Taková malá "reklama" na dlátonůž Bahco 2448:
http://www.youtube.com/watch?v=pJTfWmCsasg
To Mrak:
Osobně si myslím, že mačeta v našich podmínkách sekeru nahradit nemůže. Tím neříkám, že to není užitečný nástroj. Sám mám jednu Made in Brasil a při čištění pozemku od menších náletů či podzimním vyžínání kukuřice se mi velmi osvědčila. Moc si ale nedokážu představit, jak s mačetou sekám dřevo na pořádný táborák nebo dokonce na zimu.
Jak jsem se už dříve zmiňoval, tak je dobré si udělat alespoň základní portfolio outdoor nástrojů: zavírací víceželízkový nůž - vetší zavírák - bojový nůž - velký nůž ala BROWNING CROWELL / BARKER či KABAR LARGE HEAVY BOWIE - outdoor sekera - případně i ta mačeta.
A pak dle akce si zvolit tu nejlepší kombinaci. V případě nutnosti evakuace je jeden člověk schopen pobrat vše najednou.
Navíc ještě je vhodné počítat s "dovybavením" zbytku rodiny či přátel. Ne všichni ještě pochopili, že vlastnit dobrý nůž může být jednou mnohem užitečnější, než mít v kapse luxusní mobil

.
Osobně to řeším tak, že přátelé a členové rodiny dostávají vhodný nůž jako dárek k Vánocům či k narozeninám, tedy pokud už nějaký slušný nemají. Naštěstí moje manželka má pro "pořádné" nože docela slabost (nějaké Victorinoxy, RAT-1 a pevný nůž od Ontaria), takže zde už nic "dovybavovat" nemusím

.
Optimum je podle mne mít doma "nadbytek" různých typů nožů, seker, mačet,..., protože stejnak až by došlo na věc, tak by jich přesto byl nedostatek. Samozřejmě člověk musí v tomto případě bydlet už v místě, odkud by se člověk v případě rozvratu společnosti pokud možno už nikam neevakuoval. V případě nutnosti se někam přesouvat, si musí člověk dobře rozmyslet, co je schopen pobrat a o to lépe volit vhodné nástroje. Zde bych dal rozhodně přednost kvalitě nad kvantitou.