Chléb
Re: Chléb
Redneck: Není to pro mě a prostě se to chci naučit. Navíc obyčejný lepkový chleba se dá koupit v obchodě za 30Kč (resp. když jsem s tím začínal, tak se koupit dal), takže nač se patlat s něčím co jde běžně koupit?
Re: Chléb
Kvásek je živý materiál a tak je s ním práce a starání (přikrmovat, obnovovat, chladit, nechat namnožit,...) Žena si s tím hraje od té doby, co za covidu došlo droždí. A dá se to jíst
Ale je to hutnější než "Šumava z Lídlu"..
Ale je to hutnější než "Šumava z Lídlu"..
Re: Chléb
Také doma pečeme povětšinou z kvásku. Žena už to má docela zvládnuté a musím říct že mi chutnal i podle ní nepovedený nevyběhlý chléb,zkrátka chuť super konzistence pokulhávala. Začátky byly také ve znamení hodně hutných chlebů,ale později už se vypracovala. Dneska už dokáže ohodnotit na chlebu co bylo špatně při přípravě nebo pečení podle toho jak vypadá Pečeme tedy normálně z kupované mouky různých druhů.
Re: Chléb
Normálne som skladoval (v plastovom vreci, v sudoch) 200kg potravinárskej pšenice- po štyroch rokoch som ju predával susedovi za cenu kŕmnej. Cez covid som doplnil 200kg, ale som nepredal, a držím na sklade 400kg.
Rozhodol som sa, že tú 6-ročnú otestujem. Na mletie používam mlynček na obilniny k robotu Eta gratus. Do pokusu som zobral 1kg pšenice, zomlel (na dva prechody), múku preosial- výťažok 930g čistej múky a 45g otruby. K múke sa pridalo 250g varených ošúpaných zemiakov, kvasnice, voda, soľ a v robote sa vypracovalo cesto. Po vykysnutí sa upiekol bochník s hmotnosťou 1570g. Chuť a vôňa trochu iná, ale vynikajúca, farba striedky ako biela káva. To je on: Doplňujúce údaje: pšenica klíčivosť 18/20, spotreba elektriny na mletie 95Wh, na miesenie 50Wh, pohon LiFePO4 aku (12V,1,1 kWh) nabíjaný výhradne prenosným solárom Dokio 150W+ menič čistý sínus 1kW. Celkový čas mletie,osievanie a miesenie- necelá hodina. Pieklo sa v kuchynskom sporáku na drevo Beskyd. Proces mletia, miesenia a pečenia si vyžaduje len občasnú kontrolu, na preosievanie ešte zbastlím sitovačku s rotačným vibrátorom. Ešte kúpim ďalší mlynček+ kamene a PA výrobňa chleba je poriešená...
Rozhodol som sa, že tú 6-ročnú otestujem. Na mletie používam mlynček na obilniny k robotu Eta gratus. Do pokusu som zobral 1kg pšenice, zomlel (na dva prechody), múku preosial- výťažok 930g čistej múky a 45g otruby. K múke sa pridalo 250g varených ošúpaných zemiakov, kvasnice, voda, soľ a v robote sa vypracovalo cesto. Po vykysnutí sa upiekol bochník s hmotnosťou 1570g. Chuť a vôňa trochu iná, ale vynikajúca, farba striedky ako biela káva. To je on: Doplňujúce údaje: pšenica klíčivosť 18/20, spotreba elektriny na mletie 95Wh, na miesenie 50Wh, pohon LiFePO4 aku (12V,1,1 kWh) nabíjaný výhradne prenosným solárom Dokio 150W+ menič čistý sínus 1kW. Celkový čas mletie,osievanie a miesenie- necelá hodina. Pieklo sa v kuchynskom sporáku na drevo Beskyd. Proces mletia, miesenia a pečenia si vyžaduje len občasnú kontrolu, na preosievanie ešte zbastlím sitovačku s rotačným vibrátorom. Ešte kúpim ďalší mlynček+ kamene a PA výrobňa chleba je poriešená...
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Re: Chléb
Tak přidám jeden malý tip, pokud někdo peče v domácí pekárně: Chtěl jsem zkusit něco jiného než klasické koření na dochucování (kmín, kardamom) tak jsem se pustil do koriandru. No samotný bohužel absolutně nijak nevoní (resp. voní ale nic moc nechutná), tak jsem ho smíchal s česnekem a nakonec se ukázalo že kombinace česnek + koriandr není vůbec špatná. Akorát dvě doporučení:
- Doporučuju dělat z lehčí světlé pšeničné směsi. Já to dělal z klasické tmavé celozrnné a třeba v nějakém lehkém bagetovém těstu by ten česnek vynikl mnohem lépe. To mě teprve čeká, protože to ještě moc neumím.
- Česnek doporučuju před zapracováním do těsta nějak zpracovat. Třeba na pánvičce na másle. Naivně jsem si myslel, že se česnek uvnitř chlebu upeče, ale právě ani moc ne.
Re: Chléb
Já dávám 500g mouky (175 hladká, 175 polohrubá, 150 žitná) a 1 pivo (450ml - ochutnám )
sůl, kmín, droždí
sůl, kmín, droždí
dělník nejsem, rolník také ne, musím tedy asi být pracující inteligent
Re: Chléb
ahoj,
abych oživil téma a trochu pro pobavení.
Mouku si melu na mlýnku predator, proséval jsem ručně, což je zdlouhavý proces.
proto jsem dal dohromady vibrační prosévací zařízení - viz video:
https://youtu.be/gyRLVPcEkh4
Ze starýho šrotu: motorek, 2 prkýnka a květináče, petka .
Funguje to překvapivě dobře.
abych oživil téma a trochu pro pobavení.
Mouku si melu na mlýnku predator, proséval jsem ručně, což je zdlouhavý proces.
proto jsem dal dohromady vibrační prosévací zařízení - viz video:
https://youtu.be/gyRLVPcEkh4
Ze starýho šrotu: motorek, 2 prkýnka a květináče, petka .
Funguje to překvapivě dobře.
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Quis autem custodiat ipsos custodes?
- DanBlack
- Příspěvky: 1489
- Registrován: 02.02.2012 23:19
- Pohlaví: malé, zrzavé
- Bydliště: Severní Čechy
Re: Chléb
PETka jako nasypka, kvetinace jako hrube a jemne sito, cistou moku chytas do spodniho kbelicku?
Jak moc to práší?
------------------------------------------------------------------
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
Re: Chléb
ahoj,
překvapilo mě to, ale vůbec to nepráší - to je vidět na videu.
Dokonce v červeném kyblíku je možné oddělit hladkou mouku výběrovou a hladkou mouku standard.
překvapilo mě to, ale vůbec to nepráší - to je vidět na videu.
Dokonce v červeném kyblíku je možné oddělit hladkou mouku výběrovou a hladkou mouku standard.
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Re: Chléb
Môžem poprosiť o nejaký link na ten chlebík, alebo postupy ako to robí? Vyzerá to zaujímavo.
Re: Chléb
kuny: Stačí kliknout. Je to link na video (Youtube). Je to srbsky (srbochorvatsky), ale jsou tam české titulky. V případě testování se prosím nezapomeňte podělit o výsledky (aspoň formou fotky).
Re: Chléb
Omnia sklínky mají zúžené hrdlo, to nevyklepneš.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Re: Chléb
bacil: Pod pojmem omniovka si já představím naprosto libovolnou zavařovací sklenici. Ale velmi zajímavý postřeh. Chléb je měkký, takže si myslím že s menším zúžením by asi nebyl úplně problém. No i tak je potřeba vybrat si něco vhodného z kategorie Patent nebo Deep. Podle mě by to dala i běžná sklenička za 7,5 Kč.