Pez píše: ↑21.03.2020 15:43
Dnes poprvé desinfekce auta ozonem. Nechal jsem tam pověšené použité respirátory za gumičku na stínitku. Po cca deseti minutách gumička na jednom praskla a po dalších cca 3 i na druhém. Nechal jsem dojet časovač a po vyvěrání koukám že gumička je, na více místech, úplně zpuchřelá.
Teď nevím jak na tom bude gumička výdechového ventilku.
Auto jsem zkontroloval a nepřišlo mi, že by něco z gumy nebo plastu bylo poškozené.
Někdo podobnou zkušenost?
Ozon je bohužel vysoce korosivní vůči mnohým materiálům, kovům i plastům. Charakteristické je právě napadení gumy, a to i odolné neoprenové. Tam, kde je pod napětím, velmi rychle vznikají charakteristické povrchové trhlinky, typické pro dlouhodobé stárnutí na povětrnosti. Korosivně působí i na mnohé běžné kovy, hlavně ve spojení s povrchovými nečistotami, kde vznikají iniciační korosní body či místa
Ozon je ovšem i trochu (spíš ale dosti) toxický.
Stačí chvíle, aby se na lidském těle projevily negativní účinky ozonu. Naznačila to drobná studie uveřejněná v časopise Circulation (28.06.2012 ), který vydává Americká srdeční asociace.
Přestože se zvýšený obsah ozonu spojuje spíše s chorobami plic, lékaři varují, že mnohem větší nebezpečí představuje pro kardiovaskulární systém. Za jeden den strávený ve vzduchu s koncentrací ozonu 0,076 ppm se u 23 dobrovolníků objevily známky žilních zánětů, které mohou vést ke zvýšenému riziko krevních sraženin, a změn v nervové činnosti ovládající srdeční tep.
"
Tato studie poskytuje věrohodný důkaz, že existuje vztah mezi znečištění vzduchu ozonem a předčasným úmrtím," uvádí v anotaci vedoucí výzkumu Robert B. Devlin. Mladí a zdraví dobrovolníci byli na dvě hodiny vystaveni výše uvedené koncentraci ozonu. Kromě odpočinku jezdili na rotopedu a běhali.
Ráno po inhalaci byla u všech lidí naměřena zvýšená hladinu markerů, ukazujících na zvýšenou pravděpodobnost vzniku zánětů kardiovaskulární soustavy a tvorbě krevních sraženin. Dobrá zpráva tu je, že změny byly pouze dočasné. "
Otázkou však je, co se děje s tělem při dlouhodobém působení ozonu," dodává Devlin.
Když je zle, je to vlastně fajn, protože by mohlo být i hůře.
Když už je tak zle, že horší už to být nemůže, je to vlastně fajn, protože pak už může být jen lépe.