Pes

...aneb co se jinam nevešlo.
Odpovědět
Serža
VIP
Pohlaví: muž
Kontaktovat uživatele:

Re: Pes

Příspěvek od Serža »

s jezevčíkama jsem dával (během) tak 3km a fungovalo to tak, že když byli na vodítku, měli zpočátku tendenci táhnout, pak brzdit...když na vodítku nebyli (to pochopitelně není možné všude), tak se obvykle drželi tak krok za mnou...ale může to být kus od kusu
jo, ve velkém vedru se při delším výletu na to jezevec občas vykašlal, zalehnul a člověk ho musel vzít, odnést někam k potoku a hodit ho do vody...na další cca hodinu bylo vystaráno :lol:

jinak na to, aby na vodítku netáhnul, pomáhá proutek - ulomit si tenkej proutek a jak pes leze před nohu, stačí se proutkem dotknout jeho čenichu...hned zacouvá....i tvrdohlaví jezevčíci se tak naučili chodit u nohy, že pak už proutek nebyl třeba a chodili vzorně...
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Cep

Příspěvek od Cep »

No, on když ten malamut vyrazil, tak bych musel mít hodně dlouhý proutek, abych mu dosáhl na čumák...
Byl hodnej, klidnej, takovej jednodušší... a na povely nebyl cvičený (sousedovic, no).
Elishka
Pohlaví: žena

Příspěvek od Elishka »

Serža píše: požadavky na psa: málo štěkavej (barák plnej důchodkyň, ty by to nerozdejchaly), co vydrží doma v pohodě sám, nesežere nábytek a nebude pro něj problém se mnou večer vyrazit na trénink (10-20km běh)...případně na pohodu do 100km na kole (celej den, žrádlo a pití zajištěno)
osobně jsem dospěl k možnostem:
Většina tvých požadavků ovlivní spíše výchova a trénink než rasa. borderka může být v klidu sama 9 hodin doma, stejně jako špic nemusí rušit sousedy štěkáním. akorát je to musíš naučit...
100 km na kole je hodně, záleží na terénu, ale například po silnici budeš na kole o dost rychlejší než většina psů a pes tě bude brzdit. Na větší sportovní výkony musíš psa natrénovat a rozhodně s tím nespěchat. roční pes se tváří, že zvládne všecko, ale 100 km bych s ním nešla ani pěšky, natož pak na kole.

Zvážila bych možnost pořízení mladého psa z útulku/dočasné péče. chápu to tak, že ti nejde o rasu, ale o psa sportovce, myslím, že by sis mohl vybrat (a odpadla by péče o malé psí mimino)

taky je dobré si vyzkoušet běh s podobně velkým psem. kamarád chtěl brát moji fenečku běhat, ale nesešli se v tempu. pokud běželi pohodlně pro psa, nebylo to příjemné tempo pro kamaráda a naopak...

a zaujatě souhlasím, že feny jsou lepší. fenu musíš hlídat 2x za rok 2-3 týdny, psa musíš hlídat pořád, protože vždycky v okolí nějaká fena hárá

bauceron je super pes, ze zmíněných ras se mi zdá nejideálnější.
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

jo, nad nějakým klidně vořechem z útulku jsem taky přemejšlel...jenže díky našemu prvnímu jezevci vím, jak se i malá chyba ve stěněcím věku na tom psu podepíše na celej život - ten náš byl od nějakýho množitele, děsně zanedbanej, vyhladovělej...a to se vešel na dlaň. Veterinář říkal, že ho neudržíme...no, dal 15 let, ale celej život to byl nervák, ke žrádlu se mu nesměl nikdo přiblížit a byl dost kousavej...
druhej byl pak od dobrého chovatele, hotová holubičí povaha...

tak se mi nechce ten útulek riskovat, páč prostě nevím...a abych pak 15 let nebojoval s něčí chybou

ale obecně díky za rady...letos to asi nebude...asi spíš příští rok koncem jara, abych ho měl mrňavýho na prázdniny (dovolený, víc času na výchovu)
\(^_^)/
Elishka

Příspěvek od Elishka »

vždycky na psovi budeš napravovat nějaké chyby... někdy vlastní, někdy cizí... to máš jako s dětma, každý se na těch svých stvořeních nějak podepíše... výhoda je, že pes ti to v dospělosti neomlátí o hlavu :D
Václaf
VIP

Příspěvek od Václaf »

Dříve jsme s bosíky chodívali dogtrekking kolem 40 km. Mantýsek byl vždy lenoch,moc manželku netáhl,ale ušel to. Amy byla jiná,ta prvních 6-7km táhla jak traktor a zbytek už byl tak jak má,pěkně v zátahu,ale necloumala se mnou. Po takové akci vždy chrápali dva dny,ani nechtěli na procházku,ale bavilo je to. Dnes už pejska nemám a čubině je 12let,chodí se mnou už jen k ovečkám a zpět (cca 300m tam a 300m zpátky) Takhle to nějak vypadalo při procházkách https://www.youtube.com/watch?v=n8hgSsLluQE Pes je ten vpravo,později jsem je začal připínat i za obojky k sobě,aby mne netáhla jen čubina :rofl
Čechy čechům !!!!!
JenDAG

Příspěvek od JenDAG »

štaflík

Příspěvek od štaflík »

Malinois si myslím, je výborná volba. Ovladatelný a neutahatelný, přitom velmi schopný obranář. Jen nevím, jak by nesl ty dlouhé pobyty o samotě. Ale po kvalitním raním unavení by to možná dával. Fyzicky by Seržovy v pohodě stačil i čs. vlčák, který by ale tuplem asi nedával dlouhodobé osamělé pobyty v bytě.
Václaf
VIP

Příspěvek od Václaf »

Proto jsem dával i toho bosíka,naučí se denní režim a bude chrápat,až Serža přijde dom,bude nekompromisně vyžadovat pozornost,změny počasí mu také nevadí. Původně se používal na pasení a ochranu stáda,měl by se umět vypořádat i s medvědem,ale nezkoušel jsem,nemám medvěda :rofl
Tady můžete juknout na štěňáky,bylo v roce 2010. https://www.youtube.com/watch?v=WX0MyxrbTlg Beauceron má dost odolnou srst proti nepřízni počasí,ale samo každá liška chválí svůj ocas :rofl Za mne prostě bosík :hand
Čechy čechům !!!!!
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Jelikož nejsem žádný sportovec a běh a kolo vyloženě nemám rád, dovolím si takovou úvahu:
Můžou být i takoví psi. A protože psi nemají rozum a někteří ani pud sebezáchovy tak dělají to co je jejich majitel naučí nebo co po nich chce.
A může to být pro ně i zničující.
Např. můj kolega s fenkou německého ovčáka. Denně 10-20km ostré chůze kombinované s během. (Chytil ho nějaký rapl, začal takto sportovat i s tou fenkou.)
A už v osmi létech začala mít problémy s nohami. Špatně se ji vstávalo a dnes v jedenácti létech už vstává s velkými problémy a má problém i s chůzi. Běhat už nemůže vůbec, jen šmatlá a dožívá dopovaná léky a veterinou.
Tak se ptám - nechtěl po tom psovi moc, nemá na tom nějakou vinu?
Ale možná to má vrozené, nevím.
Naproti tomu můj dobrman o dva roky starší nijak ničím takovým netrpí.
Když ho nějaký ten psí amok chytne je pohyblivější a aktivnější než štěně nebo mladý pes. A to má nohy jak pastelky.
*
Pár přikladů, vím, že na chlubení to není, ale co už teď..

Na větší procházky už s ním dlouho nechodím protože nemůžu. A s nikým známým jít nechce. Ani se ženou. Chce být se mnou. Stačí mu volný pohyb po domě a po zahradě. (Umí si otevřít všechny dveře).

Když jsem měl noční směny, tak ten pes týden skoro nepřetržitě spal. V noci se ženou, ve dne se mnou.

Ve velkých mrazech jsem řezal a sekal dřevo ve stodole. A i když mohl odejít do tepla za ženou a já ho tam vyháněl i násilím zavíral nešlo to. Vyl, skákal po dveřích a raději byl se mnou i když se tam zimou úplně třepal. (Dobrmani špatně snášejí chlad, nemají k tomu srst).

Pořád ho mám pod nohami, chodí dokonce se mnou i v noci na záchod. Sedí a čeká před dveřmi. V lese když je navolno každou chvíli přiběhne a šťouchne do mě čenichem. Atd..

A co je nejhorší - odejít někam bez něho je velký problém!
*
Tím jsem se chtěl "pochlubit" jak mám nevychovaného psa a na stranu druhou poukázat na to, že pes nemá rozum a je schopný pro svého pána udělat cokoliv. I to co je proti jeho přirozenosti!
A hlavně ať si Serža dobře vybere toho správného běhacího psa. Ale jaká rasa by to měla být nevím, nejsem zkušený kynolog.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Kapo

Příspěvek od Kapo »

Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

no, začínám se čím dál víc klonit k tomu basenji
na běhání by měl být cajk, je ticho, v bytě podle referencí klidnej (nežere nábytek jako teriéři), to kolo bych klidně omezil...pokud se mnou dá aspoň do Haloun na pivo :-) ale není podmínkou
a není to zas tak velká mrcha (do malýho bytu...)
\(^_^)/
chosen one

Příspěvek od chosen one »

Myslím, že ten basenji by mohl být dobrá volba. Neštěká, skladný v bytě, vytrvalost při běhání bude mít taky slušnou. Akorát pozor na přehřátí (hlavně u kola). Teploty, při kterých by většina psů ráda sportovala se liší od teplot, které považujeme za vhodné my. A většinou se nám ven moc nechce.
Já mám českého fouska, používám ho jako doprovod na čundry a mých cca 30-35km denně zvládne klidně týden v kuse. Sám přitom okolo nálítá minimálně 2x tolik. Vadnout začíná tak od +20-25°C, to potom nasadí poklidnější tempo a už ho nemusím krotit, hlídá si mě sám. Při nižších teplotách je v podstatě k neutahání.
A s těmi kilometry u kola taky pozor. Známý má výmara, krásný zdravý pes. Jezdí s ním na kole skoro každý den a víc než 20km většinou nedávají. Tempo běhu u kola je něco jiného než chůze a popobíhání při dogtrekkingu. Při vedrech nejezdí vůbec.
Všeobecně ohaři (výmar, maďar, fousek, německý ohař atd.) jsou výbornou volbou pro sportování, ale jsou to lovci, je třeba důsledný výcvik a je dobré jim zaměstnat i hlavu. Navíc nejsem zastáncem pro chov těchto plemen v bytě.
Elishka

Příspěvek od Elishka »

basenji znám jenom z dálky... ale bála bych se loveckého pudu. abys nakonec neběhal za psem, který poběží za srnkou :) a je to prcek, ke kolu uplně nebude...
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

ještě mě napadá slovenský kopov...je to taky střední plemeno, jakožto lovec by měl být vytrvalý a asi bude učenlivější, než basenji...
\(^_^)/
TomSmith

Příspěvek od TomSmith »

Rozmysli si to, pes a panelák. To budeš mít horší jak se ženskou (akurát bez sexu;)
V baráku ho vyšoupnu na zahradu a je na chvíli klid, ale i tak to sežere skoro fšechen volný čas :(
Už pomalu nestíhám ani chodit na střelnici :roll:
Rafael

Příspěvek od Rafael »

A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
sroub

Příspěvek od sroub »

Kdyby tě náhodou zaujal Československý vlčák, tak mám ještě dva pětiměsíční klacky doma na prodej, a samozřejmě uvítám i nezávazný "mazlící" návštěvy. Mám i jejich rodiče a dědečka, kdyby tě to zaujalo z pohledu chovu, a zásobu černých historek, aby sis mohl udělat představu o plemeni a lidech kolem něj.
A na okraj, ČSV má vlastní vytrvalostní zkoušky na 40, 70 a 100km, ta čtyřicítka je na slovensku dokonce podmínkou pro chovnost. Ale jako všechno, chce to trénovat, postupně a ne honem na trať a lámat rekordy.
Pro mě neexistuje do PA lepší plemeno, a předtím lepší společník ;)
Non multi, sed multa
proforma
VIP

Příspěvek od proforma »

Sousedka ma uz nekolik let border teriera. Ja nejdriv myslela, ze je to nejakej poulicni vorech, a ona rasa :-) Obcas ji ho vencim, je to zlaticko. Nejdriv jsem se bala, ze bude slyset po baraku (ale to b byl jeji problem), ale kupodivu temer nesteka, kdyz neco chce, tak spis zaknuci, stekat jsem ho snad jeste nikdy neslysela. Jako spravny terier je samozrejme hodne pohyblivy :-), pritom to neni buhvijak velke hovado, tak akorat nekam ke kolenum, byt by mu tedy mohl stacit (pokud budes pravidelne vencit, jak zamyslis). Kdyz byl na volno, obcas ji utekl, ale za to mohla sousedka, nijak poradne ho necvicila. Ja jsem to nijak zvlast nelamala pres koleno, neni to muj pes, ale mne na zavolani pribehl vzdycky. Takze vycvicit se da :-)

https://border-terier.hellosandy.cz/
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

sroub píše:Kdyby tě náhodou zaujal Československý vlčák, tak mám ještě dva pětiměsíční klacky doma na prodej, a samozřejmě uvítám i nezávazný "mazlící" návštěvy. Mám i jejich rodiče a dědečka, kdyby tě to zaujalo z pohledu chovu, a zásobu černých historek, aby sis mohl udělat představu o plemeni a lidech kolem něj.
A na okraj, ČSV má vlastní vytrvalostní zkoušky na 40, 70 a 100km, ta čtyřicítka je na slovensku dokonce podmínkou pro chovnost. Ale jako všechno, chce to trénovat, postupně a ne honem na trať a lámat rekordy.
Pro mě neexistuje do PA lepší plemeno, a předtím lepší společník ;)
máš sz :-)
\(^_^)/
Odpovědět