Balistická ochrana těla

...aneb vše na tělo včetně taktické výstroje
Odpovědět
Karlos
Rozpadlík

Re: Balistická ochrana

Příspěvek od Karlos »

vrb píše:Broky ale na 100m mají krytí tak 3m kruh a to budete mít broky všude jinde - obličej, oči, nohy, ruce, boky, ramena, podbřišek... v náboji je 100ks 3,5mm broků, V0 460m/s. skeet náboje 350-400 broků 2,5mm Vo 430m/s. Stačí když chytíte 10-20%.
Jenze to je pocatecni rychlost a ty male mrsky rychlost velice rychle ztraceji...
vrb
VIP

Příspěvek od vrb »

Mrak: U Alibaby je to zvykem, jestli sis nestihl všimnout :-) Na druhou stranu jeho příspěvky obsahují jinde nesehnatelné informace, tak jsem velice rád ž sem přispívá a že ho nesmazal nějakej idiot jako na všech ostatních fórech. Doufám že to tak zůstane i přes značný objem OT.

Alibaba: Do kulek rusové nelijí roztavené železo, to by ani nešlo. Protože mají nedostatek olova z přírodních zdrojů a olovo je drahé. Do kulky místo olova nalisují kus železného drátu, asi jako když uřízneš kus hřebíku tak 5mm tlustý, protože by to neprošlo hlavní protože železo je tvrdé, tak okolo trochu olova dají kvůli deformaci a celé to zabalí do normální FMJ.
Dokud nebyly neprůstřelné vesty tak to nikdo neřešil a ani se o tom nevědělo. Potom začali soudruzi zkoumat jak je možné že 308W vesta zastavila při testu a 7,62x54 na bojišti prošla. USA nepotřebuje tolik šetřit na ceně olova, proto nemají všechnu munici průbojnější. Další věc je Průbojná a Průbojně/záplaná munice. Ta je drahá a v kulce je velice tvrdé kvalitní kalené ocelové jádro, to prostřelí 2x tolik jako obyčejný náboj a okolo je místo olova fosfor a další svinstva co začnou po zásahu hořet.

Helma US Army je NIJ-IIIA, zastaví cokoliv měkkého z pistole, ale puškou to prostřelíte skrz. Občas to někoho zachrání, protože opticky zvětšuje hlavu tak odstřelovač prostřelí jen helmu ale hlavu uvnitř netrefí.

http://www.theboxotruth.com/docs/bot29_5.htm
http://www.youtube.com/watch?v=hm7PcWeL3yA
http://www.youtube.com/watch?v=LxGEYRzCyrU 2:32

Měkký armor nezastaví pušku ani když máte na sobě 3 vesty. http://www.theboxotruth.com/docs/bot24_4.htm

AK-47 + dum dum - není to dum-dum (JSP) v armádě nesmí mít dum-dum. Střela se nedeformuje ale po zásahu se špička zastaví a zadek střely jde bokem tak začne rotovat a dělá to paseku v těle, hnus. může vyletět úplně jinde než vletěla ale kulka zůstane vždy celá. Zlaté staré dum dum, proti tomuhle. Je to samozřejmě průbojný VZ.43 CCCP co prostřelil plát na testu.

Alibaba: Opravdu je v USA možné že vláda konfiskuje soukromý majetek? i za náhradu? TO jsem nikdy neslyšel ani neviděl. Máš nějaké bližší info? Tady nám tvrdí že USA = Demokracie + svoboda. Stát nezasahuje, stará se o pořádek, bezpečnost, základní vzdělání.
MRAK
VIP

Příspěvek od MRAK »

vrb píše:Mrak: U Alibaby je to zvykem, jestli sis nestihl všimnout :-) Na druhou stranu jeho příspěvky obsahují jinde nesehnatelné informace, tak jsem velice rád ž sem přispívá a že ho nesmazal nějakej idiot jako na všech ostatních fórech. Doufám že to tak zůstane i přes značný objem OT.
ale všimnul .... a nejen já
proto ho taky sem tam decentně upozorním ;) a nejen já
a doufám, že do tohoto fora bude přispívat i nadále, byť je to s ním občas trochu složitější
:lol:

K balistické helmě: opravdu nemají vojáci lepší ochranu hlavy? Fakt to má šanci jen proti pistolové munici?
:roll:
Reccol
VIP

Příspěvek od Reccol »

Standartni helma je opravdu jen IIIA. Ale testujou se i účinnější http://www.armadninoviny.cz/nova-plasto ... ikovu.html
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Vojenská přilba za použití současných materiálů je standartně jen maximálně ve třídě NIJ III.A - proti je jeden zásadní fakt a to ten, že pokud přilba absorbuje zásah puškovou střelou, tak předaná kinetická energie může lidově řečeno zlomit vojákovi vaz.

Výše zmiňovaná přilba odolává "jen" náboji 7,62x39, proti klasickým "puškovým" rážím bude efektivní o dost méně (závisí především na vzdálenosti, resp. rychlosti a konstrukci střely).

Jak budu mít po Novém roce víc času, tak se chci pustit do zjištění vzdálenosti, kdy už balistická vesta ve třídě odolnosti NIJ III. A dokáže alespoň elementárně ochránit před puškovým střelivem, resp. na jakou vzdálenost vás už "neuloví" běžný myslivec či na jakou vzdálenost mě uchrání před náhodným zásahem z AK ;). Je mi jasné, že to budou řádově vzdálenosti mnoha set metrů :?.
PaF

Příspěvek od PaF »

Kde to budes zkouset?
vrb
VIP

Příspěvek od vrb »

Teď jsem zavalen prací, takže nestihnu ani Jolku v Otrokovicích :-( Mám v plánu v budoucnu něco takového otestovat. Snad se mi podaří sehnat nějakou levnou funkční vestu. Samotného mě zajímá jak se vesta bude tvářit na polopláště, které mají zvýšenou deformaci, ale zase je to 170gr na průměru 7mm a 800m/s takže měrný tlak je vyšší něž u pistole.

AD. Vz.43 Máte někdo hradla a cz858? že bych nalaboroval různé rychlosti a zkusili bychom to.

na fotkách od Starého Painlesse je vidět že stačí i tenký plech ve vestě aby zastavila 308W, a 223Rem nenechala skoro ani otisk. Tak místo brutálního keramického plátu nebo 15mm tlustého laminátu z Dyneemy by možná stačil 2mm tvrzený plech pod vestu (Armox Advance - 2150MPa) a taky by neprošla. Nevíte jestli se tím někdo kromě Dragonskin ještě zabýval?

By mě zajímalo jak dlouho ještě bude trvat než se něco takového dostane do výzbroje, potom padá problém zvýšené hmotnosti. http://www.youtube.com/watch?v=hWumbs9MQdM Lockheed Martin exoskeleton.

A z toho se už rovnou může vyvinout toto:
http://images.wikia.com/fallout/images/ ... Armour.png
Fallout power armor. - 15mm silné tvrzené ocelové brnění, posílené vnitřními servomotory a hydraulikou. Prázdná hmotnost tak 80Kg, odolné i proti 50BMG AP. |Při dnešních technologiích nic nemožného. Bohužel cena je někde úplně jinde než dnešní výzbroj pěšáka.
Pak se bude muset přejít na kumulativní náboje do brokovnic ráže 18mm, s průbojností 50mm oceli.
http://www.youtube.com/watch?v=p4ebtj1jR7c 4:35
nebo Laserové a EMG zbraně.
alibaba

Příspěvek od alibaba »

Kazda kulka ma svoji klesajici rychlost jak leti vzduchem a takovy patron 7,62 x 54 R /rusky patron i kdyz v nasem pripade R=Rim tedy okraj/ta ma rychlost asi 2800 stop /vterinu jak jsem jej zmeril a mekka vesta funguje na principu vzdalenosti od cile a chyba co delaji za si stoupnou 6 m od vesty a ted do ni strili vesty.... mekke jake pouziva Taliban jsou na velke vzdalenosti a jeste je tu dulezita "mortal velocity" to je kdy kulka zabije, kdyz vojak ma treba na sobe tricko a ta je asi asi 240 stop/vterinu a to dosahne kulka po cele draze sveho letu ,kdyz ji vystrelime do dalky proste pada k zemi a mimochdem to je pocatecni rychlost meho praku s kulickou ,kulka jasne muze mit vetsi rychlost ,ale to zalezi na tvaru kulky ....Tak Talibanci maji treba 2 mekke vesty nepositajici ze k Natakum se priblizi nejvice na vzdalenost asi 500 m a za tu dobu kulka ztrati svoji energii a stava ce z ni pistolova kulka ,vsechny sudetske kryty byli staveny tak ze jejich cil kulometu byl asi 500m vzdalem tedy ta silnice kde se predpokladal utok . Tedy kulky by narazely do Nemcu rychlosti asi 1500stop /s a to bohate staci na zabiti cloveka....prosim zase to presne nepocitejte, nebot zalezi na mnoha faktorech ,jako je zmena ovzdusi s cim treba pocitali delostrelci ......
alibaba

Příspěvek od alibaba »

Ja vim co to je dum-dum mam jich par stovek a stovky jsem jich vystrilel je to kulka co ma tu dirku vepredu a je tam nalite olovo a kdyz zasahne tak se to cele rozplacati a vytrhava to kusy masa na obeti asi jako maji myslivsi a pusobi velke krvaceni a tak je jedno kam je zasah na tele ,americani na to zase sli jinak a kulka z M-16 ma vysoke otacky ve svem letu a to je dano vrtanim a tak kulka z 5,56x45 mm ma za letu 100 000 otacek za vterinu letu to je asi 800yardu a k preruseni techto otacek vede kulku k vychyleni sveho letu a tak vas treba trefi do ramene a ma to efekt "tumble " a kulka vyjde nekde u panve a jelikoz tento efekt je znamy i u 7,62 x 51mm Nato vyuzivame jej v loveni tady totiz jsou vyprodeje munice co je treba stara 50 let z Jizni Ameriky a mi to kupujeme temer zadarmo a pouzivame to pri loveni pasrncu white tail ,musite ale strilet na lopatku, aby do toho narazila kulka co pak zmeni smer ,psal jsem to do nekolika mysliveckych for proc pouzivate drahou munici a vsude jsem sklidil jenom posmech a tak u toho zustalo atak podle myslivcu, cim drazsi munice, tim to ma vetsi ucinek na zveri ....
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Pokud se mi podaří někde sehnat či vydražit nějakou notně použitou vestu bal. třídy NIJ III.A za dobrou cenu (nebo se najde nějaký dobrovolník :)), tak bych testnul alespoń základní ráže - 7,62x39, 223 Rem, 7,62x54R a 308W.
Zatím předpokládám, že ráži 7,62x39 dojde "dech" při zásahu na 300 m a dále. U 308W to bude pravděpodobně až asi na hranici 700 m a víc.

Nejtěžší na tom bude se trefit ;).
MRAK
VIP

Příspěvek od MRAK »

já mám totok:

stratos07 bal vesta typu VB04, rok vyroby 2007

http://www.youtube.com/watch?v=xsqlo86HFRk

bez keramických plátů, takže odolnost směšná - na krátké ....

pokud by někdo sehnal tu III. třídu , klidně přispěju nějakým obnosem ..... testy já rád
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Balistický plát není totéž jako "měkká" vesta, která je pro mne či Mraka aktuální. Možná levnou a účinnější cestou pro PA situaci je si pořídit nosič plátů, tzv. "Plate Carrier" a do toho z druhé ruky balistické pláty, které zvládnou zastavit střely z AK - cca do 4 až 5 tisíc by to mělo jít lehce realizovat. Bohužel toto řešení není moc použitelné pro skryté nošení - tedy pro současnost.
vrb
VIP

Příspěvek od vrb »

Bohužel tyhle balistické pláty jsou už minulost, ještě to nestihli smazat. Nejlevnější stojí 1900Kč / ks a je to kus 7mm plechu. keramika se dá pořídit ale pod 5000Kč /ks nejde, to je 10 000Kč jen za trup jedné osoby bez boků a helmy.

Nevím o měkké vestě v třídě vyšší než IIIA, technicky je to zatím nedosažitelné. viz odkaz na The Box Of Truth. Tři !!! měkké vesty na sobě IIIA. Prošla obyč 223Rem ze samonabíječky a v plastelíně pod tím udělala dost nechutnou díru, takže o výstupní rychlosti nemůže být pochyb.

AD skryté nošení: v zimě pod mikinou budiž, ale chtěl bych někoho vidět v létě ve městě, to je na padnutí i v tenkém triku od vietnamce. Přinejmenším je člověk nápadný nadměrnou vrstvou oblečení, pocením a smradem. Do zimního oblečení se dá schovat i SAPI plát.

Chtěl jsem testovat Stratos VB04, jestli se mi podaří sehnat za rozumnou cenu. Kdo tuhle vestu máte, zkontrolujte jestli se vám aramidová vložka neshrnula dolů a nemáte nechráněnou 10cm mezeru mezi límcem a srdcem, to je nejlethálnější zóna. Konstrukční nedostatek tohoto typu je, že nemá drženou balistickou vložku na místě suchým zipem, ale je volně plovoucí. Dále je obal balistické vložky z promokavého materiálu, takže po zmoknutí nebude asi chránit. Celkově je vidět návrh i zpracování horkou jehlou bez vychytávek. Kevlarová výplň je ovšem velice kvalitní a nešetřilo se, má 28 vrstev.

Máte někdo chrony a Sa.58? střílet na 400m a trefit se nepůjde, ani není kde, ale můžeme spočítat úbytek rychlosti, a udělat náboje s redukovanou laborací.
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Pláty se dají zatím ještě koupit v zahraničí, ale popravdě jsem překvapen, že výběr je horší než před rokem :( - proč asi?

Měl by někdo zájem o společný nákup těchto kvalitních vest ve třídě bal. odolnosti III.A ?
http://www.ebay.de/itm/260914699928?ssP ... 1423.l2649

Jedná se o "uloženky", které jen ležely 4 roky na skladě - ještě origo zabalené.

Kompozitové pláty v NIJ IV. (tj. odolnost proti průbojným 7,62mm NATO) jsem schopný kdykoli sehnat v ceně kolem 2,5 až 3 tisíc (zatím ;)).
Karlos
Rozpadlík

Příspěvek od Karlos »

Ted jsem narazil na Aukru panely odolnosti TBO 7 za 1900kc/kus:
http://aukro.cz/balisticke-panely-nepru ... 77555.html
Darth

Příspěvek od Darth »

Tady je prodává za stejnou cenu,kdyby je někdo chtěl a na aukru nestihl.
Možná by šla domluvit i jinší cena při větším odběru.

www.military-aktivity.cz
uaz469

-fakta o tuzemském trhu

Příspěvek od uaz469 »

Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Ještě jeden poznatek k "měkkým" vestám - i u vesty ve třídě NIJ III.A, pokud není vybavena přídavnýmipláty, jednotná střela a la Brenneke vystřelená ze vzdálenosti několika desítek metrů sice neprojde vestou, ale průhyb vesty je natolik masivní, že vznik velmi vážného až smrtelného zranění je dosti pravděpodobný.

Edit:
Pokud má ještě někdo opravdu vážný zájem o společný nákup balistické vesty Gator Hawk Armor (NIJ IIIA), tak dám dead line na 8. 1. 2012 v 20.00 - nechci to promeškat, navíc pokud bude hrozit že nebudou, tak objednávám už dřív. Cena včetně poštovného do ČR se vejde do částky 3700 kč (dle počtu objednávek) a osobní odběr zajistím na trase Praha - Jihlava - Brno - Olomouc + Zlín, ev. dle domluvy gratis ;).

Navíc raději přidám něco o Gator HA - pro srovnání s "tradičními" českými výrobci:

On May 7, 2007, Sentry Armor Systems Inc., a wholly owned subsidiary of Pacific Safety Products Inc., acquired Gator Hawk Armor. Sentry Armor Systems and Gator Hawk Armor have since been fully integrated with products sold under the GH Armor Systems brand.

PSP is an established industry leader in the production, distribution and sale of high-performance and high-quality safety products for the law enforcement and military markets. These products include body armor to protect against ballistic, stab and fragmentation threats, ballistic blankets to reduce blast effects, and protective products to defend against chemical and biological hazards. PSP is the largest armor manufacturer in Canada and supplies its products to the Canadian Department of Defense, Federal Government Agencies and major law enforcement organizations across the country.

Based in Dover, Tennessee, GH Armor Systems is housed in a state-of-the-art 90,000+ square foot manufacturing facility. The facility is ISO 9001:2008 certified and utilizes the latest in Computer Assisted Design and automated cutting technology. GH's Quality Assurance program is truly 'best in class'. From the innovative packages engineered by ballistic experts to the carriers and accessories developed by the Product Design Group, all GH Armor Systems products are state-of-the art technology designed with the protection and comfort of the customer in mind.

With the decades of experience offered by GH Armor Systems personnel and the design and delivery capabilities of PSP as a leading North-American body armor manufacturer, customers of any size or need will find a comprehensive offering of advanced armor solutions to address and defeat the threats they face on a daily basis.
mcrea

Příspěvek od mcrea »

to Alibaba
nevím kde jsi přišel na 100000otáček za vteřinu. Nejsem si jistý stoupáním drážkování v M16, ale počítám, že to bude kolem 250mm. Čili na osmi stech yardech se otočí přibližně 3000krát. Počítáno z hlavy, neber to doslova. Omlouvám se za OT, nedalo mi to.
alibaba

Příspěvek od alibaba »

Pardon omlouvam se je to je to 100 000 RPM /revolutions per minute/ za vterinu je to asi 1 666 otacek ,tedy asi na 800 m ....
Odpovědět