Výběr konkrétního typu nože pro přežití

Nože, mačety, sekery,píky, oštěpy, atd.
Odpovědět
kibi

Re: Výběr nože

Příspěvek od kibi »

osvedcil se mi teleskopicky obusek (radeji kaleny), samotny zvuk vysunuti vetsinou psa zazene, a kdyz ne, tak je to skvela zbran. mel by stacit 16" nebo 18" :)
mato2722

Příspěvek od mato2722 »

EBE: to si na akých policajtov narazil? :O
EBE

Příspěvek od EBE »

mato2722 píše:EBE: to si na akých policajtov narazil? :O
horlivých, ak majú splniť plán úspešnosti budú robiť všetko aby bolo na odmeny, v našom meste zatvorilo komando jednu nezletilú, čo pestovala v kvetináči, jednu vyschnutú úbohú zelenú rastlinu, ak sledujete tv tak u nás sa rozbehol hon na čarodejnice, prevetrávanie lokálov s mládežou, zvyšovanie a úprava pokút každý polrok..a mohol by som pokračovať, ak by ti našli pri kontrole v klube alebo inom večernom podniku nôž posedíš si chvíľu u nich alebo prinajmenšom oň prídeš.. "zbraň hromadného ohrozenia" stačí sa zle pozrieť a pažbou po hlave ;)
Karlos
Rozpadlík

Příspěvek od Karlos »

EBE píše:ak by ti našli pri kontrole v klube alebo inom večernom podniku nôž posedíš si chvíľu u nich alebo prinajmenšom oň prídeš..
Mají pro něco takového oporu v zákoně? Je u vás zákonem zakázáno nošení nože do restaurací či nějaké jiné omezení?
SharKhan

Příspěvek od SharKhan »

EBE: nejaký ten nôž sa zohnať dá v lepšiom obchode pre poľovníkov...

Alebo sa poobzeraj po niečom takom:

http://www.youtube.com/watch?v=zlw9Mo4g5Ak
http://www.youtube.com/watch?v=xXViVfVi ... re=related

Kubotan, resp. yawara sa dá nosiť so sebou na zväzku kľúčov - a ak si to obstaráš s hrotom na konci - na psov je to ideálna zbraň, ak nie je po ruke nôž.
roxor

Příspěvek od roxor »

Zdravím vás vsetkých na tomto fóre, je to môj prví príspevok.
Chcel by som si kúpiť nejaký survival nôž, ale velmi sa v tom nevyznám. Velmi sa mi páci falkniven A1 ale 170 - 200 eur je pre mna privela. Tak som hladal lacnejšiu alternatívu a celkom sa mi pozdáva tento http://www.commando.sk/rui-tactical-kni ... ou-cepelou . Páči sa mi na nom to že je hruby (6 mm), má široký výbrus (že nie je ako sekera). Neviem či tá titánová vrstva má nejaký význam (či to nie je marketingový trik). Dúfam že to nie je jeden z tých nepoužitelných Rambo nožov :D
Aký je váš názor na tento kúsok? Oplatí sa ho kúpiť alebo radsej vsadiť na istotu a investovať do falkniven A1?
Naposledy upravil(a) roxor dne 26.08.2012 19:30, celkem upraveno 1 x.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

ROXOR: vzhledem k absenci informaci u prodejce bych v nej duveru nevkladal (nemusi to nutne znamenat ze je spatny, ale...). nejspis to bude nejaka zakladni nerezovka, a ta na udery(velke vibrace neni zrovna idealni). co od toho noze cekas? titan je lehky a odolava velkym teplotam, ale na nozi bych od nej zazraky necekal.
to uz radsi tenhle pokud chces velky nuz http://www.noze-nuz.com/condor/CTK24094HC.php.
nebo kabar, pokud chces mensi nuz. tam vis do ceho jdes
štaflík

Příspěvek od štaflík »

RUI je v Číně dělaná věc se španělskými kořeny (majitelé, design?). Asi nějaká základní ocel 440 s jakousi "titanovou" povrchovou úpravou. IMHO marketingová hovadina, a la silanizace. Proč by někdo cpal titanový povlak na čepel a jak by to skutečně dlouhodobě a stabilně drželo?
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

tak nejak. titan se obvykle v tehle aplikaci nepouziva, a pravdepodobne k tomu je i duvod (a cenou titanu to nebude :-))
marish
VIP

Příspěvek od marish »

roxor píše:Chcel by som si kúpiť nejaký survival nôž, ale velmi sa v tom nevyznám.
Ideální bude vycházet ze zkušenosti s nožem/noži, které používáš teď. Pokud nemáš s nožem valnou zkušenost ( a pak nechápu proč tedy z ničeho nic potřebuješ survival nůž za bůra), kup levnější Moru, nebo Bahco atp. Není důvod kupovat hned drahý nůž s vlastnostmi které třeba nikdy nevyužiješ (já si pořád užívám Moru robust. Vyhovuje mi. I broušení se lépe učí na levnějším noži...)
roxor píše:Aký je váš názor na tento kúsok?
Materiálově nebudí důvěru vůbec, musel by se vyzkoušet. Ale rozhodně nevypadá uživatelsky pohodlně. Pokud jde o to se s ním občas pochlubit, OK, vypadá velmi "bojově". Pokud s ním budeš hodinu v kuse řezat, myslím že ruka bude dost otlačená.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

marish píše:. Není důvod kupovat hned drahý nůž s vlastnostmi které třeba nikdy nevyužiješ .
No, Chápu, že po Fallknivenu člověk zatouží, i když ho nepotřebuje a nevyužije. Jsou zatraceně hezké...
marish
VIP

Příspěvek od marish »

Ano, ale to už nejsme u výběru survival nože, ale o tom co se nám líbí, a s tím snad není třeba nikomu radit ;)
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

ROXOR:
jak napsal Marish:
pokud chces kvalitni nuz, Mora neni spatna. zakladni modely stoji kolem 500, a material cepele je za tu cenu prekvapive dobry. pokud takovy mensi nuz doplnis nejakym sekackem, tak se oba daji tahat v jednom pouzdre. otazka je, jak ho planujes vyuzivat? pokud se na nej ma prasit, tak ti staci rambonuz od tamanu z trznice. pokud ho hodlas opravdu vyuzivat, rekni nam vic, at se daji vytipovat adekvatnejsi noze
roxor

Příspěvek od roxor »

Dakujem za vase reakcie.
Zatial mám 3 otváracie nože (z toho používam 1), a chcel by som nejjaký s pevnou čepelou. Vždy ked sa idem flákať do lesa tak robím s nožmi hovadiny ako malý chlapec, a na otváracom noži som stredový čap hliníkový poškodil velmi rýchlo (vymenil som ho za ocelový a drží dodnes bez problémov). Preto chcem nejaký masívnejší korý by vydržal aj sekanie (ako mačeta) ale na druhej strane aby sa dal dostatočne dobre nabrúsiť na nejakú jemnejsiu prácu (ale to len vo výnimočných situáciách - niektoré nože sú velmi hrubé a majú malý výbrus a funkcne sú ako sekera alebo klin). Samozrejme ze s nožom nebudem rúbať železničné podvaly alebo s ním štiepať skaly.
Máte pravdu že pre začitok mi bude stačiť nejaký lacnejší nôž (tá MORA sa mi celkom páči - aj ked nie sú to nejaké veľké nože - a kedže s nou máte dobré skúsenosti tak si nejaký model objednám a tá cena je velmi prijatelná). Keby som mal Falkniven tak za tú cenu by mi bolo aj ľúto ten nôž používať (každý škrabanec alebo vyštiepené ostrie by ma mrzelo) a asi by skončil na poličke a iba by som sa z neho tešil doma. Keďze to má byť pracovný nástroj tak siahnem po niečom lacnejšom.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

sice uzjsem sem ten link daval, ale tenhle: http://www.noze-nuz.com/condor/CTK24094HC.php
by mel zastat vetsinu tezsich praci. je z uhlikovky, takze brouseni by problem byt nemel, uprava fasety(pokud se do toho budes chtit poustet) je otazka chvile s brouskem. je to fulltang, takze by mel byt dostatecne odolny i proti paceni a sekani. kdyz ho doplnis nejakym zavirakem nebo prave tou morou, mas vyborne vybaveni. ja treba vozim RAT3 a kukri, a od doby co mam kukri jsem prestal vozit sekeru. kukri ji bohate zastane, a je vsestrannejsi (uz jsem snim i v nouzi varil, doma s nim klepu rizky :-)

a stale za zlomek ceny oproti Fallknivenu, takze kdyz nahodou tim sekacem trefis sutr, tak budes rozhodne klidnejsi.
marish
VIP

Příspěvek od marish »

Tak na takovou potřebu by sedl ESEE, Ontario (RAT), Kabar, Becker... jsou v různých velikostech, některé ještě na řezání, jiné už víc na sekání, jen cenou nebývají občas daleko od Falknivenu.
DeadMan

Příspěvek od DeadMan »

ještě k tomu psovi nevím kdo to má jak vyzkoušené ale osobně doporučuji jakýkoli one-hand nůž před teleskopem nebo sprejem protože pokud narazíte na opravdu rozzuřeného a odhodlaného psa tak vám nezbude než ho zlikvidovat a pokud po vás půjde opravdu na ostro tak to není žádná prdel a ten teleskop některé plemena nemusí v tom zápalu ani cítit a ten sprej taky není zrovna výhra to chce opravdu nekompromisně sundat (pokud si ho majitel nehlídá a pejskovi se zachtělo vám ohlodat třeba dítě tak to už pak není vaše starost) třeba obětovat slabší ruku která to asi dost odskáče a bude to hodně bolet a druhou se opravdu intenzivně bránit ale hlavně pozor na krk tedy ten váš vlastní tam někteří rádi koušou a to by mohlo skončit hodně špatně! jak si o knížkách od Chlíbka myslím svoje (je třeba to trochu filtrovat) tak třeba boj proti psům je tam docela uspokojivě popsán.
EBE

Příspěvek od EBE »

Navštívil som po ceste jeden poľovnícky obchod..do oka mi padla "otváračka" síce užšia, ale aj ľahšia, nenápadne čierna s bodno reznou čepeľou a sponou na opasok..nosil som ju dnes celý deň po meste v kapse a skoro sa tam stratí a nezavadzia, bude na psa aj na zlých "neprispôsobivých" ;) to bude moj ďalší nožík po Mikove spred 20 rokov..podľa predajcu sa Mikov pokazil a nie je to čo býval kedysi..

ako vyzerá: http://www.colosus.sk/nz-elite-force-ef-101/
DeadMan

Příspěvek od DeadMan »

Mikov používá na své nože snad tu nejobyčejnější ocel co se dá ještě použít - 420 - a to je docela škoda.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

je fakt ze vetsina ostatnich noziru pouziva 420 na vystelku nebo na dekorativni noze. jediny nuz na ktery jsem narazil a byl opravdu drzak byl Linder lovecky nuz. ten byl ze 420J2. mikov stoji posledni leta opravdu za hovno, I oblibeny uton je na vylizdiru, a to i 7ckova rada. mikov jednoduse tezi z toho, ze v cechach je pro vetsinu populace synonymem noze (jooo, rybicka, a uz pracuji emoce misto rozumu). i ten jejich model skaut je presna replika noze hitlerjugend. cili produkce zoufala, materialy zoufale. ceny vskutku evropske. za stejnou cenu jako jejich klasicky vyhazovak mate CRKT M21, nebo Ontario RAT1 z vyrazne lepsich materialu
Odpovědět