Kuše

Střelné zbraně - pistole, pušky, ale i kuše, luky, perkusní, atd. Diskuze pouze pro starší 18-ti let!
Odpovědět
mr_tricoder

Re: Kuše

Příspěvek od mr_tricoder »

Tohle uhnuti zvere muzes zazit i s puskou. A navic divocak je u nas snad nejtvrdsi na ranu. Na hone nasli na nasrelu 10cm streva a kus jater velky jako dlan. Prase nasli po 4km.

Cetl sem knizku Experimentalni archeologie, knizka je napsana, tak ze vzaly historicke zaznamy a "domenky" a pote porovnaly ve skutecnosti s modernimy nastroji. Vzali to od kameneho pestniho klinu az po jemne stipane cepele. Lukum a sipum venovali se venovali velmi poctive. Mozna ji taky nekdo z mistich cetl. Autora nevim a nalezt knihu v krabicovem stehovacim systemu nelze v realnem case.
alibaba

Příspěvek od alibaba »

V Alabame je moc zdivocelych prasat co zdivocila roku 1540 dobyvatelu Spanelu De Soto a tak je cizim invazni druhem zvere co chteji vybit a to chteji i tady ,ale od roku 1540 se jim to nepodarilo a dnes no nechtejte vedet prumerny vek lovce..... je asi 47 let a tak nejsou mladi ti sedi u pocitacu ,tady v NC je asi 8 milionu domacich prasat asi tolik jako lidi a kdyz prijdou hurikany a tornada a tak cast prasat vzdy unikne do prirody a tam se krizi a tak jsou ti cunici pekne barevni a tady se prasata mohou strilet i nocnim hledim a muzeme je lovit treba granaty, kdyz je mate ,nevztahuji se na ne zadna omezeni ,nejvetsim nebezpecim je kdyz zvire postrelime tak to umre pres noc a selmy jej sezerou ......u vas si urcite podaji otazku co s tou zveri delaji, vse jde zmrazit a vse se sezere i kdyz to muze trvat 2 roky .....
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

To Centurion: Trochu OT, ale musím se zastat myslivců v tom našem "chlívě" - na stopovaní mají v MS vždy několik lovecky upotřebitelných psů s barvařskými zkouškami a kteří jsou zcela standartně k tomuto účelu opravdu s dost velkým úspěchem využíváni. A je nepopiratelný fakt, že dobře vycvičený lovecký pes je na dosled postřelené zvěře daleko efektivnější než jakýkoliv zdejší "stopař" a o většině US lovcích také docela pochybuji, že by byli v dosledu lepší než dobrý pes.
alibaba

Příspěvek od alibaba »

To delam i ja ,kdyz je white tail zasazen sipem vemu na voditko dva psy /asi 75 liber kazdy / a ti mne k padle zveri dovedou a jasne i mi vime ,ze pes ma neuveritelny cich ,ja vim ,ze youTube ukazuje, jak lovci stopuji zver, ale tady mame psy a stopujeme tehdy az kdyz zver padla v dohledu posedu a tak ji vidime pokud srnec utika 400 m tak beze psa ani ranu .....
alibaba

Příspěvek od alibaba »

Pardon zase jsem udelal chybu ...klasicka kus vydrzi vice jak kladkova a nevim jak jsem mohl napsat takovou kravinu, ze kladkova kus vydrzi vice ,naopak ta se muze rychle rozpadnout..... je stara indianska methoda jak merit luky pokud luk je drevenym sipem dostrel 200 m, zabije vsechny zvirata tady na kontinente a jasne v Evrope taky , tak tah luku bude asi 55 liber, zvire zabije asi do 20 m tam ma sip jeste dostatecnou paru lovecky luk je legalni pokud ma 40 liber tahu a ten urcite nedostreli 200m a u kuse to tak ze musi mit 150 liber tahu a ona jasne ma kratsi natah a tak musi mit vetsi tah ....

Tetiva kuse muze byt zakroucena doleva ci doprava na omotavku to nema zadny vliv a ani se neutahuje jak si nekdo mysli....200 liberni kuse veme v Evrope k certu vsechnu zver skusi se neplizime za zveri ,ale vzdy na ni cekame jak na posedu ci na zemi a cekame asi tak na 20 m a nekdy 30 m a nase uspesnost stejne bude 10% o proti pusce a zver byla vyhubena puskou a treba indiani lovili lukem 2000 let a stejne se jim nepodarilo zver ohrozit az teprve ladovackou byli vybiti desitky miliony bizonu .....
Pres silny odpor ruznych debilu asi uz 2 roky je tu povoleno lovit kusi a jak jsem jim rikal tem pitomcum ,ze stejne to prohraji lukem a lukem se tady lovit smelo asi od roku 1930 tady kazdy stat ma sve zakony co je jinde zakazano je vedle povoleno akorat kdyz je to vyhlaseno za federalni zver jako napr kormorani ti se nesmi strilet od canadskych hranic po spicku Floridy ,tak jako ten orel s tou bilou hlavou.....

Prekopirovane z jineho Fora a doufam ,ze to poskytne nejake informace !!!!
alibaba

Příspěvek od alibaba »

Jeste pro uplnost ,tak jeden psal, kus mu dostrelila s tercovym hrotem nevim tah kuse vaha hrotu 100 grains ---dostrel 475 m a vaha hrotu 125 grains------dostrel 445 m ......
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

mate doma mincir? tak si muzete jednoduse zmerit silu luku/kuse sami. standardni natah pro luk je 28 palcu( 71cm). pri zaprazeni mincire a protazeni tetivy na tuto delku odectete hodnotu a znate silu natahu. padl tu dotaz na sipy: je urcite dobre vybirat si sipy s odpovidajici tuhosti ->> uhlikace i duraly se delaji s odpovidajici tuhosti pro natah (40lb sip i luk apod). prilis mekky sip se prilis rozvlni, coz snizi jeho presnost, a prilis tuhy sip se ma tendenci odrazit od luku a tedy zanasi do strany, ze ktere pokladate sip na luk. mam luk (kompozitni dvouzvrat 50liber) odsudhttp://www.bows-kyzl.cz/cs/, pan Kyzl vyrabi i kompozitni kusova luciste. je to opravdu machr a vyborne se s nim povida :-)
kosi
Pohlaví: muž
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kosi »

Zdravím všechny vespolek.
Rád bych věděl, jestli je 150lb kuše vhodná k lovu a to v případě, že počáteční rychlost šípu výbobce udává jen 60m/s, tedy 200 fps.

Ostatní kuše 150lb mají uváděnu rychlost šípu až 72m/s.

Konkrétně jde o kuši http://www.pazba.cz/zbozi/5578/Kuse-Xbo ... 150lbs.htm

Samozřejmě, že s touto kuší nebudu vyrážet na jeleny, jen mě zajímá její účinek. Konkrétně jestli třeba divoké prase usmrtí řekněme z 20 metrů za předpokladu užití loveckého trobřitu.

Dále mě zajímá zdali volbou šípu (14', 16') může člověk tuto počáteční rychlost ovlivnit.

Platí potom logické čím menší/lehčí šíp tím větší rychlost / účinek?

Děkuji za odpověd!
muzzleloader
VIP

Příspěvek od muzzleloader »

Lehci sip samozrejme poleti rychleji,ale taky rychleji ztraci energii.U lovecke zbrane zalezi na dopadove energii.A tu zajisti vyssi vaha strely/sipu.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

delka sipu/sipky bude pravdepodobne mit vetsi dopad na presnost, zalezi na materialu tela strely (dural, karbon, drevo), na hrotu. stopadesatiliberni kuse uz je pekne silne hovado. tim prostrelis na 50 metru fosnu kdyz ja rozsterlim 50tilibernim lukem na 30 metru prkno:-) verim ze i to prase bys pekne porouchal. sice mas teoreticky nizkou rychlost strely, ale zato mas strelu pekne tezkou, a kineticka energie ji udelena je radna...k teorii zde: http://www.lukostrelec.cz/modules.php?n ... cle&sid=17
DeadMan

Příspěvek od DeadMan »

Kuše 150lb ti na srnu bohatě stačí. Měl jsem kladkový Horton tuším se to jmenovalo Hawk SL a už se tento typ nedělá ale střílení z toho bylo parádní akorát byl problém terč který se celkem rychle ničil a pak mě to nějak přestalo bavit skrátka jak to nedělá bum tak to není ono :D ovšem na lov v PA ideální protože při vvýstřelu to udělá jen brnk jak struna a to je vše ;) a dnes bych šel jednoznačně jen do reflexního Excalibru (třeba http://www.archery.cz/index.php?productID=1090 ).

http://www.google.cz/search?q=Horton+Ha ... 00&bih=772
kosi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kosi »

Díky za Vaše postřehy a odpovědi!

Nakonec jsem se tím trochu více zabýval a zjistil jsem, že české internetové obchody, kde jsem parametry kuše dříve studoval, hloupě opisují samy od sebe nepřesné informace.

Nakonec jsem našel tento typ podle výrobního čísla přímo na stránkách výrobce. Tento udává již rychlost šípu odpovídajících 235 fps - čili kolem 72 m/s, stejně jako zahraniční internetové obchody.

:arrow: http://www.poelang.com/products/detail. ... guage=_eng
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

ono je to vetsinou tak, ze je jeden distributor, a ostatni nejsou dovozci, alebrz prekupnici. a dost casto maji jen napojeny portal na sklad distributora ( a komentare se tedy natahuji vsem stejne, casto i s preklepy, hrubkami :-) )
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

zajimave stranky ohledne praku a gumou pohanenych kusi ( ono to nespada jen sem, ale i pod praky, luky)
[url]http://www.%20slingshotchannel.com[/url]

http://www.youtube.com/watch?v=Eu_kbfr_ ... RJXhAGq42Q
archer

Příspěvek od archer »

neviem či ste páni postrehli.. minulý piatok firma excalibur predstavila nový model kuše Matrix 380..

myslím, že ju projektanti poriadne nadupali až na hranice reflexnej kuše.. viac už sa dá robiť už len s kladkami..

260lbs a 380 fps.. pri zachovaní kompaktných rozmerov..

http://www.excaliburcrossbow.com/downlo ... rix_Ad.jpg

o 4 palce kratšia než ostatné, 60% dlhšia životnosť ramien.. naťahovať by sa mala lahšie o 5% oproti ktorej kolkvek 225 lbs kuši.. naozaj si myslím že konštruktéri odviedli dobrú prácu!!!!

ešte doplním na otázku ktorý sa tu niekto pýtal vyššie 150 lbs kuša odpovedá zhruba 70 lbs kladkovému luku.. takže ano stačí to bohate na zver žijúcu u nás.. 150-tky patria medzi obľúbené kuše u nežného pohlavia za velkou mlákou..
225 lbs kušou sa da zastreliť slon... takže táto nová 260 uff je to mazec... :)
Rainier Wolfcastle

Příspěvek od Rainier Wolfcastle »

nemate nekdo zkusenosti s touto kusi? http://www.lukysipy.cz/detail.php?k=6&u ... 853&id=169

schanim neco levnejsiho pro zacatek, nejaky rozumny pomer cena/vykon
DeadMan

Příspěvek od DeadMan »

Nejsem sice odborník ale vždy když někde čtu o volbě kuše tak 9 z 10 kušostřelců :D radí nějaký reflexní Excalibur i pro začátek.

Nejlevnější asi tady ten a ikdyž je to 3x tolik co jsi našel ty tak to vždy dobře prodáš protože tyhle kuše si cenu drží.

http://www.archery.cz/index.php?productID=840

Mě osobně se líbí tady to combo sakra zas mě to bere naštěstí je po vánocích tak nejsou prachy :mrgreen:

http://www.archery.cz/index.php?productID=1215
archer

Příspěvek od archer »

ono ak to má byť len hobby kuša.. že s nou budeš strielať doma na záhrade a nebudeš s nou mať vyššie ciele.. ako napr. odložiť si ju do zbrojnice :).. tak ti stačí aj tá..

ale naozaj.. ja osobne nie som zástancom že si kúpim niečo lacné na začiatok.. ak nevieš či ťa to bude baviť skús si ísť zastrielať k niekomu kto kušu má.. prines flašu zastrielate si a večer pri flaše o tom podiskutujete.. potom uvidíš či ťa to bude baviť alebo nie..

ak ťa to chytí tak túto kušu už proste nepredáš.. a buď skočíš hneď do reflexu alebo kladky.. v PA svete bude jednoduchší na údržbu reflex.. teda reflexná kuša.. jednoduchá výmena tetivy.. atd.. aj ked ten kto to vie rýchlo vymení tetivu aj na kladke :)..

vačšina resp. všetci moji kamoši majú kuše od excaliburu.. ale dobre su aj od firmy barnett alebo horton.. výber je naozaj veľký..

ked už tak by som radšej odložil nejakú tú korunku chvílu počkal a kúpil aspon vixen, čo "odporúča" dead man.. myslím že je to také minimum.. naozaj tie kuše si držia cenu.. a sú spolahlivé.. excalibur je dobrá kanadská firma.. a navyše.. môžeš si ju časom vytuniť.. v prípade núdze s nou ulovíš hocičo!

alebo ak máš prístup k drevu, si zručný vyrob si kušu sám.. stredovekú.. niekde mám materiály jak ju vyrobiť.. a budeš to mať lacnejšie.. a pri výrobe sa aj zabavíš..
archer

Příspěvek od archer »

dead man: pekný set..

mne sa strašne páči tá nová.. pretože je to skutočne také malé žihadielko.. krátka kompaktná ale s neskutočne nebezpečným výkonom..

tu je niečo na pobavenie.. s kamošom sme robili test.. aj ked sme vedeli ako to dopadne.. nedalo nám a museli sme to vyskúšať.. a navyše.. bola to stávka.. na videu vidieť čo tá kuša vydrží.. sú to naozaj spolahlivé kuše.. ešte dodám kuši vôbec nič nie je.. nadalej sa z nej striela bez akýchkoľvek problémov!

http://www.youtube.com/watch?v=XPnote5tb_Y

robili sme aj iné testy.. ak bude záujem :)
archer

Příspěvek od archer »

ešte dodám.. to pozvanie na záver.. je neaktuálne.. video bolo točené pre malú komunitu kušostrelcov na inom fore:)
išlo o prvý zraz kušostrelcov...
Odpovědět