

asi by nebylo od veci si precist, pokud neznate, Strelbu Predovkami od Karla Moravka, je ke stazeni treba na ulozto.cz
je tam i dost zajimavych info, treba o vykonech zkouskach atd.. k nehodam pri primem nasypani prachu do laufu uz doslo a je to i nekde primo zakazano pouzioavt na soutezich, myslim ze v nemecku ale nevim presne.
bezdymny prach bych do predovky vazne nadaval, je to proste uplne jinej level a nemusi to dopadnou dobre, nakonec youtube je toho plna, staci se kouknout.
nenasel jsem nikde tlaky u cernoprachych zbrani, nemate nekdo vhodny zdroj ?
ty ampule pro lekazske ucely jsem paty mel ale nakonec jsem dal prednost originalu urceneho primo na prach, mimo jine se s nima daleko lepe pracuje, alespon me.
k sire u cerneho prachu, mam takovy dojem ze to bez siry proste nefunguje, sira je ve slozeni cerneho prachu nutna,
nekde jsem cetl jak co se vlastne deje pri horeni cerneho strelneho prachu a sira v tom hraje vyraznou roli.
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
TomSmith

Příspěvek od TomSmith »

Fabulous píše:.. může použít do perkusek moderní nitroprach, který je méně navlhavý, než-li klasický BP?
Jde mi o možnost dlouhodobého uskladnění/nošení BP pistole stylem "nabij a zapomeň".
Jak již bylo řečeno tak bezdým do perkusek ne, ALE pokud jde moderní nabití tak to existuje.
Ve státech se často používá (lze koupit i u nás) Pyrodex. To je něco jako výrazně flegmatizovaný nitroprach s přidaným čmoudoefektem (existují i bez čmoudé). Navíc ve státech se prodává i ve formě pelet nejběžnějších průměru laufu .54/.50/.45
To je pak pro "moderní" perkusní střelce (brrr) ve státech velice jednoduché nabíjení. Spustí do hlavně jednu/dvě peletky, za tím většinout sabotovou střelu a hurá třeba na jelena.
mcrea

Příspěvek od mcrea »

Sypání prachu z prachovnic je zakázáno na větších soutěžích po celé Evropě. To je bez diskuze. Jestli je to správně nevím, ale určitě to neškodí, pokud člověk nedělá přímo oživlou historii.
http://www.strelectvi.cz/forum/karel-mo ... t9484.html
Morávka jsem četl, před asi 20lety když vyšel, na dnešní poměry je to poněkud chabý zdroj. Asi bych ho někde v bedně ještě našel. Knihy nepůjčuju a nepálím :D
viktor

Příspěvek od viktor »

pyrodex jde samozrejme koupit ma ho napr DAVE ale neskutcne prachy ..
viktor
Sigmund Freud
mcrea

Příspěvek od mcrea »

Jseš si tím jistý? Tím myslím - viděl jsi ho? Nedávno to Pavlík řešil na střelectví a jak jsem vyrozumněl, legálně to k nám zatím nikdo nevozí. On sám si to dováží z venku.
Baca
VIP

Příspěvek od Baca »

mcrea píše:2Baca - a kde vzal delaborát CIP? Vůbec by se neměl dostat legální cestou do civilního prodeje. Jinak vím co to je, dokonce vím, že jedna nejmenovaná, dosti profláknutá, firma dodává delaborát jako normální černý prach. Přestal jsem od nich používat obojí.
Používám černých prachů několik druhů, nevím proč mě tipuješ zrovna na majitele šestiranných hraček :D . Do lorenzky a do whitwortha používám "zelený" Zloty stok, který odpovídá zhruba delaborátu. Hoří čistěji a má zhruba o 20 procent vyšší úsťovku. Do sharpsky dávám "modrý". Je o stupeň hrubší než Vesuvit LC ale dává o zhruba 30procent vyšší rychlost. Do revolverů perkusních i nábojových používám Vesuvit LC, tak stejně do pušek na 50-100. Tam to stačí a ty malé navážky se dají bez problému umazat. Ale umazat třeba sharpsku s vesuvitem na 300-400m snad ani nejde. Aspoň ne ve 45-70.
.
Ja som ho kupoval bezne v predajni, videl som overenu kopiu normoveho listu (ci ako sa to vola) zo slovenskej skusobne v Novej Dubnici. Este mam doma nejake necele kilo co som nestacil vybuchat :-) Mal by to byt prach z ruska, takze asi dlhsiu dobu koli restrikciam nebude :-( Nikde si nepisal ze si taky zazraty BP strelec :-D Predtym sla debata o malokalibrovkach, aspon som to tak vyrozumel :-D (malokalibrovky - pod .45 :-D ) POdla popisu Zeleny, modry, odhadujem ze pouzivas tie polske prachy co sa nedavno ukazali na trhu, ale ak dobre viem su to podobne prachy ako prave ten delaborat vyrabane niekde v severnom polsku. Na nasom trhu som ich myslim este nevidel. Cenou su trosku vyssie ako Vesuvit.
Pyrodex sa u nas kupit da (Defence, Meget) ale ceny su fakt astronomicke.

Bezssirny cierny strelny prach sa vyrabal a vyraba dodnes :-) Sira nie je na ucely strielania ci detonacie az taka dolezita. Ak si dobre pametam, ma za ucel zvysit teplotu horenia a mierne spomaluje rychlost horenia (bez zaruky, uz je to davno, co som o tom cital) Napriklad pomer 25% dusicnanu a zbytok drevene uhlie sa bezne vyuzivala na vykonnu strelbu snad az do polovice 30tych rokov v loveckych puskach na tazku zver (bez zaruky, lovim zo svojej nie velmi presnej pamete :-) )

Nitroprach v BP hlavni je lahka cesta k tazkemu pruseru. Nitroprachy a vlastne vsetky moderne prachy maju iny priebeh - rychlejsi, horenia a velmi razantny vyvin tlaku. Cierny prach je pomalsi a tlakova vlna prebieha viac zvolna. System nabijania BP dava priestor pre chybicky pri dorazani strely na prach, vzdy sa moze stat, ze medzi strelou a prachom zostane nejaka dutina ci medzera. BP prach to utoleruje a razova vlna prebieha kontinualne. Nitro vytvori razovu vlnu a kym sa strela pohne je tlak enormny a lauf sa pri dobrej konstelacii hviezd iba vyduje. Pri horsej lietaju srapnely okolo :-D
Na nabitu ulozenku sa podla skusenejsich pouziva tak ako predrecnik uviedol, system prach, zatka, strela, namazana zatka - upchavka, zapalku na pistone staci zavoskovat, vydrzi to vyse roka bez problemov. :-) Tak odomna amatera zatial tolko :-) Ak kecam pokojne ma opravte :-)
Prežiť !!!
viktor

Příspěvek od viktor »

no jestli ma DAVE ted Pyrodex na sklade nevim, ale asi pred pul rokem jsem kupoval u DAVE par veci a mimo jine i BP. Takze jse zacal se Swis BP, Pyrpodexem a bez mrknuti oka sahnul pod stul a vylovil pruslusnou pixlu. Nicmene ceny astronomicke ve srovnani s Vesuvitem. Nakonec jsem odesel s hrubozrnym prachem od DAVA (nevim co to je, udajne extra Vesuvit ) nicmene za prijatelnou cenu srovnatelnou s normalnim Vesuvitem asi 800 kc / kg a strilel jsem 80 grs - 100 grs z .50 in- line Vortek. Misto 40 grs Vesuvit LC.
Baca nejsem si jistej s tou charakteristikou horeni BP verzus SP. V kazde skupine jsou samozrejme znacne rozdily. aly myslim si, i kdyz to nemam potvrzeno, ze horeni BP je rychlejsi nez SP. na nejaka videa kaslu, me zajima co se deje v hlavni, na na misce ci prkne. Proste to co se deje v predovkach bude podle me velice kratky tlakovy impuls, zasleh z hlavne, to jsou nespalene zbytky ale to uz je davno po bigbeatu. ani nevim pri jakych tlacich se to odehrava, ale moc slavne to nebude. " moderni" SP puskove naboje maji strop nekde na 4000 - 4500 kg/cm. 4500 je uz hodne vyjimecne,
a SP ma pomerne dost dlouhou dobu horeni a tak je schopen predat dobre energii strele. U BP to bude razantni stouchnuti na zacatku a pak dlouho nic. Samozrejme pri uplne jinych tlacich. Takze to co rozseka hlaven na kusy v pripade pouziti SP v BP zbranich nebude rychlost horeni ale maximalni tlak a ten je u SP daleko vyssi. Proste ma dost stavy aby to dal. Ale nikde jsem nenasel hodnoty tlaku u BP zbrani.
viktor
Sigmund Freud
mcrea

Příspěvek od mcrea »

2Baca
No možná je to na Slovensku jinak. Tohle psal jeden tvůj krajan, ale je to staršího data -
oficialne ho nikde nekupis, je to odpad po delaboracii, likviduje sa spalenim alebo odstrelom.. je to vojensky material... podla materialov explozie do roznecovacov delostreleckej municie sa pouziva Vezuvit T 1/2, A, A-1, V, Vr, VZ.... Dave bral A-1, co je tiez negrafitovany... potom mali nejake problemy, lebo nebol uvolneny na civilny trh ako strelivina, byrokracia, teraz neviem ci ho este ponukaju... ale vela ludi si ho chvali... najma do dlhych hlavni... vid vyssie Black powder...
Pár kilo jsem ho taky použil, ale nadšený jsem z něj zrovna nebyl. Hlavně na větší vzdálenosti.
A opravdu bych nesrovnával Zloty stok, mimochodem vyrábí se asi 70km od našich Zlatých hor, na severu má ta firma sídlo a další dceřinky, s bordelem typu delaborát. S tím prachem se vyhrávají velké soutěže. K nám ho zatím nikdo nevozí, i když Detex má nějaké plány. Dokonce poláci chtějí zafinancovat zkušebnu. Zatím si ho pro vlastní potřebu můžeš dovézt na EZP nebo na licenci. Vesuvit se s ním skutečně nedá srovnat.
TomSmith

Příspěvek od TomSmith »

Tlaky BP lze dohledat např. takto: https://www.google.cz/search?q=black+po ... IHg#imgrc=_
Nebo u výrobců:
Obrázek
Odpovědět