Možnosti nezávislé komunikace v rámci celé ČR

Vysílačky, mobily, kódy a šifry...
Odpovědět
Wolf
VIP
Pohlaví: muž

Re: Možnosti nezávislé komunikace v rámci celé ČR

Příspěvek od Wolf »

pelmel: To odněkud opisuješ nebo vlastní zkušenosti?

Edit: Aha, přepisuješ sem webovou stránku Radioklubu AČR https://rkacr.mo.gov.cz/ardos/technologie/winlink (archiv).
Zdá se mi poněkud něšťastné, že neuvádíš, že to nejsou tvá vlastní slova, ale že jsi je bez řádné citace a uvedení autora převzal odjinud a že to navíc může působit zavádějícím dojmem, že se s námi dělíš o své vlastní zkušenosti.

Proč vlastně furt teoreticky píšeš o něčem, co ve skutečnosti reálně neznáš? Proč to fakt nevyzkoušíš a pak nám o tom nenapíšeš? Bylo by mnohem přínosnější, než jen odněkud opsat článek :)
Naposledy upravil(a) Wolf dne 18.02.2025 11:37, celkem upraveno 1 x.
Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic. (Edmund Burke)
pelmel

Příspěvek od pelmel »

Odpisujem. Chcem aby ľudia o možnostiach vedeli. Opravil som texty na citácie.
AČR chystá cvičenie ARDOS pre krízové situácie s využitím radioamatérov a tieto protokoly a software (plus meshtastic) sa budú používať.

Pridal som to cvičenie do samostatnej témy.
mhi

Příspěvek od mhi »

Jsem velmi skepticky k ruznym digi protokolum v SHTF, samozrejme dva lide domluveni a svybavenim se spoji, ale pro nejakou obecnou komunikaci to myslim nebude pouzitelne.

Mozna to nevite (ja jsem pred nedavnem nevedel), ale pomoci PMR vysilacek (i typu "mydlo" z Lidlu) se z kopce na kopec da udelat spojeni i na >100km. Takze Krkonose-kopec u Prahy nejsou problem. Nekteri lide zvysuji dosah radiostanic s neoddelitelnou antenou pomoci spravne dlouheho vodice namotaneho na tu orig antenu (kapacitni vazba), ale nijak jsem s tim neexperimentoval (cinske PMR napr Quasheng/Baofeng maji antenu na SMA konektoru ;) ).
pelmel

Příspěvek od pelmel »

Ano, z kopca na kopec. To ale je skôr zábava pre hračičkárov (typické pre chlapov) ako praktická možnosť komunikácie pre každý deň či v núdzi.
Koľko ľudí má kondíciu šplhať na kopce ? Koľko ľudí má kopce v dosahu pár km od bydliska ?
mhi

Příspěvek od mhi »

Kopec-kopec (kopec-mensi kopec :) ) je snadno dostupne reseni pro necekane situace, je to "zadarmo", PMRka ma spousta rodin treba jako hracky pro deti na vychazky. Slozitejsi (vice "niche") veci ma malokdo. Kdyz si predstavime blackout a nechame chvili na dojeti paliva zaloznich generatoru infrastruktury, je pravdepodobne, ze z toho kopce se na vseobecnou vyzvu treba nekdo ozve (zkuste si v sobotu poslouchat 7. kanal) https://www.cbpmr.cz/zaciname-s-pmr---n ... i-123.html

GSMka budou mrtva, ruzne LoRa site pocitam nedostupne, ale nekde vyhrabat 3 AAAcka do Lidl PMRka zvladne asi kdekdo. Mozna si to ale predstavuju blbe.
Wolf
VIP

Příspěvek od Wolf »

mhi: Doporučuju tu teoretickou úvahu rozvést dál a představit si reálný use-case. Komu budeš volat co a kdy?

S PMR se sice dá dovolat na stovky km kopec-kopec, ale to na tom kopci musí někdo čekat na poslechu.
Jako asi ano, kdyby bylo potřeba, šlo by takovou síť "strážců majáků" na kopcích zorganizovat, ale stejně tak a mnohem jednodušeji jde zorganizovat radioamatéry s krátkovlnným vybavením (a třeba solárními panely), kteří mohou být u sebe doma úplně kdekoliv, v údolí, na kopci, na dně Machochy; a stejně mají pomocí NVIS cesty signálu vzájemné spojení po celé ČR, jak již zde bylo popsáno a jinde mnohem obsáhleji.

PMR tak podle mě zůstává hlavně ve své přirozené roli prostředku komunikace na krátké vzdálenosti, v rámci několika ulic, městské čtvrti, vesnice apod., prostě do stovek metrů.
Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic. (Edmund Burke)
mhi

Příspěvek od mhi »

No ja si to predstavit umim. Sice to neni muj pripad, ale jeden Kladenak mi rikal, ze z pohodli panelakoveho domova chytne bez problemu Brdy. Tedy ono to neni o tom, ze dva lide splhaji nekam na kopec ve smluveny cas, ale vysplha jeden (nemusi nutne na kopec, stacilo by se vydrapat nekam do vysky) a bude davat vyzvy.

Nekteri radioamateri (ackoliv je to v rozporu s VO) ma PMR (resp. 70cm/2m) anteny na strese. A cela rada jich posloucha.

Nebo se skutecne dohodne, treba v ramci rozsirene rodiny, "zavolame si v 5", oba vylezou na strechu ...
pelmel

Příspěvek od pelmel »

Tak som zvedavý komu sa dovoláš z domu v zime o deviatej večer. Alebo budeš vtedy šlapať na kopec ?
Murphyho zákon o svinstve vo vesmíre hovorí, že sa veci s.erú v najnevhodnejšiu dobu.
JOBU

Příspěvek od JOBU »

mhi píše: 18.02.2025 13:10 ..Nekteri radioamateri (ackoliv je to v rozporu s VO) ma PMR (resp. 70cm/2m) anteny na strese...
Kde presne české VO zakazuje pre radioamatérov antény v tomto pásme na streche? To mi je zase nejaká novinka (alebo urban legend?) v českých krajoch...
mhi

Příspěvek od mhi »

Všeobecné oprávnění č. VO-R/3/6.2016-9
str. 2

Typ stanice a antény: ruční přenosná stanice se schopností příjmu a s integrální anténou, tj. anténou pevně spojenou se stanicí, bez možnosti odpojení uživatelem
Psal jsem o PMR kde je penetrace vysilacek velka, na "sdilenky" 2m/70cm to je jinak.

pelmel: Pocitam nejakemu (ne)licencovanemu radioamaterovi, nebo IZS, ktera by mohla zacit poslouchat, bude-li nejak fungovat. Ale to neni dulezite, muj cil tady neni se dohadovat jestli v pripade SHTF zacneme z kazdeho LoRa zarizeni vybirat obvody a stavet Meshtasticy, nebo spojari natahnou telegrafni vedeni. Vse podstatne jsem uz asi rekl, na https://www.cbpmr.cz/ se da docist asi vse. Pripadne denicky spojeni pro predstavu co se da s nahodnymi lidmi realizovat: https://www.cbpmr.cz/deniky/
Odpovědět