Výběr vysílačky

Vysílačky, mobily, kódy a šifry...
Odpovědět
Rafael
Pohlaví: muž

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od Rafael »

Co si myslíte o Vysílačka RETEVIS RB619, výkon 0,5W, 16 kanálů, pásmo PMR, jednoduchý 1,7" displej, snadné ovládání, dosah až 5 km, dobíjení USB-C, 699 Kč

https://m.sunnysoft.cz/zbozi/169PRV-001 ... gKovPD_BwE

Jelikož v tom směru jsem úplný laik, zajímal by mě názor znalejších.
Ne, že bych to nějak využil a chtěl kupovat, je mě to teoreticky zajímá.
*
(Přišlo mi to reklamním emailem se spoustou podobných opičáren z jednoho obchodu).
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
bacil

Příspěvek od bacil »

Retevis je přeprodávaná aliexpresová čína, lepší objednat rovnou tam, s dopravou z NDR za pár dní doma. A za stejnou cenu dostaneš dvě.
https://www.aliexpress.com/item/1005004230478577.html
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
RobertK

Příspěvek od RobertK »

Zdravím,
je možné sehnat v ČR Batery pack na AA pro vysílačku Baofeng UV-5R nebo 8R?
Děkuji
Robert
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
dracekvo
VIP

Příspěvek od dracekvo »

https://elektro.bazos.cz/inzerat/155744 ... -uv-5r.php

Co jsem v rychlosti googlil, tak vypadá že to je v klasických eshopech vyprodaný.
RobertK

Příspěvek od RobertK »

A myslíte že to je sejný jak pro 5 tak i 8? Radši bych chtěl 8W vysílačku.
Robert
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
jeniceek

Příspěvek od jeniceek »

Ahoj, kdyby někdo sháněl něco na digitál, Yachtmeni mají v akci TYT MD-750, což by měla být přímá náhrada rádia MD-760, které bylo dost populární díky alternativnímu firmware OpenGD77.
https://www.eshop-yachtmeni.cz/tyt-md-7 ... d-vhf-uhf/
jeniceek

Příspěvek od jeniceek »

Tak jsem teda tu MD-750 koupil a nedoporučil bych ji.
Menu je totální katastrofa, ve standardním firmware je spousta chyb - v FM režimu nejde nastavit rozdílná frekvence vysílání a příjmu (používá se pro převaděče), v digitálním ano.
Bez naprogramování z PC nefunguje v digitálu group call a call all.
Příjem vysílání je na analogu ok, srovnával jsem s Baofengem, kde byla MD-750 lepší a s TYT UV-98, který byl lepší.
Programování z PC jsem nerozchodil, vyžaduje to instalaci nepodepsaného ovladače, což ve Win10 moc nefunguje, ale jelikož můj primární systém je Mac a Linux, nechtěl jsem se s tím otravovat (dočasně to jde povolit, ale je to opruz), takže jsem aplikaci nerozchodil. Vysílačku budu vracet, protože bez firmware OpenGD77, který byl napsán pro čip C6000, kdežto MD-750 má čip C7000, je relativně k ničemu a bez možnosti ji programovat je to úplně k ničemu.
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

náhodou jsem narazil na Xiegu X5105 - nemáte s tím někdo zkušenosti? Neni to úplně levný, tak jestli se to po funkční stránce vyplatí....
https://ok2pll3.webnode.cz/l/clanek-s-obrazky/
Přílohy
xiegu-x5105-hf50mhz-qrp-transceiver.png
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

náhrada populárního Bafungu?
https://youtu.be/Tq7JSwq-0mY
\(^_^)/
karel743

Příspěvek od karel743 »

Mám takovou malou prosbu, protože v podstatě vysílačková fóra jsou mrtvá, a tady to někdo i čte. Mám staré Alinco DJ-500 a zdechla po letech baterie.
Dobře, nabíjí se dnes přes USB, takže zkusím akumulátorový eliminátor do autozásuvky na 12V. Ale prosím Vás ta konverze na 7,4V je v konektoru do zapalovače nebo v těle zacvakávaném do vysílačky? Jde ten eliminátor rozebrat bez poškození?
Jako jsem připravený na to napasovat airsoftový aku 7,4V nebo 11,V a nabíjet to přes step down káblíky do USB. Potřebuju to hlavně na kolo, a tak z powerbanky dobíjené solárem. Ještě netuším kterou verzi napájení, bo pokud bude elektronika v těle, tak bude varianta 11,1V, pokud v konektoru, tak bude 7,4V.

A pak použití v Německu. Mají tam Freenet na 149MHz s 1W, ale kde mají nějaké VO s požadavky provozu? Netuším bez znalosti němčiny, jak tam dohledat jejich VO.
U nás pak k tomu odpovídají sdílenky, ale nepochopil jsem, jestli ten požadavek pevně přidělané antény ke staničce platí i pro ty sdínky. Jsou prosím Vás u nás na těch sdílenkách požadované pevná uchycení?

Jinak mně tu překvapila obliba beofangů a kvašangů bez jakékoliv inzerované IP ochrany. Jak se chovají po utopení nebo po dešti? Nová nebo to fakt jen vyschne?
pelmel

Příspěvek od pelmel »

Pochybujem, že tu niekto odpovie. Neviem na akých rádioamatérskych forach ste hľadal, ale na facebooku je nihekoľko českých a slovenských fungujúcich skupín:
  • PMR/UHF/VHF Radiostanice CZ/SK komunitní poradna
  • CB, PMR & HAM Rádio CZ/SK
pre PMR sú:
  • PMR v Čechách
  • PMR CB Slovensko
Tiež skúste amaradio.cz to nie je forum ale diskusia k článkom tam je.
mhi

Příspěvek od mhi »

http://www.cbpmr.cz/

Quanshengy asi utopeni nevydrzi, je vic modelu teles, ten co mam ja je celkem hodne "vygumovany" (konektory, tlacitka, ...), ale do vetsiho deste bych to neriskoval ;). Minimalne zezadu baterka nema zadne rozumne kryti, je jen priklapnuta.

No ale za tu cenu ... https://www.eshop-yachtmeni.cz/quanshen ... -nabijeni/
pelmel

Příspěvek od pelmel »

Jinak mně tu překvapila obliba beofangů a kvašangů bez jakékoliv inzerované IP ochrany. Jak se chovají po utopení nebo po dešti? Nová nebo to fakt jen vyschne?
Ak tam prenikne voda, najskôr to odnesie bateria. Tú treba vysušiť prípadne vymeniť.
Ostatné obvody by mali ísť vysušiť.
I tak by som doporučil vysielačku s IP65 napríklad celkom dobrú dualband Wouxun Q330
https://amaradio.cz/wouxun-q330-moje-dobra-koupe/
(má aj príjem rozhlasu a airband)

Alebo triband Wouxun Q360, to je nová vysielačka.
https://www.vysilacky.com/en/eshop/prod ... un-kg-q360
karel743

Příspěvek od karel743 »

Díky za tip, ale FB je asi nejhorší na vyhledávání a více politiky než tady na rozpadu. Ale pokud je to jediná možnost....
pelmel

Příspěvek od pelmel »

V tých skupinách sa politika nepreberá, neboj.
Wolf
VIP

Příspěvek od Wolf »

pelmel píše: 17.09.2024 15:23 Alebo triband Wouxun Q360, to je nová vysielačka.
https://www.vysilacky.com/en/eshop/prod ... un-kg-q360
Ten WOUXUN KG-Q360 mimochodem je snad první ručka kombinující frekvenční rozsah zahrnující PMR446 i CB.
Dřív, když se na fórech tu a tam někdo ptal, jestli neexistuje nějaká vysílačka umějící obě tyto pásma, dělalo to z něj "laika, který neví, že to je nesmysl". Teď už to zřejmě není nesmysl, ale realita :) . Bohužel neznám nikoho, kdo by ji reálně držel v ruce.

Ještě je taky zajímavá varianta KG-Q332, která má místo pásma 26-30 MHz pásmo 50-54 MHz, tedy je teoreticky kompatibilní s vysílačkami RF-10, historickými RF-108, radioamatérským pásmem 6m apod.
Asi většina z vás ví, že je tohle nízké VHF pásmo oblíbené u armády kvůli dobrému poměru schopnosti šířit se difrakcí přes kopečky (čím nižší frekvence, tím více jsou vlny ochotné se "ohnout" podél terénu) a ještě relativně praktických rozměrů antény (λ/4, tedy nejkratší ještě plnohodnotná anténa, vychází na nějakej metr a půl)
Opět stejný problém, neznám nikoho, kdo by ji reálně měl.
Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic. (Edmund Burke)
Wolf
VIP

Příspěvek od Wolf »

karel743 píše: 17.09.2024 10:51...je v konektoru do zapalovače nebo v těle zacvakávaném do vysílačky? Jde ten eliminátor rozebrat bez poškození?
U eliminátoru do Wouxuna je v těle (=maketě batterypacku).
Jestli to půjde opatrně rozložit musíš posoudit ty sám, většina vysílačkových baterek, jenž mi prošly rukama, rozložit šla nebo vypadala, že by mohla jít. Je potřeba počítat s nějakou mírou destrukce při rozebírání těch ultrazvukových nebo lepených svárů, jestli jsi někdy rozebíral baterku do notebooku, postup je podobnej, jenom je to menší a choulostivější :) .
Mimochodem, pokud se ti podaří rozložit samotnou baterku, otevírá se ti cesta k výměně článků v ní.
Z Aliexpressu stojí pár korun. Ostatně jsou tam i celý náhradní baterky pro DJ-500.
Já takhle měnil články v batterypacku do Alinco DJ-S-45.

A pak použití v Německu. Mají tam Freenet na 149MHz s 1W, ale kde mají nějaké VO s požadavky provozu? Netuším bez znalosti němčiny, jak tam dohledat jejich VO.
U nás pak k tomu odpovídají sdílenky, ale nepochopil jsem, jestli ten požadavek pevně přidělané antény ke staničce platí i pro ty sdínky. Jsou prosím Vás u nás na těch sdílenkách požadované pevná uchycení?
Onehdá jsem to studoval a podle Wikipedie musí být vysílačky pro Freenet speciálně schválený a neupravený.
Ekvivalent českýho VO je asi tohle, ale nezapomínej, že legalita vysílaček není určená jen Všeobecným Oprávněním.

Řekl bych, že jako jakákoliv jiná elektronika. Když okamžitě nevyjměš baterii a elektroniku nevyčistíš a nevysušíš správně, nejspíš to bude ze začátku fungovat a až časem to uvnitř shnije a chcípne.
Na dnešní použití dobrý, ale v kontextu zaměření tohoto fóra se u ručních vysílaček spoléhám na vysílačku s krytím proti vodě (konkrétně Yaesu VX-8).
Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic. (Edmund Burke)
pelmel

Příspěvek od pelmel »

Pýtal som sa obchodu Yachtmeni, či nedochádza na spodnom pásme u Wouxun Q360 k rušeniu, odrazom alebo generovania harmonických čo sa vraj deje u upraveného kvašenga.

Napísali mi:
Radiostanice je dle parametrů výrobce testována proti rušení na okolních pásmech.
V údajích po druzích provozu je uvedeno i vysílání v pásmu 27MHz s AM modulací.

Wolf - Ja jedného poznám z facebooku čo ju vlastní. Nejaký Jirka Kobylisy.
Moc mi k tomu nepovedal, len že funguje dobre.
karel743

Příspěvek od karel743 »

U té mojí DJ-500 řeším výdrž jednoho týdne používání, a v poli to nenabiju, mám jen skládací solárka, takže jsem potřeboval vědět, kde je ta elektronika toho eliminátoru. Takto prostě na ten autokonektor zapalovače dám airsoftový akumulátor 3S 11,1V a budu to dobíjet z USB kabel step down na dobíjení těch airsoft akumulátorů. Hitparáda to výkonově nebude, ale když je to spojené celý den, tak to kapacitu přenese.
Kdyby byla elektronika v autokonektoru, tak to budu rovnou stavět na 2S 7,4V.
Jezdím hodně na kole s partou handykepovaných, jako já su silně nahluchlý, další vidí okýnkem 2cm atd. :-D Takže domluva je naprosto zásadní, kdy slyšet znamená vidět. Proto o náhradě akumulátoru až zas tak neuvažuju, bo to nebít bude problém, ale když už takto budu na 12V, tak by to teoreticky bylo schůdné, ale zase porcelán do bagáže. Používáme hlavně motoroly T-82 na AA, ale ty jsou fakt tupé a s alinkem si slibuju lepší čitelnost reportů.
Jak mně postupně v alincu odcházel aku, tak v podstatě jen jednodenní poslech a to to chcu změnit.
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

nakousli jsme to ve vlákně o rádiu, a začalo mi to vrtat hlavou
nějaký tip na UHF/VHF/PMR vysílačku do auta (12V) tak aby se vešla místo popelníku? (další místo už tam nemám a nahoru na palubku bych to dával nerad)
Ideálně reprák dopředu, nebo přes ruční mikrofon
\(^_^)/
Odpovědět