Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše
Re: Mléčné kvašení - fermentace potravin
Asi nemá cenu zakládat nové vlákno. takže se ptám tady: pěstuje někdo kefírovou houbu? Vaše zkušenosti a recepty?
Re: Mléčné kvašení - fermentace potravin
Kefirovou houbu nemam, pouze kombuchu.
Re: Mléčné kvašení - fermentace potravin
Nové vlákno by možná nebylo od věci.herman píše:Asi nemá cenu zakládat nové vlákno. takže se ptám tady: pěstuje někdo kefírovou houbu? Vaše zkušenosti a recepty?
Jo, mám to, ale žádné recepty nepoužívám. Jaké recepty máš na mysli? Tepelná úprava by zneškodnila téměř vše pro co se to podniká. Prostě to přecedím a vypiju. Zkušenosti jsou takové, že když to nechám dlouho tak je to šíleně kyselé. Slovo "dlouho" je relativní a závisí na teplotě, v parném létě to trvá kratší dobu. Znamená to několik dní.
Naposledy upravil(a) Ivana dne 16.04.2014 1:55, celkem upraveno 1 x.
Re: Mléčné kvašení - fermentace potravin
K tomu kefíru.
Já jej pěstuji již několik let a většinou taky: přecedím - vypiju. Zkoušel jsem jej i z kozího mléka, chutnal trošku jinak, ale taky dobrý.
Jinak taky čas od času nechám litr kefíru (přeceděného) v lednici a přidám tam kapku cukru. Má pak takovou mírně perlivou chuť. Tedy asi po dvou dnech druhotné fermentace.
Nebo asi tak litr a půl kefíru přefiltruji přes plátýnko, odceděnou syrovátku několikrát přeleji přes filtrující se hmotu, dokud není čirá. Nakonec vzniklý "tvaroh" smíchám s trochou másla, přisolím, přidám koření dle chuti a vznikne něco velmi podobného žervé. No a syrovátku vypiji, nebo použiji jako tzv "startér" při kvašení zeleniny. Velmi to urychlí celý proces a opravdu tam vznikne mléčné kvašení.
Pokud máte někdo jiné recepty, tak se podělte.
Já jej pěstuji již několik let a většinou taky: přecedím - vypiju. Zkoušel jsem jej i z kozího mléka, chutnal trošku jinak, ale taky dobrý.
Jinak taky čas od času nechám litr kefíru (přeceděného) v lednici a přidám tam kapku cukru. Má pak takovou mírně perlivou chuť. Tedy asi po dvou dnech druhotné fermentace.
Nebo asi tak litr a půl kefíru přefiltruji přes plátýnko, odceděnou syrovátku několikrát přeleji přes filtrující se hmotu, dokud není čirá. Nakonec vzniklý "tvaroh" smíchám s trochou másla, přisolím, přidám koření dle chuti a vznikne něco velmi podobného žervé. No a syrovátku vypiji, nebo použiji jako tzv "startér" při kvašení zeleniny. Velmi to urychlí celý proces a opravdu tam vznikne mléčné kvašení.
Pokud máte někdo jiné recepty, tak se podělte.

Kefír, mléčné kvašení
Začali jsme doma používat tzv. tibetskou houbu na produkci kefíru. Když se to nechá déle, jde směrem k jogurtu (takovému jogurtu, jako byly dřív, nemyslím tím škroboé sračky). Dělá se to z čerstvého mléka a ta věcička funguje úžasně. Kefír (pro mně) není největší lahůdka, faktem ale je, že je to jedna z nejdravějších a nejhodnotnějších potravin. Další benefit je, že pokud někdo špatně snáží laktozu (a to je dost lidí, i když to někteří z nich neví), tak tohle mléko laktozy v podstatě zbavuje. Takže pro alergiky ideální.
Zásadní výhodou pro PA je, že houbu lze mít i usušenou a skladovat jí v podstatě i několik let. V případě potřeby, s kravkou poblíž, jí lze nastartovat a mí zdroj hodnotných potravin i pro děti, alergiky, staré...
Houba se množí sama a celkem utěšeně, takže i z malé várky si lze časem vypěstovat slušnou zásobu.
http://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/
Zásadní výhodou pro PA je, že houbu lze mít i usušenou a skladovat jí v podstatě i několik let. V případě potřeby, s kravkou poblíž, jí lze nastartovat a mí zdroj hodnotných potravin i pro děti, alergiky, staré...
Houba se množí sama a celkem utěšeně, takže i z malé várky si lze časem vypěstovat slušnou zásobu.
http://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/
Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše
Takže raději přejdeme k něčemu užitečnějšímu a chutnějšímu.
chtěl by se někdo podělit s osobními praktickými zkušenostmi ohledně
¸¸.•*¨*•♫♪výroby domácích sýrů ? ( a dalších úprav, jako sušení,uzení, nakládání apod.)
info:

chtěl by se někdo podělit s osobními praktickými zkušenostmi ohledně
¸¸.•*¨*•♫♪výroby domácích sýrů ? ( a dalších úprav, jako sušení,uzení, nakládání apod.)

info:
Kód: Vybrat vše
http://hobby.idnes.cz/jednoduchy-recept-na-domaci-syr-ktery-snadno-vyrobite-i-v-panelaku-107-/hobby-domov.aspx?c=A100903_121252_hobby-domov_bma
http://www.cuketka.cz/?p=2069
http://suvapetr.wz.cz/2010/03/Zacinam-s-vyrobou-syra-v-panelaku.html
http://www.amaterske-vareni.cz/clanky/recepty-od-vas/speciality/domaci-syr.html

(¯`·._.·[Good Coffee Is A Pleasure, Good Friends Are A Treasure]·._.·´¯)
Re: Zlaté české ručičky
určitě by poctivé osobní zkušenosti s postupem samotné výroby, dozráváním a uchováváním
udělali radost všem, protože není nad dobrou radu zasvěceného, navíc samotného člena rozpadu
né každý má možnost si to v praxi vyzkoušet, většina z nás má tak přístup akorát k ( umrtvenému)
krabicovému,v lepším případě k mlékomatu. ( které alespoň využiji na přípravu domácího mléčného
kefíru za pomocí houbiček) , ale to je trochu jíné téma.
http://2.bp.blogspot.com/-aakmaiaezlc/U ... ontage.jpg
mlékomaty mapa: 1. http://www.venkovskeforum.cz/mlekomaty
2.http://www.tmleko.cz/automat-na-mleko/seznam-automatu/
pokud máte tipy na zdroj opravdu domácího mléka, sem s kontaktem
( kravské nebo kozí bez vyjímky, oboje je lahůdka, a ty další výrobky hňamm...)
můžeme začít třeba s PRAHOU a okolím a pokračovat dál až na Slovensko

udělali radost všem, protože není nad dobrou radu zasvěceného, navíc samotného člena rozpadu

né každý má možnost si to v praxi vyzkoušet, většina z nás má tak přístup akorát k ( umrtvenému)
krabicovému,v lepším případě k mlékomatu. ( které alespoň využiji na přípravu domácího mléčného
kefíru za pomocí houbiček) , ale to je trochu jíné téma.
http://2.bp.blogspot.com/-aakmaiaezlc/U ... ontage.jpg

2.http://www.tmleko.cz/automat-na-mleko/seznam-automatu/
pokud máte tipy na zdroj opravdu domácího mléka, sem s kontaktem

( kravské nebo kozí bez vyjímky, oboje je lahůdka, a ty další výrobky hňamm...)
můžeme začít třeba s PRAHOU a okolím a pokračovat dál až na Slovensko


Naposledy upravil(a) tibet dne 27.02.2015 12:07, celkem upraveno 8 x.
(¯`·._.·[Good Coffee Is A Pleasure, Good Friends Are A Treasure]·._.·´¯)
Re: Zlaté české ručičky
Než se u mně plně projevila "alergie" na laktózu , tak jsme doma běžně dělali domácí kefír a jogurt.
Paradoxně z toho mrtvého krabicového mléka.
On základní problém není v kvalitě krabicového mléka, ale že se nemá jak infikovat těmi správnými jogurtovými bakteriemi. V dnešní normální domácnosti je kuchyň z tohoto pohledu sterilní.
Mrtvá je většina kupovaných jogurtů.
Pokud si ale koupíte jogurtovou (kefírovou) kulturu, tak i z krabičáku jde udělat klasický jogurt či kefír.
Jen je potřeba z toho chudého "homogenizovaného roztoku" dodopováním sušeným mlékem udělat skutečně plnotučné mléko. Těch garantovaných 3,5% je na opravdu kvalitní kefír málo.
P.S.: používal jsem pro udržení teploty ten nejlevnější Jogurtovač od fy. ETA na šest skleniček.
Paradoxně z toho mrtvého krabicového mléka.
On základní problém není v kvalitě krabicového mléka, ale že se nemá jak infikovat těmi správnými jogurtovými bakteriemi. V dnešní normální domácnosti je kuchyň z tohoto pohledu sterilní.
Mrtvá je většina kupovaných jogurtů.
Pokud si ale koupíte jogurtovou (kefírovou) kulturu, tak i z krabičáku jde udělat klasický jogurt či kefír.
Jen je potřeba z toho chudého "homogenizovaného roztoku" dodopováním sušeným mlékem udělat skutečně plnotučné mléko. Těch garantovaných 3,5% je na opravdu kvalitní kefír málo.
P.S.: používal jsem pro udržení teploty ten nejlevnější Jogurtovač od fy. ETA na šest skleniček.
Re: Zlaté české ručičky
jogurty děláme každý 2. den.. to by se člověk v obchodě nedoplatil... a hlavně jsou živý 
1. jogugr, 1l mléka, 2 lžičky sušeného mléka = celkem 19 kč ( 2,3 Kč za jogurt)

1. jogugr, 1l mléka, 2 lžičky sušeného mléka = celkem 19 kč ( 2,3 Kč za jogurt)
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Re: Zlaté české ručičky

hele a když zapomeneš v lednici otevřené mléko , také zahnije nebo je z něj kefír ?

P:S.: pro Metrosexuály, pokud není zdroj "bakterií" tak zahnije i sterilované mléko od krávy....
Re: Zlaté české ručičky
K vyrobĕ sýru
Jednoduchý recept bez potřeby sýřidla. Mléko zahřej na teplotu 38 max 40 stupňů potom tam nalej trochu buď citronové štavy, ocet cca pul velké štamprle na litr mléka. Po vysražení klasicky zcedit nechat vykap syrovátku a konzumovat. Vyskoušeno na kozim mleku kdyz nam došlo syřidlo.
Jednoduchý recept bez potřeby sýřidla. Mléko zahřej na teplotu 38 max 40 stupňů potom tam nalej trochu buď citronové štavy, ocet cca pul velké štamprle na litr mléka. Po vysražení klasicky zcedit nechat vykap syrovátku a konzumovat. Vyskoušeno na kozim mleku kdyz nam došlo syřidlo.
Re: Zlaté české ručičky
Hohepa
Pokud necháš odstředěné, nízkotučné (nebo i plnotučné) mléko v lednici otevřené tak zahnije.
Pokud necháš uzavřené mléko kravské nepasterilizované v uzavřené nádobě (skleněné nebo plastové lahvi a pod.) v pokojové teplotě tak 3 dny tak z něj máš Kyšku. Nikoli kefír, což je jiný způsob výroby pomocí kefírových zrn a u nás se vyrábí zřídka.
To co popisuješ je kyška.
Tu piji na rozdíl od mléka v podstatě každý den.
My doma vyrábíme jogurt z nepasterizovaného mléka od farmáře asi tak každý týden cca 2 kg.
A je nutná živá kultura jinak není z toho nic.
Prostě zahřeješ mléko k varu, odstraníš z sporáku, počkáš až teplota klesne na cca 40 C tak přidáme zbytek živého jogurtu.
Udržíme v teple ( zabalené do peřin) do rána a je jogurt.
Pokud necháš odstředěné, nízkotučné (nebo i plnotučné) mléko v lednici otevřené tak zahnije.
Pokud necháš uzavřené mléko kravské nepasterilizované v uzavřené nádobě (skleněné nebo plastové lahvi a pod.) v pokojové teplotě tak 3 dny tak z něj máš Kyšku. Nikoli kefír, což je jiný způsob výroby pomocí kefírových zrn a u nás se vyrábí zřídka.
To co popisuješ je kyška.
Tu piji na rozdíl od mléka v podstatě každý den.
My doma vyrábíme jogurt z nepasterizovaného mléka od farmáře asi tak každý týden cca 2 kg.
A je nutná živá kultura jinak není z toho nic.
Prostě zahřeješ mléko k varu, odstraníš z sporáku, počkáš až teplota klesne na cca 40 C tak přidáme zbytek živého jogurtu.
Udržíme v teple ( zabalené do peřin) do rána a je jogurt.
Ostatně soudím, že Evropská unie musí být zrušena.
Koniáš
Koniáš
Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše
pár dalších rad pro výrobu sýra a dalších dobrot..., ale chtělo by to nějaké vyzkoušené zdroje domácího mléka dostupné veřejnosti.
note: děkuji za úpravu vlákna 
Kód: Vybrat vše
1)výroba domácího sýru:
http://hobby.idnes.cz/jednoduchy-recept-na-domaci-syr-ktery-snadno-vyrobite-i-v-panelaku-107-/hobby-domov.aspx?c=A100903_121252_hobby-domov_bma
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=128677
2)Domácí zpracování mléka - výroba jogurtů, sýrů, tvarohu, kefíru:
http://www.fler.cz/blog/domaci-zpracovani-mleka-vyroba-jogurtu-syru-tvarohu-kefiru-11505
3)Sýr zvládnete vyrobit i doma aneb zapomeňte na eidam 2. díl:
http://generace21.cz/9117-syr-zvladnete-vyrobit-i-doma-aneb-zapomente-na-eidam-2-dil/
4)Domácí camembert nebo hermelín:
http://recepty.bydleniprokazdeho.cz/Domaci-vyroba-syru/domaci-camembert/
5)Receptury na sýry:
http://conovehonakopci.cz/?page_id=7540
6)Recepty-od základních až po složitější:
http://www.dobrysyr.cz/recepty/
7)domácí sýr typu lučina:
http://www.kreativni-tvoreni.info/navod-na-vyrobu-domaciho-syru-typu-lucina
8)tavený sýr bez chemie:
http://zivavoda-lena.blog.cz/1306/domaci-taveny-syr-bez-chemie-navod-na-vyrobu-fotografie
9)Výroba indického sýru Panýr:
http://www.gurmankoreni.cz/clanky/vyroba-indickeho-syru-panyr

(¯`·._.·[Good Coffee Is A Pleasure, Good Friends Are A Treasure]·._.·´¯)
Re: Zlaté české ručičky
Ano , v podstatě jen opajuješ co jsem psal výšše .Koniáš píše:Pokud necháš odstředěné, nízkotučné (nebo i plnotučné) mléko v lednici otevřené tak zahnije.
Pokud necháš uzavřené mléko kravské nepasterilizované v uzavřené nádobě (skleněné nebo plastové lahvi a pod.) v pokojové teplotě tak 3 dny tak z něj máš Kyšku.
..................
A je nutná živá kultura jinak není z toho nic.
Jinak zahnije i kravské mléko , je to o té pasterizaci, tedy zabytí bakterií a následné absenci Laktoflory v okolí.
Když jsme měli domácí kefír v lednici vlastně permanentně, tak i to krabicové mléko "zkyslo" a nezhnilo.
Já s jogurtem také začínal v peřinách , pak jsem pořídil už zmíněný jogurtovač, bylo to mnohem pohodlnější.
Kefír vs. kyška , je to slovíčkaření .
Měl jsem konkrétně na mysli například toto:
http://www.naturavita.cz/naturavita/esh ... va-kultura
Kefírovou kulturou to nazývá výrobce , takto již hotový kefír se prodával už před čtyřiceti léty (co pamatuji)
a tenkrát naopak nikdo o Tibetské houbě nic neslyšel. První co vím, se tu v osumdesátých letech začala šířit kombucha.
Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše
Při výrobě kefíru se do mléka se přidávají kefírové kultury.
Při výrobě kyšky se do mléka nepřidává nic.
Obojí je blahodárné.
Výroba kyšky
Vezmeme nepasterizované mléko od farmáře a dáme ho do nějaké uzavřené nádoby (skleněné nebo plastové) asi tak na 3 - 4 dny do pokojové teploty.
A máme kyšku
Výroba tvarohu
Vezmeme kyšku nalijeme jo do hrnce a necháme vařit.
V hrnci zbyde tvaroh a syrovátka. Vezmeme cedník a jemné plátno a tvaroh přecedíme.
Při jemném varu je tvaroh roztíratelný.
Při varu prudkém je tvaroh tvrdý a dá se strouhat ha struhadle.
Syrovátku dáme slepicím nebo prasatům. Hodně jim prospívá.
Nebo obarvenou a ochucenou pod názvem např. Actimel ji nalezneme v obchodech.
Při výrobě kyšky se do mléka nepřidává nic.
Obojí je blahodárné.
Výroba kyšky
Vezmeme nepasterizované mléko od farmáře a dáme ho do nějaké uzavřené nádoby (skleněné nebo plastové) asi tak na 3 - 4 dny do pokojové teploty.
A máme kyšku
Výroba tvarohu
Vezmeme kyšku nalijeme jo do hrnce a necháme vařit.
V hrnci zbyde tvaroh a syrovátka. Vezmeme cedník a jemné plátno a tvaroh přecedíme.
Při jemném varu je tvaroh roztíratelný.
Při varu prudkém je tvaroh tvrdý a dá se strouhat ha struhadle.
Syrovátku dáme slepicím nebo prasatům. Hodně jim prospívá.
Nebo obarvenou a ochucenou pod názvem např. Actimel ji nalezneme v obchodech.

Ostatně soudím, že Evropská unie musí být zrušena.
Koniáš
Koniáš
Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše
Nejlepší formy na sýry jsou dřevĕné.
Dřevo umožnuje na svém povrchu přežít bakteriím které potřebujem a tyto hodné soudružky nedají šanci pro růst pategenním bakteriim.
Boužel český uředník tvořici vet. předpisy chce vše v nerezu a pak se musí mléko složitĕ kultivovat.
Dřevo umožnuje na svém povrchu přežít bakteriím které potřebujem a tyto hodné soudružky nedají šanci pro růst pategenním bakteriim.
Boužel český uředník tvořici vet. předpisy chce vše v nerezu a pak se musí mléko složitĕ kultivovat.
Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše
Podobné téma už tady je
http://rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f=17&t=3295#p84523
Příspěvky náležitě přesunuty. Fab
http://rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f=17&t=3295#p84523
Příspěvky náležitě přesunuty. Fab
Až v pekle nebude volného místa, pak mrtví budou bloudit po zemi.
Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše
Nemáš tak uplně pravdu, ale je to fakt jen slovíčkaření
http://www.coopclub.cz/zdravy_zivotni_s ... ove-mleko/Kyška je termín více méně ekvivalentní právě zákysu. Někteří výrobci ho používají i pro název výrobku, zřejmě mají dojem, že takový název je lidem bližší. Je to druh zakysaného mléčného výrobku vznikajícího pomocí smetanové kultury.
Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše
Hohepa
Jasně

Jasně




Ostatně soudím, že Evropská unie musí být zrušena.
Koniáš
Koniáš