Vitamíny

Ivana

Re: Vitamíny

Příspěvek od Ivana »

Laskavec, pampeliška, kopřiva, merlík bílý, vše listy, seřazeno od nejvyššího obsahu sestupě. Rakytník plody. Laskavec má dvojnásobně víc než cokoliv, co můžeš koupit v zelenině. Špenát (čerstvý) má desetinu množství, co laskavec.
Pampelišku najdeš i teď.
mhi

Příspěvek od mhi »

Jak se da jist list pampelisky, aby to nejak chutnalo?

ad B6 a LD: Diky, neco podbneho jsem cetl, padlo to myslim i na tom foru LucidniSneni.cz
Ivana

Příspěvek od Ivana »

Salát. Ne jen z pampelišek, namíchat. Dobrá zálivka většinou eliminuje i hořkost.
PeFi
Pohlaví: i černoch by záviděl

Příspěvek od PeFi »

mhi píše: 20.12.2023 22:34 K tematu- experimentalne jsem overil, ze kvalitu snu (hlavne vizualni, tedy obecne vjemovou) ovlivnuje jak moc je mozek "vyzivovan" a pocitove bych rekl, ze to ma vliv na bdelou praci mozku.
Pokud má člověk pocit, že se mu skoro nikdy nezdají sny, tak je to jedna z indícií nedostatku B6. Aby to nebylo tak jednoduché, tak někomu nepomůže běžný Bá (pyridoxin Hcl), ale potřebuje formu označovanou jako PLP či P5P. Časté noční můry rovněž mohou soviset s některým z B vitamínů.

Docela dobré je nechat si udělat testy z krve a až pak začít zobat. I B vitamíny se umí hromadit - B9 a B12 umí udělat skoro všude, občas někde umí i B6. Jen pro ilustraci - mám ve svém blízkém okolí dva případy - jednomu se v těle hromadila B12 (a byl silně anemický). Druhému se hromadila B6 při současném značném deficitu B9. Ani jeden to neměl z toho, že by vitamíny konzumoval, takže poučka, že se přebytečné B vitamíny z těla vyplaví, platí jen v omezené míře, stejně jako teorie, že v potravě je všeho dost a stačí trochu normálně jíst.
mhi

Příspěvek od mhi »

Ivana: a mohu poprosit o info co se hodi jako "dobra zalivka" ? Myslim konkretni recept, rad experimentuju, ale tady nevim kde zacit.

PeFi: Ano, dekuji za doplneni, to je myslim v tech odkazovanych vlaknech nekde napsane. Zajimavy je zminene predavkovani pyridoxinem 100mg+ v praci odkazovane Ivanou, to je vlastne jen jedna tableta.

Ja se snazim se sny pracovat, tak tohle mam vysledovane; co mi fungovalo velmi dobre je vzit radove stovky mg pyridoxinu po delsi "abstinenci" - opravdu to bylo znat. Kdyz to clovek zobre porad, tak asi vznika nejaka tolerance.
Ivana

Příspěvek od Ivana »

Klasická zálivka, voda, ocet, cukr, sůl, případně pepř. Klasická francouzská zálivka, olej, ocet, sůl, pepř hořčice. Kyselá chuť potlačí hořkost. Tyhle jednoduché vezmi jako základ. Dá se to ozvláštňovat kdečím, jako třeba avokádem, malinama, ochucenými octy.
Dá se použít jakýkoliv recept na zálivku, na netu jsou toho mraky. Osobně dávám s oblibou místo soli nálev z oliv a místo cukru med, ten to hodně pozvedne.
proforma
VIP

Příspěvek od proforma »

Na TW byl prispevek ctujici nejakou studii, ktera pry potvrdila, ze nedostatek vitaminu D prispiva ke vzniku roztrousene sklerozy. Takze hlidat si D se vyplati.

Prilozene screeny jsou z prispevku, ne moje :-)
20240212_083725.jpg
20240212_083720.jpg
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
PeFi

Příspěvek od PeFi »

O korelaci mezi zeměpisnou šířkou a výskytem RS se ví už hodně dlouho. Lidi s RS v rodině by se
měli snažit držet si hladinu D hodně vysoko.Pokud je pro tebe RS relevantní, tak si z deficitů běžných v ČR hlídej i:
B12 a snaž se být 450+ pmol/L
Folát a snaž se být 30+ nmol/L (v případě deficitu nekonzumuj kyselinu listovou, ale nějakou aktivní formu - methylfolát)
Selen a snaž se být mezi 1.25 a 1.5 μmol/l
Hořčík a snaž se být mezi 0.9 a 0.95 mmol/l
PeFi

Příspěvek od PeFi »

mhi píše: 21.12.2023 18:18 Zajimavy je zminene predavkovani pyridoxinem 100mg+ v praci odkazovane Ivanou, to je vlastne jen jedna tableta.
Mnoho B vitamínů by měla vyrábět střevní mikroflora, kterou máme každý dost jinou, takže bych si tipl, že potřeba externě dodávaných B-vitamínů je extrémně individuální. No a s tím pak souvisí i schopnost zbavit se přebytků, protože metabolické cykly obsahující jeden B vitamín často obsahují i nějaký další B vitamín, takže schopnost využít jeden B vitamín prakticky vždy závisí na dostatku jiného B vitamínu - a totéž bude platit i o schopnosti zbavit se přebytků.
Proto dlouhodobé kobercové bombardování těla velkými dávkami B vitamínů v podobě silných B-komplexů podle mě nemůže dělat dobrotu a nedává ani smysl.
mhi

Příspěvek od mhi »

PeFi: to co jsem psal se tykalo "samo domo" ale i profi vyzkumu v oblasti lucidnich snu. Skutecne to bombardovani funguje, telo si nezvykne a pak jsou sny zivejsi, u nekoho je treba i cela rada zapamatovanych lucidnich snu behem noci (nejen muj pripad, pujde o obecnejsi fenomen).

Bombardovani B komplexem nefunguje, neco se tam vyrusi, muzu najit odkazy do diskuse kde se to resilo a myslim, ze tam nekdo posilal i odkazy na nejake studie. Osobne B komplex ani nejim pred spanim.
PeFi

Příspěvek od PeFi »

Vtip je v tom, že B6 má smysl podle snů rozumně dávkovat jen tak, aby člověk aspoň jednou týdně po probuzení měl tušení, že se mu v noci něco zdálo. Množství, které k tomu stačí, je velmi individuální - někomu dost B6 vyrobí střevní mikroflóra, někomu stačí dosypat pár miligramů, někdo potřebuje 100x tolik.

Háček je v tom, že když do sebe lidi plošně sypou desítky nebo i stovky mg v podobě B-komplexů s tím, že u B vitamínů to plošné bezhlavé sypání nevadí, tak se určitímu procentu lidí bude B6 v těle hromadit, protože ona se umí hromadit, ikdyž člověk žádné vitamíny nesype. A tohle umí i jiné B vitamíny, nejenom B6. Tělo si nezvykne, ono vyčerpá zásoby jiného B-vitamínu a začne přebytečné B hromadit a to pak začne dělat paseku.

Tady tento člověk do sebe žádné B vitamíny taky nesypal a přesto jeho tělo a mikroflóra produkovaly tohle ...:
B6
B6
B6.png (7.43 KiB) Zobrazeno 4209 x
Ono to není až tak vzácné a proto tvrdím, že když už B-komplex tak jen takový, kde jsou ty dávky vitamínů nízké a navíc ty B-vitamíny mají různé chemické formy a každá funguje trochu jinak.
vrb
VIP

Příspěvek od vrb »

PeFi

Zdar, můžeš prosím se dát nějaký snadno srozumitelný výtah z těch studií o Vitamínu D ?
viewtopic.php?f=74&t=2266&start=160
Bohužel nemám čas se tím prokousávat.

Jaká je teda hlavní pointa?
Já ze své zkušenosti vím, že Vitamín D, jeho vliv a suplementace byly až donedávna trestuhodně zanedbávané a podceňované. ( Mě to stálo vyšší stovky nebo nižší tisíce hodin zameškané školy/neschopenky )

Kolik je optimální dávka pro chlapa 100+kg, co v zimě neuvidí denní světlo vůbec ? ( práce v místnosti bez oken od 8 do 16 )
Záleží nějak na fyzické zátěži, které je vystaven?

Kolik tak dávkovat dětem?
Teď to dělám tak od oka dle doporučení lékaře dětem 1-2 kapky Vigantolu denně.
sobě dle pocitu, průměr 2-3 kapky Vigantolu denně, nebo ekvivalent.
PeFi

Příspěvek od PeFi »

Přírodní národy a volně žijící primáti mají hladinu vitamínu D až někde kolem 150 nmol/l.
Laboratoř Spadia nyní jako horní konec normálního rozsahu uvádí 200 nmol/l, ještě před pár lety měli jako konec normy 110 nmol/l.

Podle mě je rozumné cílit někam na 120 až 150 nmol/l. Tam se člověk dostane jedině poměrně velkýma dávkama, které mají tu nectnost, že ovlinují vstřebávání vápníku. Vápník vstřebaný ve větším možství se může hormadit a docela slušně škodit.

A teď jak se na těch cca 120 až 150 nmol/dostat a neuškodit si nadměrným vstřebáváním vápníku - potřeba a spotřeba vitamínu D je individuální, takže bez rozboru krve to je to střelba naslepo - občas to chce rozbor krve.

Předpokládám, že jsi nesuplementoval ve významném množství a nejsi opálený, máš cca 100 kg, jsi na spodní hranici normálních hodnot nebo mírně pod (tedy někde 50 - 75 nmol/l), nemáš problémy s kalcifikací tkání, vápenatými ledvinovými kameny a nebereš léky na ředění krve.

Suplementace pro 100 kg chlapa:
Vitamín D+K2 v dávce obsahující cca 4000 - 8000 IU vitamínu D za den po dobu cca 3 mesíců, potom udržovací dávka cca 3000-4000 IU za den.
Hořčík - cca 300 mg/den - dlouhodobě
Bór - cca 6 mg /den - dlouhodobě

Vitamín K2 je tam potřeba proto, aby držel na uzdě vápník, stejně tak ten hořčík pomáhá držet vápník na uzdě. Bór je potřeba, aby D a Mg fungovaly jak mají.

Není to potřeba brát dogmaticky každý den, ale v průměru by ta týdenní dávka měla zhruba tomuto odpovídat - takže se dá brát i jednorázově 40 000 IU vitamínu D za týden.

Každopádně běžné doporučené denní dávky jako 400 IU jsou pro zdravého dospělého tak nedostatečné, že je to skoro placebo - a o to v těch mnou odkazovaných článcích šlo.

Mému 120 kg kolegovi "odborník" po zjištění, že má cca s 30 nmol/l předepsal asi 600 IU/den. Tím by dosáhl možná toho, že by kolega úpo roce užívání stoupl na 35 nmol/l, ale to je asi tak vše čeho by dosáhl.

Krevní rozbor - ideálně po těch třech měsících a pak aspoň jednou za rok, abys viděl jak na tom zhruba jsi a jestli máš něčeho ubrat nebo přidat:
Vitamín D celkový - chceš být nad 100 nmol/l a pod cca 180 nmol/l.
Já se po pár letech iterací letos dopracoval k tomuto:
vit D - celkovy.png
vit D - celkovy.png (10.54 KiB) Zobrazeno 1704 x
Elektrolyty: Ca, Mg - chceš být v normálním rozsahu a udeálně mít hořčík někde mírně nad 0,90 mmol/l. Pokud máš vápník u horní hranice normálu a hořčík v dolní polovině normálu tak to znamená, že to chce víc hořčíku. Tohle není špatný, ale Mg by mohlo být o chlup víc:
CaMg.png
Já s oblibou jako zdroj vitamínů D+K používám toto:
https://www.drmax.cz/vitamin-d3-k2-mk7- ... -ekomedica

Kdybych měl problémy s nadbytkem Ca, tak než se mi srovná poměr Ca a Mg tak bych občas přihodil další vitamín K jako prevenci kalcifikace, ledvinových šutrů atd.:
https://www.brainmarket.cz/life-extensi ... el-kapsli/
Stejně tak pokud má člověk přístup k Vigantolu (vitamín D na předpis) tak je potřeba si to při braní dávek nad cca 2000 IU/den určitě doplnit o vitamín K.
PeFi

Příspěvek od PeFi »

U toho vigantolu si spočítej kolik je jedna kapka - bývá to tuším 200 IU.

Já Vigantol nemám rád, protože neobsahuje vitamín K a tím pádem je ve větších dávkách schopný způsobit problémy s vápníkem. Dávkování pro děti nastudované nemám, ale dá se zhruba odhadovat podle hmotnosti.
Každopádně u dětí ve věku od 1 do 10 let by se nemělo překračovat 2000 IU (já bych u dětí bez dobrého důvodu nepřekračoval cca 1000 IU) a Vigantol bych doplnil o ten vitamín K. Předávkování vitamínem K2 téměř není možné, především lidi co berou léky na ředění krve ho ale nesmí brát bez toho, aby přesně věděli co přesně dělají. Vše co píši platí pro relativně zdravé lidi, kteří neberou léky a nemají nějaké chornické nebo akutní problémy s krevní strážlivostí, vápenatěním, ledvinami atd.
steve_michalik

Příspěvek od steve_michalik »

Díky za dobré info PeFi.
Tušíš jaký je vhodný poměr D3:K2? V té Ekomedice je to 2000IU:75ug. Já beru tohle, tam je to 2000IU:200ug. Jde mi o to, že mám celkem dost ještě obyč D3, tak jak je rozumný to nakombinovat.
PeFi

Příspěvek od PeFi »

Poměr D3 : K se hledá blbě už proto, že vitamín K má mnoho forem, každá funguje trochu jinak. Většinou se používá něco jako 2000 IU D + cca 100 ug K2 MK7.
Kdyby tam Ecomedica měla toho K2 podstatně víc, tak bych se nezlobil. Mimochodem, vypadá to, že vitamín K2 má i slušný protirakovinný účinek (mj. játra, prostata, prsa).
Odpovědět