Lékárnička

...aneb jak účinně pomoci sobě, či bližnímu svému.
Odpovědět
Terminated Account

Re: Lékárnička

Příspěvek od Terminated Account »

Urgo strips např.: http://www.lekarna.cz/naplast-urgo-stri ... tehy-10ks/

Skvělá věc. Mimo civilizaci jsem tím už "zašil" hodně tržných a sečných ran. V lékárničce nesmí chybět.
alibaba

Příspěvek od alibaba »

Jeste jsem se chtel zeptat ktery kleptokrat mi narizuje ze bych mel mit v aute lekarnicku a osetrovat nekoho ,kdyz jsem laik a nevystudoval medicinu a nemam statni bumazku se do mediciny vubec hrabat /ja lekarnicku v aute mam/ a ktery kleptokrat mi rika ze musim neco umet to je tak jako makat na pumpe a kontrolovat ridicaky jestli je nekomu 18 let si koupit cigarety a 21let alkohol co pak soudruzi jsem nejaky policajt ,soudruzi stale nachazi dost zoufalcu co to budou delat a jasne praskacu od mala ......
Terminated Account

Příspěvek od Terminated Account »

Alibabo, asi nemáš rodinu, nebo alespoň dobré přátelé že? Lékárnička v autě je bez ohledu na jakoukoliv zákonnou povinnost pro mnohé lidi samozřejmostí. Nemusí jít nutně o autonehodu. Co uděláš, když někdo s tvých blízkých bude mít prořízlou tepnu? Co uděláš, když to bude cizí člověk? Odpověď znám, protože jsem v praxi viděl mnoho lidí jako ty, jak stojí v davu a čumí na PROBLÉM NĚKOHO JINÉHO!

Jsem rád, že mí přátelé a blízcí uvažují jinak a v případě, že se mi něco stane v jejich přítomnosti, jsem naprosto klidný. Nejen, že mají po ruce téměř pořád dobře vybavenou lékárničku, ale umí ji hlavně používat. A i kdyby ji po ruce neměli, umí se bez ni obejít. Pokud se mi stane něco v anonymní společnosti, jsem smířený s tím, že se nemusí najít někdo, kdo mi první pomoc poskytne. Většina lidí ani neví jaké číslo je na kterou záchrannou složku.
uaz469

Příspěvek od uaz469 »

MacGyver píše:Urgo strips např.: http://www.lekarna.cz/naplast-urgo-stri ... tehy-10ks/

Skvělá věc. Mimo civilizaci jsem tím už "zašil" hodně tržných a sečných ran. V lékárničce nesmí chybět.
Náplasťové stehy, viz.
http://www.pralek.cz/naplastovy_steh/
siegfried
VIP

Příspěvek od siegfried »

Tip na takovou základní lékárničku na běžný nošení od pána z rescue4you.cz

1 x C.A.T.
1 x SWAT
1 x Olaes 6"
1 NPA mobile flange 32Fr s lubrikantem
1 x Z-packed gauze
1 x trojcípý šátek
1 x NAR trauma shears/ EMT shears 7 1/4"
1 x Tactical defender nitrile gloves
3 x water jel burn jel
1 x Emergency survival blanket

Já bych k tomu přidal izraelskej obvaz a tu gázu možná HemCon. A možná dejchací masku. Co vy na to?
Hugo

Příspěvek od Hugo »

pracoval jsem jak s izraelským obvazem, tak s oales. Oba dva jsou výborné výrobky. Každý má své plus. Ohledně balení a skladnosti je izraelák lepší. Ohledně aplikace u mne vede oales...
Pepe
VIP

Příspěvek od Pepe »

Heh, muj prispevek zmizel... tak tady znovu:
Proč izrael? Je tam Olaes, kterej je lepší. Místo Zgauze bych dal combat gauze nebo podobné. Jeslti to skládal Jarda, tak má určitě nějaký důvod pro 2 škrtidla, já bych nechla jedno. Water jel bych nechal jeden a přidal bych bud lepici pasku nebo chlopeň - ACS, Bolin. A neprodyšný krytí - Hyfin. Záleží kam to chceš nosit, tohle je set do nějaké válečně zóny... nejvíc využiješ ddezinfekci a krytí příp. ibalgin, náplast. Asi tak..

A jinak uz se dela i Flat Olaes: http://www.ctoms.ca/products/olaes-modu ... flat?cat=8 :)
Reccol
VIP

Příspěvek od Reccol »

Trosku bojova sestava, ale me se libi :) Jako tactical bandage tam mas Oales, izraelak je navic. Max tam prihod nejakej skladnej civilni, nebo obinadlo. Pridal bych nakou chlopen. Kvuli civilu par polstarku sterilniho kryti a zakladni prasky. Podle me by stacilo min water jellu a tahat dve tyhle skrtidla mi prijde mozna zbytecny - i kdyz proc ne. A pridat lihac, kvuli tomu skrtidlu.
EDIT: Zjevne musim odepisovat rychlejc, uz to bylo receny :)
Hugo

Příspěvek od Hugo »

co přidat tohle: http://www.rescue4you.cz/store/quikclot ... olded.html

asi jediné, co doopravdy funguje a co krev neodplaví....
Kocour
VIP

Příspěvek od Kocour »

Pepe píše: Jinak moč nemá dezinfekční účinky. Moč jako taková je u zdravého člověka sterilní - a to jen teoreticky, protože stejně prochází přes močovou trubici a ta sterilní není, resp. její ústí. Takže moč může sloužit max jako výplach rány.
Faktem je, že můj děda byl raněný na italské frontě do paže, zajatý Italy a umístěný do čehosi jako lazaretu pro zajatce. Vypadalo to tak, že dole leželi mrtví a na nich živí a lékařská péče velice mizerná. On si tu ránu opakovaně počurával a přežil. Mezi vojáky se tahle metoda tradovala v době, když nebyla antibiotika a jiné pokročilé metody. Asi to nebude žádný zázrak, ale přinejmenším jde o roztok, který si každý nosí s sebou.

Jinak, dříve uvedený odkaz na lékárničku podle Českého horolezeckého svazu nějak pozbyl platnost, tak přikládám nový:
http://www.horosvaz.cz/doporuceni-infor ... oporuceni/
respektive tohle je nadřazená stránka a dá se odtud naklikat obsah zdravotnického případně lékového materiálu. Lékárnička je orientovaná hlavně na poranění vznikající, když si člověk rozbije hubu v přírodě, ne na válečná zranění. Například poměrně zásadní objem i hmotnost zaujímají pružná obinadla, až mě to překvapilo, když jsem si jí sestavoval. Ale zřejmě je to založené na zkušenostech z akcí.
siegfried
VIP

Příspěvek od siegfried »

Mě taky přijde, že dvě škrtidla nejsou blbost, co třeba nějaká šílená bouračka... nebo tramvaj ujede někomu obě nohy a podobný scénáře... primární by byl CAT turniket, ten SWAT spíš jako záloha (levná varianta), a dá se snad použít i jako tlakovej obvaz. Tak asi pořídim místo olaes jen izraelák, s tim jsem se trochu naučil na kurzu zacházet, s olaes si nejsem jistej. Problém je, že je to všechno dost drahý a taky s sebou tahat tolik věcí... nevim nevim (ještě nosim pro sebe nějaký zdravotní pomůcky co potřebuju a o lécích, náplastích, desinfekci apod. jsem v seznamu nepsal, to už jsou takový běžný věci co předpokládam jako samozřejmost).

Pak jsem ještě přemejšlel o tom, jestli má smysl si třeba nějak sehnat EpiPen nebo něco takovýho pro lidi třeba alergický na hmyzí bodnutí... a podobně... to už mluvim asi o větší lékárničce třeba na chalupu
siegfried
VIP

Příspěvek od siegfried »

Reccol píše: A pridat lihac, kvuli tomu skrtidlu.
Tohle jsem nepochopil... prosim o vysvetleni :)
TREW

Příspěvek od TREW »

siegfried píše:Pak jsem ještě přemejšlel o tom, jestli má smysl si třeba nějak sehnat EpiPen nebo něco takovýho pro lidi třeba alergický na hmyzí bodnutí... a podobně... to už mluvim asi o větší lékárničce třeba na chalupu
To by mě zajímalo, občas jsem přemýšlel, jestli je dostupný nějaký lék, který bych mohl poskytnout člověku (i sobě) v případě bodnutí včely nebo vosy do jazyka. Byl jsem svědkem bodnutí včely do jazyka a ten dotyčný byl na bodnutí i alergický. Kdyby jej fofrem neodvezli do nemocnice, tak byl konec, do 15min už nemohl ani mluvit, jak mu otekl jazyk. Kdyby to byle někde v lese, třeba jen na houbách tak skončil... :cry:
Reccol
VIP

Příspěvek od Reccol »

Ty dve skrtidla mi jednou vysvetlovali jednoduse, i kdyz na trochu jinym skrtidle - CAT si lip nasadis sam, SOFT-T lip nekomu jinymu.
Add lihac - myslel jsem lihovej fix, abys na celo/bilej prouzek na skrtidle/whatever napsal cas nasazeni skrtidla.
Ale fakt me stve, jak jsou tyhle fajn veci do lekarny pekelne drahy...
TREW

Příspěvek od TREW »

Tak jsem na ten EpiPen koukal, šikovná věc, ale je na předpis. Pokusím se zeptat alergologa nebo svého praktického lékaře, jestli je problém pár kusů preventivně předepsat.
siegfried
VIP

Příspěvek od siegfried »

Na pichnuti vcelou v puse jsem se na kurzu specialne ptal, pry muzu zkusit nosni vzduchovod (s malou sanci na uspech, ale aspon neco, zalezelo by, kam by ta vcela presne pichla), pak ale prej asi intubace. Coz ani poradne nevim, co znamena :) SOFTT potvrzuju, ze se nasazuje blbe sam sobe, me se to vubec nepovedlo pres veskerou snahu (mozna jsem mel ale uz nejakej jetej treninkovej kus, nevim). Mnohem vic me oslovilo CAT skrtidlo. Ale jsem totalni laik.

Reccol: aha, ja totiz tomu rikam lihovka :) Myslel jsem, ze mluvis o nejakym lihu a premejslel jsem na co :)
siegfried
VIP

Příspěvek od siegfried »

Koukam na nejakou prirucku vojaka ACR a je tam Autoinjektor MORPHINE - ma takova vec svoje misto v civilni lekarnicce pro nejaky mimoradny situace?
Reccol
VIP

Příspěvek od Reccol »

V civilu, v soucasny dobe, bych to nikdy nikomu nepichnul. To bych si na triko nevzal.
Nehlede na to, ze si to nemocnice dost hlidaj a normalne ti ho opravdu neprodaj.
siegfried
VIP

Příspěvek od siegfried »

A je to nekdy indikovany i v civilnich podminkach v soucasnosti? (uraz v lese?) Nehlede na zakon (ptam se spis pro zajimavost)
goral

Příspěvek od goral »

Skrtidla jsou dve opravdu minimum, bezna praxe jsou tri (praxe = vylety po zahranici se statni cestovkou).
Vetsinou kombinace dvou catu a jednoho soft. Duvody? S jednim skrtidlem jen ztezi zastavite rozseklou tepnu na noze. Caty v presu obcas praskaj, takze to chce mit rezervni (a dva caty vazi jako jedno soft).

K ty lekarnicce: nejsem zadny specialne skoleny odbornik, ale pripadne mi, ze v posledni dobe je moda cpat do lekarnicek veci co tam nepatri a pak ma jednotlivec na veste poveseny neco velikosti kopacaku.

IFAK by mel obsahovat zakladni veci,kteryma se osetri jednotlivec (nebo je osetren) v pripade zraneni ohrozujiciho bezprostredne zivot (strelne, IED...). Podle meho (a nejen meho) nazoru tam staci 2-3 skrtidla, dva obvazy, nuzky, quicklot (ten novej), volitelne rukavice, trubicka do rypaku, mozna tejpa a extra gaza. Tot vse. Pricemz jeden obvaz a jedno skrtidlo muze byt v kalhotech (samozrejme to ale okoli musi vedet ze ho tam mam) a jedno skrtidlo primo na veste.
Tahle kombinace je jednoducha, snadno naucitelna (i pro debila) a nema v sobe zbytecnosti. Napriklad jehla na pneumotorax, nebo popaleninovky jsou fajn, ale nez toto zacne byt zivot ohrozujici, je u vas uz davno CLSak (nebo rychla).

Minor IFAK je lekarnicka pro pohodli - obycejny obvazy, naplasti, dezinfekce atd - noseny to je v batohu.

Na druzstvo/skupinu pak pripada jeden CLS, ktery uz ma ledvinku s rozmanitejsima hrackama - olaes, vic skrtidel, veci na popaleniny, jehly ne pneumotorax atd..
(pripadne jeste na par CLSaku pripada jeden medic)

Pokud si pamatuju teorii, tak s IFAKem se ma clovek udrzet pri zivote snad 30 minut, CLSak by ho mel udrzet do 3 hodin a solidne vybavenej medic i 24 hodin (bavime se samozrejme o tezkym zraneni).

Pro armadni/civilni pouziti staci ifak(vybavenej jak jsem vypsal). Dojezd 30 minut, pripadne CLSak za zady je normalni.

Pro PA pouziti je to stejne jedno - muzete na nej vypatlat tunu medic vybaveni, ale kdo to pak osetri? kdo udela velkou operaci atd?
Samozrejme je fajn mit nejakou CLS ledvinku jako nouzovku (da se vozit v aute, nebo i na vylety to je jedno - preci jen rychla muze mit delsi dojezd pri pobytu v divocine), ale clovek s ni musi umet a znat svy limity (a hlavne znat legislativni ramec).

Jinak k nasazeni cat/soft - staci trenink a spravny system nasazovani a jde to - hranicni maximum na nasezni je tusim 30 sekund, pokud si dobre pamatuju (od zasahu) - coz sou celkem fofry, ac se to nezda.
Dulezity je trenovat spravne, protoze polovicni trenink se skrtidlem vam zaruci akorat smrt...
Odpovědět