Obilí se po většinu zemědělské historie v našich podmínkách uchovávalo v zásobních jamách na obilí (obilnicích), kde zrno vydrží mnoho let a má to i jednu výhodu, která byla neocenitelna v neklidných dobách. Pokud obilnice byla mimo obydlí a byla dobře zamaskovaná, tak případný nájezdník či výběrčí "daní" ji v domě při rabování nenašel a lidem jejich obilí zůstalo jako železná zásoba potravy i jako osivo pro další rok.
Dobrý článek o obilnici je třeba zde:
http://agrice.blog.cz/1007/obilnice-zam ... ch-prostor
Dobré jsou údajně mlýnky na obilí značky Fidibus (elektrické) či Waldner Biotech (ruční) nebo je také dobré se podívat na německé ebay (getreidemühle), je tam pár dalších modelů nedostupných v ČR (navíc tam mají obvykle nižší ceny než u nás).
Jen upozorňuji, že na dobrou mouku je lepší použít mlýnek na bázi mlecích kamenů, protože ty nejlevnější typy jsou na bázi mlýnků na maso s ocelovým šnekem, který rozhodně tak dobře mouku nesemele a navíc se do mouky dostávají "chutné" kovy jako je chrom či nikl z obrušováného mlecího šneka.