Ošetrenie malých poranení

...aneb jak účinně pomoci sobě, či bližnímu svému.
Fjord
VIP

Re: Ošetrenie malých poranení

Příspěvek od Fjord »

Aha, tak díky za další informace o třezalce. Pužívala jsem ji jen na čaj, na trávení a žaludek, když bylo třeba.
Na ta klíštata taky nevím, že je lepší to zlikvidovat jen jodem, díky. Bohužel se ted´rojí jak diví, se skoro bojím do trávy :evil:
Našla jsem návod na výrobu tinktury proti klíštaům + odpuzovač komárů. Zatím nemám vyzkoušeno, ale v nejbližší době se už do toho asi pustím.

NÁVOD NA PŘÍPRAVU TINKTŮRY PROTI KLÍŠŤATŮM
Složení: 1 pytlík rozmarýnu, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 l vody.
Postup přípravy:
1. 1 litr vody přivedeme do varu.
2. Odstavíme a vložíme rozmarýn, louhujeme do vychladnutí.
3. Po vyluhování a vychládnutí přefiltrujeme a přidáme 1 lžící bílého vinného octa.
4. Uchováváme v ledničce.
Návod na používání:
1. Tinkturu naplníme do prázdného rozstřikovače (např. po okeně)
2. Před vycházkou nasprejovat hlavně nohy od kolen dolů a také obuv.
Tento přípravek je naprosto 100 % účinný. Žádné klíště se nepřichytne. Rozmarýnový odvar neobsahuje žádné chemikálie.
---------------------------------------------------------------------------------------

Domácí odpuzovač komárů:
Koupíte si normální 200 ml skleničku Alpy a do toho nastrkáte 30 kousků hřebíčku, necháte to vylouhovat. Po 24 hodinách se s tím už můžete namazat, hřebíček nevyndávat, ale nechat tam. Alpa maličko zhnědne. Cena 30 Kč za prostředek, který funguje naprosto spolehlivě, už po 4 hodinách vylouhování komáři odlétají hledat jiného pacienta.
Fjord
VIP

Příspěvek od Fjord »

Co nejdříve volejte 155 - však oni to v nemocnici nějak zašijí.
:lol:
lz1

Příspěvek od lz1 »

rád by som sa spýtal ku ošetreniu malých poranení - v jednej knihe som čítal že v prípade postrelenia si ranený sypal do rany antibiotikum (sulfónamid?) - už si nepamätám presne. neviem čo si o tom myslieť, zdravotník nie som, naviac išlo o "beletriu". Ale napadla ma jedna vec - pokiaľ by nešlo o závažné poranenie (v krízových obdobiach-nedostupná lekárska pomoc) (riziko vykrvácania, nutnosť šitia, ..), myslím si že by mohlo byť účinné ošetriť namastením krémom s obsahom antibakteriálneho činidla. moja predstava je krém (emulzia) s obsahom cca. 1% TCC (triclocarban), resp.vzhľadom na rozpustnosť v tukoch rozpustený v oleji - možno to nebude také ako jódová tinktúra, ale určite lepšie ako nič. Ako ďalšia možnosť mi ako zaujímavá pripadá ychtamolová masť (naviac je relat.lacná). Aký ja váš názor?
BOGOVIK

Příspěvek od BOGOVIK »

Šlo o ošetřování starým druhem antibiotik, cca 50 léta. U nových se to nedělá. Pokud tedy vojáci nemají něco extra.
Pepe
VIP

Příspěvek od Pepe »

V rámci postřelení a 1.pomoci se tohle neřeší... prostě zajdeš/budeš odvezen na ošetřovnu ;)
alibaba

Příspěvek od alibaba »

Proste zase neni pravda ,se mnou dlouhe roky delal jeden emigrant z Peru a meli zase nejake stavky, kdyz byl v Peru a najednou odnekat priletela kuzka a utrpel hladky prustrel lytka a nastesti nic nebylo zasazeno ani kulku nenasel jak proletla svaly na lytku ,tak to pevne ovazal obinadlem a proti bolesti pouzival coca -listy asi tyden a pak se rana zavrela co ostatne nebyla moc velika a za mesic se to zahojilo ,pouze jizva zustala co mi ukazoval a dnes i nemocnicni osetreni chudych zemi je na otresne urovni a doktoru je absolutni nedostatek za divokeho zapadu bylo vytazeno z tel plno kulek co byly jen zdravotnici a pro utiseni bolesti se davalo opium co bylo normalne ke koupeni v apothece ......
BiSon

Příspěvek od BiSon »

lz1 píše:si ranený sypal do rany antibiotikum (sulfónamid?)
Netvrdim, ze nejsou vyjimky, ale kdyz jsem si delal semestralni kurz prvni pomoci na LF UK, tak prednasejici profesor tvrdil, ze do rany nic nepatri. Zadna dezinfekce, zadny zasypy, proste nic. Jenom ranu poradne vycistit, dezinfikovat okoli a prevazat.
Vysvetloval to tim, ze dezinfekce muze zpusobit lokalni nekrozu (asi spis jednotlivych bunek nez cele casti tkane) a tim komplikace. Na druhou stranu jsou k sehnani antibakterialni zasypy typu framikoin, tak nevim...

Kdyz o tom tak premyslim, jak mi nedavno sili brisko prstu, tak mi sanitar dezinfikoval celou ruku az po zapesti, ale neuvedomuji si ze by to patlal i do rany. Skoro urcite ne.
Nasgol

Příspěvek od Nasgol »

Já též nic nepoužívám na ošetření malých poranění - řezné ranky, odřeniny...

Jen vyčistit a nechat větrat :), popř. náplast

Člověk má neuvěřitelnou chopnost regenerace, tak proč ji jebat sračkama z lékárny... Možná tak přírodní, ale ne chemické :P
siegfried
VIP

Příspěvek od siegfried »

Nasgol: vsechno je "chemicky", ne? :)
BOGOVIK

Příspěvek od BOGOVIK »

To Bison:

A měl pravdu váš přednášející, tehdá to bylo v prášku a když medik v "zákopech" ošetřoval vyčistil rychle ránu a když viděl, že nemá šanci mu to dát orálně(ústy)¨tak mu tím vysipal ránu. Pak zjistilo neučínost a postačující dávat antibiotika i půl den, den potom v zázemí. A když bylo potřeba tak už v korejske valce bylo možno podávat to injekcí. Holt vývoj nikdo nezastaví a mi se jenom divíme co naši předchůdci dělali.
BOGOVIK

Příspěvek od BOGOVIK »

Tak sem si prečetl příspěvek znovu, po ránu nestíhám myslet, Slova jako vysipat apod. nečíst :(
Nasgol

Příspěvek od Nasgol »

siegfried píše:Nasgol: vsechno je "chemicky", ne? :)
Myslel jsem to obrazně.
Mělo to znít: přírodní, přirozené léky z přírody, ne umělé syntetické srance :) z lékárny
jaromir
Rozpadlík

Příspěvek od jaromir »

Jak tedy postupovat při ošetření znečištěné rány??? v PA době (zasažená kůže a svalstvo)

1,čím vypláchnout ránu od bahna hlíny atd. při první pomoci??

2,následná péče o ránu která se skoro určitě zanítí??

3, péče o zanícenou ránu?

4 čím se předzásobit??
Nasgol

Příspěvek od Nasgol »

jaromir píše:Jak tedy postupovat při ošetření znečištěné rány??? v PA době (zasažená kůže a svalstvo)

1,čím vypláchnout ránu od bahna hlíny atd. při první pomoci??

2,následná péče o ránu která se skoro určitě zanítí??

3, péče o zanícenou ránu?

4 čím se předzásobit??
ALKOHOL (slivka, whiskey) - poslouží jako dezinfekce + obchod, a sterilní obvazy a náplasti
BOGOVIK

Příspěvek od BOGOVIK »

Ja bych jeste doplnil v 1 svetove (nebylo antibiotikum) byl zaklad cistit, cistit, cistit a stale cistit ranu. Sice se to dele hojilo, ale uspesnost vylecenych stoupala na uroven, ze to brali v tu dobu jako zazrak (nemuseli urezat tolik noh)
Pepe
VIP

Příspěvek od Pepe »

No.. nechávat větrat ránu... ono existuje taky něco jako "vlhká terapie" kdy se rána, která je ošetřena např. hydrogelem a převazuje se minimálně hojí mnohem rychleji než rána "za sucha".
Mimochodem s tou dezinfekcí a nekrotizací... možná to nějaká dezinfekce dělá, ale určitě jsou i takové, které ne. Protože např. Betadine se používá i při operacích na čištění dutin (zalití břicha např.) a pak už se to opravdu nevyplachuje. Kdyby to tvořilo nekrózy, tak by vás to asi zabilo.

Jaromír: já mám postup jasnej, nemusíte s tím souhlasit, ale mám svoje zkušenosti.
1) fyziologický roztok
2) převazy, dezinfekce, výměna krytí
3) evakuace hnisu, dezinfekce, atb
4) dezinfekce - Betadine, Rivanol, Prontosan. Šití, mesocain, jehly, stříkačky, sterilní krytí, obvazy, antibiotika.

Pro člověka co se ve zdravotnictví nepohybuje, je to asi dost složitý :cry:
jaromir
Rozpadlík

Příspěvek od jaromir »

Pepe:
díky za dobrou odpověď pán je asi lékař??? :yes

1)Takže Betadine-atd. je to co před operací všude roztíraj?? ta hnědo-oranžová sra*ka?
Betadine mast znám seženu si i roztok..

2)co použít jako náhradu fyz.roztoku?? pitná voda --> převařená?? edit: na výplach ne iv.

3)jak sterilizovat gázu, obvazy doma? (udělám zásobu nesterilního balíky po 100ks atd)
uvařit v páře 110°C.?
upéct 130°C.?
uvařit v páře v tlakovým hrnci :twisted: ? :lol: nebo nasucho?

4)sterilizovat nástroje- stačí uvařit? nebo namočit do alkoholu?

5)po evakuaci hnisu vypláchnou peroxidem nebo rovnou betadine?

jinak zkušenosti se zánětem mám (po operaci) postup co psal Pepe sedí....
BOGOVIK

Příspěvek od BOGOVIK »

Ono by bylo asi nejlepsi reseni, kdyby nejake doktor nacetl, jak se to resilo behem 1 a hlavne druhe svetove valky. TEhdy jeste nebylo antibiotikum a tak museli mit vymakene zpusoby leceni bez nich. Po 45 uz jsou vsechny postupy delany stylem, bude prevezen nekam kde to antibiotikum driv ci pozdej dostane. Takze na moderni zpusoby bych se moc neupinal.
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

K tomu tvrzení, že dezinfekce poškozuje tkáně - to platí typicky pro desetiletí používaný peroxid vodíku. Proto je povětšinou nahrazen již moderními přípravky typu Betadine, který má jeden z nejširších baktericidních a virocidních účinků na trhu a to bez vedlejších účinků peroxidu.

To, proč se neopoužívá dezinfekce v první pomoci za situace, kdy se volá záchranka je prozaický - profesionálové nechtějí, aby jim laici sypali do ran v dobré víře různá "svinstva". Zdravotníci si pak ránu samozřejmě na ambulanci vyčistí a vydezinfikují podle svých představ.

Samozřejmě v situaci, kdy se nedá počítat s příjezdem RZP, je dezinfekce rozhodně na místě. Řešit rozvinutou infekci v ráně až následně antibiotiky také nemusí být vždy možné :evil:.

Jako nouzové "antibiotikum" na rány se používal cukr, nebo ještě lépe med - účinky srovnatelné s moderními přípravky ale nečekejte.

Nejefektivnější domácí sterilizace obvazového materiálu (žádná syntetika!) či nástrojů je var v normálním papiňáku.
Odpovědět