Domácí sýr

Odpovědět
Uživatelský avatar
malajizva
Příspěvky: 874
Registrován: 14.10.2014 20:46

Domácí sýr

Příspěvek od malajizva »

ahoj,

Výroba domácí Goudy. viz foto.
Bochníček váhy 1,1 kg je z 9l mléka. Chutná skvěle a může čekat na konzumaci i rok.
Výroba zabere odpoledne - jsou tam časy, kdy se nic nedělá, čeká se.
Přílohy
gouda šrouda.png
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Uživatelský avatar
malajizva
Příspěvky: 874
Registrován: 14.10.2014 20:46

Re: Domácí sýr

Příspěvek od malajizva »

a ještě rozkrojený:
Přílohy
Gouda02.png
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Uživatelský avatar
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Příspěvky: 8829
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí sýr

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Už sliním!
miselito
Příspěvky: 207
Registrován: 13.05.2013 14:26
Pohlaví: muž

Re: Domácí sýr

Příspěvek od miselito »

Šikovný si, dobre to vyzerá. :yes
Uživatelský avatar
mr-tomas
Příspěvky: 77
Registrován: 26.01.2016 15:57
Pohlaví: muž

Re: Domácí sýr

Příspěvek od mr-tomas »

Dáš nějaký návod na výrobu?
Uživatelský avatar
malajizva
Příspěvky: 874
Registrován: 14.10.2014 20:46

Re: Domácí sýr

Příspěvek od malajizva »

Ahoj,
díky, návody jsou běžně na internetu spolu s kulturami a vybavením. Asi nejdůležitější je vidět hodně videí s výrobou a nebo jít na kurz. Začal jsem dělat sýry a hned první byl vynikající - nicméně už jsem taky vylil 10 litrů mléka do kanálu, protože jsem to zkazil a nevznikla mi sýřenina - nedodržel jsem postup (přehřál jsem mléko).
doporučuji tedy pročíst toto: https://www.domacimlekar.com/postupy-a-navody/ a pak jít na konkrétní recept a sýr a vyzkoušet. Já jsem si kvůli tomu udělal i modul z Arduina, který mi hlídá teplotu a čas (zadám teplotu, čas a pípne při dosažení požadované teploty a vypne se po zadané lhůtě) viz foto. Byla to docela zábava. také jsem si vyrobil podle návodu lis (takže sýr lisuji silou 23 kg). viz foto.
Přílohy
ohřívač.png
ohřívač 2.png
lis.png
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Uživatelský avatar
mr-tomas
Příspěvky: 77
Registrován: 26.01.2016 15:57
Pohlaví: muž

Re: Domácí sýr

Příspěvek od mr-tomas »

Ještě bych se zeptal je to ekonomicky smysluplné? Nemám ponětí o cenách v porovnání s nákupem hotového výrobku.
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1342
Registrován: 10.04.2012 12:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Domácí sýr

Příspěvek od Kapo »

Určite to nemá význam kvôli úspore. Je fajn, keď máš kravku, či kozy. Alebo iný zdroj. Vtedy je to takmer nutnosť. Podobne je to dnes aj s ostatnou výrobou domácich produktov. /destiláty, pivo, víno, zabíjačkové špeciality.../
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
cipis
Příspěvky: 4901
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Domácí sýr

Příspěvek od cipis »

Tohle ale přece není o úspoře, ale o tom, zvládnout si to vyrobit sám, když je potřeba.
Uživatelský avatar
malajizva
Příspěvky: 874
Registrován: 14.10.2014 20:46

Re: Domácí sýr

Příspěvek od malajizva »

ahoj,

záleží za kolik máš mléko. spočítej si:
1 kg sýra:
10 l mléka,
11 kč energie (většinu roku jedu ze slunce, takže 0-)
10 kč kultury
práci a vybavení nepočítám...

400g másla potřebuji 10 l mléka
z mléka odstředím smetanu a pak jej pijeme / vaříme / pečeme
a k tomu máš 300 ml podmáslí, které je chuťově výborné
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Hagen
Příspěvky: 1653
Registrován: 19.05.2022 15:36

Re: Domácí sýr

Příspěvek od Hagen »

Takže přesně jak píše Cipis. Nejde o úsporu, ale o to, dokázat si ten sýr vyrobit sám ;) .
Koneckonců o tom je rozpad.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4425
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Domácí sýr

Příspěvek od bivoj »

Ona to moc úspora není, ani pokud si člověk vyrábí "luxusní" druhy sýrů (typicky extra zralý Cheddar ap.) protože musí mít prostory s kontrolovanou teplotou a vlhkostí, kde ty sýry nechat dozrávat atd. Ale jak už bylo řečeno, je to o tom, UMĚT TO.
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Odpovědět