Sušené maso
Re: Sušené maso
Odepřel sis luxusu elektrické trouby a dopřál luxusu elektrické lednice? Moc tomu nerozumím.
Re: Sušené maso
Ani nevím, jestli to má cenu komentovat, každopádně pro úplnost: ve sklepech na obou potenciálních lokalitách je teplota velmi podobná lednici, zatímco teplotu trouby bych dosáhl možná krátkodobě na půdě...
Re: Sušené maso
IMHO rozdíl je v tom, že lednice vysušuje a ve sklepech bývá vlhko. Zkus to ve sklepě a uvidíš.
Re: Sušené maso
Aby ta sůl nenatáhla vlhkost ze vzduchu v lednici, je to stejně celé v celofánu a sůl by se měla alespoň jednou vyměnit za suchou. Tak jsem se to dočetl a maso opravdu bylo zčásti vysušené, pokud bych vyměnil a čekal dalších pár dní, asi by to i vyšlo, ale jak jsem psal, neměl jsem už k masu důvěru. Dotáhl to někdo tímto způsobem?
Re: Sušené maso
Mal som kilo hovadzieho stehna v soli nalozene pol roka. V plastovej nadobe, v hrubej (okolo 4mm zrno) morskej soli vo vetracej skrini v panelakovej kuchyni. Po skonceni bolo meso o polovicu mensie a lahsie. Konzistencia podrazky, chut kua slana, nie velmi chutna handrova. Po namoceni do prevarenej vody a na druhy den normalne udusene s cibulou a cesnakom pozivatelne, nevalnej takmer papierovej chuti. Zdravotne nasledky ziadne Bol to pokus o solene hovadzie, ktory velmi nevysiel. na styry mesiace som na to skratka zabudol
Prežiť !!!
-
- Příspěvky: 293
- Registrován: 11.11.2013 9:47
- Pohlaví: muž
Re: Sušené maso
Tak jsem vyzkoušel sušení dle návodu od Stepa (výše a děkuji). Maso jsem nakrájel, naložil do směsi vinného octa, soli, koření, bazalky a sojovky.
2 hodiny na 80°C a pak 12 hodin na 50 °C.
Maso je úplně šedé, myslel jsem, že barvu neztratí, ale asi jsem přehnal tu prvotní teplotu a prostě jsem ho připekl.
Chuťově je to ovšem výborné.
Jak vychází barva Vám?
2 hodiny na 80°C a pak 12 hodin na 50 °C.
Maso je úplně šedé, myslel jsem, že barvu neztratí, ale asi jsem přehnal tu prvotní teplotu a prostě jsem ho připekl.
Chuťově je to ovšem výborné.
Jak vychází barva Vám?
"Vždycky se najde někdo, kdo vám zkazí aspoň den, když ne celý život." Ch. Bukowski
Re: Sušené maso
Vzhledem k množství sojovky a chilli byly jedny kousky černé jak bota a druhé tmavě hnědé. Při těch 80°C by se to ještě nemělo zatáhnout a upéct, ale nevím, co s tím udělá ten ocet.
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8795
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sušené maso
Když maso umyješ v horké vodě, tak zešedne. Když mu dáš 80 stupňů, tak nepochybně také
Re: Sušené maso
Při sušení používám těch 80 st. jen co nejkratší dobu (30 minut), abych se zbavil potenciálních mikroorganismů na masu (např. Salmonela). Jinak bez tohoto kroku, by vlastní sušení za nízké teploty sloužilo jako ideální inkubátor bakterií s neblahými důsledky na zažívání. Pracujeme se syrovým masem, tak je třeba dodržovat elementární hygienické zásady (důkladné omytí rukou i nástrojů, zabránění křížové kontaminaci).
Při delší době sušení na vyšší teploty již dochází k denaturaci bílkovin, tj. tepelné úpravě a maso je potom spíše pečené než sušené. (sám konfituji husu v sádle přes noc na 80 st. 12 hodin a je dokonale upečená, stačí jen udělat kůrčičku při vyšší teplotě)
Maso má po sušení sytě tmavě hnědou barvu, v místech lomu masa bývá šedobílé.
Uchovávám v lock a lock krabičce v lednici, ale suché chladné a větrané místo by posloužilo stejně.
Při delší době sušení na vyšší teploty již dochází k denaturaci bílkovin, tj. tepelné úpravě a maso je potom spíše pečené než sušené. (sám konfituji husu v sádle přes noc na 80 st. 12 hodin a je dokonale upečená, stačí jen udělat kůrčičku při vyšší teplotě)
Maso má po sušení sytě tmavě hnědou barvu, v místech lomu masa bývá šedobílé.
Uchovávám v lock a lock krabičce v lednici, ale suché chladné a větrané místo by posloužilo stejně.
Re: Sušené maso
Hmm, tak teraz som na pochybach. Podla vsetkych historickych opisov stare narody susili maso bez akehokolvek ohrievania. Nasolili nakorenili a zavesili do prievanu a na slnko. Nikto sa nezmienil ze by cele indianske kmene posrali polovicu kontinentu Nepochybujem vsak, ze sa sem tam chybicka nestala a pol okresu osrateho bolo
Prežiť !!!
Re: Sušené maso
Salmonela je relativně sranda oproti třeba svalovci. Nevím, jakým promořením svalovcem trpěli bizoni, buvoli nebo co to indoši sušili, ale u divoce žijících zvířat je podcenění tepelné úpravy ruská ruleta. U masožravců a zvláště mrchožroutů dokonce varianta s plnějším bubínkem
Re: Sušené maso
Suhlasim, len mi je zahadou, preco na parazity ci nakazy nevymreli cele kmene.
Prežiť !!!
Re: Sušené maso
Jak jsem psal v předchozích příspěvcích, maso nejprve zmrazím na 14 dnů a poté ho po částečném rozmrazení krájím na plátky (jde to lépe když je polozmrzlé). Zmrazením si zajistím likvidaci parazitů viz. třeba http://www.svujihlava.cz/intranet/publi ... 044-49.pdf (odstavec kdy je zmrazené maso lepší)
Následně zahřátím masa na 30 min. při 80 st. dorazím bakterie a mohu sušit maso bez zdravotního rizika. Jinak na maso musím pohlížet jako na syrové i když sušené. Samozřejmě, že pokud jsem v nouzi, tak postup poruším, ale s vědomím toho, že je sušené maso třeba před konzumací tepelně opracovat a nelze ho jíst rovnou. Uváděl jsem zde postup pro sušené maso s normálním obsahem soli, aby šlo rovnou konzumovat. Při pořádném nasolení to bude asi jiný případ, ale takové maso se asi bez další kuchyňské úpravy vzhledem k obsahu soli asi také nedá jíst, jak už zde psali jiní.
V zálesácké kuchařce zmiňuje autor F.A.Elstner zajímavý způsob sušení masa u transsaharských kamionů - koupili si na začátku cesty jehně a pověsili jej dozadu na kamion, působením suchého teplého vzduchu se údajně uchovalo poživatelné celou cestu bez známek kažení.
Ohledně rizikovosti konzumace sušeného masa si zkuste představit, že bylo usušeno staletými postupy třeba v Maroku nebo v Egyptě, já bych ho do huby nedal asi ani po tepelném zpracování.
Následně zahřátím masa na 30 min. při 80 st. dorazím bakterie a mohu sušit maso bez zdravotního rizika. Jinak na maso musím pohlížet jako na syrové i když sušené. Samozřejmě, že pokud jsem v nouzi, tak postup poruším, ale s vědomím toho, že je sušené maso třeba před konzumací tepelně opracovat a nelze ho jíst rovnou. Uváděl jsem zde postup pro sušené maso s normálním obsahem soli, aby šlo rovnou konzumovat. Při pořádném nasolení to bude asi jiný případ, ale takové maso se asi bez další kuchyňské úpravy vzhledem k obsahu soli asi také nedá jíst, jak už zde psali jiní.
V zálesácké kuchařce zmiňuje autor F.A.Elstner zajímavý způsob sušení masa u transsaharských kamionů - koupili si na začátku cesty jehně a pověsili jej dozadu na kamion, působením suchého teplého vzduchu se údajně uchovalo poživatelné celou cestu bez známek kažení.
Ohledně rizikovosti konzumace sušeného masa si zkuste představit, že bylo usušeno staletými postupy třeba v Maroku nebo v Egyptě, já bych ho do huby nedal asi ani po tepelném zpracování.
Re: Sušené maso
No je potřeba si uvědomit, že třicátník byl pro ně starý kmet .Baca píše:Suhlasim, len mi je zahadou, preco na parazity ci nakazy nevymreli cele kmene.
Ono stačí liška s tasemnicí, co ti před konzumací posere borůvky a na průser máš také zaděláno
Jen pro příměr , domací psi se pravidelně odčervují a dožívají se i patnácti let.
Divocí (či vlci) tak max pěti sedmi.
-
- Příspěvky: 156
- Registrován: 05.04.2015 14:05
Re: Sušené maso
našel jsem jihočeské jerky(hovězí, kořeněné), 2 malé pytlíčky zatavené.. skladované v 18 stupních v temnu..
spotřebovat do 1.3.2015 - mám to risknout? nebo je to safe?
spotřebovat do 1.3.2015 - mám to risknout? nebo je to safe?
Re: Sušené maso
Petře, řekl bych, že to safe bude. Pokud to nesmrdí, tak se při nejhorším pokadíš
In Modern War... You will Die like a Dog for no good reason.
Re: Sušené maso
Už jsem snědl několik sáčků sušeného masa, od 1 do 4 měsíců prošlého a nikdy jsem nepozoroval žádný problém nebo změnu chuti. Ať už Jack Links, Indiana Jerky nebo jiné. Řekl bych, že vzhledem ke všem těm konzervantům by bylo poživatelné ještě mnohem déle po expiračce.
Re: Sušené maso
sušené maso je taková bezkovová konzerva.. vydrží hrozně dlouho..
In Modern War... You will Die like a Dog for no good reason.
Re: Sušené maso
......akorát ti co měli smůlu na Botulotoxin
už své zážitky nejsou schopní napsat na net
už své zážitky nejsou schopní napsat na net