Rafael píše: ↑21.05.2023 19:54
Proč bych si to pamatoval, učil se to nebo to zkoušel?
Vždyť je to na netu a kdykoliv to budu potřebovat, tak si to tam najdu.
...
Tím chci říct jen to, že ta elektronika, závislost na ni, jednou při jejím výpadku lidstvo spolehlivě zabije.
Bohužel svět se sere ikdyž ten internet funguje rok od roku lépe. Mi totálně pije krev to, že díky nástupu polovzdělaných ignorantů k moci (management), postupně mizí z technické dokumentace klíčové technické informace, takež ikdyž člověk hledá, tak nenachází. Hlavně že je technický list vizuálně dokonalý.
Před cca 20 lety jsem viděl reklamu na pneumatiky, kde se chlubili, že dezén pneumatiky navrhoval grafik. Tehdy jsem si říkal, že někomu asi přeskočilo. Dnes mám pocit, že se tento přístup stává standardem - potřebuji připojt zařízení, které je ještě zabalené v bedně, tak v dokumentaci hledám věci jako:
- typ a velikost závitu (není uvedeno)
- požadavky na přívodní kabel (je tam nejspíš chyba, protože požadovaný typ nikdo nevyrábí)
- z rozměrů není jasné, jestli to je rozměr výrobku, nebo rozměr otvoru, do kterého se má výrobek strčit ...
Zatímco dřív tímto neduhem trpěla dokumentace produktů pro normální lidi, tak v posledních pár letech se tohle děje i u výrobků pro profesionýální použití - potkávám se s tím jako zákazník i jako prodejce, která není schopen od dodavatele technické informace získat.
AI je super technolgie a jelikož trošku tuším o co jde, tak jsem v šoku z toho, jaké výsledky technologie založená na LLM dokáže produkovat. Tomu bych nikdy nevěřil. Ta pravá "zábava" podle mě nastane, až se AI ve větší míře začne učit z výstupů AI, protože to pak množství halucinací může učinit budoucí AI horší, než je ta dnešní. Trochu doufám, že k tomu dojde dřív, než se lidi naučí výstupům z AI slepě věřit, protože jinak nás čekají ošklivé časy - vypadlo to z AI, tak to musí být správně.
Taky by mě zajímalo jak se AI popere s iracionálními požadavky na politickou korektonost, tedy zda se naučí úmyslně lhát a zda tato schopnost nezvýší množství halucinací i v jiných oblastech.
Čekají nás zajímavé časy.