Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
No, je fakt, že jsem kapra z chovného rybníku měl naposledy tak před 40 lety. Z našich ryb jím, jen co sám chytím, a chytám většinou na řece. a ani z přehrad mi to tedy nesmrdí.
- bivoj
- VIP
- Příspěvky: 4366
- Registrován: 03.09.2012 19:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Tertium corpus de Solari system
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Pánové a dámy (jsou li tu), nejste nějaký citlivky? Už leta letoucí jse mi nestalo, že bych musel jíst opravdu nějakého bahňáka. A to poslední roky dokonce kupuji kapra na vánoce prachsprostě u prodejců. Naopak v kůži a tom tuku pod ní je (když se to dobře udělá) skryta právě ta charakteristická chuť kapra! Když to stáhnete případně i vyluhujete - to si rovnou můžete dát fishfingers...
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
jasně...jsou lidi, co jedí surströmming a pošmáknou sibivoj píše:Pánové a dámy (jsou li tu), nejste nějaký citlivky? Už leta letoucí jse mi nestalo, že bych musel jíst opravdu nějakého bahňáka. A to poslední roky dokonce kupuji kapra na vánoce prachsprostě u prodejců. Naopak v kůži a tom tuku pod ní je (když se to dobře udělá) skryta právě ta charakteristická chuť kapra! Když to stáhnete případně i vyluhujete - to si rovnou můžete dát fishfingers...
já to teda nejsem...
Smí tedy mít lidi individuální chutě? nebo musíme mít všichni stejné chutě?
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
bivoj: ono to bude tím, že výlov rybníků je říjen/listopad a pak to je v "čisté vodě" a zbaví se to bahnité příchuti. Pak je dobré kapříka pomalu smažit, prý to taky pomáhá.
Jinak u nás z kádě, přes kasu rovnou pod kudlu. Nikterak nestahuji a ani nenakládám.
Jinak u nás z kádě, přes kasu rovnou pod kudlu. Nikterak nestahuji a ani nenakládám.
- bivoj
- VIP
- Příspěvky: 4366
- Registrován: 03.09.2012 19:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Tertium corpus de Solari system
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Samozřejmě, že smí. Ale zbavovat rybu chuti ryby je podle mě postavené na hlavu.Serža píše:...Smí tedy mít lidi individuální chutě?...
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Jen dvě věci na světě jsou cítit rybinou .
Ta druhá věc jsou ryby.....
Onehdá jsem ochutnal škeble
brrr
jak syrová kuřecí prsíčka marinovaná v rybím tuku
Jako kluk jsem rybařil , ryby jsme i kleply , vařili, pekli, smažili i udili.... a snědli
ale smrad rybiny fakt nemusím.
Kapr skoro sedumdesát čísel ze Staňkovského rybníku , když byl ještě nepřístupný v hraničním pásmu to byl luxus lepší než losos od Zdeňka Pohlreicha. Jo a byl to jikrnáč/jikernačka a byl z něho plný talíř vynikajícího domácího kaviáru.
Ale to co se prodává a obzvlášť to z čeho vaří veřejné stravování
Kolega si pro obědy chodí do školní jídelny, když přinese rybu no to je smrad jak v eskymáckém nevěstinci.
Ta druhá věc jsou ryby.....
Onehdá jsem ochutnal škeble
brrr
jak syrová kuřecí prsíčka marinovaná v rybím tuku
Jako kluk jsem rybařil , ryby jsme i kleply , vařili, pekli, smažili i udili.... a snědli
ale smrad rybiny fakt nemusím.
Kapr skoro sedumdesát čísel ze Staňkovského rybníku , když byl ještě nepřístupný v hraničním pásmu to byl luxus lepší než losos od Zdeňka Pohlreicha. Jo a byl to jikrnáč/jikernačka a byl z něho plný talíř vynikajícího domácího kaviáru.
Ale to co se prodává a obzvlášť to z čeho vaří veřejné stravování
Kolega si pro obědy chodí do školní jídelny, když přinese rybu no to je smrad jak v eskymáckém nevěstinci.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Ryba musí být absolutně čerstvá. To potvrdí každý Japonec. Masíčko by se po upečení mělo krásně rozsýpat po vláknech a nebýt kašovité. Lidi kapra dost často nasolují nebo různě nakládají už den dopředu, ale není nad to majznout ho týž den, co se má připravovat. Musím se přiznat, že je taky stahuju, ale to záleží "na vkusu každého soudruha".
Hromadné stravování se zřejmě vyznačuje tím, že ryby nejsou takhle čerstvé.
Hromadné stravování se zřejmě vyznačuje tím, že ryby nejsou takhle čerstvé.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
V nějakém dokumentu jsem slyšel rybáře, že ryba se má upravit do dvou hodin po zabití. Po té se dostaví posmrtná ztuhlost a maso není dobré. Když se to nestihne do dvou hodin má se pak čekat až ztuhlost zase povolí.
Co je na tom pravdy nevím, jak jsem nakoupil prodávám.
Co je na tom pravdy nevím, jak jsem nakoupil prodávám.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Tohle platí o veškerém masu.
Bohužel si někdo takhle koupí flák hovězího, zaručeně mlaďoučké (ale čerstvé) a ono nejde ani po hodině v papiňáku pokousat a pak nadává jak ho řezník podvedl, že to musela být dvacetiletá dojnice.
Dříve prý bývávalo zvykem že řezník nechával maso odležet zavěšené v chlaďáku k tomu určeném , než ho dal na pult.
Dnešní krámy na to nejsou zařízený.
Bohužel si někdo takhle koupí flák hovězího, zaručeně mlaďoučké (ale čerstvé) a ono nejde ani po hodině v papiňáku pokousat a pak nadává jak ho řezník podvedl, že to musela být dvacetiletá dojnice.
Dříve prý bývávalo zvykem že řezník nechával maso odležet zavěšené v chlaďáku k tomu určeném , než ho dal na pult.
Dnešní krámy na to nejsou zařízený.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Platí to pro jak které maso. Vepřové se rychle kazí, králíka stačí nechat odležet do druhého dne, zvěřinu můžeš nechat viset týdny… A hovězí taky. Jenže nechat pořádně vyzrát hovězí chce prostor a čas, a dochází ke ztrátám vzniklých odparem vody. Lidi se cukají platit i za normální maso, ne tak kdyby stálo třeba o třetinu více po zrání.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Na steaky kupuji jedině stařené maso (cca 14 dní odleželé) = na vakuovaném obalu je uvedeno číslo býčka, datum porážky atd.
U řezníka mi bylo vždy řečeno, že se jedná o mladého býčka, ale ani po týdnu v ledničce (nikoli v mražáku) a pak z prudka na grilu se to nedalo pokousat, takže hovězí od řezníka už nikdy = několik špatných zkušeností.
U řezníka mi bylo vždy řečeno, že se jedná o mladého býčka, ale ani po týdnu v ledničce (nikoli v mražáku) a pak z prudka na grilu se to nedalo pokousat, takže hovězí od řezníka už nikdy = několik špatných zkušeností.
You cannot kill me as I am already dead!
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Maso je nejlepší čerstvý syrový. Švagr chová bejky, tak máme tatarák vždycky ten den, kdy zabíjí.
Syrový ryby jdou jíst některý taky, ale nějak jsem tomu nikdy nepřišel moc na chuť(leda lososa naloženýho v koření do druhýho dne).
Před nějakým časem jsem makal v Severním Irsku na lodi, kde jsme lovili hlavně krevety. Brali jsme samozřejmě i jiné dobře zpeněžitelné ryby. Všechno jsme jen vykuchali a zaledovávali do beden. Dokud nebylo podpalubí plný beden, nejelo se na břeh. Jednou nám uvíznul v síti i žralok, ale protože bychom museli hned na břeh, aby se nezkazil, tak jsme ho odřízli a hodili jako potravu jinejm rybám. Jedna z dobře placenejch ryb byl i tenhle mořskej had. Měl délku obvykle tak 2-5m a v průměru tak 8-15cm. Slizká klouzavá svině se zubama jak jehličky a zatraceně mrštná. Jeden po mně skočil, že jsem stěží uhnul, tak jsem ho přibodnul k palubě, vykuchal a hodil zpět do ohrádky. Když jsem asi po 30minutách šel okolo vymrštil se, vyskočil z tý ohrady a prokousnul mi za kotníkem rybářskou holinu( Vykuchanej!!) . Ještě, že je tak tlustá. Umlátil jsem ho lopatou na krevety. Musel jsem si pak koupit nový holiny, protože mi tam teklo.
Syrový ryby jdou jíst některý taky, ale nějak jsem tomu nikdy nepřišel moc na chuť(leda lososa naloženýho v koření do druhýho dne).
Před nějakým časem jsem makal v Severním Irsku na lodi, kde jsme lovili hlavně krevety. Brali jsme samozřejmě i jiné dobře zpeněžitelné ryby. Všechno jsme jen vykuchali a zaledovávali do beden. Dokud nebylo podpalubí plný beden, nejelo se na břeh. Jednou nám uvíznul v síti i žralok, ale protože bychom museli hned na břeh, aby se nezkazil, tak jsme ho odřízli a hodili jako potravu jinejm rybám. Jedna z dobře placenejch ryb byl i tenhle mořskej had. Měl délku obvykle tak 2-5m a v průměru tak 8-15cm. Slizká klouzavá svině se zubama jak jehličky a zatraceně mrštná. Jeden po mně skočil, že jsem stěží uhnul, tak jsem ho přibodnul k palubě, vykuchal a hodil zpět do ohrádky. Když jsem asi po 30minutách šel okolo vymrštil se, vyskočil z tý ohrady a prokousnul mi za kotníkem rybářskou holinu( Vykuchanej!!) . Ještě, že je tak tlustá. Umlátil jsem ho lopatou na krevety. Musel jsem si pak koupit nový holiny, protože mi tam teklo.
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Máš pravdu, úplně čerstvé hovězí je super, taková žebírka na grilu… Ale celou krávu naráz nesníš, takže pak přijde na řadu to staření. Ale to už jsme od těch ryb trochu utekli.
Rybky opravdu dělají dojem.
Rybky opravdu dělají dojem.