Jak bylo dnes

Diskuze o všem možném, tedy kavárnička, hospůdka, jak kdo chcete, jedinou podmínkou je dodržení pravidel fóra.
Odpovědět
miselito
Pohlaví: muž

Re: Jak bylo dnes

Příspěvek od miselito »

Dnes je to presne mesiac co som si vyvrtol koleno pri behu, ked ma dal skoro dole sofer na aute, ked cital spravu na telefone. No, stava sa. Kedze zijem na SLovensku, mam za sebou magneticku, ale na termin svojmu ortopedovi si pockam do Februara. Fungujem normalne, ale behat urcite nie. "Kolenari" to asi poznaju, ked sa im mierne hybe vnutorny meniskus az si zablokuju koleno. Mal som celkom natrenovane, myslel som, ze si dam nejaku bezecku sutaz na jesen, ked nebudu horucavy, ale tak prd z toho. Budem sa snazit aspon odskackat LOSku, ktora je v Cachticiach buducu sobotu.

Jolky: ako by to bolo vcera, ked som si starsiu dceru niesol vo vajicku z porodnice a minuly mesiac oslavila 7 rokov a je z nej skolacka. A zistil som pri tom, ze aj ja, ako otec som co to zostarol :lol:
Kapo

Příspěvek od Kapo »

Letí to. Nedávno som mal 25krát viac rokov rokov, než dcéra. Dnes mám už len raz tolko, čo ona. :?
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
PeFi
Pohlaví: i černoch by záviděl

Příspěvek od PeFi »

Kácel jsem starý ovocný strom složený ze tří kmenů. Jeden kmen skončil u sousedů - netrefil jsem řez přesně a potvora se stočila - lano sice hodně pomohlo, takže padl podél hranice, ale stejně ten kmen skončil u sousedů. Ještě že je sousedka rozumná, nezlobila se za zlomenou větev na jejich jabloni a vzala to sportovně. Rozumní sousedé jsou dar z nebes. :clap
Haluziak

Příspěvek od Haluziak »

Tak jsem dnes po x letech našel klíště. Na encefalitidu jsem očkován, teď ještě aby to nebyla borelka a můžu fungovat dál.
Beware of old men in profession where men die young.
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
cipis

Příspěvek od cipis »

Dneska jsem poptal další pánve Woll.
Nevím, která dobrá duše to tady tehdy psala, jak jsem si stěžoval, že kupuju samé šunty, ale musím ji poděkovat, že to fakt byl dobrý tip. Drahé to je, to jo. Ale máti, které jsem jednu dal, tak už nic jiného nepoužívá, byť ze začátku trochu brblala, že ta 28 cm je krapet těžší. Teď na tom dělá tařka všechno. No, tak je budou mít teď nově i další příbuzní, blíží se vánoce, takže ... :)
Takže děkuji, bohužel neumím hledat nebo to fórum nechce najít, kde to kdo psal, neznámému dobrodinci či dobrodinkyni :D

Edit: Asi fakt stárnu, už nevím, kam co píšu, tedy, co jsem kde psal. Bylo to vedle :D No, hlavně, že se dobrodinec našel a bylo mu poděkováno :)
RobertK

Příspěvek od RobertK »

Zajímavé, do cela by mě zajímalo jak na tom jsou ty děti.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_dtt
Robert
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
PeFi

Příspěvek od PeFi »

cipis píše: 10.10.2024 22:11 Dneska jsem poptal další pánve Woll.
Nevím, která dobrá duše to tady tehdy psala, jak jsem si stěžoval, že kupuju samé šunty, ale musím ji poděkovat, že to fakt byl dobrý tip. Drahé to je, to jo.
Mě zklamalo, že i "titanové pánve" mají na sobě jakýsi povrch, který se po čase začne loupat. Když jsem četl kecy o plazmově upraveném povrchu s příměsí titanu tak jsem doufal, že to je ta slavná nepřilnavá vrstva, která by měla být téměř věčná, ale zjevně to tak není.
Teď zkouším vyšší řadu Tefalu (tefal unlimited) - stojí to polovinu/třetinu než "BEF new line", kterou jsem měl před tím, tak uvidím kolik let vydrží.

Takže jak je na tom Woll po pár letech používání? Loupe se z něj něco?
Haluziak

Příspěvek od Haluziak »

Nic s povrchem nevydrží, stejně by mě zajímalo jak se jim povedlo nepřilnavý povrch přilepit :D

Dlouhou dobu sním o měděném nádobí, ale tak nějak jsem furt lakomej.
mhi

Příspěvek od mhi »

Pro mne jsou zatim nejvetsi drzak panve z Makra (nejaka jejich privatni znacka - musel bych se mrknout) kupovane asi pred 10ti lety. Jejich nejvetsi problem je deformace, to jsem asi 2x opatrne spravil na rucnim lisu.

Prijde mi, ze pocatkem prusvihu tech kosmickych neprilnavych povrchu je, kdyz na ne neco prilne, a clovek to musi zacit sundavat mechanicky, treba i jen tlakem houbicky. Podle meho nazoru je cesta to ocistit chemicky, ja konkretne to delam pomoci NaOH.

Moje metoda je tedy dost drasticka, nechci to tady davat jako radu - muzete si zncit mycku, nadobi, i zdravi, ale ja nemel s ohledem na mycku co ztratit. Pomoci NaOH cistim mycku, do ktere prihodim i zahumusene nadobi, prave hlavne ty panve nebo pecici sklo. Pustim to na rychly cyklus s teplotou, pak dalsim cyklem pridavkem kyseliny octove pripadne zbytky zneutralizuju, a pustim nekolikrat procisteni + umyju jeste se saponatem. Nadobi i mycka jsou krasne ciste - jedina nevyhoda asi je, ze to z hlinikovych panvi odebere kus materialu ;).

Haluziak: Mel jsem za to, ze med je mirne toxicka.
PeFi

Příspěvek od PeFi »

Haluziak píše: 11.10.2024 11:08 Dlouhou dobu sním o měděném nádobí, ale tak nějak jsem furt lakomej.
Buď rád, lakota tě zachraňuje od možnýho průšvihu. Měď je mimořádně záludná mrcha a když máš smůlu, tak ti může ti rozdrbat zdraví tak, že je pak hodně těžké tě dát dohromady už proto, že bys musel mít extrémní štěstí aby někdo rozpoznal skutečnou příčinu. Když se zadaří, tak můžeš trpět současně deficitem mědi a toxicitou z nadbytku mědi - měď v oběhu totiž může být dvojmocná nebo trojmocná, proto můžeš mít deficit a přebytek současně. Jak úspěšná asi tak může být léčba v našem zdravotním systému napoví třeba to, že případné psychické problémy (způsobené mědí) ti budou léčit pomocí antidepresiv a nakonec budeš brát tolik léků typu rovnák na vohejbák, že se ti zdraví kompletně rozsype tak, že už neplůjde dát dohromady, ani když se vrátíš k nerezu a porcelánu.
miselito

Příspěvek od miselito »

Dnes som bol na LOS-ke, po 13. mesiacoch som držal v ruke zbraň a 4.miesto v kategórii Pištoľ. Až na ten 6.stage, ktorý som komplet dodrbal, som spokojný. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=YnA5_4gWgic
Nightmare

Příspěvek od Nightmare »

PeFi píše: 11.10.2024 15:14
Haluziak píše: 11.10.2024 11:08 Dlouhou dobu sním o měděném nádobí, ale tak nějak jsem furt lakomej.
Buď rád, lakota tě zachraňuje od možnýho průšvihu. Měď je mimořádně záludná mrcha a když máš smůlu, tak ti může ti rozdrbat zdraví tak, že je pak hodně těžké tě dát dohromady už proto, že bys musel mít extrémní štěstí aby někdo rozpoznal skutečnou příčinu. Když se zadaří, tak můžeš trpět současně deficitem mědi a toxicitou z nadbytku mědi - měď v oběhu totiž může být dvojmocná nebo trojmocná, proto můžeš mít deficit a přebytek současně. Jak úspěšná asi tak může být léčba v našem zdravotním systému napoví třeba to, že případné psychické problémy (způsobené mědí) ti budou léčit pomocí antidepresiv a nakonec budeš brát tolik léků typu rovnák na vohejbák, že se ti zdraví kompletně rozsype tak, že už neplůjde dát dohromady, ani když se vrátíš k nerezu a porcelánu.
PeFi: Absolutně souhlasím, otravy mědí byly ve středověku opravdu problém. Projevovalo se to například tím, že se dělaly žluté flíčky v zorničkách. Trpěly tím šlechtické (bohaté) rody, což přispívalo k jejich degeneracím... Měděné opravdu nebrat
Haluziak

Příspěvek od Haluziak »

A přitom se to považuje za top ;)
Kapo

Příspěvek od Kapo »

Nie je dúvod medené hrnce považovat za top.

https://www.viscojis.cz/teens/index.php ... in/133-113
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Nightmare

Příspěvek od Nightmare »

Kapo: dík, já to nemohl najít :)
Hdm

Příspěvek od Hdm »

Měděné nádobí bych úplně nezatracoval. Ano měď je toxická. Proto lze koupit měděné nádobí s vnitřní nerezovou vrstvou a tam už žádný problém není. Osobně si myslím, že nerezová vrstva vydrží daleko víc než vrstva teflonu, tak ani tady bych neměl obavy.
Takže pokud se Haluziakovi líbí měděné nádobí šel bych touto cestou.
Třeba namátkou zde:
https://www.thomasspoon.cz/zbozi/9847/h ... lici-16-cm

Zde nějaké info k tématu:
https://www.homeware.cz/clanky/vyhody-a ... eho-nadobi
mhi

Příspěvek od mhi »

Nemuzu si pomoct, ale po precteni toho clanku mi to prijde jako pekny bullshit. Ano, je to hezke, ale ja v kuchyni varim, nemam tam vystavku hrncu (tedy mam, celou radu povesenych panvi, ale ty na koukani moc nejsou).

Mam i nejake nerezove panve (=> "nerezovy vnitrek medeneho") a kdyz bych je obcas neprohnal tou louhovou myckou, tak jsou neudrzovatelne.
sigurd

Příspěvek od sigurd »

Ja varím často (ak mi manželka uvoľní svoje kráľovstvo :) ), a rád- je to pre mňa relax. Máme všetky druhy panvíc, ale najviac sa nám osvedčili čierne hliníkové s vnútornou keramickou nepriľnavou vrstvou a univerzálnym sendvičovým dnom, ostatné hi-tech skončili na chalupe. Ak niekto varí málo, prípadne má kuchyňu ako dekoráciu, tak si môže nakúpiť podľa vzhľadu. O (ne)škodlivosti holého hliníka som tu už niekde písal, holá meď je pre použitie laikmi veľmi škodlivá. Na kvalitu kupovaného nerezu tiež treba dohliadnúť.
Seriózny výrobca píše o technicky podložených vlastnostiach svojho výrobku, špekulant púšťa marketingové "drísty" o škodlivosti iných.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

dnes řeším (opět) problémy způsobené neschopností moderátorů a vlastníku tohohle fóra (které mimochodem zcela zabili cenzurou)
Přílohy
Screenshot 2024-10-15 235121.jpg
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
M M

Příspěvek od M M »

JJ ... tiez sa mi stalo :D ... apropo - pobavilo ze posledne ChatGPT upozornene na to ze sa jedna o cesky kontext tu hadanku bez problemov zodpovie.
EDIT: Inak dnes standardny den v IT korporate kde zakaznik je prekvapeny ze po tom co 8 rokov odmietal cosi upgradovat tak to znamena nejake naklady, ked zrazu chce nabehnut na novu verziu ... najlepsie na tom je ze ludia co robili na tom projekte, tak uz vo firme nie su ... ked ja padnem cestou domov z krcmy nadrbany pod metro, tak ma smolu ... Klasika - system sa drzi nazive, kym fakt nezomrie. O upgrady a nejaky normalny 'life cycle' ma zaujem malokto.
Odpovědět