PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé
PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé
Už se tady o tom psalo...tak zakládám PA kuchařku...
Špenát z kopřiv
Suroviny: kopřivy, česnek, cibule, sůl, na zahuštění mouka, trochu oleje(nebo jiný tuk)
Postup:
1. Kopřivy spaříme a pomeleme dvakrát na masovém mlýnku.
2. Cibuli zpěníme na oleji.
3. Přidáme kopřivy, trochu podlijeme a podusíme.
4. Zaprášíme moukou, přidáme sůl, necháme provařit a nakonec přidáme česnek.
Pro vylepšení můžeme přidat trochu mléka nebo smetany a muškátový oříšek ( samozřejmě pokud máme).
Mám to vyzkoušené, samozřejmě v té chutnější verzi ( se smetanou a kořením).
Špenát z kopřiv
Suroviny: kopřivy, česnek, cibule, sůl, na zahuštění mouka, trochu oleje(nebo jiný tuk)
Postup:
1. Kopřivy spaříme a pomeleme dvakrát na masovém mlýnku.
2. Cibuli zpěníme na oleji.
3. Přidáme kopřivy, trochu podlijeme a podusíme.
4. Zaprášíme moukou, přidáme sůl, necháme provařit a nakonec přidáme česnek.
Pro vylepšení můžeme přidat trochu mléka nebo smetany a muškátový oříšek ( samozřejmě pokud máme).
Mám to vyzkoušené, samozřejmě v té chutnější verzi ( se smetanou a kořením).
Re: PA kuchařka
Slepice pečená v peří
(z knihy Jídlo a pití v pravěku a středověku)
Suroviny : slepice (nebo jiný pták)
Postup:
1. Slepici vykucháme, obalíme hlínou a pečeme zahrabanou v popelu.
2. Po upečení rozbijeme hlínu klackem, sloupneme ji a peří by mělo jít s ní.
3. Podobně lze připravit jiné ptáky - koroptev, bažant...
Nevyzkoušeno...ale láká mě to...
Poznámka: Slepici jen neoplácat hlínou, ale pečlivě vetřít jíl do peří až na kůži, a pořádnou vrstvu. Jinak nezůstane peří v té ztvrdlé vrstvě jílu která se sloupne, ale pod jílem, spálený na popel, kterej svojí "vůní" okoření slepici takovym způsobem, že to nebude žrát ani hladovej pes
Obdobně platí pro cokoli pernatýho, nebo srstnatýho, co hodláte péci v jílu....
(z knihy Jídlo a pití v pravěku a středověku)
Suroviny : slepice (nebo jiný pták)
Postup:
1. Slepici vykucháme, obalíme hlínou a pečeme zahrabanou v popelu.
2. Po upečení rozbijeme hlínu klackem, sloupneme ji a peří by mělo jít s ní.
3. Podobně lze připravit jiné ptáky - koroptev, bažant...
Nevyzkoušeno...ale láká mě to...
Poznámka: Slepici jen neoplácat hlínou, ale pečlivě vetřít jíl do peří až na kůži, a pořádnou vrstvu. Jinak nezůstane peří v té ztvrdlé vrstvě jílu která se sloupne, ale pod jílem, spálený na popel, kterej svojí "vůní" okoření slepici takovym způsobem, že to nebude žrát ani hladovej pes
Obdobně platí pro cokoli pernatýho, nebo srstnatýho, co hodláte péci v jílu....
Re: PA kuchařka
Polenta - příloha
Suroviny: kukuřice, sůl, voda
Postup:
1. Z namleté kukuřice uvaříme hustou kaši, ochutíme solí.( vaříme asi 1/2 hodiny
2. Misku vypláchnutou studenou vodou naplníme kaší a necháme ztuhnout.
3. Ztuhlou polentu vyklopíme a krájíme jako knedlík.
Vyzkoušeno - výborná záležitost.
Lze ji podat ke špenátu z kopřiv (viz výše) s vejcem.
Nakrájenou na kostky lze přidat do osmahnuté zeleniny.
Suroviny: kukuřice, sůl, voda
Postup:
1. Z namleté kukuřice uvaříme hustou kaši, ochutíme solí.( vaříme asi 1/2 hodiny
2. Misku vypláchnutou studenou vodou naplníme kaší a necháme ztuhnout.
3. Ztuhlou polentu vyklopíme a krájíme jako knedlík.
Vyzkoušeno - výborná záležitost.
Lze ji podat ke špenátu z kopřiv (viz výše) s vejcem.
Nakrájenou na kostky lze přidat do osmahnuté zeleniny.
Re: PA kuchařka
Celozrnné placky - příloha nebo moučník
Suroviny: mouka ( pšeničná, pohanková), voda, sůl ... pro slanou variantu- kmín, česnek, cibule, majoránka
Postup:
1. Mouku použijeme buď celozrnnou nebo smícháme s pohankovou.
2. V míse ji smícháme s vodou, kterou přiléváme postupně tak, abychom vytvořili těsto jako na hustější lívance, osolíme.
3. pro slanou variantu přidáme cibuli, česnek a koření.
4. Na pánvi( teflonové bez oleje) pomaštěné olejem tvoříme namočenou lžící placičky, které opečeme z obou stran.
Placky by měly mít asi 0,5 cm, aby byly propečené.
Slané placky můžeme použít jako přílohu, ty neochucené můžeme namazat medem a posypat krájenými oříšky.
Vyzkoušeno, lze použít jako náhradu chleba.
Suroviny: mouka ( pšeničná, pohanková), voda, sůl ... pro slanou variantu- kmín, česnek, cibule, majoránka
Postup:
1. Mouku použijeme buď celozrnnou nebo smícháme s pohankovou.
2. V míse ji smícháme s vodou, kterou přiléváme postupně tak, abychom vytvořili těsto jako na hustější lívance, osolíme.
3. pro slanou variantu přidáme cibuli, česnek a koření.
4. Na pánvi( teflonové bez oleje) pomaštěné olejem tvoříme namočenou lžící placičky, které opečeme z obou stran.
Placky by měly mít asi 0,5 cm, aby byly propečené.
Slané placky můžeme použít jako přílohu, ty neochucené můžeme namazat medem a posypat krájenými oříšky.
Vyzkoušeno, lze použít jako náhradu chleba.
Re: PA kuchařka
Pickles - salát - výborný zdroj vitamínů a enzymů
Suroviny: zelenina - výborná je kombinace zelí, červená řepa, mrkev cibule, sůl
Postup:
1. Zeleninu nakrájíme na nudličky, řepu a mrkev nastrouháme, přidáme sůl a dobře promícháme a promačkáme, až zelenina
pustí šťávu ( na 1 kg zeleniny dáme 15 g soli)
2. Zeleninu natlačíme do kvašáku nebo sklenice, zatížíme tak, aby šťáva byla trochu nad zeleninou.
3. Necháme kvasit při pokojové teplotě.
4. Asi 4. - 5. den lze konzumovat, popř. uložit do chladu.
Vyzkoušeno - výborná záležitost. je to obměna kysaného zelí.
Suroviny: zelenina - výborná je kombinace zelí, červená řepa, mrkev cibule, sůl
Postup:
1. Zeleninu nakrájíme na nudličky, řepu a mrkev nastrouháme, přidáme sůl a dobře promícháme a promačkáme, až zelenina
pustí šťávu ( na 1 kg zeleniny dáme 15 g soli)
2. Zeleninu natlačíme do kvašáku nebo sklenice, zatížíme tak, aby šťáva byla trochu nad zeleninou.
3. Necháme kvasit při pokojové teplotě.
4. Asi 4. - 5. den lze konzumovat, popř. uložit do chladu.
Vyzkoušeno - výborná záležitost. je to obměna kysaného zelí.
Re: PA kuchařka
Magdaléna : Dobrý nápad,ta kuchařka, taky jsem nad podobným tématem přemýšlela, že to založím
Přispěju sice ne receptem, ale malou vychytávkou (možná tady už někde taky je, ale nenatrefila jsem na ni a opakování nezaškodí).
Ve vláknech o syslení potravin občas narážím na zmínku, že pšenice, špalda, luštěniny, atd jsou náročné na přípravu - energie, topivo, dlouhý var, atd. a že proto je rozpadlíky preferovaná rýže s kratší dobou varu. Není třeba se těch ostatních potravin vzdávat, ideální je vaření v termosce.
Do termosky večer nasypete pšenici (kroupy, špaldu, hrách, ...) zalijete horkou, skoro vařící vodou a uzavřete. Ráno máte uvařeno bez jakékoliv energie, když nepočítám tu na uvaření vody. Nutno nechat prostor na nabobtnání a vychytat si časy "vaření". Běžná pšenice byla krásně měkká zhruba po 8 hodinách, od toho se dají zhruba spočítat časy ostatních surovin. Běžně se zrno namáčí aspoň na 12 hodin a pak vaří ještě 50-60 minut. Termoskový způsob výrazně šetří čas. Omezení je dané pouze velikostí termosky, ale to by se zase dalo nahradit termomísami - např. toto: http://www.nasenadobi.cz/domaci-potreby ... atra-3641/
Další vychytávka, kterou určitě spoustu z vás dělá, je namáčení ovesných vloček, než se z nich udělá kaše. Já to léta vařila z nenamočených, půl hodiny jsem stála u sporáku, než to konečně začalo houstnout, až jsem pak na netu objevila tzv. fermentovanou kaši. Vločky namočíme večer, jen tak, aby byly lehce pod hladinou. Do stejné vody nahážeme omyté rozinky, sušené švestky, co kdo rád (já v poslední době ujíždím na brusinkách). Do rána vločky zfermentují, změknou a zesládnou, takže není potřeba tolik přislazovat. (já už to ani nesladím, rozinky a švestky osladí až až). Ráno pak stačí jen prohřát a ihned to začne houstnout. Nepřichází se tolik o vitamíny, nehledě opět na čas přípravy a energii.
Než to hodím na sporák, přidám trochu mléka ( protože do rána vločky vycucly vodu), přidávám někdy oříšky, někdy kokos, no z obyčejné kaše je luxusní lahůdka
Přispěju sice ne receptem, ale malou vychytávkou (možná tady už někde taky je, ale nenatrefila jsem na ni a opakování nezaškodí).
Ve vláknech o syslení potravin občas narážím na zmínku, že pšenice, špalda, luštěniny, atd jsou náročné na přípravu - energie, topivo, dlouhý var, atd. a že proto je rozpadlíky preferovaná rýže s kratší dobou varu. Není třeba se těch ostatních potravin vzdávat, ideální je vaření v termosce.
Do termosky večer nasypete pšenici (kroupy, špaldu, hrách, ...) zalijete horkou, skoro vařící vodou a uzavřete. Ráno máte uvařeno bez jakékoliv energie, když nepočítám tu na uvaření vody. Nutno nechat prostor na nabobtnání a vychytat si časy "vaření". Běžná pšenice byla krásně měkká zhruba po 8 hodinách, od toho se dají zhruba spočítat časy ostatních surovin. Běžně se zrno namáčí aspoň na 12 hodin a pak vaří ještě 50-60 minut. Termoskový způsob výrazně šetří čas. Omezení je dané pouze velikostí termosky, ale to by se zase dalo nahradit termomísami - např. toto: http://www.nasenadobi.cz/domaci-potreby ... atra-3641/
Další vychytávka, kterou určitě spoustu z vás dělá, je namáčení ovesných vloček, než se z nich udělá kaše. Já to léta vařila z nenamočených, půl hodiny jsem stála u sporáku, než to konečně začalo houstnout, až jsem pak na netu objevila tzv. fermentovanou kaši. Vločky namočíme večer, jen tak, aby byly lehce pod hladinou. Do stejné vody nahážeme omyté rozinky, sušené švestky, co kdo rád (já v poslední době ujíždím na brusinkách). Do rána vločky zfermentují, změknou a zesládnou, takže není potřeba tolik přislazovat. (já už to ani nesladím, rozinky a švestky osladí až až). Ráno pak stačí jen prohřát a ihned to začne houstnout. Nepřichází se tolik o vitamíny, nehledě opět na čas přípravy a energii.
Než to hodím na sporák, přidám trochu mléka ( protože do rána vločky vycucly vodu), přidávám někdy oříšky, někdy kokos, no z obyčejné kaše je luxusní lahůdka
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8795
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: PA kuchařka
Budu to zde občas promazávat, aby zde zbyly jen příspěvky s konkrétními jídly. Jinak takováto kuchařka plná jednoduchých jídel je skvělý nápad!
Re: PA kuchařka
Kvásek
- myslím, že celkem důležitá součást PA kuchyně, pokud nebude droždí
- nejen k pečení chleba, ale i různých jiných jednoduchých moučníků
1. 1.den - smícháme asi 3 lžíce žitné celozrnné mouky s vodou na hustotu lívancového těsta.
2. 2.den - přidáme 1-2 lžíce mouky a vodu, opět zamícháme.
3. 3.den - zopakujeme jako 2. den - už se objevuji bublinky.
4. 4.den - opět přidáme mouku a vodu, necháme vykvasit a můžeme použít do těsta.
Celý proces kvašení probíhá v pokojové teplotě.
Kvásek mám ve sklenici sedmičce, odeberu požadované množství (většinou tak 200 g), přikrmím moukou a vodou, nechám vykvasit a skladuji v lednici ( v PA v chladu - ve sklepě). Mám ho už několik měsíců, peču z něj zhruba 1 - 2x týdně...
- myslím, že celkem důležitá součást PA kuchyně, pokud nebude droždí
- nejen k pečení chleba, ale i různých jiných jednoduchých moučníků
1. 1.den - smícháme asi 3 lžíce žitné celozrnné mouky s vodou na hustotu lívancového těsta.
2. 2.den - přidáme 1-2 lžíce mouky a vodu, opět zamícháme.
3. 3.den - zopakujeme jako 2. den - už se objevuji bublinky.
4. 4.den - opět přidáme mouku a vodu, necháme vykvasit a můžeme použít do těsta.
Celý proces kvašení probíhá v pokojové teplotě.
Kvásek mám ve sklenici sedmičce, odeberu požadované množství (většinou tak 200 g), přikrmím moukou a vodou, nechám vykvasit a skladuji v lednici ( v PA v chladu - ve sklepě). Mám ho už několik měsíců, peču z něj zhruba 1 - 2x týdně...
Naposledy upravil(a) Magdaléna dne 15.10.2012 17:50, celkem upraveno 1 x.
Re: PA kuchařka
Obyčejný chléb z kvásku
Suroviny: mouka, voda, sůl, kmín, kvásek - nepíšu přesné poměry, chce to vychytat - každá mouka saje jinak, i kvásek bývá různě hustý.
Postup:
1. Večer smícháme mouku (asi 500 g), vodu (asi 250 ml), kvas (asi 150 g), sůl ( 1-1,5 lžičky), kmín - uhněteme husté těsto.
2. Přikryté necháme do rána vykvasit.
3. Ráno na pomoučeném vále vypracujeme znovu těsto, vložíme jej do pomoučené ošatky, necháme kynout opět - asi 2
hodiny.
4. Troubu (pec hodně rozehřejeme (na 220-250 st.). Na plech vyklopíme opatrně chléb z ošatky, vložíme do trouby, na dno vliju asi 1 dcl vody a troubu zavřu.
5. Pečeme 10 minut při vysoké teplotě, a pak 25 - 40 minut dopékáme na 180 st.(podle velikosti bochníku).
Vyzkoušeno - pravidelně, ale chtělo to hodně bochníků upéct, abych vychytala poměry a čas...
V létě na chalupě vyzkouším to pečení v ešusu - odkaz dal(a) výše matoa.
Suroviny: mouka, voda, sůl, kmín, kvásek - nepíšu přesné poměry, chce to vychytat - každá mouka saje jinak, i kvásek bývá různě hustý.
Postup:
1. Večer smícháme mouku (asi 500 g), vodu (asi 250 ml), kvas (asi 150 g), sůl ( 1-1,5 lžičky), kmín - uhněteme husté těsto.
2. Přikryté necháme do rána vykvasit.
3. Ráno na pomoučeném vále vypracujeme znovu těsto, vložíme jej do pomoučené ošatky, necháme kynout opět - asi 2
hodiny.
4. Troubu (pec hodně rozehřejeme (na 220-250 st.). Na plech vyklopíme opatrně chléb z ošatky, vložíme do trouby, na dno vliju asi 1 dcl vody a troubu zavřu.
5. Pečeme 10 minut při vysoké teplotě, a pak 25 - 40 minut dopékáme na 180 st.(podle velikosti bochníku).
Vyzkoušeno - pravidelně, ale chtělo to hodně bochníků upéct, abych vychytala poměry a čas...
V létě na chalupě vyzkouším to pečení v ešusu - odkaz dal(a) výše matoa.
- bivoj
- VIP
- Příspěvky: 4372
- Registrován: 03.09.2012 19:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Tertium corpus de Solari system
Re: PA kuchařka
2 Magdaléna - zapomněla jsi na jednu důležitou věc - teplotu! Kvásek by se měl udržovat v průběhu kvašení v teplotě ideálně 30-32 °C! (Nesmí překročit cca 40°C) při nižší teplotě buďto vůbec nezačne pracovat, nebo bude proces probíhat daleko pomaleji. Za starých časů se dával kvásek v létě za okno nebo v chladnějších obdobích za pec.
Viz třeba info zde: http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id ... ota_kvasku
Viz třeba info zde: http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id ... ota_kvasku
Re: PA kuchařka
Kváskový štrůdl s jablky (mákem, povidly...)
Suroviny: mouka - asi 300 g, voda(mléko) - asi 150ml, olej nebo sádlo - 3 lžíce, cukr - 2 lžíce, špetka soli, vejce ( nemusí být), kvásek - asi 100 g
Postup:
1. Smícháme všechny suroviny a necháme kynout několik hodin.
2. Vykynuté těsto propracujeme na pomoučeném vále, vyválíme a naplníme jablky, ořechy ( popř. povidly, mákem).
3. Necháme opět vykynout aspoň 1 hodinu.
4. Upečeme - na 180 st. asi 30 - 40 minut.
Z tohoto těsta lze péct i jiné moučníky - koláč na plech s drobenkou, popř. malé koláčky, buchty...
Suroviny: mouka - asi 300 g, voda(mléko) - asi 150ml, olej nebo sádlo - 3 lžíce, cukr - 2 lžíce, špetka soli, vejce ( nemusí být), kvásek - asi 100 g
Postup:
1. Smícháme všechny suroviny a necháme kynout několik hodin.
2. Vykynuté těsto propracujeme na pomoučeném vále, vyválíme a naplníme jablky, ořechy ( popř. povidly, mákem).
3. Necháme opět vykynout aspoň 1 hodinu.
4. Upečeme - na 180 st. asi 30 - 40 minut.
Z tohoto těsta lze péct i jiné moučníky - koláč na plech s drobenkou, popř. malé koláčky, buchty...
Re: PA kuchařka
Kyselo
Suroviny: voda, brambory, houby, sůl, kmín, kvásek
Postup:
1. Do vody vložíme nakrájené houby a brambory, kmín, osolíme a uvaříme do změknutí.
2. Několik lžic kvásku rozmícháme s vodou, vlijeme do uvařených brambor a hub a provaříme, popř. dochutíme ještě solí.
3. Můžeme podávat s nakrájeným natvrdo uvařeným vejcem nebo míchanými vajíčky.
Moc dobrá polévka, někdy přidám trochu smetany, popř. kopru.
Suroviny: voda, brambory, houby, sůl, kmín, kvásek
Postup:
1. Do vody vložíme nakrájené houby a brambory, kmín, osolíme a uvaříme do změknutí.
2. Několik lžic kvásku rozmícháme s vodou, vlijeme do uvařených brambor a hub a provaříme, popř. dochutíme ještě solí.
3. Můžeme podávat s nakrájeným natvrdo uvařeným vejcem nebo míchanými vajíčky.
Moc dobrá polévka, někdy přidám trochu smetany, popř. kopru.
Re: PA kuchařka
Topinambury
S jejich pěstováním jsem začala, zasadila jsem je na chalupě za pozemek k lesu...prý se dost "roztahují".
Přimlouvám se za jejich pěstování - v PA zdroj vitamínů, neustále čerstvé, i v bezmrazé zimě se dají vykopat (to ještě nemám vyzkoušeno)
Pomazánka
Suroviny: topinambury uvařené, sůl, česnek, bylinky - pažitka, petrželka
Postup: topinambury rozmačkat, přidat ostatní...mazat na chleba...
Přidávám trochu kysané smetany nebo jogurtu.
Placky - jsou výborné
Suroviny: topinambury, vejce, sůl, česnek cibule, mouka, kmín, majoránka,(přidala jsem i strouhanou mrkev), olej nebo tuk na smažení ( v PA lze péct nasucho...)
Postup: topinambury nastrouhat, přidat krájenou cibuli, rozmačkaný česnek, vejce a koření, osolit, zahustit moukou a smažit...
Salát
Suroviny: Topinambury, šalotka, bylinky, na zálivku - olej, sůl, pepř, citronová šťáva, med
Postup: topinambury nastrouhat na plátky nebo najemno , přidat nakrájenou šalotku, bylinky ( petržel, pažitka, tymián), zalít zálivkou
Polévka
Suroviny: topinambury, česnek, zeleninový vývar(voda), sůl, trochu smetany (nemusí být), opečené kostičky chleba
Postup: topinambury oloupat, uvařit doměkka v osoleném vývaru nebo ve vodě, rozmixovat (prolisovat), dochutit česnekem, zjemnit smetanou, podávat s opečenými kostičkami chleba
S jejich pěstováním jsem začala, zasadila jsem je na chalupě za pozemek k lesu...prý se dost "roztahují".
Přimlouvám se za jejich pěstování - v PA zdroj vitamínů, neustále čerstvé, i v bezmrazé zimě se dají vykopat (to ještě nemám vyzkoušeno)
Pomazánka
Suroviny: topinambury uvařené, sůl, česnek, bylinky - pažitka, petrželka
Postup: topinambury rozmačkat, přidat ostatní...mazat na chleba...
Přidávám trochu kysané smetany nebo jogurtu.
Placky - jsou výborné
Suroviny: topinambury, vejce, sůl, česnek cibule, mouka, kmín, majoránka,(přidala jsem i strouhanou mrkev), olej nebo tuk na smažení ( v PA lze péct nasucho...)
Postup: topinambury nastrouhat, přidat krájenou cibuli, rozmačkaný česnek, vejce a koření, osolit, zahustit moukou a smažit...
Salát
Suroviny: Topinambury, šalotka, bylinky, na zálivku - olej, sůl, pepř, citronová šťáva, med
Postup: topinambury nastrouhat na plátky nebo najemno , přidat nakrájenou šalotku, bylinky ( petržel, pažitka, tymián), zalít zálivkou
Polévka
Suroviny: topinambury, česnek, zeleninový vývar(voda), sůl, trochu smetany (nemusí být), opečené kostičky chleba
Postup: topinambury oloupat, uvařit doměkka v osoleném vývaru nebo ve vodě, rozmixovat (prolisovat), dochutit česnekem, zjemnit smetanou, podávat s opečenými kostičkami chleba
Re: PA kuchařka
Když jsme u těch šípků, tak...
Šípková marmeláda
Suroviny: šípky, cukr, popř. koření - hřebíček, skořice, badyán ( jen trošku), citronová kůra (nemusí být)
Postup:
1. Šípky opláchneme, zbavíme stopek a "bubáků", rozkrojíme a vyjmeme semena.
2. Šípky zalijeme vodou, přidáme kůru a koření a povaříme asi 10 minut.
3. Rozmixujeme nebo prolisujeme.
4. Na 100 g vzniklé kaše přidáme 50 g cukru.
5. ještě chvíli povaříme a dáváme do čistých skleniček, které uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
6. Necháme do vychlazení ( lze i krátce sterilizovat.
7. Používáme jako marmeládu, výborná je do cukroví, ale hlavně na šípkovou omáčku...
Šípková marmeláda
Suroviny: šípky, cukr, popř. koření - hřebíček, skořice, badyán ( jen trošku), citronová kůra (nemusí být)
Postup:
1. Šípky opláchneme, zbavíme stopek a "bubáků", rozkrojíme a vyjmeme semena.
2. Šípky zalijeme vodou, přidáme kůru a koření a povaříme asi 10 minut.
3. Rozmixujeme nebo prolisujeme.
4. Na 100 g vzniklé kaše přidáme 50 g cukru.
5. ještě chvíli povaříme a dáváme do čistých skleniček, které uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
6. Necháme do vychlazení ( lze i krátce sterilizovat.
7. Používáme jako marmeládu, výborná je do cukroví, ale hlavně na šípkovou omáčku...
Re: PA kuchařka
Vydatná bylinková polévka
Suroviny: byliny ( kopřiva, jitrocel, mladá bršlice, listy sedmikrásky, pažitka...), obilné vločky nebo nahrubo pomletá mouka, zelenina ( dle chuti-mrkev, kedluben...), brambory, sůl, olej nebo sádlo
Postup:
1. Ve vodě povaříme brambory se zeleninou a vločkami, popř nahrubo pomletou moukou.
2. Po změknutí přidáme nakrájené byliny a rozmačkaný česnek.
3. Ochutíme solí a přidáme trochu oleje nebo sádla.
Suroviny: byliny ( kopřiva, jitrocel, mladá bršlice, listy sedmikrásky, pažitka...), obilné vločky nebo nahrubo pomletá mouka, zelenina ( dle chuti-mrkev, kedluben...), brambory, sůl, olej nebo sádlo
Postup:
1. Ve vodě povaříme brambory se zeleninou a vločkami, popř nahrubo pomletou moukou.
2. Po změknutí přidáme nakrájené byliny a rozmačkaný česnek.
3. Ochutíme solí a přidáme trochu oleje nebo sádla.
Re: PA kuchařka
Maso pečené na kamenech
Suroviny: plátky masa (vepřové, kuřecí, popř. srnčí, zaječí nebo v PA, co si ulovíme), sůl, koření
Postup: 1. Pokrájej maso na plátky, naklepej ho tupou stranou nože.
2. Maso osol, potři česnekem nebo posyp tlučenou dobromyslí.
3. Peč po obou stranách na rozpálených kamenech vyndaných z ohniště.
4. Kameny můžeš potřít kůží ze slaniny.
Z knihy M. Beranové: Jídlo a pití v pravěku a středověku
Suroviny: plátky masa (vepřové, kuřecí, popř. srnčí, zaječí nebo v PA, co si ulovíme), sůl, koření
Postup: 1. Pokrájej maso na plátky, naklepej ho tupou stranou nože.
2. Maso osol, potři česnekem nebo posyp tlučenou dobromyslí.
3. Peč po obou stranách na rozpálených kamenech vyndaných z ohniště.
4. Kameny můžeš potřít kůží ze slaniny.
Z knihy M. Beranové: Jídlo a pití v pravěku a středověku
Re: PA kuchařka
Ryby pečené v popelu
Suroviny: ryby, sůl, koření
Postup:
1. Ryby vykucháme a oškrabeme.
2. Osolíme, obalíme velkými zelenými listy.
3. Dáme na žhavý popel a žhavým popelem zasypeme.
Pečení netrvá dlouho
Z knihy M. Beranové: Jídlo a pití v pravěku a středověku
Suroviny: ryby, sůl, koření
Postup:
1. Ryby vykucháme a oškrabeme.
2. Osolíme, obalíme velkými zelenými listy.
3. Dáme na žhavý popel a žhavým popelem zasypeme.
Pečení netrvá dlouho
Z knihy M. Beranové: Jídlo a pití v pravěku a středověku
Re: PA kuchařka
Pečené kořeny či oddenky
V popelu se kromě brambor dají péct také oddenky či kořeny zelenin a bylin...např. pastinák, mrkev, lopuch...
V popelu se kromě brambor dají péct také oddenky či kořeny zelenin a bylin...např. pastinák, mrkev, lopuch...
Re: PA kuchařka
Placky (dort) z mouky ze žaludů...
Nevím, jestli to tady už někde není...ale do PA kuchařky to patří...
http://www.bohousek.cz/clanek-200701140 ... zstvi.html
Nevím, jestli to tady už někde není...ale do PA kuchařky to patří...
http://www.bohousek.cz/clanek-200701140 ... zstvi.html
Re: PA kuchařka
Kuskus se zeleninou
Kuskus je pro PA skvělá záležitost - rychlá a jednoduchá příprava, různé možnosti úpravy - kaše naslano i na sladko, placky, jako příloha, rizoto...
Suroviny: kuskus, olej, cibule, česnek, zelenina (mrkev, zelí, hrášek...), sůl, bylinky, koření dle chuti
Postup: 1. Připravíme si kuskus - osolíme a zalijeme dvojnásobným množstvím vařící vody, necháme nabobtnat.
2. Na oleji osmahneme cibuli na kostičky a česnek nakrájený na drobno. Přidáme zeleninu nakrájenou na kousky,
osolíme, okořeníme dle chuti a podusíme do měkka.
3. Přidáme bylinky - pažitku, petrželku, trochu tymiánu.
4. Na talíř naložíme zeleninu a na ni kuskus.
5. Nebo můžeme smíchat dohromady jako rizoto.
6. Směsí můžeme plnit jinou zeleninu a zapéct.
Kuskus je pro PA skvělá záležitost - rychlá a jednoduchá příprava, různé možnosti úpravy - kaše naslano i na sladko, placky, jako příloha, rizoto...
Suroviny: kuskus, olej, cibule, česnek, zelenina (mrkev, zelí, hrášek...), sůl, bylinky, koření dle chuti
Postup: 1. Připravíme si kuskus - osolíme a zalijeme dvojnásobným množstvím vařící vody, necháme nabobtnat.
2. Na oleji osmahneme cibuli na kostičky a česnek nakrájený na drobno. Přidáme zeleninu nakrájenou na kousky,
osolíme, okořeníme dle chuti a podusíme do měkka.
3. Přidáme bylinky - pažitku, petrželku, trochu tymiánu.
4. Na talíř naložíme zeleninu a na ni kuskus.
5. Nebo můžeme smíchat dohromady jako rizoto.
6. Směsí můžeme plnit jinou zeleninu a zapéct.