Sušené maso
Re: Sušené maso
Zaujimave ale myslel som skor uchovanie bez nutnosti zalievat niecim niekam. Asi to vyskusam s tymi kachlami - nejaky ten tah cez komin by mohol byt, aj ked priamo prievan ako ked sa niekde zavesia to nebude.
Re: Sušené maso
Problém je v tom, že sůl je hydroskopická. Takže absolutní sucho, dobrý průvan v nepoužívaném komíně.
Udělám co musím
Re: Sušené maso
Lidičky poprvé jsem se odhodlal usušit nějaké maso ve visu. Zkusil jsem Kotletu a Roštěnou... každý z těch kousků jsem udělal kombinaci česnek+medvědí česnek a ta druhá zauzená paprika. Týden to bylo naložené v soli (praganda, na poprvé nic nechci riskovat) a koření ve vákuu v lednici a 10 dní se to pak sušilo na gárniži. Mám z toho obrovskou radost. Sice z každého kousku který měl cca 300g každý po sušícím procesu je cca polovina, takže je toho jak plivne, ale jsem rád že jsem se k tomu dokopal... Pravda, bylo s tím hrozného sraní, ale věřím že to stálo zato... před chvílí jsem ochutnal od každého kousek, uvidíme co to se mnou udělá a když se do rána neotrávím, bude to snad OK.
Fotky z výrobního procesu... varuji, nic pro hladové.
Fotky z výrobního procesu... varuji, nic pro hladové.
Re: Sušené maso
Vypadá to úžasně, nadhodil jsem to sušení na garniži, ukázal jsem i fotky......neprošlo to
Re: Sušené maso
Musíš konat, ne se druhé polovičky ptát...
Re: Sušené maso
Dělal jsem panenku, naloženo1:1 cukr a sůl. Cukr také vytahuje vodu. Když jsem jel poprvé jenom sil, bylo to pekelně slané.
Jinak moc hezká práce Lystere.
Jinak moc hezká práce Lystere.
Óðinn á yðr alla
Re: Sušené maso
Cukr jsem tam taky dal, zapomněl jsem to tam napsat. Poprvé Pragandu+cukr a trochu koření a zavakuovat. Ale jak to tou solí nezasypáváš ale jen obaluješ a pak vakuuješ, tak se jí tam tolik nedává a po vyndání z vakua se vše omyje a znovu napatlá kořením, už bez soli a pak až teprve sušíš.
Slanější je jen jeden kousek, ten co byl nejmenší. ale v pohodě se to dá jíst.
Na těch cca 300g jsem dal 16g pragandy a 5g cukru + koření.
Slanější je jen jeden kousek, ten co byl nejmenší. ale v pohodě se to dá jíst.
Na těch cca 300g jsem dal 16g pragandy a 5g cukru + koření.
Re: Sušené maso
Už ked ste tu oživli toto vlákno, tak sem pridám jeden recepis na sušenú klobásu. Som to jedol pred pár rokmi u kamoša a ten mal dáky starý recept z francúzka. A fakt boli tie klobásy úžasné. A tak som si ich tiež pred rokom urobil.
Celá pointa spočíva v tom, že klobásy mali velice príjemnú chuť fermentovaného mäsa, ktorú im dodával fenikel, ktorý inak z celej duše neznášam. Ale zrovna v tomto prípade som mu udelil výnimku.
A okrem toho som si urobil test trvanlivosti a nechal som v pivnici visieť klasické klobásy-údené, a tieto neudené-fenyklové. Na moje počudovanie údené klobásy chytili pleseň po cca 4 mesiacoch, a sušené vydržali panenské aj dlho potom. Takže ten fenikel musí mať aj silné konzervačné účinky.
Recept je v podstate velmo podobný klasickej klobáse, akurát miesto kmínu ide fenikel. A množstvá sa dajú samozrejme upraviť podla chuti.
10kg mäsa
20ks strúhaných strúčkov cesnaku
40g semená feniklu
20g chilli mletý
60g červená paprika mletá
220g sol
3dcl biele víno
Na urýchlenie sušenia a dezinfekciu čriev som klobásy strčil asi na hodinku do teplej údiarne. Nie je to potreba, ale skôr prax a u nás dosť vlhké ovzdušie.
Celá pointa spočíva v tom, že klobásy mali velice príjemnú chuť fermentovaného mäsa, ktorú im dodával fenikel, ktorý inak z celej duše neznášam. Ale zrovna v tomto prípade som mu udelil výnimku.
A okrem toho som si urobil test trvanlivosti a nechal som v pivnici visieť klasické klobásy-údené, a tieto neudené-fenyklové. Na moje počudovanie údené klobásy chytili pleseň po cca 4 mesiacoch, a sušené vydržali panenské aj dlho potom. Takže ten fenikel musí mať aj silné konzervačné účinky.
Recept je v podstate velmo podobný klasickej klobáse, akurát miesto kmínu ide fenikel. A množstvá sa dajú samozrejme upraviť podla chuti.
10kg mäsa
20ks strúhaných strúčkov cesnaku
40g semená feniklu
20g chilli mletý
60g červená paprika mletá
220g sol
3dcl biele víno
Na urýchlenie sušenia a dezinfekciu čriev som klobásy strčil asi na hodinku do teplej údiarne. Nie je to potreba, ale skôr prax a u nás dosť vlhké ovzdušie.
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Re: Sušené maso
Tak včera jsem konečně ochutnal trochu víc těch kousků masa co jsem nasušil a můžu naprosto všem doporučit ať to doma zkusí! Nejlepší byla ta verze česnek+medvědí česnek, ta vážně neměla chybu, ať už u té roštěné a nebo kotlety, oboje byly super, Ta verze se zauzenou paprikou byla taky super. ale ten česnek asi vedl...
Nejhorší je že toho bylo vážně jak když plivne. Příště zkusím nějaký pořádný 2kg váleček nebo nějakou větší svíčkovou.
A určitě budu experimentovat i s jiným kořením.
Nejhorší na tom všem bylo ale to krájení, je to tvrdý jako prase, málem mi po pár plátkách upadla ruka. A to jsem měl fakt hodně ostrý nůž.
Nejhorší je že toho bylo vážně jak když plivne. Příště zkusím nějaký pořádný 2kg váleček nebo nějakou větší svíčkovou.
A určitě budu experimentovat i s jiným kořením.
Nejhorší na tom všem bylo ale to krájení, je to tvrdý jako prase, málem mi po pár plátkách upadla ruka. A to jsem měl fakt hodně ostrý nůž.
Re: Sušené maso
Kotleta 3 dny v soli, potom směs kořeni (pepř, nové kořeni, bobkový list) s panákem ginu a usušit Chuťově mírně slanější, než by muselo. Nožem to moc nešlo, ale kráječem na tenko to bylo ideální. Zase vzhledem k tloušťce plátků to bylo nekonečné krájení.
Re: Sušené maso
Jak jak velký kousek to byl? Jak dlouho se to sušilo?
Re: Sušené maso
Tak právě jsem si udělal poVánočně - narozeninovou radost a objednal si sušičku na maso...
Klarstein Captain Jerky 110.
Fakt se na ní těším, koukám na ní už snad přes rok... nejhorší je že jí ty zmetci během cca tří měsíců zdražili z 6500 Kč na cca 8500 Kč, teď koukám že je něco kolem 8159 Kč... no levnější to asi už nebude, asi jako nic...
Klarstein Captain Jerky 110.
Fakt se na ní těším, koukám na ní už snad přes rok... nejhorší je že jí ty zmetci během cca tří měsíců zdražili z 6500 Kč na cca 8500 Kč, teď koukám že je něco kolem 8159 Kč... no levnější to asi už nebude, asi jako nic...
Re: Sušené maso
Zhruba kilový kousek kotlety z 300 kg prasete. Po deseti dnech jak je na fotce bylo maso ještě takové vláčné, po 20 dnech akorát. Sušeno při pokojové teplotě v kuchyni, zabaleno do gázy a do Prubanu (elastická síťka) a pověšeno.
Re: Sušené maso
Vypadá fakt luxusně, tak hlavně že se povedl... nejvíc mě z toho sušení ve visu prostě fascinuje, že to jde vážně v "bojových" podmínkách prostě doma na někde na háku při pokojové teplotě, prostě žádný extra podmínky ani ta sušička nebo nějaké sušící boxy nejsou potřeba.
Re: Sušené maso
Takhle dopadly sušené plece, doba sušení 17 měsíců. Mohly být i méně sušené, už to bylo dost na hraně. V tomto stavu se nekazily ani půl roku při pokojové teplotě v kuchyni, jen tuk na povrchu byl povrchově žluklý. Když už se do nich řízne, tak je lepší je sežrat celé rovnou, jinak se řez musí promastit aby nevyschl.
Už mi doma visí ve sklepě další z listopadové zabijačky. Pěkně na ni zvenku fouká ledový vzduch otevřeným okénkem.
Re: Sušené maso
Tak dnes mi konečně dorazila pořádná sušička na maso, už se těším až vyzkouším. Ale který debil na to lepil tu ochrannou fólii, vůbec to nejde dolu...
.
.
Re: Sušené maso
Skús nahriať trochu s fénom.
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Re: Sušené maso
Jj taky mě to napadlo, jako ono to jde, ale trhá se to. Hlavně je to obalený i zespoda, prostě komplet kolem dokola...tak je to opruz to strhávat dolu.