Vejce
Vejce
Nikde jsem tu nenašel vlastní vlákno o této superpotravině a vyhledávač Rozpadu taky nic (což mě trochu překvapuje), tak jsem si ho dovolil založit.
V příštím roce, po mírné úpravě pozemku, chci začít s chovem slepic a mezi jinými uvažuji, co s přebytečnými vejci, které neudám ani u rodiny. Vím,že se to dá rozdat i v práci atd., ale chci to pojmout i trochu z prepperského hlediska. Třeba při takovém blackoutu má doma vše, co se hned nekazí, cenu zlata. Potravina, jako jsou vejce, tuplem.
Něco málo jsem našel na netu, ale tam není z praxe nic.Má někdo nějaké dobré tipy a vlastní zkušenosti, jak trvanlivě uchovávat syrová skořápková, či natvrdo uvařená vejce? Např. zavařováním atd. A taky by mě zajímalo, na jakou maximální dobu trvanlivosti se lze u vajec cca dostat.
Nebo lze například v domácích podmínkách vejce i efektivně sušit (drcené v prášku) a uchovávat? Díky
V příštím roce, po mírné úpravě pozemku, chci začít s chovem slepic a mezi jinými uvažuji, co s přebytečnými vejci, které neudám ani u rodiny. Vím,že se to dá rozdat i v práci atd., ale chci to pojmout i trochu z prepperského hlediska. Třeba při takovém blackoutu má doma vše, co se hned nekazí, cenu zlata. Potravina, jako jsou vejce, tuplem.
Něco málo jsem našel na netu, ale tam není z praxe nic.Má někdo nějaké dobré tipy a vlastní zkušenosti, jak trvanlivě uchovávat syrová skořápková, či natvrdo uvařená vejce? Např. zavařováním atd. A taky by mě zajímalo, na jakou maximální dobu trvanlivosti se lze u vajec cca dostat.
Nebo lze například v domácích podmínkách vejce i efektivně sušit (drcené v prášku) a uchovávat? Díky
"Je lepší mluvit s chytrým člověkem o něčem hloupém než s hlupákem o něčem chytrém" - Jan Werich
Re: Vejce
Dříve jsme vejce zavařovali do klasických 3L sklenic. Používalo se na to vodní sklo.
Ale byl sem malej, tak si to nějak moc nepamatuju a teď díky různejm šlechtěnejm slepicím máme vajec celkem dost celej rok, tak ani není potřeba řešit nějaké dlouhodobé uchování.
Špatný by nemuselo bejt nakládat vejce natvrdo s různejma příchutěma. Na to se chystám s vajíčkama od křepelek. Jsou přece jen takové skladnější.
Ale byl sem malej, tak si to nějak moc nepamatuju a teď díky různejm šlechtěnejm slepicím máme vajec celkem dost celej rok, tak ani není potřeba řešit nějaké dlouhodobé uchování.
Špatný by nemuselo bejt nakládat vejce natvrdo s různejma příchutěma. Na to se chystám s vajíčkama od křepelek. Jsou přece jen takové skladnější.
Re: Vejce
Domácí skladování vajec bez použití ledničky si ještě z dětství pamatuji, protože to tak běžně dělala moje babička na chalupě i když už měla ledničku. Používaly se velké zavařovací sklenice, ale nejednalo se o zavařování. V podstatě šlo jen o to, aby to byla nějaká "chemicky odolná" nádoba. A v tom lepším případě, aby do ní bylo vidět. Nádoba se nezavařuje, ani jinak tepelně neupravuje a nemusí být ani hermeticky uzavřená. Kdykoli v průběhu doby můžete do nádoby vajíčka přidávat a jiná zase odebírat, aniž by se jejich "konzervace" porušila. Vtip je v tom, že vajíčka jsou zalitá roztokem tzv. vodního skla, které zabraňuje přístupu vzduchu k vejcím. (A dokonce vám za určitých okolností vejce "vytřídí" na nová a starší. Ale nepamatuji si to už přesně, možná to někdo upřesní lépe - tuším že starší vejce v roztoku plavou, zatím co čerstvá jdou ke dnu.) Naložení do nálevu může být dlouhodobé a bez potíží se jím dá překlenout zimní období, kdy slepice pro nedostatek denního světla nenesou a jak se píše níže, i celý rok. Návod se dá najít na internetu, třeba zde. Ale pro jistotu ještě přidám snímek obrazovky zmiňované stránky, to pro případ, že by původní zdroj "vyschnul".
Re: Vejce
Babička a i matka ukládaly vajíčka do vodního skla, vápenného roztoku nebo do obilí. Čímž potvrzuji, že ten článek, odkaz, od Josefa není žádný novinářský blábol.
Jak dlouho ta vajíčka vydržela už si nevzpomínám Ani na koncentrace roztoků. Jen vím, že používaly všechny tři způsoby. Každý měl nějaké výhody a nevýhody vzhledem k budoucímu použití. Jaké už taky nevím.
Konzervaci olejem neznaly. (Možná proto, že olej se nekupoval - vše se dělalo na domácím sádle).
Jak dlouho ta vajíčka vydržela už si nevzpomínám Ani na koncentrace roztoků. Jen vím, že používaly všechny tři způsoby. Každý měl nějaké výhody a nevýhody vzhledem k budoucímu použití. Jaké už taky nevím.
Konzervaci olejem neznaly. (Možná proto, že olej se nekupoval - vše se dělalo na domácím sádle).
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Re: Vejce
Trošku mě udivuje, že nemůžu nikde najít přímo to zavařování. Myslím jako oloupané uvařené vejce. Možná je to jen má domněnka, ale předpokládám že by to mohlo trvanlivost ještě více prodloužit. Převařit se v podstatě nedají tak, aby jim to významně ublížilo, takže druhá tepelná úprava ve sklenici by teoreticky neměla nic pokazit. Nemožnost to dohledat mi ale spíše evokuje dojem, že to je možná slepá cesta. Asi se po ní pak zkusím projít až to bude aktuální
Co třeba alespoň zvýšit vejcem nutriční hodnotu nějaké domácí masové konzervy? Třeba takové krůtí s vejci. V obchodě to prodávají, ale nevím, jestli se domácí příprava při této kombinaci dokáže vyrovnat té průmyslové. U zeleniny a ovoce ve sklenících asi s přehledem, ale u těch konzerv si to netroufám odhadnout.
Co třeba alespoň zvýšit vejcem nutriční hodnotu nějaké domácí masové konzervy? Třeba takové krůtí s vejci. V obchodě to prodávají, ale nevím, jestli se domácí příprava při této kombinaci dokáže vyrovnat té průmyslové. U zeleniny a ovoce ve sklenících asi s přehledem, ale u těch konzerv si to netroufám odhadnout.
"Je lepší mluvit s chytrým člověkem o něčem hloupém než s hlupákem o něčem chytrém" - Jan Werich
Re: Vejce
Dovolil bych si otázku k zamyšlení: "Pokud mám slepice, je vůbec potřeba vejce uchovávat delšíd dobu?" Jde o to, že vždy, když jsem měl pár slepic, tak to vypadalo tak, že přes léto jsem měl vajec víc než jsem potřeboval a přebytky jsem mohl maximálně darovat rodině (na prodej či směnu toho bylo málo) a přes zimu jsem měl občas málo i pro sebe. A čím méně slepic, tím větší pravděpodobnost, že když se něco stane, budu bez slepic (např. při napadení liškou). Další výhoda je, že čím víc slepic, tím víc potřebuješ krmení do zásoby. A mít k dispozici např. 5 q obilí se vždy v nouzi hodí.
Takže teď mám slepic víc a mám jistotu, že mám pro sebe vždy dostatek vajec a je zde i určitý buffer na neočekávané události. Nemusí se nic skladovat, protože vím, že vždy něco snesou. Jinak při nízké teplotě, bych řekl, že většina slepičích vajec vydrží několik měsíců. Takže vhodný chladný sklep by mohl stačit. A pro ještě delší trvanlivost bych volil jako doplněk třeba vejce perliček.
Krom toho při konzervování vajec již prostě čerstvě nechutnají.
Takže teď mám slepic víc a mám jistotu, že mám pro sebe vždy dostatek vajec a je zde i určitý buffer na neočekávané události. Nemusí se nic skladovat, protože vím, že vždy něco snesou. Jinak při nízké teplotě, bych řekl, že většina slepičích vajec vydrží několik měsíců. Takže vhodný chladný sklep by mohl stačit. A pro ještě delší trvanlivost bych volil jako doplněk třeba vejce perliček.
Krom toho při konzervování vajec již prostě čerstvě nechutnají.
Re: Vejce
Ano, vodni sklo. Vydrzi v tom fakt dlouho, pul roku urcite, v chladu a nouzi az rok. Malou nevyhodou je, ze syrove vejce z vodniho skla je pak trochu "vodovatejsi", z bilku se snih skoro neda uslehat. Ale na michana, natvrdo nebo do knedliku to nevadi. Taky skorapky po tom pobytu jsou krehci, takze pri premistovani sklenice, vyndavani vajec a manipulaci s nimi pak pozor
Koukala jsem, ze ted se to prodava v nejake tekute podobe, to bude asi neco do stavebnictvi. Ja pamatuju, ze se to prodavalo jako prasek v pytlicich podobne velikosti jako jedla soda nebo kyselina citronova. Zkus se zeptat v nejakych normalnich drogeriich (ne retezce).
Edit: uz jsem to nasla, to je ono: https://www.vmd-drogerie.cz/vajco-pripr ... gL7-vD_BwE
Koukala jsem, ze ted se to prodava v nejake tekute podobe, to bude asi neco do stavebnictvi. Ja pamatuju, ze se to prodavalo jako prasek v pytlicich podobne velikosti jako jedla soda nebo kyselina citronova. Zkus se zeptat v nejakych normalnich drogeriich (ne retezce).
Edit: uz jsem to nasla, to je ono: https://www.vmd-drogerie.cz/vajco-pripr ... gL7-vD_BwE
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Re: Vejce
Ten odkazovaný prášek je hydroxid vápenatý.
Vodní sklo je vodný roztok křemičitanu sodného .
Co se používá ve stavebnictví bývá "znečištěno" draselnými a lithnými křemičitany.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%AD_sklo
Edit: a v tom odkazovaném E-shopu mají i to potravinářské vodní sklo na vejce
https://www.vmd-drogerie.cz/labar-vodni-sklo-1-3-kg/
Vodní sklo je vodný roztok křemičitanu sodného .
Co se používá ve stavebnictví bývá "znečištěno" draselnými a lithnými křemičitany.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%AD_sklo
Edit: a v tom odkazovaném E-shopu mají i to potravinářské vodní sklo na vejce
https://www.vmd-drogerie.cz/labar-vodni-sklo-1-3-kg/
Re: Vejce
Vidis, mas pravdu. Ja myslela, ze uz se nic jineho nevyrabi. Myslim, ze ten nas, co jsme kdysi pouzivali, se jmenoval Vajo, ne Vajco, ale netusim, co to tehdy bylo chemicky a jak je to dnes. Proste nutno dal patrat
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Re: Vejce
Tady je hezký popis co to celkem vysvětluje a zmiňuje i preppery
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/j ... tva-az-rok
Ono to Vajco je vlastně zmiňované normální hašené vápno ( tedy asi čisté ) kilogram za 130,- Kč ( stavební je 5 Kč/kg ? ).
Dá se tedy také předpokládat že Vajo = Vajco .
Zajímavá metóda je to nakládání do pšenice . Máte někdo osobní zkušenost ?
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/j ... tva-az-rok
Ono to Vajco je vlastně zmiňované normální hašené vápno ( tedy asi čisté ) kilogram za 130,- Kč ( stavební je 5 Kč/kg ? ).
Dá se tedy také předpokládat že Vajo = Vajco .
Zajímavá metóda je to nakládání do pšenice . Máte někdo osobní zkušenost ?
Re: Vejce
Taky mi to leží v hlavě. Už jsem prohledal kde co, ale na zavařování ne a ne nikde narazitRay píše:Trošku mě udivuje, že nemůžu nikde najít přímo to zavařování. Myslím jako oloupané uvařené vejce. Možná je to jen má domněnka, ale předpokládám že by to mohlo trvanlivost ještě více prodloužit. Převařit se v podstatě nedají tak, aby jim to významně ublížilo, takže druhá tepelná úprava ve sklenici by teoreticky neměla nic pokazit. Nemožnost to dohledat mi ale spíše evokuje dojem, že to je možná slepá cesta. Asi se po ní pak zkusím projít až to bude aktuální
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Re: Vejce
Obávám se že vejce trvale naložená ve vodném roztoku by se "rozpouštěla" nebo něco podobného. Například recept na čínská mramorová vejce. Vařené vejce se naklepou a neloupané se naloží do láku z čaje koření a sojovky . Prasklinama lák vejce obarví až ke žloutku , přesto že je vejce vařené na tvrdo. Po oloupani mají takovou mramorovou strukturu.
Re: Vejce
Přijde mi, že v těch případech se jedná o vejce naložená a ne zavařená. Tudiž uchovatelná jen krátkodobě a jen kvůli uležení.
Na tag "pickled eggs" na mě začaly vyskakovat dost podivné zdroje které beru s velkou rezervou...
*
(Reakce na příspěvek který zmizel)
Na tag "pickled eggs" na mě začaly vyskakovat dost podivné zdroje které beru s velkou rezervou...
*
(Reakce na příspěvek který zmizel)
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Re: Vejce
Vejce samozřejmě zavařovat dou, třeba na anglicky mluvících vostrovech sou dost populární.
Základní recept je vejce uvařit natvrdo, voloupat, naskládat do sklenice a dál postupovat jako při vokurkách, normálně sladkokyselej nálef. Poměrně často se přidávaj kolečka červený řepy, pro barvu. Hledejte "pickled eggs".
Chuť to ma na první kontakt zvláštní, ale dá se na to zvyknout, koneckonců buřty f kyselým nálevu taky všem lidem nevysvětlíte :))
Trvanlivost je údajně kolem jednoho roku.
Takle zavařený vajíčka sou vhodný hlavně do gdejakejch salátů s majonézou, na chlebíčky a tak, a nebo se jí jako utopenci.
EDIT (s ctrl-x ctrl-v, kvůli omezenýmu času, a proto to "zmizení příspěvku"):
Vopravdu se jedná spíš vo nakládaný vejce, v minulosti prý zhruba tak populární jako naši utopenci. Nicméně jdou koupit zavařovaný.
Při bližším zkoumání jsem se dočetl o (malém) riziku vzniku botulotoxínu a proto většina receptů doporučuje skladování v ledničce (komerčně zavařený vajíčka sou prý "ozařovaný" - spíš než na vozařování bych vsadil na průmyslnou sterilizaci pod tlakem, koneckonců v paštice se taky botulín netvoří). Jiné zdroje ale uvádějí že zalitím vajíček kyselejším nálevem (pod PH5) nikdy k otravě botulínem nedošlo (vono to nakládání vajec původně vzniklo právě kvůli konzervování zřejmě).
Základní recept je vejce uvařit natvrdo, voloupat, naskládat do sklenice a dál postupovat jako při vokurkách, normálně sladkokyselej nálef. Poměrně často se přidávaj kolečka červený řepy, pro barvu. Hledejte "pickled eggs".
Chuť to ma na první kontakt zvláštní, ale dá se na to zvyknout, koneckonců buřty f kyselým nálevu taky všem lidem nevysvětlíte :))
Trvanlivost je údajně kolem jednoho roku.
Takle zavařený vajíčka sou vhodný hlavně do gdejakejch salátů s majonézou, na chlebíčky a tak, a nebo se jí jako utopenci.
EDIT (s ctrl-x ctrl-v, kvůli omezenýmu času, a proto to "zmizení příspěvku"):
Vopravdu se jedná spíš vo nakládaný vejce, v minulosti prý zhruba tak populární jako naši utopenci. Nicméně jdou koupit zavařovaný.
Při bližším zkoumání jsem se dočetl o (malém) riziku vzniku botulotoxínu a proto většina receptů doporučuje skladování v ledničce (komerčně zavařený vajíčka sou prý "ozařovaný" - spíš než na vozařování bych vsadil na průmyslnou sterilizaci pod tlakem, koneckonců v paštice se taky botulín netvoří). Jiné zdroje ale uvádějí že zalitím vajíček kyselejším nálevem (pod PH5) nikdy k otravě botulínem nedošlo (vono to nakládání vajec původně vzniklo právě kvůli konzervování zřejmě).
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
Re: Vejce
No jo, ovšem konzervovaná vejce se zase hodí, pokud o ty slépky třeba náhodou přijdeš a nebude už možnost si obstarat nové (teď to vztahuju spíš k SHTF). Bude toJohan píše:Dovolil bych si otázku k zamyšlení: "Pokud mám slepice, je vůbec potřeba vejce uchovávat delší dobu?"...........
taky určitě cenná výměnná komodita a nemusel bys hned měnit čerstvé, pokud bys je chtěl hlavně pro sebe. Navíc, co se týče spotřeby, tak by se daly ty nenažrané megery myslím i zpětně přikrmovat těmi přebytky, co samy vytlačily a u kterých by se blížil konec trvanlivosti. Včetně drcených skořápek. Je to sice trošku morbidní, ale živiny v tom jsou a pochybuju, že něco takového je ten jejich minimozek schopen zpracovat. Žerou kdejaký bordel z kuchyně.
No, určitě tuhle teorii pak alespoň jednou chci vyzkoušet v praxi, až je budu mít. Minimálně z toho bude další zkušenost navíc. Teď spíš jen "přemýšlím nahlas".
"Je lepší mluvit s chytrým člověkem o něčem hloupém než s hlupákem o něčem chytrém" - Jan Werich
Re: Vejce
Babka dávala slepicím skořápky naprosto běžně = přísun vápníku
You cannot kill me as I am already dead!
Re: Vejce
Přesně. Od mala mám zažité, že skořápky jsou cenná surovina pro chovatele slepic. Sami jsme doma slepice neměli, ale vždycky jsme na radiátoru sušili skořápky a následně je spolu s prázdnými platíčky na vejce předávali naší dodavatelce vajec. Pokud v okolí rostla kukuřice, tak jsme jako děcka chodili posbírat klasy které zůstaly ležet za kombajnem, abychom měli v zimě žlutější žloudky. Byla to taková podpora kvality toho, co jsme pak sami konzumovali.
Já mám už skoro dva roky rozestavěnej zateplenej kurník s automatickým otevíráním a nějak pořád není čas to dodělat. Přesto už myslíme na budoucí slepice a skořápky sušíme a skladujeme do zásoby.
Jinak co vím, tak slepice nemá problém s kanibalismem. Několikrát jsem viděl, jak sousedka zabila slepici a o nevyužité vnitřnosti a odřezky se ostatní slepice s nadšením praly.
Já mám už skoro dva roky rozestavěnej zateplenej kurník s automatickým otevíráním a nějak pořád není čas to dodělat. Přesto už myslíme na budoucí slepice a skořápky sušíme a skladujeme do zásoby.
Jinak co vím, tak slepice nemá problém s kanibalismem. Několikrát jsem viděl, jak sousedka zabila slepici a o nevyužité vnitřnosti a odřezky se ostatní slepice s nadšením praly.
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.
-
- Příspěvky: 634
- Registrován: 29.12.2012 0:02
- Pohlaví: muž
Re: Vejce
Ma nekdo tip, kde koupit suseny vejce? Vsude nachazim jen verzi pro rybare popripade nejaky nahrazky pro vegany.
Re: Vejce
Hledáš to jako "sušenou vaječnou melanž"?
Re: Vejce
„Základní lidskou slabostí je, že člověk nepředvídá bouři, když je pěkné počasí.“ Niccolo Machiavelli