Domácí sýr
Domácí sýr
ahoj,
Výroba domácí Goudy. viz foto.
Bochníček váhy 1,1 kg je z 9l mléka. Chutná skvěle a může čekat na konzumaci i rok.
Výroba zabere odpoledne - jsou tam časy, kdy se nic nedělá, čeká se.
Výroba domácí Goudy. viz foto.
Bochníček váhy 1,1 kg je z 9l mléka. Chutná skvěle a může čekat na konzumaci i rok.
Výroba zabere odpoledne - jsou tam časy, kdy se nic nedělá, čeká se.
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Re: Domácí sýr
a ještě rozkrojený:
- Fabulous_přeukrutný
- Administrátor
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Kontaktovat uživatele:
Už sliním!
Šikovný si, dobre to vyzerá. 

Dáš nějaký návod na výrobu?
Ahoj,
díky, návody jsou běžně na internetu spolu s kulturami a vybavením. Asi nejdůležitější je vidět hodně videí s výrobou a nebo jít na kurz. Začal jsem dělat sýry a hned první byl vynikající - nicméně už jsem taky vylil 10 litrů mléka do kanálu, protože jsem to zkazil a nevznikla mi sýřenina - nedodržel jsem postup (přehřál jsem mléko).
doporučuji tedy pročíst toto: https://www.domacimlekar.com/postupy-a-navody/ a pak jít na konkrétní recept a sýr a vyzkoušet. Já jsem si kvůli tomu udělal i modul z Arduina, který mi hlídá teplotu a čas (zadám teplotu, čas a pípne při dosažení požadované teploty a vypne se po zadané lhůtě) viz foto. Byla to docela zábava. také jsem si vyrobil podle návodu lis (takže sýr lisuji silou 23 kg). viz foto.
díky, návody jsou běžně na internetu spolu s kulturami a vybavením. Asi nejdůležitější je vidět hodně videí s výrobou a nebo jít na kurz. Začal jsem dělat sýry a hned první byl vynikající - nicméně už jsem taky vylil 10 litrů mléka do kanálu, protože jsem to zkazil a nevznikla mi sýřenina - nedodržel jsem postup (přehřál jsem mléko).
doporučuji tedy pročíst toto: https://www.domacimlekar.com/postupy-a-navody/ a pak jít na konkrétní recept a sýr a vyzkoušet. Já jsem si kvůli tomu udělal i modul z Arduina, který mi hlídá teplotu a čas (zadám teplotu, čas a pípne při dosažení požadované teploty a vypne se po zadané lhůtě) viz foto. Byla to docela zábava. také jsem si vyrobil podle návodu lis (takže sýr lisuji silou 23 kg). viz foto.
Ještě bych se zeptal je to ekonomicky smysluplné? Nemám ponětí o cenách v porovnání s nákupem hotového výrobku.
Určite to nemá význam kvôli úspore. Je fajn, keď máš kravku, či kozy. Alebo iný zdroj. Vtedy je to takmer nutnosť. Podobne je to dnes aj s ostatnou výrobou domácich produktov. /destiláty, pivo, víno, zabíjačkové špeciality.../
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Tohle ale přece není o úspoře, ale o tom, zvládnout si to vyrobit sám, když je potřeba.
ahoj,
záleží za kolik máš mléko. spočítej si:
1 kg sýra:
10 l mléka,
11 kč energie (většinu roku jedu ze slunce, takže 0-)
10 kč kultury
práci a vybavení nepočítám...
400g másla potřebuji 10 l mléka
z mléka odstředím smetanu a pak jej pijeme / vaříme / pečeme
a k tomu máš 300 ml podmáslí, které je chuťově výborné
záleží za kolik máš mléko. spočítej si:
1 kg sýra:
10 l mléka,
11 kč energie (většinu roku jedu ze slunce, takže 0-)
10 kč kultury
práci a vybavení nepočítám...
400g másla potřebuji 10 l mléka
z mléka odstředím smetanu a pak jej pijeme / vaříme / pečeme
a k tomu máš 300 ml podmáslí, které je chuťově výborné
Takže přesně jak píše Cipis. Nejde o úsporu, ale o to, dokázat si ten sýr vyrobit sám
.
Koneckonců o tom je rozpad.

Koneckonců o tom je rozpad.
- bivoj
- VIP
- Pohlaví: muž
Ona to moc úspora není, ani pokud si člověk vyrábí "luxusní" druhy sýrů (typicky extra zralý Cheddar ap.) protože musí mít prostory s kontrolovanou teplotou a vlhkostí, kde ty sýry nechat dozrávat atd. Ale jak už bylo řečeno, je to o tom, UMĚT TO.
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.