Jak bylo dnes

Diskuze o všem možném, tedy kavárnička, hospůdka, jak kdo chcete, jedinou podmínkou je dodržení pravidel fóra.
Odpovědět
BiSon

Re: Jak bylo dnes

Příspěvek od BiSon »

Serza: stejny problem a bohuzel i stejny pocit.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

V neděli dopoledne jsem si naostro vyzkoušel resuscitaci psa. Masáž srdce, i umělé dýchání.
Můj zlobivý zvědavý hyperaktivní 50kilový 7. měsíční pes mi po hlavě spadl do 200litrového sudu co mám v rohu chajdy na dešťovku.
Samozřejmě se v tom sudu nedokázal otočit, takže mu z něj trčeli jen zadní nohy, a začal se topit.
Naštěstí si toho všimla žena, a běžela ho vylovit. To se jí bohužel nepodařilo, tak začala křičet a volat o pomoc,...
To jsem konečně zaregistroval i já, a (adrenalin je fakt výborný pomocník v krizi) ten sud jsem převrhl, a vylil i s tím blbounem.
Ten už byl chudák v bezvědomí,... No podařilo se ho vrátit, ale teda zestárnul jsem nejmíň o rok.
Samotář
Pohlaví: muž

Příspěvek od Samotář »

V našem místním prepperském spolku nedávno pořádali kurz první pomoci pro psy. Tehdy mi to přišlo jako úplná pitomost. A koukám, že se to někdy hodí.

Ať je ten mladej trouba v pořádku.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Myslím, že každý by měl absolvovat (nebo alespoň velmi dobře teoreticky znát) kurz první pomoci.
A kdo má psa, a považuje ho za přítele, tak i kurz první pomoci pro psa.
Masáž srdce se psovi (záleží na velikosti psa i tvaru hrudníku) dělá trochu jinak.
A třeba umělé dýchání se u malého psa dělá přes tlamu i čenich, a velkýmu psu se zavře tlama, a fouká se do nosu,... atd.
Mladej trouba už je v pořádku, (děkuji) akorát se potom ještě párkrát poblil, když tam zahučel, tak se z toho strachu a boje o život trochu připosral, a asi hodinu byl ještě trochu vykulenej a zakřiknutej.
Ale když jsem odpoledne ten sud upravoval proti pádu, tak už zase zvědavě asistoval s výrazem že mu kazím potápěčský kurz:)
Haluziak

Příspěvek od Haluziak »

Celý tenhle týden se drbu s nábojnicema m. Vypráno, usušeno, vyžíháno a část zformátováná a změřena.
Výsledek je cca 30ks -0,000" oproti vystřelené, 100ks -0,001" oproti vystřelené, 100ks -0,002" oproti vystřelené, cca 60ks -0,003" oproti vystřelené, 10ks -0,004" oproti vystřelené a 6ks -0,005" oproti vystřelené.

Cca 30ks jsem rovnou vyhodil, protože buď byly ještě kratší nebo naopak rostli oproti vystřelené.

Zítra zakrátit, projet expanding mandrelem (zatím se krouhat nebude), naládovat kolem slibných navážek z minula. Pobalit a odjet kempovat na střelnici, večer grill, v sobotu dynamika, přespat u kámoše, v neděli vyzkoušet ty navážky a pokud bude některá fungovat tak domů rychle přebít, v pondělí na závod a pak doufat, že koc vymění zámky.

PS: Runout na některých hilznách je klidně 0,001", když ji v měřáku pootočím.
Beware of old men in profession where men die young.
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
vrb
VIP

Příspěvek od vrb »

Ad nadobi: on ten nerez taky není kdovíjaka výhra.
Jednak katalyticky znehodnocuje vitaminy s jiné živiny. Druhak se z něho uvolňují těžké kovy do jídla. Hlavně Chrom a Nikl. Tu trošku železa tělo v pohodě zmetabolizuje.
8984058.pdf
(3.91 MiB) Staženo 64 x
Nejzdravější bude asi smalt, litina, keramika a doufám i sklo.
Pokud máte další info o problemech s jinym nadobim tak sem s tím.
Haluziak

Příspěvek od Haluziak »

Tak jsem.byl včera na závodu velkorážní puška s optikou na 100m
Skončil jsem 6. ale už mi to nedalo a nechal jsem tam jednoho střelce vystřelit z mé flinty a ten potvrdil, každá rána jinam, prý už by nehledal chybu u sebe ale spíš v sestavě flinta/náboj. Má tu samou flintu a hned mi řekl, že Hornady střely nepoužívat ;)

PS: ty dva obrázky, jsou stejná flinta, stejný náboj, jiný den.
IMG_20241020_170954.jpg
17301792335766028398798287588327.jpg
PaF

Příspěvek od PaF »

Ze dvou výsledků těžko něco soudit. Je nutné minimalizovat vnější vlivy (studená/teplá, vyčištěná/špinavá, počet ran v sérii, světlo, pozice/stůl/bag apod., šarže nábojů apod.). V každém případě je takhle velký rozdíl v soustřelu nejspíš souhrou více faktorů. Teda pokud jsi jednou nebyl utahaný/nevyspalý/s kocovinou apod.
miselito

Příspěvek od miselito »

Dnes som doprial svojmu G17 svetlo Streamlight TLR-7X a k tomu nove puzdra. Tesim sa ako vyskusam na LOSke o necele 3 tyzdne. 8-)
IMG_3524.JPG
IMG_3523.JPG
Majkl Night

Příspěvek od Majkl Night »

Odkud je prosím tě to pouzdro?

Díky
Majkl
Volí si stezku chodec, nebo stezka chodce?
Haluziak

Příspěvek od Haluziak »

PaF píše: 29.10.2024 21:17 Ze dvou výsledků těžko něco soudit. Je nutné minimalizovat vnější vlivy (studená/teplá, vyčištěná/špinavá, počet ran v sérii, světlo, pozice/stůl/bag apod., šarže nábojů apod.). V každém případě je takhle velký rozdíl v soustřelu nejspíš souhrou více faktorů. Teda pokud jsi jednou nebyl utahaný/nevyspalý/s kocovinou apod.
Ze tří resp. ze čtyř, jedno je při hledání navážky týden zpátky, druhý je z ověřování v neděli, v pondělí na závodě taky žádná sláva, a po závodě z toho střílel tam jeden borec a taky špatně.

AD souhra faktorů: Zkusil jsem dotáhnout všechny šrouby a byli na momentu takže se nic nepovolilo. Na Bergara FB mi doporučili zkusit jiný puškohled, jestli třeba neodešel Vortex, že se to stává.

Mám ještě objednané GGG náboje 168 180 a 190gr měli by být se Sierra HPBT střelou tak uvidíme co to vykouzlí s nimi.

PS: Po hledání navážky (to je ten hezký terč ES 5,7 SD 2,1m/s) jsem čistil, druhý terč je po vystřelení 53 nábojů od čištění ES 4,9 SD 2m/s.

PPS: Mimo to, že jsem minulý týden dělal náboje na neděli/pondělí tak od nedělního večera formátuju, v pondělí jsem formátoval včera jsem formátoval. zatím mám 400ks zbývá mi jich ještě asi 150 ale musím říct, že karpál dostává seriózně zabrat, tak koule na páce není moc ergonomická :D
PeFi
Pohlaví: i černoch by záviděl

Příspěvek od PeFi »

vrb píše: 28.10.2024 21:43 Ad nadobi: on ten nerez taky není kdovíjaka výhra.
Jednak katalyticky znehodnocuje vitaminy s jiné živiny. Druhak se z něho uvolňují těžké kovy do jídla. Hlavně Chrom a Nikl. Tu trošku železa tělo v pohodě zmetabolizuje.

8984058.pdf

Nejzdravější bude asi smalt, litina, keramika a doufám i sklo.
Pokud máte další info o problemech s jinym nadobim tak sem s tím.
Luxusní diplomka, díky :yes
Nad tím, že z rychlovarné konvice nebo nerez nádobí se můžou do vody dostávat Ni a Cr jsem nikdy neuvažoval. :o
miselito

Příspěvek od miselito »

Majkl Night píše: 29.10.2024 23:16 Odkud je prosím tě to pouzdro?

Díky
Majkl
Servus Majkl,
je to od pana Placheho z Ruzomberka. Ma firmu BP holsters. Ceny dobre a kvalita tiez. Od neho mam uz puzdro, verzia bez svetla, cca 8 rokov a stale sluzi a vyzera dobre.
PaF

Příspěvek od PaF »

2Haluziak
Tak samozřejmě to může být i optikou, to pak těžko hledat jinde... Ale při použití stejného zvětšení a stejné vzdálenosti střelby v testech už by to musel být hodně velký shit, aby to udělalo tolik.

Jinak obecně... co je ve flintě a co ve střelci bych testoval klidně na továrním střelivu a vždy ve stejných podmínkách (soustřel po 53 ranách bez čištění bude zákonitě jiný než po vyčištění - ale je fakt, že by ten rozdíl neměl být tak velký jako na těch 2 terčích).
Výhodou kvalitního továrního střeliva v jedné šarži je, že se odfiltruje nepřesnost domácí výroby. Dá se tak najít i vyhovující střela, se kterou pak ze laborovat vlastní náboje. Ale dokud nemáš jasno v tom, co je flintou a co rukama, je podle mne domácí laborace předčasná.
Haluziak

Příspěvek od Haluziak »

Tak kauza Bergara pokračuje, díky jednomu kamarádovi jsem si všiml 0,08mm mezeru mezi recoil lugem a hlavní + jsem měřil vystřelené nábojnice (41,14mm) oproti "spec" modelu od Reddingu co je v comparator sadě (40,06mm).
Tak jsem to psal přímo do Bergary a jejich odpověď: Zkuste jinou optiku a střelivo doporučujeme Norma Diamond line (ne fakt se na druhou stranu republiky pro jedno konkrétní střelivo hnát nebudu). Touhle mezerou to být nemůže, všechny hlavně jsou utaženy na 88Nm a je u nich přeměřený headspace.

No zkusím ještě jinou optiku pokud mi ji někdo půjčí, a pak to asi dám tvrdě na reklamaci.

PS: Ještě mi napsali ať nepoužívám GGG střelivo, že mají zkušenost že s ním může být utržen vytahovač (jestli to není zkušenost přímo semnou :D protože utržený vytahovač už jsem měl.)

EDIT: Napadlo mě, že jsem to zkoušel s nočákem ale tam je ten záměrný kříž velikosti, že asi někdě tam. Ale v největší nouzi bych to mohl zkusit ještě jednou a nastavit do nočáku jinou osnovu.
Haluziak

Příspěvek od Haluziak »

* už to nejde opravit ta spec hilzna má 41,06mm :)
Haluziak

Příspěvek od Haluziak »

Mám rád svoje auto :head
Tak po tom co už vážně zlobil kloub poloosy, tak jsem dal WJ na opravu/úpravu. Zvedl se o dalších cca 6cm, kola se rozšířili o 3cm na každé straně.

Jelikož se zvedalo už o dost tak to chtělo stavitelná přední ramena, což jsem věděl dopředu, už doma čekali. Počas zvedání zadku se zjistilo, že jsou ustřelený zadní ramena, takže objednat nové (+4000).
Jelikož je plán zvednout ho o plné 4" byl doporučen dvojkřížový kardan (10000) i když tohle zvednutí měl dát ještě původní. Nedal, ještě že jsem ten dvojkříž vzal, akorát vibruje takže se bude muset sehnat jiná koncovka a nechat převařit (cca 5000). Ale zas WJ od 80km/h má funkci masážního křesla

No a když jsme to šli projet, tak jsme zjistili, že zadní tlumiče to taky nedávají a jedou na spodní dorazy, takže se tam musí dát taky nové (cca 2000).

No a příští rok je v plánu zadní pevnostňák, vetší kola, naviják, nový nezrezlý dveře a komplet přestříkat do raptoru nebo jiného polyuretanu (a ještě se rozhodnout jestli Olive Drab nebo NATO Green). A konečně nějaké LED rampy.

Říkám, mám rád svoje auto, akorát rodinný rozpočet ho nesnáší. Holt si baba počká na prstýnek o další rok.

PS: když si sečtu, co vše už se od koupi do něj nainvestovalo a ještě nainvestuje, tak si říkám, proč jsem si z banky jednou tolik nepůjčil a nevzal RamZillu (2500 fakt hezky udělaná do terénu) když byla na bazoši.
PPS: s mým štěstím čekám kdy klekne motor a budu ještě shánět HO motor, protože 30kW navíc se hodí.

Tak mi držte palce aby mě při dnešním honu někdo neposlal ještě pár broků.
Joe Azbest

Příspěvek od Joe Azbest »

Kdyby měl někdo zájem, začíná pěkná výstava a v souvislosti s tím vyšla i pěkná kniha:
https://olomoucky.denik.cz/zpravy_regio ... uzeum.html
vrb
VIP

Příspěvek od vrb »

Haluziak:
Jako ten recoil lug na laufu vaklá? Nebo jak tam drží?
Jak je udělaný bedding?
Má recoil lug bedding v pažbe? Nevakla to někde v pazbě?
Pazba je z plastu nebo z čeho?
Zkus si prosím vzpomenout jaká byla teplota okolí a pušky když to chodilo dobře a jaká byla teplota když to chodilo blbě?
Plast má 10x vyšší tepelnou roztaznost než ocel. Podle toho se to může samo utahovat nebo povolovat v pažbe.
Piš si na nastřelky Datumy.
Ten rastr je pulpalcovy nebo něco jiného?

Tohle bude téma spíš na strelectvi.cz, škoda že už není Shiva, ten by ti poradil. Hledej jeho staré příspěvky.
Haluziak

Příspěvek od Haluziak »

Lug nevaklá. Pažba je plastová s hliníkovým insertem (udělali hliníkovou kostru a tu zalili do plastu). V pažbě jsou hliníkový pilony a hliníkové usazení na recoil lug (prostě kus toho šasi co není zalitý), nic z toho nemá otlaky. Nevaklá nic, vše je utaženo na moment. Freefloat jsem zkoušel obalem od SB zápalek, žádným kancelářským papírem.

Rozdíl teploty byl cca 5-7 stupňů jedna neděle teploměr ukazoval ráno 12 a v poledne nevím a jedna ukazoval ráno 10 a v poledne tuším 17. Rastr je 1cm.

JJ Shiva uměl :( jinak řeším to všude možně od Bergara FB Amerika po rozpad :D Nejvíc mě dokáže nasrat když mi někdo řekne jak mu to stabilně lítá pod 0,5MOA a já s tím takhle válčím.

Včera jsem z Jeepky vymontoval přední kardan a zrazu je to tiché klidné vozítko a ne něco určené pro potěšení žen. Ale zase se potvrdilo pravidlo, něco oprav, něco jiného se dojebe. Ráno pod Jeepko nová louže, musím domluvit tlakovku ať vím co a kde chčije.
Odpovědět