Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše

Uživatelský avatar
herman
Příspěvky: 1881
Registrován: 26.12.2013 17:51
Pohlaví: muž
Bydliště: Ostrava

Re: Mléčné kvašení - fermentace potravin

Příspěvek od herman »

Asi nemá cenu zakládat nové vlákno. takže se ptám tady: pěstuje někdo kefírovou houbu? Vaše zkušenosti a recepty?
Annele
Příspěvky: 228
Registrován: 07.04.2013 15:20

Re: Mléčné kvašení - fermentace potravin

Příspěvek od Annele »

Kefirovou houbu nemam, pouze kombuchu.
Ivana
Příspěvky: 2784
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Mléčné kvašení - fermentace potravin

Příspěvek od Ivana »

herman píše:Asi nemá cenu zakládat nové vlákno. takže se ptám tady: pěstuje někdo kefírovou houbu? Vaše zkušenosti a recepty?
Nové vlákno by možná nebylo od věci.
Jo, mám to, ale žádné recepty nepoužívám. Jaké recepty máš na mysli? Tepelná úprava by zneškodnila téměř vše pro co se to podniká. Prostě to přecedím a vypiju. Zkušenosti jsou takové, že když to nechám dlouho tak je to šíleně kyselé. Slovo "dlouho" je relativní a závisí na teplotě, v parném létě to trvá kratší dobu. Znamená to několik dní.
Naposledy upravil(a) Ivana dne 16.04.2014 1:55, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
herman
Příspěvky: 1881
Registrován: 26.12.2013 17:51
Pohlaví: muž
Bydliště: Ostrava

Re: Mléčné kvašení - fermentace potravin

Příspěvek od herman »

K tomu kefíru.
Já jej pěstuji již několik let a většinou taky: přecedím - vypiju. Zkoušel jsem jej i z kozího mléka, chutnal trošku jinak, ale taky dobrý.
Jinak taky čas od času nechám litr kefíru (přeceděného) v lednici a přidám tam kapku cukru. Má pak takovou mírně perlivou chuť. Tedy asi po dvou dnech druhotné fermentace.
Nebo asi tak litr a půl kefíru přefiltruji přes plátýnko, odceděnou syrovátku několikrát přeleji přes filtrující se hmotu, dokud není čirá. Nakonec vzniklý "tvaroh" smíchám s trochou másla, přisolím, přidám koření dle chuti a vznikne něco velmi podobného žervé. No a syrovátku vypiji, nebo použiji jako tzv "startér" při kvašení zeleniny. Velmi to urychlí celý proces a opravdu tam vznikne mléčné kvašení.
Pokud máte někdo jiné recepty, tak se podělte. ;)
Uživatelský avatar
štaflík
Příspěvky: 4381
Registrován: 01.02.2012 12:08
Bydliště: Sudéta

Kefír, mléčné kvašení

Příspěvek od štaflík »

Začali jsme doma používat tzv. tibetskou houbu na produkci kefíru. Když se to nechá déle, jde směrem k jogurtu (takovému jogurtu, jako byly dřív, nemyslím tím škroboé sračky). Dělá se to z čerstvého mléka a ta věcička funguje úžasně. Kefír (pro mně) není největší lahůdka, faktem ale je, že je to jedna z nejdravějších a nejhodnotnějších potravin. Další benefit je, že pokud někdo špatně snáží laktozu (a to je dost lidí, i když to někteří z nich neví), tak tohle mléko laktozy v podstatě zbavuje. Takže pro alergiky ideální.
Zásadní výhodou pro PA je, že houbu lze mít i usušenou a skladovat jí v podstatě i několik let. V případě potřeby, s kravkou poblíž, jí lze nastartovat a mí zdroj hodnotných potravin i pro děti, alergiky, staré...
Houba se množí sama a celkem utěšeně, takže i z malé várky si lze časem vypěstovat slušnou zásobu.
http://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/
Uživatelský avatar
tibet
Příspěvky: 70
Registrován: 10.12.2014 12:24
Bydliště: ✌ ČSR ✌

Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše

Příspěvek od tibet »

Takže raději přejdeme k něčemu užitečnějšímu a chutnějšímu.

chtěl by se někdo podělit s osobními praktickými zkušenostmi ohledně
¸¸.•*¨*•♫♪výroby domácích sýrů ? ( a dalších úprav, jako sušení,uzení, nakládání apod.) :beer

info:

Kód: Vybrat vše

http://hobby.idnes.cz/jednoduchy-recept-na-domaci-syr-ktery-snadno-vyrobite-i-v-panelaku-107-/hobby-domov.aspx?c=A100903_121252_hobby-domov_bma

http://www.cuketka.cz/?p=2069

http://suvapetr.wz.cz/2010/03/Zacinam-s-vyrobou-syra-v-panelaku.html

http://www.amaterske-vareni.cz/clanky/recepty-od-vas/speciality/domaci-syr.html
Obrázek
(¯`·._.·[Good Coffee Is A Pleasure, Good Friends Are A Treasure]·._.·´¯)
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Zlaté české ručičky

Příspěvek od Baca »

A co o tom potrebujes vediet ?? ;-)
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
tibet
Příspěvky: 70
Registrován: 10.12.2014 12:24
Bydliště: ✌ ČSR ✌

Re: Zlaté české ručičky

Příspěvek od tibet »

určitě by poctivé osobní zkušenosti s postupem samotné výroby, dozráváním a uchováváním

udělali radost všem, protože není nad dobrou radu zasvěceného, navíc samotného člena rozpadu ;)

né každý má možnost si to v praxi vyzkoušet, většina z nás má tak přístup akorát k ( umrtvenému)

krabicovému,v lepším případě k mlékomatu. ( které alespoň využiji na přípravu domácího mléčného

kefíru za pomocí houbiček) , ale to je trochu jíné téma.

http://2.bp.blogspot.com/-aakmaiaezlc/U ... ontage.jpg

:idea: mlékomaty mapa: 1. http://www.venkovskeforum.cz/mlekomaty

2.http://www.tmleko.cz/automat-na-mleko/seznam-automatu/

pokud máte tipy na zdroj opravdu domácího mléka, sem s kontaktem :yes

( kravské nebo kozí bez vyjímky, oboje je lahůdka, a ty další výrobky hňamm...)

můžeme začít třeba s PRAHOU a okolím a pokračovat dál až na Slovensko :hand

Obrázek
Naposledy upravil(a) tibet dne 27.02.2015 12:07, celkem upraveno 8 x.
(¯`·._.·[Good Coffee Is A Pleasure, Good Friends Are A Treasure]·._.·´¯)
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3473
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Zlaté české ručičky

Příspěvek od Hohepa »

Než se u mně plně projevila "alergie" na laktózu , tak jsme doma běžně dělali domácí kefír a jogurt.
Paradoxně z toho mrtvého krabicového mléka.
On základní problém není v kvalitě krabicového mléka, ale že se nemá jak infikovat těmi správnými jogurtovými bakteriemi. V dnešní normální domácnosti je kuchyň z tohoto pohledu sterilní.
Mrtvá je většina kupovaných jogurtů.
Pokud si ale koupíte jogurtovou (kefírovou) kulturu, tak i z krabičáku jde udělat klasický jogurt či kefír.
Jen je potřeba z toho chudého "homogenizovaného roztoku" dodopováním sušeným mlékem udělat skutečně plnotučné mléko. Těch garantovaných 3,5% je na opravdu kvalitní kefír málo.


P.S.: používal jsem pro udržení teploty ten nejlevnější Jogurtovač od fy. ETA na šest skleniček.
Uživatelský avatar
malajizva
Příspěvky: 874
Registrován: 14.10.2014 20:46

Re: Zlaté české ručičky

Příspěvek od malajizva »

jogurty děláme každý 2. den.. to by se člověk v obchodě nedoplatil... a hlavně jsou živý :)
1. jogugr, 1l mléka, 2 lžičky sušeného mléka = celkem 19 kč ( 2,3 Kč za jogurt)
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3473
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Zlaté české ručičky

Příspěvek od Hohepa »

:yes
hele a když zapomeneš v lednici otevřené mléko , také zahnije nebo je z něj kefír ?
:D

P:S.: pro Metrosexuály, pokud není zdroj "bakterií" tak zahnije i sterilované mléko od krávy....
ne.png
Marty
Příspěvky: 53
Registrován: 26.01.2014 22:39
Pohlaví: muž
Bydliště: slezsko

Re: Zlaté české ručičky

Příspěvek od Marty »

K vyrobĕ sýru
Jednoduchý recept bez potřeby sýřidla. Mléko zahřej na teplotu 38 max 40 stupňů potom tam nalej trochu buď citronové štavy, ocet cca pul velké štamprle na litr mléka. Po vysražení klasicky zcedit nechat vykap syrovátku a konzumovat. Vyskoušeno na kozim mleku kdyz nam došlo syřidlo.
Koniáš
Příspěvky: 706
Registrován: 27.11.2012 21:28
Pohlaví: muž

Re: Zlaté české ručičky

Příspěvek od Koniáš »

Hohepa


Pokud necháš odstředěné, nízkotučné (nebo i plnotučné) mléko v lednici otevřené tak zahnije.
Pokud necháš uzavřené mléko kravské nepasterilizované v uzavřené nádobě (skleněné nebo plastové lahvi a pod.) v pokojové teplotě tak 3 dny tak z něj máš Kyšku. Nikoli kefír, což je jiný způsob výroby pomocí kefírových zrn a u nás se vyrábí zřídka.
To co popisuješ je kyška.
Tu piji na rozdíl od mléka v podstatě každý den.

My doma vyrábíme jogurt z nepasterizovaného mléka od farmáře asi tak každý týden cca 2 kg.
A je nutná živá kultura jinak není z toho nic.

Prostě zahřeješ mléko k varu, odstraníš z sporáku, počkáš až teplota klesne na cca 40 C tak přidáme zbytek živého jogurtu.
Udržíme v teple ( zabalené do peřin) do rána a je jogurt.
Ostatně soudím, že Evropská unie musí být zrušena.
Koniáš
Uživatelský avatar
tibet
Příspěvky: 70
Registrován: 10.12.2014 12:24
Bydliště: ✌ ČSR ✌

Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše

Příspěvek od tibet »

pár dalších rad pro výrobu sýra a dalších dobrot..., ale chtělo by to nějaké vyzkoušené zdroje domácího mléka dostupné veřejnosti.

Kód: Vybrat vše

1)výroba domácího sýru:
http://hobby.idnes.cz/jednoduchy-recept-na-domaci-syr-ktery-snadno-vyrobite-i-v-panelaku-107-/hobby-domov.aspx?c=A100903_121252_hobby-domov_bma

http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=128677

2)Domácí zpracování mléka - výroba jogurtů, sýrů, tvarohu, kefíru:
http://www.fler.cz/blog/domaci-zpracovani-mleka-vyroba-jogurtu-syru-tvarohu-kefiru-11505

3)Sýr zvládnete vyrobit i doma aneb zapomeňte na eidam 2. díl:
http://generace21.cz/9117-syr-zvladnete-vyrobit-i-doma-aneb-zapomente-na-eidam-2-dil/

4)Domácí camembert nebo hermelín:
http://recepty.bydleniprokazdeho.cz/Domaci-vyroba-syru/domaci-camembert/

5)Receptury na sýry:
http://conovehonakopci.cz/?page_id=7540

6)Recepty-od základních až po složitější:
http://www.dobrysyr.cz/recepty/

7)domácí sýr typu lučina:
http://www.kreativni-tvoreni.info/navod-na-vyrobu-domaciho-syru-typu-lucina

8)tavený sýr bez chemie:
http://zivavoda-lena.blog.cz/1306/domaci-taveny-syr-bez-chemie-navod-na-vyrobu-fotografie 

9)Výroba indického sýru Panýr:
http://www.gurmankoreni.cz/clanky/vyroba-indickeho-syru-panyr
note: děkuji za úpravu vlákna :yes
(¯`·._.·[Good Coffee Is A Pleasure, Good Friends Are A Treasure]·._.·´¯)
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3473
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Zlaté české ručičky

Příspěvek od Hohepa »

Koniáš píše:Pokud necháš odstředěné, nízkotučné (nebo i plnotučné) mléko v lednici otevřené tak zahnije.
Pokud necháš uzavřené mléko kravské nepasterilizované v uzavřené nádobě (skleněné nebo plastové lahvi a pod.) v pokojové teplotě tak 3 dny tak z něj máš Kyšku.
..................
A je nutná živá kultura jinak není z toho nic.
Ano , v podstatě jen opajuješ co jsem psal výšše .
Jinak zahnije i kravské mléko , je to o té pasterizaci, tedy zabytí bakterií a následné absenci Laktoflory v okolí.
Když jsme měli domácí kefír v lednici vlastně permanentně, tak i to krabicové mléko "zkyslo" a nezhnilo.
Já s jogurtem také začínal v peřinách , pak jsem pořídil už zmíněný jogurtovač, bylo to mnohem pohodlnější.



Kefír vs. kyška , je to slovíčkaření .
Měl jsem konkrétně na mysli například toto:
http://www.naturavita.cz/naturavita/esh ... va-kultura
Kefírovou kulturou to nazývá výrobce , takto již hotový kefír se prodával už před čtyřiceti léty (co pamatuji)
a tenkrát naopak nikdo o Tibetské houbě nic neslyšel. První co vím, se tu v osumdesátých letech začala šířit kombucha.
Koniáš
Příspěvky: 706
Registrován: 27.11.2012 21:28
Pohlaví: muž

Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše

Příspěvek od Koniáš »

Při výrobě kefíru se do mléka se přidávají kefírové kultury.
Při výrobě kyšky se do mléka nepřidává nic.
Obojí je blahodárné.

Výroba kyšky

Vezmeme nepasterizované mléko od farmáře a dáme ho do nějaké uzavřené nádoby (skleněné nebo plastové) asi tak na 3 - 4 dny do pokojové teploty.

A máme kyšku

Výroba tvarohu

Vezmeme kyšku nalijeme jo do hrnce a necháme vařit.
V hrnci zbyde tvaroh a syrovátka. Vezmeme cedník a jemné plátno a tvaroh přecedíme.
Při jemném varu je tvaroh roztíratelný.
Při varu prudkém je tvaroh tvrdý a dá se strouhat ha struhadle.
Syrovátku dáme slepicím nebo prasatům. Hodně jim prospívá.
Nebo obarvenou a ochucenou pod názvem např. Actimel ji nalezneme v obchodech. :D
Ostatně soudím, že Evropská unie musí být zrušena.
Koniáš
Marty
Příspěvky: 53
Registrován: 26.01.2014 22:39
Pohlaví: muž
Bydliště: slezsko

Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše

Příspěvek od Marty »

Nejlepší formy na sýry jsou dřevĕné.
Dřevo umožnuje na svém povrchu přežít bakteriím které potřebujem a tyto hodné soudružky nedají šanci pro růst pategenním bakteriim.
Boužel český uředník tvořici vet. předpisy chce vše v nerezu a pak se musí mléko složitĕ kultivovat.
Uživatelský avatar
herman
Příspěvky: 1881
Registrován: 26.12.2013 17:51
Pohlaví: muž
Bydliště: Ostrava

Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše

Příspěvek od herman »

Podobné téma už tady je
http://rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f=17&t=3295#p84523

Příspěvky náležitě přesunuty. Fab
Až v pekle nebude volného místa, pak mrtví budou bloudit po zemi.
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3473
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše

Příspěvek od Hohepa »

Nemáš tak uplně pravdu, ale je to fakt jen slovíčkaření
Kyška je termín více méně ekvivalentní právě zákysu. Někteří výrobci ho používají i pro název výrobku, zřejmě mají dojem, že takový název je lidem bližší. Je to druh zakysaného mléčného výrobku vznikajícího pomocí smetanové kultury.
http://www.coopclub.cz/zdravy_zivotni_s ... ove-mleko/
Koniáš
Příspěvky: 706
Registrován: 27.11.2012 21:28
Pohlaví: muž

Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše

Příspěvek od Koniáš »

Hohepa

Jasně :hand
:beer :beer :beer
Ostatně soudím, že Evropská unie musí být zrušena.
Koniáš
Odpovědět