Výběr konkrétního typu nože pro přežití

Nože, mačety, sekery,píky, oštěpy, atd.
Odpovědět
Saruman

Re: Výběr nože

Příspěvek od Saruman »

Souhlasím.
Já osobně mám jako hlavní nůž Cold Steel SRK, ne Čínu, pěkně made in USA. Ocel AUS 8A. Mám jej ověřen dlouholetou praxí a jsem zcela spokojen. Gumová rukojeť nevyklouzne z ruky ani když je mokrá, černění na čepeli drží i přes značné namáhání nože..... ;) Možná je trochu neohrabaný na jemné krájení ale na to mám menší zavírák s čepelí typu TANTO. Tato čepel má dle mého názoru tu výhodu, že lze poměrně snadno brousit a ostrý zub v přední části skvěle řeže lana apod. - částečná náhrada běžného zubatého ostří.

Nože Cold Steel se vyrábějí i z oceli San Mai III, uvítám postřehy či zkušenosti k tomuto materiálu.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Máš CS z USA? Nevěděl jsem, že se tam dělají. Navíc AUS-8 je velmi dobrá ocel, typická ovšem pro Taiwan. Dělají se tam i RAT-1 a zavírací Ka-Bary.To je celkem zajímavé, že převedli výrobu z Asie do USA. Dneska se to moc nevidí.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

RAT 1 je muj kandidat na nejnovejsi EDC. za cenu kolem 900 je to celkem jasna volba
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Koupil jsem před necelým měsícem. Za necelých 900,- není co řešit.
Saruman

Příspěvek od Saruman »

štaflík píše:Máš CS z USA? Nevěděl jsem, že se tam dělají. Navíc AUS-8 je velmi dobrá ocel, typická ovšem pro Taiwan. Dělají se tam i RAT-1 a zavírací Ka-Bary.To je celkem zajímavé, že převedli výrobu z Asie do USA. Dneska se to moc nevidí.

Omlouvám se Vám za menší chytáček, chtěl jsem vědět kdo se ozve........ :chuckle
Jsem rád, že zde jsou lidé kteří ví co píšou. Forum je obecně překvapivě kvalitní, jen tak dál.

Můj SRK je již saroušek a je z oceli Carbon V....

Prosím Štaflíka o stručné pojednání o oceli CV. Já vím jen to, že byly v USA nějaké problémy s licencema a ocel se již nevyrábí.
maci

Příspěvek od maci »

Teď jsem si objednal nůž Mora 2000. Hodně zpracovávám ryby a tak jsem zvědavý, jak se osvědčí. Tady jsou docela dobré testy nožů. http://www.youtube.com/user/Lakous24 Zatím má jen Victorinox Picknicker a jsem s ním nadmíru spokojený.
DeadMan

Příspěvek od DeadMan »

Taky můj letitý CS Recon Tanto je z Carbon-V a je ještě signován Made in USA pak se to začalo dělat na Taiwanu (to mám třeba na CRKT).
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

a z taiwanu se levnejsi modelove rady presouvaji do ciny :-) predsali kvalitativniho pekla
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

No pred dvaceti lety by jsi mel i pravdu. Dnes je nesmysl rozlisovat kvalitu podle cina/necina.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

no nevim nevim. proc tedy vyrobci presouvaji vyrobu vetsinou tech nejlevnejsich rad do kontinentalni ciny? protoze tam nemaji patricnou moznost kontroly kvality/ tamejsi tovarny mivaji problemy s dodrzenim technologickych postupu. aspon u nozu to tak dost casto je
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Je to kvuli lidem jako jsi ty. Kteri pohrdaji Cinou, aniz by o tom vedeli vice. Ale uz se vzdaluji od tematu, takze koncim.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

RE FABIK: Tak to jsi me velmi spatne pochopil. O Cine vim sve, a do meho repertoaru pohrdani v souvislosti s Cinou nepatri.
Kvuli lidem jako jsem ja? To strilis naslepo clovece, dej misto osobnich vypadu priklad podporujici tve stanovisko. S vyberem noze to svym zpusobem souvisi( proc vybrat/nevybrat nuz vyrobeny v kontinentalni Cine? Ja rikam nevybrat, kvalita je o stesti)
Naposledy upravil(a) sigmark dne 01.09.2012 13:26, celkem upraveno 1 x.
Saruman

Příspěvek od Saruman »

U zboží vyrobeného v Číně jde skutečně o štěstí. Ikdyž bude výroba a technologie naprosto stejná, stejně je to nakonec o lidech......
Navíc plat průměrného Číňana v továrně je v přepočtu okolo 10 Kč/h, pracujou 6 dní v týdnu 12 hodin denně. Tohle už já osobně nechci podporovat a proto se všemožně snažím zboží z -PRC- bojkotovat.
Když to bude znamenat připlatit si za nůž 1000 Kč navíc, udělám to a pomůžu tím uživit raději nějakou demokracii než otrokářský systém.....
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

tak. chapal bych argument typu: Je to kvuli lidem jako jsi ty, protoze chteji "znacku" co nejlevnejsi. Nevidim problem si za kvalitu priplatit, za nuz jsem schopny dat 3000 celkem bez mrknuti oka (a mesic bez tepleho jidla :-) ). Tohle nema s pohrdanim cimkoli nic spolecneho. Cinska vyrobni politika je bohuzel postavena (a chapu ze i z filosofickeho hlediska se cinsky establishment diva na plagiatorstvi jinak nez Evropa - kdyz neco kopiruji, davam tim najevo autorovi myslenky, ze je jeho vec dobra) hlavne na minimalnich nakladech, coz se nutne projevi na vysledne kvalite.
Nevim jak je na tom treba Norinco s kopiemi CZ 75, tam to nejsem schopny posoudit, ale treba ASEK a jeho kopie ktere jsem mel v ruce jsou nebe a dudy, stejne tak US pilotni nuz a dalsi a dalsi.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Fabulous píše:Je to kvuli lidem jako jsi ty. Kteri pohrdaji Cinou, aniz by o tom vedeli vice. Ale uz se vzdaluji od tematu, takze koncim.
A co kdybych z několika dobrých důvodů pohrdal Čínou a přitom věděl proč?
Je to i o mentaitě, technologické poctivosti a pod. Z Číny sice může vylézt (a vylézají) kvalitní produkt, ale musí jim stát někdo za prdelí. A jakmile nestojí, okamžitě jde kvalita dolů. Japonci, Taiwanci... to nepotřebujou.
Přečtěte si blog Rudolfa Havlíka.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

To Saruman: no, já žádný znalec ocelí (bohužel, chtěl bych) nejsem. Každopádně CS CV ocel je v podstatě uhlíkovka, jako třeba 1095 hojně používaná na velkých RATkách. Nehledal bych v tom nějaké rozdíly a vědu. Dobrá, řezivá, brousivá a houževnatá ocel. Trochu měkká, trochu dost rezne, ale dobře se brousí a dobře řeže. Pro řadu účelů (ne pro potápěče ;) ) velmi dobrá volba. O licenčních problémech nic nevím. Řekl bych, že víš o dost víc než já, napiš.
Saruman

Příspěvek od Saruman »

V podstatě jsi to skoro trefil až na to, že s tím rezavěním to není až tak akutní. Jedná se o uhlíkatou, chrom-niklovou ocel s příměsí vanadu. Dle zdrojů z USA se nejvíce podobá pružinové oceli 6150. Je prakticky ověřeno, že koroze nejde moc do hloubky ale utvoří pouze vrstvičku na povrchu, nůž mám již řadu let a mohu to potvrdit. Cold Steel je původně Japonská firma a Japonská auta (vyrobena v Japonsku či Anglii) také nerezaví..... :nod

Ale teď vážně. Obecně vzato hledat rozdíly mezi kvalitou čepelí nožů od vyhlášených firem vyrobených v továrnách na úrovni je akademická debata. Spíše bych se zaměřil na správný design a materiál rukojeti, aby si člověk neublížil ani při tvrdším používání nože. U zavíráků pak na pevnost spojení čepele a rukojeti a na spolehlivost pojistky.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Saruman píše: Ale teď vážně. Obecně vzato hledat rozdíly mezi kvalitou čepelí nožů od vyhlášených firem vyrobených v továrnách na úrovni je akademická debata. Spíše bych se zaměřil na správný design a materiál rukojeti, aby si člověk neublížil ani při tvrdším používání nože. U zavíráků pak na pevnost spojení čepele a rukojeti a na spolehlivost pojistky.
:yes

...pokud to není z Číny. ;)
Ne, nemám je prostě moc rád, to jejich komoušský kradení nápadů a jisté (značné) "hovadno". Off topic, s noži to nesouvisí. Prostě nemohl bych mít na noži, ke kterému mám vztah nápis Made in China. Stejně jako na zbrani, jakkoliv vím, že některá Norinca zas tak špatná nejsou. Back to knives:
http://www.knife.cz/Knifecz/tabid/36/ct ... fault.aspx
Hezký článek o RATkách, ale je tam i pár inteligentních postřehů o dalších nožích. Inspirující.
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Další z ekonomických švédských nožů. Zde Hultafors elektrikářský. Cena po zdanění 229 korun českých v Bauhausu. No nekup to!
obrázek 1-9.JPG
obrázek 2-10.JPG
obrázek 3-7.JPG
obrázek 4-4.JPG
obrázek 2-11.JPG
obrázek 1-10.JPG
bivoj
VIP
Pohlaví: muž

Příspěvek od bivoj »

Jeden z mých oblíbenců pro těžkou práci, zastane funkci nože, malé mačety a sekyrky:
Condor Hudson Bay Knife
1.jpg
Odpovědět