Izrael, Palestina (Hamás &spol) a blízký východ.

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
Radek07

Re: Izrael, Palestina (Hamás &spol) a blízký východ.

Příspěvek od Radek07 »

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... 64E0E07373

Izrael se chystá na dlouhodobý konflikt.
bacil

Příspěvek od bacil »

Útok Hamasu na Izrael je záhadný. Zdá se nemožné, že by Hamas v překvapivém útoku na izraelskou hranici mohl uspět.
https://www.paulcraigroberts.org/2023/1 ... s-puzzling
Bariéra je vybudována tak, aby ji nepřekonala ani liška. Elektronická čidla v jejím těle upozorní, že je na ni vyvíjen tlak, upozorní, když je jakkoli poškozena. Síly, které za každý jednotlivý úsek bariéry zodpovídají, dorazí během několika minut, ne-li sekund do bodu, z něhož byl vyhlášen poplach. Každá divize má pohotovostní četu, jejímž úkolem je přivolat posily do místa nouzové situace. Pozorovatelky jsou přebornice v identifikaci. Detekují pohyb člověka ještě dříve, než se ten k bariéře přiblíží – ve dne i v noci.

Zkrátka a dobře, mluvíme o bariéře jako překážce, která se roky osvědčovala. Takže jak se propánakrále mohlo stát, že se palestinský traktor pohnul směrem k bariéře, aniž by na to někdo zareagoval? A jak se pak tomu traktoru podařilo bariéru překonat a tím otevřít přístup do Izraele – a zase bez reakce izraelských sil? Jak se teroristé dostali pěšky i ve vozidlech a ozbrojeni od hlavy až k patě do desítek izraelských osad, aniž by na to někdo upozornil? Jak mohly stovky teroristů i civilistů překročit bariéru, aniž by kdokoli zvedl prst?
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
vrb
VIP

Příspěvek od vrb »

To je celé nějaké divné.

Chtělo by to více technických detailů jak se to vůbec stalo. Průběh událostí a řetězec selhání jednotlivých komponent zabezpečovačky.
Přitom nakonec na ty Hamás " komanda " stačila jen domobrana kibucu.
Serža
VIP
Pohlaví: muž
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

někde jsem četl, že Hamas nejprve vyřadil elektronické zabezpečení úseku bariéry a TEPRVE POTOM v tom úseku prorazil = ostraha měla jen info, že jim vypadla elektronika
hledat to nebudu, googlujte si
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
vrb
VIP

Příspěvek od vrb »

Aha. Měl jsem za to, že výpadek = slabý poplach + prověření místa. Asi měli nějak jinak nastavený Fail-safe protokol.
Stejně bych čekal, že ze špačkárny tam někdo koukne dalekohledem co se děje.
U paraglide jednotek chápu, že alarm nespustili - je to kus hadru nízko u země, navíc ve smršti kassámu a dalšího svinstva. Ale tolik na počet jich snad nebylo.

Já zažil několik nočních výjezdů do areálu, aby se zjistilo, že pavouk si přes čidlo nalepil pavučinu a usadil se na ní.
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Celkem by mě zaujalo hlasování, udělat tady nějakou anketu ve smyslu zda by se měl humanitárně nadále podporovat Hamás a Palestina nebo by se proti ním měly vyhlásit nějaké sankce?
*
EU ten terorizmus sice odsoudila, ale asi 3x navýšila finanční toky do té oblasti.
*
Já na to jednoznačný názor nemám. Nevím. Obě strany mají svou "pravdu" a je to asi neřešitelné jinak než válkou a dehumenizaci v té oblasti.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
mhi

Příspěvek od mhi »

Jaky muze mit EU zajem na tom Palestincum posilat penize, myslim nejaky primy, ne-altruisticky (na to v EU opravdu neverim). Myslim tim treba ze z toho nekdo odklani penize, nebo EU chce napeti v oblasti, apod. ? Pripadne "status quo" v nejake EU zemi (budete posilat, nebudeme delat blbosti tady).

Tusite nekdo?

Vite nekdo cisla kolik lidi u nas v CR a jinych zemich EU sympatizuje s Palestinci, ze neskryte oslavuji ten utok? Je na tohle nejaka analyza?
TomSmith

Příspěvek od TomSmith »

U moci jsou levičáci a ti je milují.
Projektují si do nich vizi utlačovaného proletariatu zatímco Izrael jsou zlí bohatí vykořisťující kapitalisti.

Z praktického hlediska, možná že je raději živí tam než by přišli do EU. Nechtějí je totiž nikde, ani v Egyptě ani v Jordánsku. Má to i temnou stránku, jejich počty i díky EU rostou a rostou a ...
mhi

Příspěvek od mhi »

Tahle psychologicka stranka - identifikace s jinou "obeti" - mne nenapadla. Zajimave. Diky.

Vidim to podobne, bez prisunu penez tam bude sice brzy humanitarni katastrofa, ale s prisunem penez, byt za jinym ucelem, budou mit stale prostredky na to aby "zlobili". Obyvatele si sami mohou urcit co vlastne chteji. Jak jsem pochopil, prinos Hamasu neni do prakticke "zapadni" ekonomiky/politiky/stability nikterak velky.

Kazdopadne by mne ale zajimaly pocty tech aktivnich pro-palestincu u nas a v EU. Co jsem postrehl, tak demonstrace na Vaclavaku citala desitky lidi a politicke PR Cernochove.
vrb
VIP

Příspěvek od vrb »

Na to řešení asi zatím neexistuje.
Protože se budou množit až do bodu zlomu. Viz Afrika.
Geometrickou řadou stejně dojdeme k tomu, že jednou jejich počet a potřeby přesáhnou produkční možnosti podporovatelu. Tak udržujeme pokud možno humanitarne stabilní situaci a čekáme až to předáme někomu dalšímu.
Ten další bude asi až Čína. Tam se teď o nějaké humanite mluvit nedá. Do té doby se snad povede Čínu indoktrinovat do naší úrovně soucitu.
mhi

Příspěvek od mhi »

Vrbe, ja si fakt nemyslim, ze hybatelem pomoci EU je soucit. Mozna jsem cynik, ale at na to koukam jakkoliv, tohle tam nevidim. btw, znate miniserii 'The Little Drummer Girl ' ?

A cinan nepodporuje Afriku. Myslim to tak, ze pro ne to je transakce. Cinanovi je myslim pasmo Gaza ekonomicky celkem ukradene - neni moc co si tam vzit. U Afriky je to jinak.

Jeste mne napadlo k motivaci EU posilat podporu je, ze druhy narocny konflikt se nejspis naramne hodi RF. Muze to byt i na nevedome urovni.
plenty wolfs

Příspěvek od plenty wolfs »

Význam druhého dodatku ústavy USA a jeho nadčasovost se znovu potvrdily. Níže uvedený článek a příběh v něm popsaný je dobré brát v úvahu nebo něco jako odkaz prepperským komunitám, ty co zbraně „nemusí“ z toho či onoho důvodu by se měly řádně zamyslet nad aktuálním děním.

Druhý dodatek Ústavy Spojených států amerických:

Dobře udržovaná domobrana je nezbytná pro bezpečnost svobodného státu, právo lidu držet a nosit zbraně nesmí být porušeno.

Citát z článku: Rozdala lidem pušky a začali střílet teroristy. Jak mladá hrdinka zachránila kibuc

Izraelský kibuc Nir Am, který leží těsně u hranice s Pásmem Gazy, se v sobotu ráno ubránil útoku teroristického komanda Hamásu díky hrdinství pětadvacetileté Inbar Liebermanové. Ta se se zbraní v ruce pohotově postavila do čela obránců, kterým se podařilo asi dvacítku teroristů zneškodnit a útok odrazit.

zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... nn4P26iy-I
DONT TREAD ON ME
vrb
VIP

Příspěvek od vrb »

MHI: Tak. Souhlasím.
Teď je nejefektivnější řešení zasypat to penezma.
Pokud by ve zprávách byly statisíce lidi umírající hlady, tak by to dělalo mnohem více problémů, než pár miliard z rozpočtu, které by se stejně propalily na green deal.

Vzhledem k tomu, co Izrael teď předvádí v Gaze. Tak se dostáváme k analogii s Jugoslávii nebo Lybii. Jsem zvědav, jestli někdo na druhé straně vytáhne z rukávu bezletovou zónu nebo něco podobného.

Asi nejnebezpečnější pro nás tady je Thukydidova past.
Kdy si ti velcí nebudou moci dovolit nereagovat.

Vzhledem k tomu, že Čína má přístavy ve Středozemním moři to v budoucnu bude muset řešit.
GreenhornVelky

Příspěvek od GreenhornVelky »

Cina mozna takticky ceka na 2027, kdy bude dle mineni vicero odborniku v plne vojenske sile. Bude mit ve sluzbe novou generaci jadernych ponorek, letouny 5. generace chrli rocne v poctu min. 40 kusu, atd.
bacil

Příspěvek od bacil »

Všimli jste si, jak dlouho politikové se nevyjadřovali, dokud nedostali noty? Nikdo, ani opozice (až na pár sólistů) si nedovolila pípnout, neziskovky držely hubu... A proč? Zcela jednoduše - EU totiž podporovala Palestinu stejně jak ČSSR tak hlavně držte hubu a krok - a najednou! Je to naopak :) Normálně to je veletoč. Problém ale je, že je to ve skutečnosti odložený problém z roku 1947. Mělo se to řešit a neřešilo, nebyla ochota a to ani u strůjců sionismu a tohle je výsledek. Myslím si, že to byla špičková operace Mossadu na vyřešení skoro 80 let starého problému. Blbá, násilná, ale špičková speciální vojenská operace.

Ti lidi tam žili, křesťané, muslimové i židé pospolu tisíce let, pak se tam po WW2 přistěhovala hromada Židů, kteří si říkali sionisté a začali jim do toho soužití kafrat. Vznikla tak hysterická obranná reakce doslova pouštních kmenů a začalo se to mydlit. Problém je, že se tam mezitím vybudoval kus civilizace - na obou stranách. Takže teď jsou to pro obě strany snadné cíle.

Problém tam není ani muslim, ani žid či Žid, ale sionismus.

A všimli jste si ten dvojí metr? Dovolí si někdo z politiků přirovnat Palestinu k Ukrajině?
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Trace

Příspěvek od Trace »

Ten konflikt nezacal 1947, je to tisice let dlouho zivena etnicka nenavist. Tihle lidi kdyz se prestehuji jinam, tak se na jinem miste zacnou mydlit se stejnou intenzitou. Kvuli etnicke nenavisti bude mirove reseni docasne. Muze treba desitky let, ale pote to propukne nanovo.
F-35 je neviditelne letadlo a proto ho cinske, ruske a iranske radary nemohou videt. Kdo tvrdi opak, je dezolat.
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

Trace píše: 17.10.2023 23:20 Ten konflikt nezacal 1947, je to tisice let dlouho zivena etnicka nenavist. Tihle lidi kdyz se prestehuji jinam, tak se na jinem miste zacnou mydlit se stejnou intenzitou. Kvuli etnicke nenavisti bude mirove reseni docasne. Muze treba desitky let, ale pote to propukne nanovo.
přesně tak - tohle mě fascinuje, tady si někdo narýsuje lajnu v době, kterou je schopnej si pamatovat a hodí za hlavu tisíce (ne-li více) let, které tomu předcházely
neuvěřitelná arogance
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Hagen

Příspěvek od Hagen »

mhi píše: 17.10.2023 20:41 Kazdopadne by mne ale zajimaly pocty tech aktivnich pro-palestincu u nas a v EU. Co jsem postrehl, tak demonstrace na Vaclavaku citala desitky lidi a politicke PR Cernochove.
Přibližně 10% nemuslimských bílých občanů.
A k tomu přičti muslimské přistěhovalce.
mhi

Příspěvek od mhi »

Hagene, jsou nekde nejaka konkretni cisla pro ruzne zeme? Tohle obecne cislo mi nic nerekne, ale dekuji alespon za neco. Prijde mi to hrozne vysoke. Pokud to tak je, tak je to OBROVSKY problem.

Jak je to horke tema a nevim kde hledat, nejsem schopen najit relevantni informaci.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Konkrétní čísla nejspíš nebudou, a těžko jim i věřit.
Musela by se na to udělat nějaká anketa, a jak víš, ankety neodpovídají realitě.
Ale všeobecně ve všech názorech stojí cca 10% lidí na druhé straně barikády než zbylých 90%.
Je to jen takový "nástřel", abys měl hrubou představu kdo u nás fandí Palestině.
Neznamená to, že těch 10% lidí je nějak aktivních, a už vůbec ne, aby něco chtěli páchat.
V jiných státech EU je problém s muslimskými přistěhovalci. Ti se mohou zradikalizovat pod správným "pastýřem".
O jak velký problém jde ukáže až čas.
Odpovědět