Přenosná elektrocentrála

...aneb pily, lopaty, lezecké vybavení apod.
Odpovědět
PIPboy
Pohlaví: muž

Re: přenosná elektrocentrála

Příspěvek od PIPboy »

Zajímavé, ikdyž trochu komplikované s tím přimazáváním (na průměrného domácího kutila).
Ty 2T elektrocentrály mívají většinou jen jeden válec, ne?
Snad kromě těch silnějších s jawáckým motorem. Mám takový dojem, že novější 350ky už měly možnost odděleného mazání, což by šlo.
Nejsem si ale jistý, jestli ty vojenské elektrocentrály jsou úplně bez polovodičů (pro hardcore rozpadlíky).
Artifex
VIP

Příspěvek od Artifex »

No, polovodiče v tom nepotřebuješ, otáčky to drží stále 3000 abys měl na výstupu frekvenci 50Hz, ty to většinou regulují větrnou klapkou nebo ostředivým ventilkem, kteréžto přímo regulují vstup karburátoru... No, a alternátor rovnou dává 220-240~ takže šup s tím do jističe a zásuvky.
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

Vojenské elektrocentrály obsahují polovodiče. Alespoň ta malá jednokilowattová elektrocentrála určitě. Přímo uvnitř generátoru je selenový usměrňovač (aby byl chlazený proudem vzduchu), který usměrňuje střídavý proud pro budící cívky. Další polovodiče jsou v "nástavbě" (bedýnce na generátoru) - diody pro vytvoření stejnosměrné předmagnetizace přesytky. Transistory a podobná verbež tam ale naštěstí není, regulace je na čistě elektromagnetickém principu - pomocí tlumivky přesytky.
Artifex
VIP

Příspěvek od Artifex »

Tak, těmito kousky se dá docela předzásobit, místo selenu by to ale chtělo sehnat nějakou modernější náhradu. :ne
RobertK

Příspěvek od RobertK »

Ahoj, našel jsem článek na přestavbu místo benzínu plyn http://www.gorvin.mysteria.cz/centrala/centrala.htm
a koukám že heron prodává i kombinovanou za dobrou cenu to nezní špatné http://www.extol-cz.cz/index.php?main_p ... ts_id=2814
Robert
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
Artifex
VIP

Příspěvek od Artifex »

Já mám aktuálně...
1.jpg
3.jpg
6.jpg
Venet

Příspěvek od Venet »

Artifex, tá bedňa je hotový poklad.
Tíško závidím. (v dobrom)
Cogito, ergo armatum sum.
Artifex
VIP

Příspěvek od Artifex »

Zásobičky po velkém průseru budou potřeba, ne? :mrgreen:
krvfx
VIP

Příspěvek od krvfx »

Mě by se tohle taky líbilo:)

Máte někdo údaje k té vojenské 1kW centrále? Občas je vidět po bazarech za slušné peníze, stojí to za to? Zadání pořád stejné - cca 7 dní provozu při průměrném odběru zhruba 200 W max. Jestli je to tedy vůbec reálné...levnou čínu moc nechci a na Hondu nemám:)
K4cer
VIP

Příspěvek od K4cer »

Co je f tý bedně tak vzácnýho? Kromě teda historické hodnoty originálu... sadu vidličákú mám taky :mrgreen:

Jinak začínám mít dojem že jsme líp vybaveni než oficiální armáda..
..jen nevím jestli je to dobrá zpráva, nebo špatná :?
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
Artifex
VIP

Příspěvek od Artifex »

No, minimálně 8x svíčky a 4x kabely nejsou úplně běžné, zatím ale naštěstí ne nedostupné, minimálně co se týče odrušených svíček, odrušené kabely s koncovkami na tuto svíčku jsem nikde běžně neviděl. V těch šesti očíslovaných hliníkových krabičkách jsou pak všechny potřebné těsnění, trysky do karburátoru, kondezátory, štefty přírub, šroubky, přerušovací ramínka, pilníček na kontakty, kalibr na elektrody svíček a další nejnutnější náhradní díly a drobné nářadí pro opravy a údržbu. Jinak je tam klasická vojenská baterka, letlampa s nádobou na technický benzin na nahřívání v zimě, náhradí nerezí opletená palivová hadice, 12V autolampička s PAL konektorem na svícení při ovládání centrály (u tlačítka el. startu je PAL zásuvka a dva banánky na kontakty vzdáleného startu), kalibrovaná nádoba na olej s drážkami pro určité objemy natankovaného benzinu... Plus návody, výstrojní list atd. Ve výsledku je to 22kg sice ne nějak extra raritních věcí... ale definitivně potřebných, a když je člověk skladuje poblíž centrály a nevytahá si to do dílny, vše nutné na provoz, údržbu a opravy je při ruce u centrály... Když to bylo v ceně, fakt jsem neřekl "Ne, díky, s tím se tahat nebudu, nechte si to", stejně jako na krycí plachtu atd.

1.jpg
2.jpg
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

Místo selenu tam bude fungovat několik běžných křemíkových diod. Ale pozor, tuším, že to není klasický můstkový usměrňovač. V jedné větvi můstku je zapojené vinutí přesytky. Asi by tam šly použít nejen samostatné diody, ale i třeba usměrňovací můstky vymontované ze síťové části počítačových zdrojů (těch bude k dispozici habaděj). Pokud bude potřeba, použily by se jen jejich části. Samozřejmě ne je řezat :roll: , ale prostě zapojit třeba jen sekci od mínusu ke střídavému přívodu a pod. podle toho, jak bude potřeba. Integrovaný můstek (černá kostka) má tu výhodu, že je zvnějšku izolovaný a velmi často má otvor, za který je ho možné snadno upevnit i k chvějícímu se stroji.
K4cer
VIP

Příspěvek od K4cer »

Jj, díky.

Já sem to nemyslel nijak dehonestujíce, nebo že by byla zbytečná nebo tak něco. Navopak, origo příslušenství má právě tím větší hodnotu, čím je sada kompletnější a zachovalejší.
Jen jsem chtěl vědět, co třeba nemám a mám shánět (k modernější centrále), abych byl odpovědně vybaven; a z obrázku to nebylo dobře vidět.

Z vojenské elektrocentrály jsem měl kdysi víčko nádrže s integrovanou vodměrkou na 1dl voleje, který sem s ůspěchem používal v Trabantu. Odměrka byla přibodovaná zevnitř víčka, takže se po použití neválela jen tak někde, nechytala prach, nezam*dala vše kolem, a nehrozila ztráta samotný vodměrky. Možná to měli jen starší modely, to nevím. A na vrchu mělo stejnej čudl na připevnění řetízkem (paracord je lepší, nepoškrábe ti barvu), kterej ti tam chybí a kterej moc doporučuju, už sem různejch víček ztratil několik.
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
Artifex
VIP

Příspěvek od Artifex »

Jojo, něco tam na to víčko přidělám, spíš tedy kožený řemínek, jak to tam bylo původně, plastovým věcem krom HDPE v kombinaci s benzinem dlouhodobě moc nevěřím. Já mám zevnitř víčka plováček s jehlovým ventilem, který reguluje odvětrávání nádrže, kupříkladu při naklonění nebo kývání elektrocentrály při přesunu benzin plováček nadzvedne a šťáva neuniká odvětrávacím otvorem.

Co se týče dovybavení, můžeš se inspirovat tím výpisem, co jsem tak zhruba zavzpomínal, co v té sadě je, prostě alespoň 1-2x vše, co se může zlomit, přetrhnout, utrhnout, narazit, odtěsnit, ucpat, vůbec bych se nebránil ani celému náhradnímu karburátoru třeba.
Ty klíče a další nářadí v sadě je dobrý bonus, který se hodí mít po ruce a nehledat ve velké sadě nářadí, když zhasne proud a člověk si svítí nouzově baterkou než centrálu opraví...
Přílohy
modules.gif
Artifex
VIP

Příspěvek od Artifex »

(Už mi příspevek nejde modifikovat, schéma je pro Josefa)
Desouza

Příspěvek od Desouza »

Ježíš to je nádhera :yes
Vincit omnia veritas .
Artifex
VIP

Příspěvek od Artifex »

Docela nevýhoda je váha, chce to 4 chlapy na přenos.
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

Schéma zapojení jednokilowattové vojenské elektrocentrály:
schema-synchr-generatoru-1kva.gif
schema-synchr-generatoru-1kva.gif (7.51 KiB) Zobrazeno 11878 x
(Některé verze mají v levé části diody, starší verze selen.)
Artifex
VIP

Příspěvek od Artifex »

Docela jednoduché, to se mi líbí. 4kW asi někde po ruce nemáš? Ta by měla mít už něco jako AVR regulaci.
Artifex
VIP

Příspěvek od Artifex »

Konečně jsem narazil na kompletní manuál, tu je další schéma ČSAB-4-3/1-400/231
Bez názvu.jpg
Bez názvu2.jpg
Odpovědět