Cim naplnit sklep?

JimmyJazz

Cim naplnit sklep?

Příspěvek od JimmyJazz »

Zdravim vsechny,
tak co jsem tak koukal, tak tu chybi nejaky seznam toho, co by bylo dobre naskladnit do dobre udelaneho sklepa jako zakladni potraviny. Zatim mne napadlo toto:

brambory
kysane zeli
cibule
cesnek
jablka
cukr
sul
olej
osetrenou vodu
susene mleko

dale by to chtelo nejaky zdroj bilkovin (pokud pominu susene mleko). Nemel by nekdo napad? Samozrejme dalsi polozky na seznam jsou vitany :)
marish
VIP

Re: Cim naplnit sklep?

Příspěvek od marish »

Dobrý nápad. Ještě by to chtělo doplňovat podmínky, tipy, a zkušenosti pro skladování.
Ovoce zelenina bude chtít vlhký sklep, cukr a sušené mléko počítám suchý.
Co olej, nežlukne?
Moje zkušenosti jsou ve vlhkém sklepě jinak dost tristní, jablka se velmi rychle kazí- chtělo by to určitě specifickou odrůdu, možná je chyba v chemickém ošetřování/neošetřování. Mrkev v písku se rychle vysušila na troud, ve sklenicích dnem vzhůru zase hnila. Brambory začínají dříve či později klíčit, ale to tolik nevadí.
Dařilo se žampiónům, co prodávali takovou igelitovou kostku s jejich podhoubím.

Doplnění:
Když jsem přemýšlel proč se nám tak nedařilo, napadlo mne že dříve, často z hladu, jedli lidi i velmi nekvalitní potraviny, zatímco dnes uznáváme jen výstávní a krásné. Takže to co u nás dostali králíci, by před sto lety skončilo na talíři.
Naposledy upravil(a) marish dne 07.02.2011 11:14, celkem upraveno 1 x.
Venet

Příspěvek od Venet »

Susene mlieko by som tam nedaval - zbytocnost a energiticky velmi narocne na vyrobu.
Velmi dobry zdroj bielkovin je fazula, sosovica, cicer(cizrna) dlho vydrzia (aj niekolko rokov) a nenarocne na pestovanie.
Este je tam dobre mat aj pohanku (aj ked som este neskusalpestovat, ma velmi kratky vegetacny cyklus, to znamena ze pri priaznovom roku by mohla stihnut aj dve urody)
Karlos
Rozpadlík

Příspěvek od Karlos »

marish píše: Když jsem přemýšlel proč se nám tak nedařilo, napadlo mne že dříve, často z hladu, jedli lidi i velmi nekvalitní potraviny, zatímco dnes uznáváme jen výstávní a krásné. Takže to co u nás dostali králíci, by před sto lety skončilo na talíři.
No možná že tenkrát ta jablka nebyla tak naleštěná a bezchybná jako ta dnešní v hypermarketech ale možná byla zdravější a jako zdroj vitamínů kvalitnější... ono když si porovnám jablko z vlastní zahrady a to z hypersupermarketu, o česneku či mrkvičce raději ani nemluvě...

Ještě si tak říkám co kvašené okurky alias kvašáky?
Venet

Příspěvek od Venet »

to iste co kysane zeli (kvasena kapusta)....
Chutne, zdrave, da sa uskladnit tak isto ako zeli - v sude
Pepe
VIP

Příspěvek od Pepe »

Bílkoviny na uskladnění? Co sušené maso, vakuově zabalené? A nebo rovnou pixlu proteinu pro kulturisty. Je to prášek, teoreticky by se to nemělo zkazit. Výborně chutnají, navíc je to kvalitnější zdroj bílkovin než luštěniny a mléko. Nevýhoda je cena. Co dáváme v práci při nedostatku bílkovin je Protifar. Je to bílkovinej prášek v konzervě. Mléčná bílkovina, myslím 98%.
jigssaw

Příspěvek od jigssaw »

Co zavařené maso nebo konzervy obecně. V chladném prostředí pokud byli dobře zavařené by měli minimálně rok vydržet.
vitalis

Příspěvek od vitalis »

inšpiroval som sa americkým webom: Plastovými PET flašami, ktoré sa čisté a suché naplnia až po okraj obilím, fazulou ryžou atd.... a uzatvoria, vraj im to takto vydržalo aj viacej ako 10 rokov. bez vačších problémov.
Suchá pšenica ktorá je uzavretá si sama vylúči CO2 ktoré funguje ako ochranná atmosféra a takto by to malo vydržať aj viacej ako 30 rokov. Vycháza to na energetickú hodnotu jednoznačne najlacnejšie. Minulý rok sa pšenica vo velkom dala zhonať aj za 100 eur za za tonu, myslím že tak nejak.
V minulosti dochádzalo k otravám CO2 napr pri čistení takzvaných "zbožných jám". Takých jám sme mali u nás na dvore minimálne 10, dodnes sa na tých miestach prepadá betón kamsi dole.
Karlos
Rozpadlík

Příspěvek od Karlos »

Nepíší tam něco o tom že než se PETka uzavře je potřeba ji nechat nějakou dobu otevřenou aby vznikajicí CO2 vytlačil vzduch který tam je když se to plnilo? Protože pokud to uzavřu hned tak se ten vzduch nemá jak dostat ven...
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Uvádí se, že zrna obilnin jsou v optimálních podmínkách, jaké panují ve faraonských hrobkách (sucho, temno, bez škůdců) poživatelná i po tisícletích.
aliděda

Příspěvek od aliděda »

Někde jsem četl, že nejdéle lze skladovat bez poškození oves.
Tak si myslím, že pár desítek kilo ovesných vloček by se taky nemuselo nutně zkazit.
Ovesné kaše z nich se dají jíst a opražené vločky jsou super.
Navíc vydrží dlouho dodávat tělu energii.

Doma už mám 12 pytlíků rýže - ta se nekazí.
A jelikož miluju fazole, mám i pár desítek konzerv fazolí.
Dodržuju FIFO a postupně ty nejstarší ujídám a doplňuji další nové.
JimmyJazz

Příspěvek od JimmyJazz »

Dnes jsem o tom opet premyslel (inspiroval mne k tomu maximuv clanek o stavbe domu) a napadlo mne, zda by bylo mozne pri optimalnich podminkach (suchy, temny a chladny sklep) skladovat bez uhony vetsi mnozstvi potravin po delsi dobu. Dle meho by v takovem sklepe bylo mozne bez vetsich problemu ulozit par pytlu (tak na tunu) brambor (samozrejme suchych a pokud mozno ocistenych) na nekolik desitek mesicu.
marish
VIP

Příspěvek od marish »

Mám zato že brambora v suchém sklepě po nějaké době seschne, ve vlhkém zas začne klíčit. Dá se vylepšit a před použitím na pár hodin namočit ve vodě, ale asi ne když je seschlá úplně.
JimmyJazz

Příspěvek od JimmyJazz »

No, tak to, ze seschne bych nevidel tak tragicky :) Nicmene, nemusely by to byt zrovna brambory. Klidne by se tam mohla mrsknout ryze. Nejen, ze je skladnejsi, je take nutricne hodnotnejsi. Nebo, jak zminoval alideda, naskladnit oves ci jine obilniny. Ted mne tak napadlo, existuji nejake rucni mlynky na obilniny? Precijenom tuna obiloviny bez moznosti to semlit by mi byla ponekud na nic :)
marish
VIP

Příspěvek od marish »

I v "suchém" sklepě může obilí plesnivět. Na tohle nejlíp odpoví zemědělec, jak je co třeba skladovat. Nebo se poučit od předků, ti se uměli postarat většinou bez technické náročnosti...
alibaba

Příspěvek od alibaba »

Ale co vas vede obili se skladuje ve stodole ,brambory pouze ve sklepe ,kde vydrzi neco malo prez zimu a do te doby nez se zase nasazi a to se musi rozkrajet podle toho jak maji "oka" nektera brambora se rozrizne na polovicku a nektera na vice kusu a obili co nasly ve hrobkach faraonu vzklicilo i tolika tisiciletich .....
Venet

Příspěvek od Venet »

alibaba - vzklicila burina nie obilie, bolo to fake
A obilie sa skladovavalo aj v obilnych jamach - tj. v diere v zemi (bola vystlana raznou/cz - zitnou /slamou)
A rucne mlynceky sa daju normalne kupit ;-)
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Obilí se po většinu zemědělské historie v našich podmínkách uchovávalo v zásobních jamách na obilí (obilnicích), kde zrno vydrží mnoho let a má to i jednu výhodu, která byla neocenitelna v neklidných dobách. Pokud obilnice byla mimo obydlí a byla dobře zamaskovaná, tak případný nájezdník či výběrčí "daní" ji v domě při rabování nenašel a lidem jejich obilí zůstalo jako železná zásoba potravy i jako osivo pro další rok.

Dobrý článek o obilnici je třeba zde:
http://agrice.blog.cz/1007/obilnice-zam ... ch-prostor

Dobré jsou údajně mlýnky na obilí značky Fidibus (elektrické) či Waldner Biotech (ruční) nebo je také dobré se podívat na německé ebay (getreidemühle), je tam pár dalších modelů nedostupných v ČR (navíc tam mají obvykle nižší ceny než u nás).

Jen upozorňuji, že na dobrou mouku je lepší použít mlýnek na bázi mlecích kamenů, protože ty nejlevnější typy jsou na bázi mlýnků na maso s ocelovým šnekem, který rozhodně tak dobře mouku nesemele a navíc se do mouky dostávají "chutné" kovy jako je chrom či nikl z obrušováného mlecího šneka.
colek
VIP
Pohlaví: muž

Příspěvek od colek »

Dobrá je kukuřice,roste s menší péči než obiloviny.
Venet

Příspěvek od Venet »

Akurat ze kukurica, rastie len v teplych oblastiach, obiloviny aj v chladnejsich
Odpovědět