K ockovani: kdysi v polovine 90. let jsem mela jet na rok do Ruska. Absolvovala jsem tehdy vselijaka ockovani, mimo jine proti zloutence A+B, tyfu a vztekline

Protilatky proti zloutence mam dodnes, vzdycky pri preventivce se doktorka pta, jestli jsem mela zloutenku. Docela dobry, kdyz jezdite do oblasti, kde zloutenka radi i dnes (napr. Karlovarsky kraj - epidemie uz 2 roky od bezdaku a fetaku, moc se o tom nemluvi, muzete si myt ruce, jak chcete, ale nikdy nemate jistotu, kdo pred vami sahal na ten rohlik, ktery si prave kupujete).
Obecne jsem priznivce spise "prirodni" mediciny: horecku srazim, az kdyz 40 C trva vic nez 3 dny (coz je malokdy), vsechno poradne vylezet, lipovy caj a rakytnik to jisti

Ale: primlouvam se za ockovani proti chripce. Kdo se nemuze v sezone vyhnout lidem, tam je to fakt dobry. Ono pokud se ma chripka poradne vylezet, je to min. na 14 dni + 2 tydny rekonvalescence (dolezete do kancelare, sednete na zidli a jedinym vasim pranim je tech 8 hodin nejak preckat), malokdo si muze dovolit marodit takhle dlouho. A prechodit, to se fakt krute nevyplaci.
Cili asi jako u vseho: pouzivat zdravy selsky rozum. Nekde prinosy prevazi rizika, nekde ne, to si musi kazdy zvazit sam. Asi by byla skoda vracet se do stredoveku s jeho vysokou umrtnosti na cokoli (ono by stacilo i 19. stoleti), vynalez ockovani je prece jenom dobry vynalez. Ale nic se nesmi prehanet, ockovat na cokoli, co se prave objevilo na trhu, to rozhodne ne.
A vezmete to jeste z druhe strany: kdyby civilizace knikla, my ockovani budeme mit alespon jeste par let nezanedbatelnou vyhodu

- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.