- Je dobré před zavařováním zahušťovat bramborami či moukou? Kolegyně mi tvrdila, že zavařovaný guláš není dobré zahušťovat bramborem, protože v zavařenině bramborové škroby nepůsobí moc dobře. Proto jsem nijak nezahušťoval, no konzistencí nejsem moc daleko od tolik mnou kritizovaného Hamé. Moukou či kukuřičným škrobem normálně nezahušťuju, protože to moc nemusím, ale v rámci možností bych to byl schopný překousnout. Nebude to mít negativní vliv na trvanlivost? Co myslíte?
- Do guláše došlo lečo, které ho trošku zakyselilo. Osobně radši preferuju sladký, zas mírné snížení pH může mít pozitivní vliv na trvanlivost. Radši tak nebo důkladněji sterilizovat?
- Guláši z kotlíku v přírodě jsem se vyhnul, protože to bublá, stříká, prská, prach létá — no prostě to není příliš sterilní/vhodné prostředí pro zavařování. Zas je chuťově lepší a k mému velkému překvapení je schopen usazený v kotlíku a v mírném chladu vydržet i několik dní bez jakékoliv viditelné degradace (ba přesně naopak, čím víc se naleží, tím víc šmakuje). Fakt mě to velmi překvapilo, takže předpokládám, že by asi byl z pohledu výdrže k zavaření lepší. Jenže to v přírodě není žádná sranda. Zkoušel to už někdo?
- Pára nebo vodní lázeň? Chytrá kniha říká, že radši vodní lázeň, na druhou stranu logicky s párou se dá dosahovat vyšších teplot (předpokládám, že 120°C u některých druhů potravin vodní lázní nedosáhnu). U převařeného guláše to nebude asi tak akutní, u ostatních surovin by už být mohlo.
- Řidší nebo hustší? Jaká je vlastně vhodná konzistence/hustota? Na jednu stranu dobrým převařením asi pozabíjím většinu mikroorganizmů, zas na druhou stranu vytvořím vodnatější prostředí, které prospívá mikroorganismům, které vyklíčí své spóry. A osobně teda preferuju hustější, protože líp chutná a víc zasytí (viz mnou kritizované Hamé).
- Kde sehnat masovky?
- Nějaké tipy, kterými by se dala prodloužit trvanlivost a nemělo by to moc velké následky? Čtu tu tipy jako různé kyseliny (mírně kyselý guláš či maso není v rámci možností zas tak strašné, osobně radši však preferuji sladký a pálivý), konzervační látky jako kyselina benzoová, kyselina sorbová, kysličník siřičitý. V praxi jsem samozřejmě sirné knoty při zavařování nikoho pálit neviděl, ale třeba to jen nikoho nenapadlo vyzkoušet. Na trvanlivost to jednoznačně pozitivní vliv má, na chuť téměř žádný, to už mám vyzkoušené.
Fakt nechápu na co kupujte konzervy.