Historické recepty
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8795
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Historické recepty
JEŽIŠ! Já nechci! Pro mě jsou to většinou blivajzy, já radši maso. Ale uvědomuji si, že třeba přijde doba, kdy se k tomu všichni pokorně vrátíme
Re: Historické recepty
No nejsou tam špatný recepty, mě se to líbí..právě naopak se máme co učit. Lidé tehdy měli blíž k přírodě než my, tak si dovedli často asi lépe najít to, co sedí jejich organismu, než my tady zaplácaní éčky a jinými "úžasnými" pokroutkami.
Našla jsem tam Fabiku i něco málo pro tebe. Sice budeš pak prďákovat jako pučálkovic amina, ale maso tam je
Pučálka* (staročeský pokrm)
Zelený, sušený hrách celý vypereme a namočíme alespoň na 12 hodin do vody (lépe alepoň 24h, možno až do naklíčení). Pravidelně po 12 h vyměňujeme vodu. Nakonec slijeme. Nakrájíme na kostičky špek, vyškvaříme na pánvi sádlo, když je dost tuku přidáme hrách, osmažíme do křupava. Dáme do misky, posolíme, opepříme a ihned podáváme.
Našla jsem tam Fabiku i něco málo pro tebe. Sice budeš pak prďákovat jako pučálkovic amina, ale maso tam je
Pučálka* (staročeský pokrm)
Zelený, sušený hrách celý vypereme a namočíme alespoň na 12 hodin do vody (lépe alepoň 24h, možno až do naklíčení). Pravidelně po 12 h vyměňujeme vodu. Nakonec slijeme. Nakrájíme na kostičky špek, vyškvaříme na pánvi sádlo, když je dost tuku přidáme hrách, osmažíme do křupava. Dáme do misky, posolíme, opepříme a ihned podáváme.
Naposledy upravil(a) Fjord dne 18.07.2012 23:46, celkem upraveno 1 x.
Re: Historické recepty
Našla jsem ti jednu zaručenou lahůdku
http://www.stream.cz/peklonataliri/6755 ... -pomazanka
http://www.stream.cz/peklonataliri/6755 ... -pomazanka
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8795
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Historické recepty
Já rád maso, ale libové
Re: Historické recepty
Mohu doporučit tuhle knihu...je bezvadná...
http://www.kosmas.cz/knihy/160761/ceska-strava-lidova/
Na aukru je občas k sehnání za pár desítek korun...
http://www.kosmas.cz/knihy/160761/ceska-strava-lidova/
Na aukru je občas k sehnání za pár desítek korun...
Re: Historické recepty
Knížku Česká strava lidová taky doporučuji, mám původní vydání z roku 1945 v solidní vazbě. Kromě ní bych doporučil z této oblasti taky knihu Lidová strava na Valašsku.
Re: Historické recepty
Už to bude nějaký rok co jsem od babičky vyloudil knížečku: ODBORNÝ KUCHYŇSKÝ KALENDÁŘ z roku 1944
Je to geniální dílko s receptem na každý den v roce, ale více už na obrázku s úvodem z knihy.
Nejde jen o recepty, ale čtení je to zajímavé i jinak, takové to, které vás z dnešní perspektivy nutí se usmát, ale když to domyslíte, tak zamrazí.
Rozpadá se to pomalu v rukou, tak se mi to do skeneru cpát moc nechce, ale pokud by byl větší zájem, riskl bych to.
Je to geniální dílko s receptem na každý den v roce, ale více už na obrázku s úvodem z knihy.
Nejde jen o recepty, ale čtení je to zajímavé i jinak, takové to, které vás z dnešní perspektivy nutí se usmát, ale když to domyslíte, tak zamrazí.
Rozpadá se to pomalu v rukou, tak se mi to do skeneru cpát moc nechce, ale pokud by byl větší zájem, riskl bych to.
Re: Historické recepty
Tak mě by to opravdu zajímalo, jak z hlediska zájmového, tak praktického
Re: Historické recepty
ja by jsem to taky uvítalDan.te píše:
Rozpadá se to pomalu v rukou, tak se mi to do skeneru cpát moc nechce, ale pokud by byl větší zájem, riskl bych to.
- Rase
- VIP
- Příspěvky: 544
- Registrován: 27.04.2012 0:19
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Prostějov
- Kontaktovat uživatele:
Re: Historické recepty
Četl sem už i Rádce dobrého hospodáře - bohužel nebyl datovaný, ale podle tisku a sazby zhruba polovina 19.století, a bylo to vynikající a vtipné čtení. Spousta rad by se hodila i do PA, bohužel knihu sem měl jen krátce. byly tam návody na výrobu hromosvodu ze slámy, zaručený zastavovač krvácení z mouky a soli (v Amerikánsku tak prý zachránili koně s otevřenou tepnou...), různé recepty a návody jak si sám vyrobit zaručené léky z tehdejších novin (a ušetřit tak). Všude byla rtuď a různé další divné látky.
Moc rád bych si ale přečetl i něco z této knihy
Moc rád bych si ale přečetl i něco z této knihy
Re: Historické recepty
Dante: Rozpadá se to pomalu v rukou, tak se mi to do skeneru cpát moc nechce, ale pokud by byl větší zájem, riskl bych to.
Já bych měla určitě zájem...jsem sběratelkou podobných děl...
Já bych měla určitě zájem...jsem sběratelkou podobných děl...
Re: Historické recepty
Podobné upípnutí je prostě náběh na odpal - taky rád počtu...
Re: Historické recepty
OK tak já to naskenuju a pak to sem nějak přidám, nebo to dám na uložto, ale dejte mi aspoň týden - nevím kdy se k tomu dostanu a ona to s tím bude trochu drbačka.
A tady ještě malá ukázka - ať víte co čekat
A tady ještě malá ukázka - ať víte co čekat
Re: Historické recepty
Dan.te: To je paráda...moc díky, už se těším...klidně si počkám, není kam spěchat...snad PA ještě vydrží...
Re: Historické recepty
Dante, tak za ten kalendar budem povdacny aj ja. Vyzera to velmi dobre. A do PA doby, ako stvorene....
Re: Historické recepty
Tak jsem to konečně zvládl pro vás naskenovat!! Tento týden byl trošku šílenej, tak jsem to bohužel nestihl dřív.
Tady je link na uložto - http://www.ulozto.cz/xf2PU7u/odborny-ku ... r-1944-pdf
Doufám, že se bude líbit a pokud budete podle toho vařit, tak písněte jak jste byli úspěšní
Tady je link na uložto - http://www.ulozto.cz/xf2PU7u/odborny-ku ... r-1944-pdf
Doufám, že se bude líbit a pokud budete podle toho vařit, tak písněte jak jste byli úspěšní
Re: Historické recepty
Pěkná práce - opravdu děkuju
Re: Historické recepty
Super, díky