Která je lepší? Nekonečná debata AR vs Sa58 vs AK

Střelné zbraně - pistole, pušky, ale i kuše, luky, perkusní, atd. Diskuze pouze pro starší 18-ti let!
Odpovědět
Zarozak

Re: Která je lepší? Nekonečná debata AR vs Sa58 vs AK

Příspěvek od Zarozak »

Spagat neni zrovna spolehliva masina.Mozna ze ty radne zajete a hlavne rucne spasovane valecne kusy jakztakz spolehlive slapaly,ale to se neda vubec rict o tech repasech ze skladu,ktere se daly nakoupit v prubehu casu tady u nas.Bylo to vsechno nesmyslne poskladane z hromady rozebranych dilu po repasi,prebrouseni a precerneni.Vesmes nove zavery a vzdy nove laufy s trvdochromem(rusove zacali pouzivat tvrdochrom az od roku 47),cisla na novych dilech dojiskrene elektrotuzkou(origo spagin mel vzdy cisla nabita raznici se stejnym fontem).Tato kombinace ruznych dilu,nespasovanych z vyroby,kdy neco bylo nove,nezajete a neco repas po 4 ofenzivach,navic v kombinaci semi-auto kastrace nebyla cesta ke spolehlivosti.Videl jsem jich uz mnoho u kolegu i na strelnicich a jak jsem vyzvidal,tak to vetsina vzdy hanila.Problemy s bubny,sekani naboju,semtam exploze naboje v okenku atd.
Kupodivu s rohliky byly dle vsech daleko mensi problemy nez s bubny.Nektere bubny do toho nesly ani nacpat,kolikkrat tam byl rozdil i 1mm aby vesly.Spagin-to co bylo pusteno mezi lid.....des.Treba relativne dobre jsem videl slapat Sudajeva,je to i mnohem skladnejsi,jednodussi.......ale nema to buben :chuckle
krvfx
VIP
Pohlaví: muž

Příspěvek od krvfx »

Než Špagina, to radši pumpičku nebo ještě lépe UZI. Jenže tím už jsme OT, jelikož to jsou vše samopaly a ne útočné pušky. A než (jen) Špagina, pumpičku nebo UZI, to bych radši kosu nebo AK. Momentálně bych se vůbec nezlobil, kdybych měl k AR i krátké AK ve 223 - a to jen kvůli kompatibilitě střeliva. Náboj 5,45x39 je super, ale taky se dost blbě přebíjí.
coloredo

Příspěvek od coloredo »

Že je špagin krám se už vědělo za války, ale tam se hledělo spíš na tu masovou výrobu. Proto každý samopalník si hlídal svůj bubnový zásobník,, protože se vědělo o těchto problémech. Jak říkali naši veteráni z východní fronty, když se papaša zasekla, flákli s tím o zem a pak to zase začalo fungovat. Jinak diskuze nemá konce, proto je potřeba si pořídit od každého kousek. :D
Walt

Příspěvek od Walt »

spagina jsem koupil pred lety v akci k vyroci slavnych majovych dnu v ZS
na obcasne hrani na strelnici je bezva, jinak je to kram
vrbodol

Příspěvek od vrbodol »

Včera měl vedle mě na stavu kluk nějakou českou M16 nevim jestli VAR? Byla to pístovka ten den přivezená z reklamace a prej nějakej spartan v rámci opravy jako bonus předělanej na nějakej lepší model.No kousalo se to každej zásobník,tak ta oprava moc nevyšla..Majitel tý firmě zrovna slušný jména nedával.Zlatá moje volítaná kosa.
Matěj

Příspěvek od Matěj »

Spartan je low end od Proarms, celkem často s ním jsou problémy. Tady bychom Vosátkově VAR křivdili.
opavak

Příspěvek od opavak »

CZ 858 jsem si pořídil hned jak se objevila na trhu (mám jí pořád :) ) ... AKS74U jsem koupil rovnou z kraje co jí ZS nabízel (tuším že za 10.800,-Kč) ... a z různých pušek typu AR 15 mám taky "něco" nastříleno.
Troufám si tvrdit, že z těchto zbraní (AK, vz.58 a AR) jsem vystřílel titisíce nábojů - mnohdy i ve velmi těžkých podmínkách (sníh, déšť, bláto, prach) a kdybych to měl nějak uspořádat podle mých osobních zkušeností tak do průseru bych jednoznačně zvolil AK ...jako dvojku vz.58(V) a po AR bych šáhl asi až v nouzi (kdyby po ruce nebyla SKS :lol: ). Samozřejmě každá z těchto zbraní má nějaké své přednosti i mínusy (což tady více/méně již zaznělo) ale puška typu AK je oproti ostatním neskutečný dělník :yes .
Doufej v nejlepší, počítej s nejhorším !
Rejsek

Příspěvek od Rejsek »

S tou SKS jsi mi udělal radost :lol: Ne vážně, každý si samozřejmě obhajuje to, čemu věří a je blbost se hádat nějak víc do krve. Ačkoliv, již z názvu vlákna vyplývá, že se tu klidně můžou hádat ještě naše vnoučata :mrgreen:
Co se týče toho přirovnání AK k dělníkovi, tak mě zaujalo tohle meltdown video. To samozřejmě vydrží i leckteré deriváty AR-15, ale to co borec předvede od 16 minuty, no....podívejte se sami :chuckle

https://www.youtube.com/watch?v=EwSJiAwoMpY
mukl

Příspěvek od mukl »

Nejde samozřejmě o to, hádat se do "krve". Považuji toto vlákno za zábavnou kratochvíli ve formě porovnávání různých názorů, z nichž s některými souhlasíte, vyloženě by jste je podepsal, až po level, kdy nějaký příspěvek vnímáte jako "přece naprostou blbost :head ". Někteří to ale neustojí, mnohdy nepochopí ani nadsázku, berou to smrtelně vážně, vztahovačně a přejdou do roviny nepříjemných osobních ataků. Což samozřejmě přestává být fajn a administrátor potom musí zasahovat. Ale z jiného soudku. Řeknu vám, proč jsem si nikdy nekoupil "kosu". Je to sice divné, ale je to tak....Ač starý čs voják, patriot, člověk, který už z principu fandí čs. zbraním, ji prostě ještě nemám. A asi ani nebudu mít :oops: . Když jednou přišla na pořad mého dne otázka výběru samonabíjecí nebo "útočné pušky" semi - auto, byla na trhu čerstvě CZH 2003 Hermex. Byl to průlom a sláva. Dokonce to bylo v tu chvíli tak skandální, že se chvíli v médiích snažili tvářit, jako že to nejsou upravené vojenské samopaly, jak by třeba někoho mohlo napadnout, ale vlastně tak nějak novovýroba sportovních pušek, na bázi "osvědčené konstrukce". Jenže v té době se také za podobnou cenu objevily ve větším množství pušky SKS. A když jsem viděl omlácené dřevotřískové "kosy" zmrzačené vevařením nějakého kovového bloku, způsobem, kdy mnohdy zčernal i lak na povrchu, moc se mi do toho nechtělo. Ve srovnání s tímto smutným obrazem, tady byla krásná puška ze skladu, vonící kalafunou a konzervačním olejem, s krásně prokresleným dřevem, s delší hlavní slibující přesnost a vyšší úsťovou rychlost, férová puška strážců věčného spánku soudruha V.I. Lenina. No zkrátka, bylo to tam.. :mrgreen: Když se pak objevily krásné kousky skladovek nebo repasů Sa58 z CZUB, jako na potvoru do toho vlezly ty ďábelské "lisované konzervy", které si říkají "kalachy". Takže zase nic. Sakra...Už to asi řešit nebudu, ale představa krásného skladového "samopalu"(byť semi auto) vz.58 v bukovém pažbení, s kompletním příslušenstvím a raritní původní plátěnou sumkou, je samozřejmě krásná....A kdo takový kousek náhodou třeba měl a následně ho "vytunil", ten by zasloužil...., no...TEN BY ZASLOUŽIL.... :devil
Zarozak

Příspěvek od Zarozak »

No jo,jenže to jsme prosrali.Pro mě je naprosto neuvěřitelné,že to někdy bylo k mání za cenu do 4000kč a náboj i za 2kč.Prostě propáslá doba no :head
Nicotinick

Příspěvek od Nicotinick »

Proč, já si tu dobu užil. :) Trezorem mi prošlo leccos, ale nakonec mi do opravdových sraček po zralé úvaze zůstala jen SÁRa GALILejská . ;)
"Konspirátoři jsou největšími optimisty. Nepřestávají věřit tomu, že ten bordel opravdu někdo řídí."
mc.ready

Příspěvek od mc.ready »

Ja vsadil na Saigu mk. 7,62iks39 :D
mukl

Příspěvek od mukl »

mc.ready - Jistě dobrá volba :yes . Musím se však svěřit s čerstvým zážitkem a zkušeností. Na střelnici jsem měl možnost "picnout" si z pušky PAR Mk3 SPARTAN. Je třeba říci, že celkově na mě zbraň udělala opravdu dojem. Nevím jak to napsat. Prostě za ty prachy už,(i když je to jako "nízkonákladová" verze) je to zbraň, která působí strašně solidně, "strojařsky" a zbraňově. Některé moderní výrobky totiž dnes vypadají spíš jako nějaké plastové laciné hračky. Já vím, že to třeba skvěle funguje a je to tak nejlepší, ale pro mne je velmi důležitý i ten dojem, pocit, zvuk natahování závěru atp. No a tak jsem z toho Spartana začal střílet a ...a jako dobrý, ale...ALE!!! Po výstřelu se ozve, nebo je spíš cítit, v pažbě takové "chrrrr" - "pchrrrr", jako by tam lítala nějaká stará rezavá pružina. No nevím. S těmito zbraněmi nemám zkušenosti, ale to mne zklamalo. Možná to tak má být, je to vlastnost a je to O.K. Ovšem kdybych dal desítky tisíc za takový krásný výrobek a on by tak něšťastně a tklivě "chrčel", mrzelo by mne to. Zbraň jinak střílela v pohodě, ale majitel byl asi šetřílek, takže tam zas těch ran nepadlo nějak přehnaně moc. Jestli 30-40 ??? Netrefil jsem nic, protože tam byl kolimátor, který byl instalován nově a vlastník pušky ho teprve jako "ladil". Ale zážitek mám, týpek byl také se svou zánovní hračkou velmi spokojený, takže vše O.K. Ale sakra, co to jsou za zvuky, či vibrace ??? Dělají to tak všechny "Parky" či flinty tohoto typu ???
Nicotinick

Příspěvek od Nicotinick »

Vratná pružina a buffer přímo pod uchem. :)

https://www.youtube.com/watch?v=WSqYvWib1og
"Konspirátoři jsou největšími optimisty. Nepřestávají věřit tomu, že ten bordel opravdu někdo řídí."
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
viktor

Příspěvek od viktor »

to bude asi tim ze hodne lidi zajima vic vzhled tvz image nez to co je uvnitř :-)
takze uplne všechny pusky typu AR mají pruzinu co vraci zaver do predni polohy v te trubce na které je navlecena stavitelna pažba, proto mají AR teleskopickou a ne sklopnou pažbu. Puzina dostate docela dobrej supec od zaveru tak proste drnci :-) a to prakticky u vsechm nekde min, nekde vic ale uplne u všech, to je proste vlastnost a ne zavada.
ladit kolimátor cca 30 - 40 vystrely to ma nejakou vypovidajici hodnotu :-)
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
mukl

Příspěvek od mukl »

Že to má pružinu v pažbě vím. Není to jediná zbraň, která má toto řešení. Napadá mne třeba čs. lk vz.26. Ale tam to takové psí kusy nedělá.... :?
Matěj

Příspěvek od Matěj »

Možná jsem zvolil špatné téma, ale chtěl bych se poradit ohledně nákupu kvalitního 1-2 bodového řemenu na pušku. V první řadě mi jde o kvalitu, cena je podružná, i když každá ušetřená korunka dobrá, ale tady mi o to fakt nejde. :)
Pozadavek je, aby se dal řemen použít jak v případě 1 bodového, tak 2 bodového upnutí ke zbrani a samozřejmě, aby pušku udržel, tzn. festovní kvalitní karabiny. Šířka řemenu přiměřená, aby neřezal, ale zároveň nebyl až moc široký. Na netu jsem prošel spoustu popruhů a nakonec jsem se v tom ztratil. Jde mi jen o osobní zkušenosti. Díky předem za rady.
Heisenberg

Příspěvek od Heisenberg »

Jednoznačně Magpul MS3, případně MS4 (tam se mi líbí, že je vše řešeno pomocí QD).
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Matěj: jsem spokojen s tímto :
http://rusvvo.com/sk/vystroj/rt3-olive
Hůř se nastavuje (to ale uděláš jednou), ale jinak bombenfest, žádná Čína.
Odpovědět