Morseova abeceda a její využití
Re: Morseova abeceda a její využití
Je radost moderovat takové vlákno 

No, v mladických dobách jsem /-/.-/-.-/-/---//.--./.../.-/-./-.--// text dokázal číst plynule přímo z papíru. Dnes, po letech, jsem si musel vzít na pomoc tužku, ale i tak to bylo vítané zpestření a vzpomínka na dětské tábory. 

/-/.-/-.-/-.--//..-/--..//-/---//-././-./..//-.-./---//-../.-./../...-//-/./-.//-.../..-/..-./..-././.-.//...-//..../.-../.-/...-/.//.---/.//.--./.-./-.--/-.-.//
vyzkoušejte
http://morse.ok1rr.com/
Jak jsem se učil morse
http://ok4mt.blogspot.cz/2012/02/jak-js ... morse.html
http://morse.ok1rr.com/
Jak jsem se učil morse
http://ok4mt.blogspot.cz/2012/02/jak-js ... morse.html
Proseděl jsem u toho mnoho hodin.
A oveřil jsem si, ze je opravdu mozné se to naučit.
Zřejmě to všichni mimoamatérští uživatelé ještě nezabalili:
Na kmitočtu 3881 a 6825 kHz vysílá CW francouzská vojenská stanice FAV22. Údajně snad jde o výcvikovou stanici vysílající různými rychlostmi. To by značilo, že francouzské vojsko si stále udržuje kádr telegrafistů.
Izraelské námořnictvo zase používá CW stanici 4XZ z Haify na více kmitočtech v operačním nasazení. Není vyloučené, že na přijímající straně je za běžných okolností automatický zapisovač (to je dneska technicky možné dokonce i pro nevojenské uživatele, například volně šiřitelný program fldigi funguje docela dobře). Ovšem při poruše je vyškolený operátor stále schopen příjmu CW, zatímco dálnopis je pouhým uchem nečitelný.
/.---/../-./.-/-.-//--/.//.---/-../---/..-//.-./---/--.././--../-./.-/-//--/.-/-..-/../--/.-/.-../-././/...-/---/.-../.-/-.-./-.-/-.--//.-.-.-//..-//---/-/./...-/.-././-././/.-././-.-./..//..././/-././-.-./..../-.--/-/.-/--//.-.-.-/
Na kmitočtu 3881 a 6825 kHz vysílá CW francouzská vojenská stanice FAV22. Údajně snad jde o výcvikovou stanici vysílající různými rychlostmi. To by značilo, že francouzské vojsko si stále udržuje kádr telegrafistů.
Izraelské námořnictvo zase používá CW stanici 4XZ z Haify na více kmitočtech v operačním nasazení. Není vyloučené, že na přijímající straně je za běžných okolností automatický zapisovač (to je dneska technicky možné dokonce i pro nevojenské uživatele, například volně šiřitelný program fldigi funguje docela dobře). Ovšem při poruše je vyškolený operátor stále schopen příjmu CW, zatímco dálnopis je pouhým uchem nečitelný.
/.---/../-./.-/-.-//--/.//.---/-../---/..-//.-./---/--.././--../-./.-/-//--/.-/-..-/../--/.-/.-../-././/...-/---/.-../.-/-.-./-.-/-.--//.-.-.-//..-//---/-/./...-/.-././-././/.-././-.-./..//..././/-././-.-./..../-.--/-/.-/--//.-.-.-/
Hned po vojně, kde jsem měl ČVO radiodálnopisec, jsem se přihlásil na zkoušky a úspěšně je složil na bývalý C. Koukam, že mi koncese platí do příštího Července. Skříň mam plnou vysílaček staršího data výroby. Mam tam Otavu, M160, dokonce sem našel jednu celou soupravu pro ROB. Pak nějaký to VKV a hodně CB. Jen zase narážim na problém, že KV na sídlišti je kvůli anténě problém. Je na čase oprášit starou lásku a zase začít aktivně vysílat. Ty akáty i s blýskavicemi se.mi na PŠ podařilo dostat z hlavy, ale teď po letech už se to tam vrátilo a dost to při příjmu ruší.
Tady je možno trénovat dle libosti. Stačí se zaregistrovat a pak už dle libosti a umu pokračovat až k rychlosti dálnopisu
.
http://lcwo.net

http://lcwo.net
koukal jsem na ten odkaz, připadá mi to hodně zaměřené na trénink příjmu. Dá se tam podle všeho trénovat i vysílání, ale zatím jsem našel jenom možnost klíčovat myší na webové tlačítko.
Tady: http://internetcw.weebly.com/index.html je popsaná možnost navazovat přes internet opravdová spojení s použitím stejného klíče, který by člověk použil i k transceiveru.
Přibližný princip fungování:
- pokud má klíč příposlech, je to snadnější, jinak se musí připojit nějaký externí. Audio z příposlechu se zavede do vstupu zvukové karty. Jsou tam odkazy na detailní zapojení včetně toho, jak vylepšit poslouchatelnost výsledku pomocí různých audio filtrů.
- dále je na PC nainstalovaný free program Mumble. Údajně porovnávali různé programy a tento měl pro přenos CW nejlepší vlastnosti z důvodu použitého kodeku. Původní účel programu Mumble je hlasová komunikace ve virtuálních chat roomech a používají ho hráči počítačových her, aby se dokázali domlouvat v týmu (takže něco jako TeamSpeak). K programu Mumble je volně šiřitelný i serverový software.
- tvůrci stránek internetCW provozují profesionálně hostovaný server, na který se můžou lidi přihlašovat. Zde je několik virtuálních místností a když se začne klíčovat CW, ostatní v místnosti slyší audio příposlechu a můžou odpovídat. Zdá se, že pro zaregistrování je nutné být radioamatér, alespoň jsem tam nikde neviděl žádné volačky jako "Franta Nová Lhota".
- podle všeho je ale možné zprovoznit si vlastní Mumble server u někoho, kdo má dobré připojení k Internetu s malou latencí. Použitelnost zvukových komunikačních technologií pro CW závisí na nízké latenci a především malém "jitteru".
(Kromě toho se značná část návodu zabývá možností odesílat a přijímat CW pomocí programu FLdigi, ale to je mimo záměr pracovat s vlastním klíčem.)
Výhodu vidím v nezabordelení radiového spektra na pokusy. V případě rozchození nezávislého serveru i v možnosti komunikovat přes CW bez radioamatérské licence.
Poznámka: používám sice pro jednoduchost výraz CW, ale striktně vzato je CW klíčování nosné frekvence, zatímco tady se modulují do přenosové cesty krátké a dlouhé audio tóny. To jenom, aby mě někdo nebral za slovo.
Tady: http://internetcw.weebly.com/index.html je popsaná možnost navazovat přes internet opravdová spojení s použitím stejného klíče, který by člověk použil i k transceiveru.
Přibližný princip fungování:
- pokud má klíč příposlech, je to snadnější, jinak se musí připojit nějaký externí. Audio z příposlechu se zavede do vstupu zvukové karty. Jsou tam odkazy na detailní zapojení včetně toho, jak vylepšit poslouchatelnost výsledku pomocí různých audio filtrů.
- dále je na PC nainstalovaný free program Mumble. Údajně porovnávali různé programy a tento měl pro přenos CW nejlepší vlastnosti z důvodu použitého kodeku. Původní účel programu Mumble je hlasová komunikace ve virtuálních chat roomech a používají ho hráči počítačových her, aby se dokázali domlouvat v týmu (takže něco jako TeamSpeak). K programu Mumble je volně šiřitelný i serverový software.
- tvůrci stránek internetCW provozují profesionálně hostovaný server, na který se můžou lidi přihlašovat. Zde je několik virtuálních místností a když se začne klíčovat CW, ostatní v místnosti slyší audio příposlechu a můžou odpovídat. Zdá se, že pro zaregistrování je nutné být radioamatér, alespoň jsem tam nikde neviděl žádné volačky jako "Franta Nová Lhota".
- podle všeho je ale možné zprovoznit si vlastní Mumble server u někoho, kdo má dobré připojení k Internetu s malou latencí. Použitelnost zvukových komunikačních technologií pro CW závisí na nízké latenci a především malém "jitteru".
(Kromě toho se značná část návodu zabývá možností odesílat a přijímat CW pomocí programu FLdigi, ale to je mimo záměr pracovat s vlastním klíčem.)
Výhodu vidím v nezabordelení radiového spektra na pokusy. V případě rozchození nezávislého serveru i v možnosti komunikovat přes CW bez radioamatérské licence.
Poznámka: používám sice pro jednoduchost výraz CW, ale striktně vzato je CW klíčování nosné frekvence, zatímco tady se modulují do přenosové cesty krátké a dlouhé audio tóny. To jenom, aby mě někdo nebral za slovo.
Zdravím, pokud někdo trénujete morse a používáte lcwo.net, je tam možno trénovat i TX klikáním myší na tlačítko "key" nebo smartphonem. Ani jedno mi nevyhovovalo a pokud se rovnou chcete učit na Iambickém klíči tak už vůbec se neobejdete bez tohodle udělátka.
Jednoduše si prostě vykucháte starou obyčejnou usb myš, vyvrtáte do ní díru, viz obr. a opatříte např. jack zdířkou. Jack vývody připojíte přimo na levé tlačítko. Pak už si jen vyrobíte kabel ke klíči.
Většina různých qrp TX má taky jack, takže kabel se bude hodit. Myš se připojí do USB, systém ji bude brát jako druhou myš, a pak už stačí otevřít lcwo.net, najet kurzorem myší na tlačítko "KEY" a můžete začít trénovat.
krátké ukázkové video
https://ulozto.cz/!EuULvt0ucYtT/lcwo-test-tx-avi
Jednoduše si prostě vykucháte starou obyčejnou usb myš, vyvrtáte do ní díru, viz obr. a opatříte např. jack zdířkou. Jack vývody připojíte přimo na levé tlačítko. Pak už si jen vyrobíte kabel ke klíči.
Většina různých qrp TX má taky jack, takže kabel se bude hodit. Myš se připojí do USB, systém ji bude brát jako druhou myš, a pak už stačí otevřít lcwo.net, najet kurzorem myší na tlačítko "KEY" a můžete začít trénovat.
krátké ukázkové video
https://ulozto.cz/!EuULvt0ucYtT/lcwo-test-tx-avi
Радист не знает tелеграф - радиоинвалидa 

šikovný online translator
http://utils.paranoiaworks.org/morse/
http://utils.paranoiaworks.org/morse/
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Bohužel Vás musím zklamat, ale tyhle "skautské translátory", kterých je na netu hafo, jsou ovšem, jak bych to řekl, no prostě k h*vnu.
Doporučuju si přečíst tyhle výborné stránky, http://morse.ok1rr.com/
záhy pochopíte, že "skautsko-junacká" morse tabulka je tak akorád na dvě věci, tedy pro ty, co to myslí s morse vážně, je dokonce kontraproduktivní.
Doporučuju si přečíst tyhle výborné stránky, http://morse.ok1rr.com/
záhy pochopíte, že "skautsko-junacká" morse tabulka je tak akorád na dvě věci, tedy pro ty, co to myslí s morse vážně, je dokonce kontraproduktivní.

pro ty, co to myslí s morse vážně!
IMHO pro ty , co to s morse myslí coby nouzový režim komunikace , k nezaplacení
Jako žáček ZDŠ jsem chodil do svazarmovského radioklubu a ano udělal jsem i zkoušky a měl přidělen volací znak...
dodnes si ho pamatuji OK 235xx.
Když jsme v létě na pionýrském táboře luštili morse-šifry či měli komunikovat morse-baterkou , byl jsem v 3,14či.
Co bych za to dal umět "skautsko-junacká" morse tabulky CÍLOVNÍCI , DÁLAVA , ÓNÁŠPÁN ....
IMHO pro ty , co to s morse myslí coby nouzový režim komunikace , k nezaplacení

Jako žáček ZDŠ jsem chodil do svazarmovského radioklubu a ano udělal jsem i zkoušky a měl přidělen volací znak...
dodnes si ho pamatuji OK 235xx.
Když jsme v létě na pionýrském táboře luštili morse-šifry či měli komunikovat morse-baterkou , byl jsem v 3,14či.
Co bych za to dal umět "skautsko-junacká" morse tabulky CÍLOVNÍCI , DÁLAVA , ÓNÁŠPÁN ....
Já jsem byl na vojně radista ( radiostanice R140 ). Pomocná slova jsem uměl ještě z turisťáku a na vojně mi to bylo spíš na škodu. Při rychlostech 140 znaků za minutu už si ty slova prostě říkat nestačíte
Tam už je opravdu třeba vědět jak který znak zní, každý ma svou melodii a podle té se to dá naučit, ani mi to netrvalo dlouho. Když jsme chytali telegramy v těchhle rychlostech tak po skončení vysílání jsem běžně dopisoval ještě cca 10 znaků z paměti, takový to byl fofr. Vysílání baterkou je proti tomu dětská slavnost, to je dost pomalé i na přeříkávání pomocných slovíček 

vlastní zkušenost , že to je i reverzibilní
chytal jsem 80 , ale baterku jsem nedal
ono pokut chytáš "melodii" morse , tak prostě nevnímáš tečky čárky, ale tu "melodii"
a pokud morse neznáš jinak , tak "jinak" máš problém
to je oč tu běží
chytal jsem 80 , ale baterku jsem nedal
ono pokut chytáš "melodii" morse , tak prostě nevnímáš tečky čárky, ale tu "melodii"
a pokud morse neznáš jinak , tak "jinak" máš problém
to je oč tu běží
Přesně jak píše Dolmar, jakákoliv mnemo pomůcka je na škodu. A ikdyby se náhodou někdo dostal k poštovnímu telegrafu z 18.stol, viz ty táborové papírky a "desifrování" tak si to vždy z aktivní fonetické znalosti morse "odvodíš", stačí si to v duchu nebo i nahlas prostě vypískat, naopak to bohužel moc nejde 
A co se týče baterky (světla) tak tam má opět navrch spíš fonická znalost, při troše cviku jde propojit oko se sluchem. Mozek zde bude mít přece jen blíže než k akátu a blýskavici
.
Takoví námořní rádiodůstojnici museli zvládat i světelný telegraf.
Hohepa: morse je potřeba aktivně používat, jinak se z hlavy po x letech vypari, a můžete začít znova.

A co se týče baterky (světla) tak tam má opět navrch spíš fonická znalost, při troše cviku jde propojit oko se sluchem. Mozek zde bude mít přece jen blíže než k akátu a blýskavici

Takoví námořní rádiodůstojnici museli zvládat i světelný telegraf.
Hohepa: morse je potřeba aktivně používat, jinak se z hlavy po x letech vypari, a můžete začít znova.

Leta letouci nas v krouzcich ucili morse podle pomocnych slovicek, na vojne to byl prusvin (pletlo se to), Po pul roce na PS nas dokopali slusne provozni rychlosti. Na stalicici jsme z hecu chytali i ty rychlokontrolaky (jake prekvapeni, kdyz byl jeden pro nas) a dostali jsme se na cca 100zn/min. Nejhorsi to bylo zapisovat. Kazdopadne po vojne jsem si chtel udelat koncesi pro tridu "C" nebo "B" jenze podminkou bylo doporuceni radioklubu, a z nej nas vyhodili (resp. rekli at uz tam nelezeme, kvuli novemu zamestnani po r 1989) Vroce 1993 jsme se konecne dockali a mohli si zkousky a koncesi vyridit individualne. Nasledovaly zakazy anten na sidlisti i na chate a ztrata zajmu. Ted mam po letech obnovenou koncesi, jedu v digimodech a ucim se znovu morse, ale ta pevna vule se k tomu dokopat chybi. Na vojne, tam to byla drezura a prutem z RM31 to docela bolelo
Ale naucili nas to, komousi jedni osklivi