Tecsun na jeden li-ion akumulátor údajně vydrží hrát 24 hodin (a nabíjí se přes MiniUSB!) - můžeš prosím příležitostně vyzkoušet?
SONY ICF-P37 (typický zástupce kategorie "obyčejný kapesní tranzistorák") na dvě tužkovky vydrží hrát 100 hodin do reproduktoru a přes 150 hodin do sluchátek (specifikace tady)
Já teda pro potřeby BoB zůstávám u obyčejnýho analogovýho tranzistoráčku . Pro SHTF mi přijde jistější.
Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic. (Edmund Burke)
Když už se to teď tady nakouslo, chtěl jsem se zeptat už dávno, nemáte někdo tip na nějaký ten analogový tranzistorák? Dělá ještě vůbec někdo něco takovýho v lepší kvalitě? Aby to nebyla klasická čína, že hned někde praskne plast a střeva budou jen na nějakou omezenou životnost, tak jak se to dneska dost často u většiny podobných výrobků dělá... Nebo je řešení sehnat něco starýho? Třeba jak byla kapesní RIGA 103 nebo stolní Neywa 402? Nejsem ani elektrotechnik ani radioamatér, tak bych potřeboval poradit.
Čo je to analogové rádio ? Prijímače sú buď typu superheterodyn alebo SDR alebo hydridné. Ovládanie je dnes digitálne.
Superhet je napríklad Tecsun PL-660, TECSUN S-2000 , TECSUN S-8800 .
Wolf píše: ↑18.02.2025 12:27
Už jsem si to dohledal.
Tecsun na jeden li-ion akumulátor údajně vydrží hrát 24 hodin (a nabíjí se přes MiniUSB!) - můžeš prosím příležitostně vyzkoušet?
SONY ICF-P37 (typický zástupce kategorie "obyčejný kapesní tranzistorák") na dvě tužkovky vydrží hrát 100 hodin do reproduktoru a přes 150 hodin do sluchátek (specifikace tady)
Já teda pro potřeby BoB zůstávám u obyčejnýho analogovýho tranzistoráčku . Pro SHTF mi přijde jistější.
Potvrdzujem, vydržalo hrať 24 hodín na 10 level hlasitosti z 30. Ešte vyskúšam na slúchadlá.
pelmel píše: ↑21.02.2025 9:33
Čo je to analogové rádio ? Prijímače sú buď typu superheterodyn alebo SDR alebo hydridné. Ovládanie je dnes digitálne.
Superhet je napríklad Tecsun PL-660, TECSUN S-2000 , TECSUN S-8800 .
Jsem v tomto oboru laik, tak nevím, zda se budu vyjadřovat přesně, ale já mám na mysli přijímač, který nebude obsahovat digitální elektroniku (nevím zda je to správný termín). Existuje tedy dnes něco takového? Například zmiňovaný SONY ICF-P37 je nebo není? Je tam něco digitálního? Například mnou zmiňovaná RIGA nebo Neywa přece také žádnou digitální elektroniku nemá. Kdyby došlo třeba výbojem ke zničení elektronických zařízení, potom by to staré rádio přece mělo fungovat.
Oficiálně se má analogové vypínat. EK zatím nestanovila datum, ale myslím, že u ČRo se uvažovalo už o letošním roce, soukromé stanice to mají za delší dobu (pokud to teda EK nezatrhne dřív)
A na analogovém přijímači digitální signál nerozložíš do poslouchatelného zvuku. Takže jedině že by existoval nějaký pirátský analogový vysílač
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Je mi jasné, že teď už se to nevyužije. Myslel jsem to jako zálohu za pár stovek. Nerad bych abych vyzněl jako paranoik ale kdyby se opravdu něco nepříjemného stalo a přišlo by se o digitální vysílání, tak by třeba někdo mohl začít vysílat analog a tohle by byla jediná možnost příjmu.
Myslíš jako elektronkové rádio? Jinak libovolné tranzistorové rádio má vždy minimálně ten tranzistor jako diskrétní součástku a mimochodem se furt dají bez problémů za pár stovek sehnat. Ale všechno funkční jsou těžké sběratelské kusy. No a hlavně se pochlub jestli si tím něco poslechneš. Bez nějakého filtrování to budou šílené chrchláky.
Dobrý večer Rozpadlíci,
Nebudu vás trápit detaily, jako je ukončení analogového vysílání v pásmu FM, snižováním výkonu a rušení vysílačů v pásmu AM.
Doporučuji tento přístroj: https://etoncorp.com/collections/inform ... flashlight
Mám jej přes rok, a nemohu si jej vynachválit.
Přeji klidný večer
Život se neměří počtem nádechů a výdechů, ale počtem okamžiků, které nám braly dech.
Milli píše: ↑23.02.2025 18:22
Nebudu vás trápit detaily, jako je ukončení analogového vysílání v pásmu FM, snižováním výkonu a rušení vysílačů v pásmu AM.
Klidně trap. Jeden z důvodů proč bude takové jednoduché analogové rádio relikt minulosti a poslechneš si v budoucnu tak maximálně šum. Stejně jako se podíváš na šum jen na analogové televizi.
to už mi dává největší smysl nějakej přehledovej hybridní přijímač (analog i digitál), ideálně na 220V i na 12V, k tomu slušná anténa s magnetickou základnou (aby to případně šlo vozit na autě)
ale to jsme rázem na hodně jinejch penězích....
\(^_^)/
AM radio v ČR k 1.10.24 - DV nic, SV radio pouze Dechovka, Impuls, Country a neděli odpo Timisoara. Na KV s drátovkou zahraniční a HAMíci. Na CB amatéři a TIRáci. Sdílené VHF amatéři, hasiči, záchranka. sdílené UHF amatéři a PMR.
CB je mrtvý, všichni jedou přes sociální sítě
na druhou stranu když na nějakou akci pojede víc aut vybavených CB tak mají prakticky volné frekvence
Ale osobně bych asi do auta dneska spíš volil UHF/VHF/PMR vysílačku...no, měnit to už nebudu
\(^_^)/
malejkarel píše: ↑21.02.2025 18:44
Jsem v tomto oboru laik, tak nevím, zda se budu vyjadřovat přesně, ale já mám na mysli přijímač, který nebude obsahovat digitální elektroniku (nevím zda je to správný termín). Existuje tedy dnes něco takového? Například zmiňovaný SONY ICF-P37 je nebo není? Je tam něco digitálního? Například mnou zmiňovaná RIGA nebo Neywa přece také žádnou digitální elektroniku nemá. Kdyby došlo třeba výbojem ke zničení elektronických zařízení, potom by to staré rádio přece mělo fungovat.
Sony ICF-P37 má DSP, říkejme tomu "napůl digitální" Není to špatná varianta. Vydrž baterie se stále počítá na stovky hodin.
Čistý superheterodyn je ICF-P36.
Takže tyhle rádia a cokoliv jim podobného jsou dobrá volba.
Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic. (Edmund Burke)