Covidové ZOMBIE se valí!

Diskuze o všem možném, tedy kavárnička, hospůdka, jak kdo chcete, jedinou podmínkou je dodržení pravidel fóra.
Odpovědět
Rafael
Pohlaví: muž

Re: Covidové ZOMBIE se valí!

Příspěvek od Rafael »

Tak co Fero, jak si pokročil s výcvikem těch psů v oblasti toho stromolezectví?
Podle toho, že na tebe nevidím žádné viditelné zranění tak soudím, že výcvik ještě nezačal, že?

- Zasekli jsme se na těch žebřících a musím bohužel přiznat, že se nedaří tak jak jsem si představoval. Zatracené potfory. Ony ten výcvik úplně bojkotují. O lezení a šplhání po stromech zatím nemůže být vůbec řeči".

- "A jak dopadla ta stoupací železa na tlapky z Depa? Vyrobili je?"

- "Ano vyrobili. Jsou tam šikovní řemeslníci. Ale já je musel po menší úpravě použít k jinému účelu než jsem původně zamýšlel".
Psí ortézy.jpg

Z Kroniky Mlýna
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

"Pes kočkou nebude". Pomyslel si pán s kloboukem který to celé sledoval. A odešel domů, kde připnul Míšovi obojek a vzal ho na procházku s tím, že s ním zkusí přejít lávku přes potok vytvořenou z pět metrů dlouhého dřevěného železničního pražce. Pán s kloboukem přešel do půlky lávky, Míša stál na břehu a šprajcoval se. Posléze byl vtažen na lávku, kde však zpanikařil a vyrazil kupředu. Jelikož měl přes 30 kilogramů a pánovi s kloboukem se nacpal mezi nohy následovalo nevyhnutelné. Pán s kloboukem se zřítil do potoka kde byl skoro metr vody. Ta naštěstí ztlumila jeho pád, takže se mu nic nestalo. Jenom si musel chytit klobouk který mu plaval pryč a jak se hrabal na břeh se ještě zabahnil a zašpinil. Následně muset celý mokrý a špinavý projít přes areál Mlýna aby se dostal domů. Přitom ho vidělo docela dost lidí což zavdalo podnět různým spekulacím.
"Kamizolka mokrá, na klobouku žabinec." Vykřikovat Pepíček. Když pán s kloboukem notně čvachtajíc zašel za roh budovy.
Podle zpráv z mlýnských kuloárů prý za ním domů přišla Stará Maruna. Avšak o tom co se dělo dále zprávy taktně mlčí.
Míša, ten nebohý chlupatý šedočerný pes rasy vesnická směska se zaběhl a vydali se ho hledat kluci a holky z SPSP a Amazonek.
Koukej tak, aby jsi viděl.
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Zachraňte Michala!
Michal se ztratil.

- "No já si spiš myslím, že v sebeobranném pudu utekl. Poté co tak vykoupal toho pána v klobouku. On je díky té své holé hlavě...., na tom svém klobouku hodně závislý. Prý v něm i spí".

- "A já zas slyšel, že kvůli té holé hlavě kdysi, v minulém životě, mu
přezdívali Lucien Leuwen. Čti Lysien. A on to velmi špatně nesl. Byl v té době v TV nějaký seriál s postavou toho jména.
A i francouzský spisovatel Stendhal napsal, použil to jméno v jednom ze svých románů. Tak možná proto..."

Z Kroniky Mlýna
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Rafael

Příspěvek od Rafael »

"Hovno tomu rozumíte a jen si ze mě děláte srandu",
ohradil se pan v klobouku.

"A abyste věděli, tak nejvíce tepla uniká hlavou. Prohlásil kdysi v jednom TV seriálu nějaký pán Huml který taky si málokdy sundal svou pokrývku hlavy. A já to můžu z vlastní zkušenosti jen potvrdit.
A to měl i přes svůj pokročilý věk na hlavě přece jen nějaký porost. Na rozdíl ode mně".

Z Kroniky Mlýna
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Pan v klobouku a pár vtípků z Předmartinské doby:
"Co to děláte soudruzi?"
- "Bouráme elektrárny."
- "Ale vždyť musíme zbrojit proti ruSSSku a k tomu potřebujeme ocel a na výrobu oceli potřebujeme levnou energii!"
"Právě proto je bouráme."
*
"Co to děláte soudruzi s těmi doly? Proč je likvidujete? Hlavně proč jste zasypali ten důl Frenštát. Velmi bohaté ložisko s mimořádně kvalitním uhlím. Kolik stála jeho výstavba a likvidace a nic se z něho nevytěžilo?"

-"Právě proto to děláme".
*
"Co to děláte soudruzi?"
- "Bouráme továrnu na cihly"
- "Ale vždyť je nedostatek cihel!"
- "Právě proto ji bouráme"
*
"Ale proč to vše?"

- "Protože podle odborníků z EU, ale i našich domácích politických elit, je to jediný způsob jak ekonomicky zničit Rusko, Čínu, Indii a podobné šmejdy. Naši zelené energii - větrníkům, slunečníkům a navíc ve spojení s genderem a všelijakými úchyly nemůžou v žádném případě nikterak konkurovat a do pár let budou na huntě. Nastane absolutní konec těch starých časů a ty mordory, ty říše zla konečně zmizí ze slušného, demokratického a trvale udržitelného světa.
Může být, že to bude nějakou trvat nějakou delší dobu, bude to vykoupeno všeobecnou chudobou, mnoha problémy, ale my to zvládnem!
I kdyby měl čert na koze jezdit to zvládneme!
K tomu nám dopomáhej grindíl, EU a naše politická elita.

- "Já bych k tomu ješte něco přidal", ozval se hlas z fóra.
"Může to vypadat jako ftípek, ale je to z reálu a o tom jak se kdysi odchytávali branci a rekruti během jedné války v Předmartinské době.
Na rohu prázdné ulice stála jeptiška a v tom k ní doběhl udýchaný muž.
- “Sestro, moc vás prosím, schovejte mne na chvilku pod sukni, pronásledují mne, pak vám to vysvětlím.”
Sestra svolí.
Za moment k ní doběhnou dva vojenští policisté a ptají se, jestli neviděla kolem běžet nějakého člověka.
”Ano, proběhl tudy a zatočil do tamté ulice.”
Odchytí komisaři odběhli, mladík vylezl zpod sukně a děkoval:
“Sestro veliký dík, zachránila jste mi život. Já totiž do té války..., nechci tam chcípnou, můj boj to není.

No a promiňte, máte krásné nohy, nezlobte se.”
Sestra se usmála a řekla:

-“Kdyby ses podíval výš, uviděl bys i krásné koule protože ani já do té cizí války nechci"
Z Kroniky Mlýna.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

drigon píše: 04.04.2025 13:46 "Stejně je zajímavé že koalice Střed vznikla víceméně spontánně?" Ptala se stará Maruna.

Pan Balzagette:"to víte, pokud bychom zůstali každý sám nám může hrozit třetí scénář jak porazit protistranu s atomovými zbraněmi. Které zaručují že nemůže dojít k přímému střetu atomových mocností kdy když začne jedna ze stran prohrávat odpálí atomové zbraně na to druhou. Ta v sebeobraně udělá to samé a v tu chvíli je vymalováno.
Proto existují tři scénáře jak porazit atomovou velmoc.

Prvním scénářem je uzbrojení. Kdy příliš vysoké náklady na zbrojení vedou postupem času k hospodářským potížím, protestům obyvatel a kolapsu státu. Tak jako se to stalo Sovětskému svazu koncem 80 let 20 století.

Druhým scénářem je vyvolávání zástupných konfliktů ve vazalských/přidružených zemích kam poté obě strany konfliktu pumpují zbraně, munici a materiál. Toto, pokud je dost intenzivní a trvá to dost dlouho to může časem vést k hospodářským potížím, protestům obyvatel a ve své podstatě prohře jedné ze stran konfliktu. Která jelikož nebojuje o své území/na svém území s protivníkem majicím jaderné zbraně takto není přímo ohrožena a nemá tak důvod použít své jaderné zbraně.

Třetím scénářem je scénář kdy je jedna ze stran konfliktu napadena či vyprovokována do vojenské akce proti státu bez jaderných zbraní. Tento konflikt zcela přirozeně odčerpává prostředky a lidské zdroje této strany konfliktu. Kdy poté, co začne tento nejaderný stát prohrávat na jeho místo nastoupí další nejaderný stát. Vznikne tak sériový konflikt kdy proti silnému protivníkovi postupně nastupují slabší s cílem ho časem unavit. Slabší nejaderní protivníci jsou sice jeden po druhém poráženi, avšak zároveň jaderné mocnosti odčerpávají síly. Kdy pokud toto odčerpávání sil překročí únosnou mez dojde k hospodářským problémům a protestům obyvatel jaderné mocnosti a cílem ukončit konflikt. Kdy toto může vést i k jejímu rozpadu.

Jak vidíte, všechny tři možnosti. A to jak uzbrojení, utahání či sériový konflikt jsou vedeny s cílem způsobit protistraně hospodářské vyčerpání, ekonomické těžkosti a případně i krizi které časem povedou k oslabení morálky obyvatel. Což může protivníka vést k ukončení konfliktu a výhře strany která má větší zdroje, výdrž a morálku obyvatel vidících že jejich vedení vychází z konfliktu vítězně bez podstatných hospodářských problémů. Neboť hospodářská situace je to, co se dotýká každého z nás."
"K tomuto tématu se pojí problém financování zbrojení." Pokračoval pan Balzagette. "Pokud si své zbrojení a armádu financujete ze svých výnosů a zisků, to jest bez dluhů můžete si vybudovat silné ozbrojené síly kdy k výrobě máte i vývoj. Kdy poté můžete vyrobené zbraně prodávat dál a na tom vydělávat. Pokud se vám to povede fakt dobře můžete mít armádu "silnou a za levno". Bez rizika uzbrojení.
Avšak problém může nastat pokud zbrojíte na dluh. Kdy vám ke splátce jistiny přibývá úrok. Toto vám odčerpává finance z ekonomiky, je méně peněz na provoz státu, vývoj, vědu, školství a mnoho dalšího. Výsledek pak bývá zaostávání a vznik následných hospodářských problémů z nekonkurenceschopnosti. Může docházet k protestům obyvatel a ve finále se uzbrojíte. Toto může nastat i poměrně rychle v závislosti na stavu ekonomiky, deindustrializace a zadlužení.
Aby uzbrojení při zbrojení na dluh nenastalo existují dva následující scénáře. Prvním je "krmení" jiného konfliktu s cílem na něm vydělat a "zahojit se".
Druhý scénář byl jednou z příčin WW2, kdy tehdy Německo zbrojilo na dluh, který začal způsobovat hospodářské a sociální problémy. Německu hrozilo uzbrojení a aby toto nenastalo začalo tamní vedení hrát na notu "ostatní ubližují naším krajanům a musíme je chránit". Případně "ostatní nás chtějí napadnout. Musíme na ně vlítnout dříve než vlítnou oni na nás." Výsledkem byla WW2, kdy se Německo postupně zmocnilo velké části Evropy a těžilo z obsazených ekonomik které ždímalo ve svůj prospěch. Tím dotovalo svoji ekonomiku, avšak poté co AH rozehrál válku na dvou frontách došlo postupem času k vyčerpání jeho ozbrojených i hospodářských sil, zhroucení a prohře.
Od okamžiku kdy se začaly objevovat první problémy které signalizovaly možnost uzbrojení Německé předválečné ekonomiky to do vypuknutí druhé světové války trvalo cca 4-6 let. To byla doba po které do toho Němci museli buď "praštit", nebo "dupnout na brzdy" a začít mohutně šetřit, pokud nechtěli vyhlásit státní bankrot.
Ptáte se jak se tomuto vyhnout? Řešení je jednoduché. Podpora vlastního průmyslu spolupracujícího s přátelskými státy. Podpora prakticky upotřebitelného školství, vědy, výzkumu a občanské společnosti. Debyrokratizace státní správy a co nejjednodušší zákony. Prostě dělat vše pro to aby stát a ekonomika šlapaly s tím že pokud budeme na špici budou naše výrobky i zbraně žádané a vyděláme na tom."
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Stará Maruna navštívila pána s kloboukem u něj doma po jeho koupelí v potoce. Pán s kloboukem z toho vyvázl bez následků, pokud tedy nepočítáme vtípky ve stylu:"příště si vemte plavky". A tak podobně.
Oba se mezi sebou začali bavit a pán s kloboukem dál najevo jak ho před osmi lety naštvalo že jeho dcera se svým nastávajícím tehdy z důvodu nepovedené digitalizace stavebního řízení nedostali stavební povolení na vysněný domek. Stavební řízení se tehdy táhlo, systém nefungoval a ve finále přišly hospodářské problémy, deindustrializace, inflace, přechod na EMU a následně rozpad. Našetřené peníze se dílem vypařily kvůli velké inflaci a dílem kvůli tomu co následovalo.

Pán s kloboukem:"ti totálně neschopní piráti, kteří to tenkrát zvorali mě pěkně naštvali. Dostat se mi ten jejich dredatej předseda do rukou udělal bych z něj "kolenáče".

Stará Maruna se rozesmála:"kolenáče. To se ti fakt povedlo. To slyším poprvé. Kde jsi na to přišel?"

Pán s kloboukem:"říkali mi tak kluci na střední škole. Poté co mi během dvou let vypadaly všechny vlasy a nikdo si s tím nevěděl rady. Hrozně mě to štvalo. Ale čím víc jsem se bránil tím to bylo horší. Tak jsem to nakonec nechal být a poté co jsem začal jezdit na motorce jsem si nechal narůst vousy. Pak už to nikomu nepřišlo divné že nemám vlasy."

Stará Maruna:"co se týče toho dredáče a jeho zpackané digitalizace si myslím že to byl záměr. Ochromit stavebnictví."

Pán s kloboukem:"proč si to myslíš?

Stará Maruna:"vem si, že se mezi piráty kteří původně zastávali volný internet dostali různí kariérní rozvraceči. Zelení ideologové a různé jiné existence. Kteří propagovali Zelený úder v jeho krystalické podobě. Kdy chtěli od roku 27 zavést emisní povolenky i na bydlení, dopravu a mnoho dalšího. Kdy by toto vedlo k prodražení dopravy, stavebních hmot, materiálů, práce, služeb. S následkem inflace a ztráty hodnoty peněz. Což by těm nahoře umořilo část státních dluhů, zatímco ti dole by přišli o část úspor, mezd a všechno by se jim zdražilo. Muselo jim být jasné že lidé kteří budou mít možnost a peníze se budou na poslední chvíli snažit postavit domek či koupit byt. Vypukla by tak stavební horečka, kdy by lidé proměnili své peníze kterým by hrozila značná ztráta hodnoty v majetek s trvalou hodnotou. Ve střechu nad hlavou. Toto oni věděli a aby zabránili směně "papírových" peněz v trvalou hodnotu zasabotovali stavební řízení tak aby bylo získání stavebního povolení co nejsložitější. Obvzláště když k tomu přidali ohromné množství různých, někdy si i protiřečících předpisů."

Pán s kloboukem: "to dává smysl".

Stará Maruna:"co jsi loni říkal tvá dcera prý plánovala stavbu družstevní řadovky v Odbočce. Jak to s ní a tím jejím vypadá?"

Pán s kloboukem:"mají vykopané základy. A jak se umoudří počasí za nimi pojedu jim pomoci s betonáží základů".

Stará Maruna:"tady říkají že je stavební povolení hotové během pár dnů. Tam to měli taky tak?"

Pán s kloboukem:"trvalo jim to asi tři týdny. Na stavební úřad dodali plánky domu a za tři týdny měli stavební povolení na stole. Úředník posuzoval jen technickou stránku stavby domu a vztah k pozemku (obecní družstvo) , připojení k sítím a ostatní záležitosti ho nezajímaly s tím že je to jejich věc.".
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Kdo si hraje nezlobí aneb co dostal Martin, jaké řezbářské výtvory, k narozeninám:
Drevokocúr.jpg
Drevokocúr.jpg (33.92 KiB) Zobrazeno 1203 x
Drevokocúr1.jpg
Drevokocúr1.jpg (34.17 KiB) Zobrazeno 1203 x

Neví se zatím od koho a co se tím sleduje.
Drevokocúr by snad měla být veverička. (Česky veverka).
Možná i proto přijal ten dar celkem rozpačitě a jen suše podotkl, že něco takového by se spíš hodilo pro Fera. Jen s tím rozdílem, že by místo kocourů měli být vyřezáni psi. Když už je učí chodit po žebřících a má dokonce i úmysl je naučit lézt po stromech a šplhat po sloupech.

Já přesně nevím a ani to vědět nechci, ale doneslo se ke mě, že služební psinec teď vypadá spíš jako sanitární. Několik psů se v kotcích belhá s nějakými dláhami na packách a nejsou schopni služby.

Z Kroniky Mlýna

drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Střední škola, hodina branné přípravy.

"Dnes budeme probírat syndromy Stockholmský, Limský a Římský". Začal hodinu učitel.
"Stockholmský syndrom je pozitivní emoční vazba oběti k agresorovi či únosci. Kterou lze v některých případech nazvat zamilovaností do agresora. Stockholmský syndrom je ve své podstatě obrannou psychologickou reakcí která pomáhá oběti přežít situaci kdy ji agresor ohrožuje na životě. Oběť která je nucena žít s pocitem ohrožení a aby to její psychika snesla dojde k překlopení negativního vztahu oběti k agresorovi na vztah pozitivní. Oběť se tak svým způsobem do agresora zamiluje což jí pomáhá negativní situaci psychicky i fyzicky přežít. Lze tak říci, že nejen láska, ale i nebezpečí dokáží nasadit růžové brýle.
Tento vztah se vyskytuje nejen u obětí únosů a násilných trestných činů, ale i u obětí domácího násilí kdy dochází k situacím kdy oběť domácího násilí brání agresora před soudem. Přestože ten svoji oběť předtím "zrušil jako tornádo pastoušku".
Jádrem stockholmského syndromu je psychologická identifikace oběti s agresorem která je primárně obranným mechanismem pomáhajícím oběti přežít nebezpečí tím, že se snaží nebýt pro agresora nebezpečnou. Či mu dokonce někdy pomáhá, což může vyvolat jistý pocit sounáležitosti mezi obětí a agresorem, který tak může být zpětně pozitivně emočně ovlivněn.
Pokud stockholmský syndrom trvá moc dlouho dojde u části obětí jím postižených k plné identifikaci s agresorem. Oběť není schopna ze vztahu odejít, neboť dochází ke snížení její akceschopnosti a rozhodnosti. Dochází k tomu, že se mozek oběti na situaci adaptuje natolik že oběť není schopna uvažovat o změně. Dochází tak k situacím kdy oběť má možnost utéct, agresora nahlásit či zneškodnit a přesto to neudělá. A nebo dokonce může takovýto pokus jiných obětí nahlásit agresorovi.
Byť je stockholmský syndrom primárně obranným systémem lidské psychiky je současně i jednou z jejích slabin, neboť se jedná o pozitivně neutralizační psychologickou reakci pomáhající oběti přežít negativní a nebezpečnou situaci. Tato reakce může být zneužita k převýchově lidí či k vymývání mozků. Kdy se převychovávající snaží pocitem ohrožení či nebezpečím kterému vystavuje dotčenou osobu v ní vyvolat stockholmský syndrom a dosáhnout tak plné vztahové závislosti na své osobě. Takto lze člověka či skupinu lidí převychovat tak, že budou z hlediska většinové společnosti dělat zcela nelogické kroky které mohou i je samotné ohrožovat (blokování silnic za plného provozu,...). Lidé postižení takovýmto vymytím mozku si vůbec neuvědomují co dělají, prakticky jim to nelze vysvětlit neboť tato obranná psychologická reakce naprosto blokuje jejich vlastní rozhodování a uvažování. Tito lidé jsou tak svým způsobem doslova přeprogramovaní.

Dalším syndromem ve vztahu agresor-oběť je syndrom Limský. Kdy se naopak zamiluje agresor do své oběti, což ve finále vede k tomu že ji propustí, což snižuje jeho vyjednávací sílu.
Někdy se může vyskytnout syndrom kombinovaný, stockholmsko-limský, kdy dojde k vytvoření pozitivního vztahu mezi oběma účastníky trestného činu. Oběť s útočníkem se tak v podstatě zamilují do sebe a někdy to vede k tomu že spolu mohou začít žít.

Celá tato problematika je velmi složitá a jelikož je stockholmský syndrom přirozenou obrannou reakcí našeho mozku na nebezpečí je nutné v naprosté většině případů jejich oběti považovat za ovlivněné a nepovažovat je za spoluviníky agrese."
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

"Posledním syndromem z trojice těchto syndromů je syndrom Římský." Pokračoval učitel.
"Římský syndrom má své pojmenování po pádu starého Říma, kdy běžní občané považovali barbary útočící na Říši Římskou za lepší alternativu než stávající establishment který naprosto zdegeneroval a místo řešení vážných problémů postihujících říši se věnoval vlastní moci, prospěchu a ždímání vlastních lidí ve svůj prospěch. Celé toto bylo umocněno tím, že vládci staré Říše Římské povolávali do svých služeb barbary kteří postupně pronikali do říše a rozvraceli ji tak zevnitř. Stávající společenská smlouva padla, společnost se postupně rozložila zevnitř a běžní lidé vidící naprostou neschopnost svých elit které se zajímaly akorát o svou moc a prospěch přestali nakonec starou Říši Římskou podporovat.
Stará Říše Římská se nakonec rozpadla na dva celky, východní a západní což byl konec nekolik staletí trvající hegemonie v prostoru staré Říše Římské.
Římský syndrom je tak ve své podstatě negativní emoční vazbou občanů daného státního útvaru vůči svým vládcům. Kteří se místo rozvoje vlastního národa a území věnují ždímání vlastních lidí, místo důležitých problémů trápících stát řeší nesmysly a obrazně i skutečně "stínají posly špatných zpráv" zatímco obrazně i skutečně tančí na jejich hrobech. Tímto v očích svých občanů ztrácí legitimitu k vládnutí a je li stát ohrožen odjinud mohou občané v jejíhž očích jejich vláda ztratila legitimitu toto ohrožení brát jako východisko ze své situace. Dojde k tomu že se občané "překlopí" na stranu protivníka stávající vlády. Neboť své stávající vládce psychologicky považuji za diletanty neschopné řešit vážné problémy sužující stát a efektivně vládnout. A ti noví, ti jsou v jejich očích jiní "sekáči".
Tento problém sužoval nejen starou Říši Římskou, kdy se nakonec stal příčinou jejího zániku, ale i EU. Kdy její vládci místo řešení vážných problémů postihujících průmysl a společnost svými "nápady" situaci ještě zhoršovali. Vznikal tak začarovaný kruh kdy obrazně řečeno chtěli průjem řešit stále větší dávkou projímadla. Místo aby pacientovi nasadili černé uhlí, hořký čaj, dietu a po stabilizaci stavu začali postupně přecházet na normální stravu.
Takto se situace běžných občanů zhoršovala, obvzláště když do části EU stále proudily davy nekompatibilních migrantů. Takto začali postupně tehdejší vládci v očích občanů ztrácet legitimitu, neboť svými nápady situaci dále zhoršovali místo aby ji efektivně a účinně řešili."

Jarka:"mám dotaz ".

Učitel:"klidně se ptej."

Jarka:"jak jste posledně mluvil o dlouhém pochodu institucemi a propagátorech Zeleného úderu se kterými nebyla vůbec žádná řeč je možné že byli tehdejší vládci svým způsobem "přeprogramovaní" tak, aby svými kroky a nápady vyvolali takovou situaci kdy budou ti, kdož EU údajně či skutečně ohrožují lepší variantou než oni samotní? Obvzláště když strůjci dlouhého pochodu institucemi byli odborníci v asymetrických a psychologických operacích. Vždyť takto mohli ve své podstatě zevnitř rozložit a posléze zničit kontinent který měl na to stát se nejlepším místem k životu na naší rodné planetě."

Učitel:"Jarko, vidím že si dovedeš mnohé spojit. Stockholmský syndrom s přeprogramováním, kdy se přeprogramovaní lidé dostanou dlouhým pochodem institucemi a politickými stranami do nejvyšších funkcí a nastává syndrom Římský, kdy díky tomu co spousta lidí vidí jako diletantismus v očích svých občanů ztratí legitimitu k vládnutí. Následně ztrácí podporu značné části svých občanů a nastává vnitřní rozpad společnosti. Jenž může časem vést k rozpadu státního útvaru jehož občané vidí východisko ze své situace pod jinou nadvládou. Pokud ovšem nenajdou mezi sebou lidi schopné a ochotné nést svojí kůži na trh s tím že budou efektivně vládnout čímž vyvedou zemi z marasmu."
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

"Pěkně se mi ukázalo jaký kdo je. A jak si stojí." Pomyslel si Martin po poradě s ostatními poté co na Zakázanou čtvrť a některé další oblasti uvalil cla která později snížil či zrušil.
Posléze k tomu dodal;"poté, co jsme na ně navalili cla jsme se stali svědky několika různých reakcí. Někteří začali jednat jako rovný s rovným. Stylem "něco za něco". Někdo začal podlézat. A nejhorší byli ti, kteří začali dolézat ke "konkurenci", přestože nás chvíli předtím ujišťovali o své podpoře.
Tak co s nimi dál? Ti, kteří začali jednat jako rovný s rovným jsou jasní. Ti drží své slovo a znají své možnosti a schopnosti. Ti podlézaví se dají též využít. Když nezměnili stranu ... . I když si na ně budeme muset dávat pozor.
Ale nejhorší jsou ti, kteří se snažili vlísat ke konkurenci. Ti se otáčí jako korouhvičky ve větru. Jak jim máme věřit? Když mění strany jako ponožky a vřískají že nevíme co děláme. Ale my víme co děláme. Vždyť vzájemná důvěra se dlouho a pracně buduje. Což zřejmě neumí a asi ani nechápou. Co s nimi? Že by letadélko Káně už nepřelétalo širé pláně? A nebo tam začít podporovat ty, kteří chtějí změnu? Inu, uvidíme. Ale teď alespoň víme na čem jsme a s čím můžeme od každého počítat."
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Hlídka Rangers si všimla ženy která v průjezdu domu vykonala velkou potřebu. Žena se bránila tím, že to tam udělal velký pes který průjezdem běžel chvíli předtím.
Na což člen hlídky zareagoval slovy:"paní, jestli tohle lejno tady udělal pes tak ho odveďte do cirkusu. Dostanete tam za něj nejméně 5000."

Žena:"a to jako proč?"

Člen hlídky:"protože jsem ještě neviděl psa který by si sám utřel zadek hajzlpapírem." A ukázal na "hromadu" na níž ležel zmačkaný použitý hajzlpapír.

Druhý člen hlídky k tomu dodal:"a jestli ten pes k tomu bude umět chodit po žebříku či stromě dostanete minimálně dvojnásobek."
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Amazonky ve spolupráci s ovčáky z Černé Perly.

Inspirace MPA z předmartinské doby.jpg
Aneb jistá reakce na ty vyřezávané stromové kocoury.
Že i ony něco dokáží. Od stříhání ovcí, po výrobu příze a až po tkání a finální výrobek. Jen na chovu a ošetřování těch skopců neměly podíl. Ono taky chov ovcí, angorských koz a králíků se ve Mlýně moc neujal. Vlastně se ani neví proč když jsou takoví býložravci velmi nenároční na chov, stravu a jejich srst je tak dobře využitelná. A když tak se dají i sníst.

-"Asi je to proto, že skopové maso není u nás moc oblíbeno. Podobně jako králičí. A přitom byl kdysi v protektorátu, při německé okupaci, chov králíků na maso u nás velmi rozšířen. I v městech. Na balkónech, ve sklepech apod. nelegální".

Pán v klobouku:
- "Já nevím co ty holky tím sledovaly. Jestli tím myslely nějakou soběstačnost, módu nebo si jen tak manuálně hrály..., nevím, ale mi se to líbí.
A při té souvislosti mi to nedá připomenout jeden excelentní nápad jak bojovat proti energetické chudobě a jak se zbavit energetické závislosti na nepřátelských státech v době kdy jsme si je zakázali. A což bylo daleko horší, sami sobě jsme si zrušili uhelné doly, tím pádem i elektrárny na ně navazující a začali dotovat nesmyslnou fotovoltaika a větrnikové šílenství.
A výstavby, dostavby jaderných elektráren...?
Škoda mluvit jaký cirkus kolem toho byl.

A proto jsem si z té doby zapamatoval ten tlach, radu od tehdy významné političky.
"Když je vám zima a nemáte na zaplacení energií oblečte si dva svetry! Bojujme tak proti fašismu!"

Z Kroniky Mlýna
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Stará Maruna se s pánem s kloboukem vydala v pátek do Odbočky za mladými. Přespali u nich v pronajmutém bytě, načež se ráno vypravili na staveniště. Prostředkem mezi dvěma řadami rozestavěných řadovek vedla cesta vysypaná štěrkem okolo níž byly řadovky v různé fázi výstavby. Mladí měli teprve vykopané základy, na sobotu a neděli byla plánována jejich betonáž.
V jedné skoro dokončené řadovce naproti mladým chodil pán s brašnou a cosi proměřoval v elektrice. Občas rozdělal některou zásuvku a podíval se do ní. Načež cosi kutil v rozvaděči a poté dál majiteli řadovky papír. Byla to revizní zpráva nutná ke kolaudaci. Na podruhé se to povedlo...
Vzhledem k nedostatku řemeslníků a elektrikářů byl schválen pilotní program kdy se svépomocí stavebníci mohli přihlásit do kurzu kde se seznámili se základy bytových rozvodů elektřiny. Po složení zkoušky na konci kurzu získal stavebník oprávnění svépomocí udělat elektrické rozvody ve svém domě či bytě. Ale jen ve svém, bez kompletního oprávnění nesměl dělat pro jiné a ani se elektrikařinou živit. S tím, že udělané rozvody elektřiny musel schválit revizní technik.
Tento stavebník získal revizi na druhý pokus, poprvé se vyskytly nedostatky které dotyčný odstranil přímo před revizním technikem a poté to "klaplo". A to včetně fotovoltaiky, o kterou bylo možné kurz rozšířit.
Stejný systém byl připravován v oboru vodo-topo a střešních konstrukcí. I když u střešních konstrukcí nebylo absolvování kurzu podmínkou svépomocné výstavby.
Systém byl navržen tak, aby lidé v oblastech kde může nezkušenost způsobit vážné problémy získali v kurzu základní znalosti a mohli si poté rozvody elektřiny, vody a topení udělat sami.
Posléze se vyskytly případy kdy byl dotyčný šikovný, daný obor ho začal bavit, tudíž nakonec absolvoval kompletní rekvalifikaci se závěrečnou zkouškou a začal rozvody dělat i pro ostatní zájemce.

Mladí od pána s kloboukem s jeho pomocí celý víkend betonovali zaklady. Míchačka jela naplno a pán s kloboukem, když se v neděli večer vracel se Starou Marunou zpět do mlýna si posteskl:"ruce mám z toho tahání kamenů do betonu vytahané až na zem. A to nás to za týden čeká podruhé.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Bytová výstavba a opravy starších domků se začaly před časem rozjíždět kousek za Odbočkou, kde byla dříve chráněná oblast. Zatímco dříve bylo vydání stavebního povolení v takovéto oblasti leckdy velmi problematické, ztížené mnoha požadavky a leckdy splněním požadavků různých blokačních neziskovek dělajících si z blokování zlatý důl nyní toto vše odpadlo.
Začala platit zásada že ochrana chráněného území se vztahuje pouze na oblasti mimo širší zastavěnou část obcí, osad a samot, kam mimo vlastních nemovitostí spadaly i pozemky a zahrady zařazené do intravilánu obce včetně pozemků označených jako potenciálně zastavitelné. Na tyto pozemky a nemovitosti se ochrana nevztahovala, lidé tak mohli stavět a opravovat své domy tak jako kdekoliv jinde. Což se týkalo i domovní fotovoltaiky a "malých" větrníků určených pro vlastní spotřebu. Které byly ve volném režimu tak jako kdekoliv jinde.
Další změna se týkala možnosti napadat sousední výstavbu prostřednictvím podání. U rodinných domů toto podání mohl podat pouze majitel sousedního pozemku s tím, že jeho podání muselo být důvodné (pokud podání důvodné nebylo dotyčný právo dalšího napadání ztratil), co se týkalo průmyslových staveb a dopravních staveb měli tuto možnost pouze lidé mající v obci bydliště či pracoviště (tam podnikající). Skončila tak praxe blokačních neziskovek které byť byly z druhého konce republiky dokázaly úspěšně blokovat důležité stavby po mnoho let po celé republice. A na tomto svém "blokačním raketýringu" vydělávat nemalé peníze.
Platilo též to, že veškerá podání musela být důvodná a podaná najednou ve lhůtě do patnácti dní po oznámení záměru stavby. K podáním podaným po této lhůtě a bezdůvodným se nepřihlíželo. Což znamenalo že každý člověk měl jen jeden pokus v limitu patnácti dní po oznámení záměru stavby. Po uplynutí této lhůty stavební úřad případná podání zpracoval a do třiceti dnů vydal závazné rozhodnutí. Tím bylo vše uzavřené, opakované otevírání již skončeného řízení nebylo možné.
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Víte o tom, že ve Městě zavedli nové daně a poplatky za televizi a rozhlas.

- "A oni tam nějaký rozhlas, rozhlasové vysílání mají? A ty TV? Co si tak vzpomínám a není to tak dlouho, jak tam byly při nějaké tamní rebelii masivně vyhazovány z oken".

- "To ano, většina starousedlíků se jich zbavila a nechtěla už mít s nima nic společného. Ale to je vůbec nezbavilo poplatku a placení a dotování a povinností je podporovat a platit je.
Ale museli, musí je platit pořád protože by to vysílání teoreticky přijímat mohli. Z kdečeho.".

Petr z SPSP:
- Já tu dobu a ty poměry které se ve Městě zavádějí nezažil. Naštěstí.
Ale mohli bysme zkusit naše své vysílaní. Takové nějaké pirátské.
Náš el. kroužek už na to vybavení má. A vysílat můžeme skoro ihned".

- "To se kuwaa vy spratci vůbec neopovažte!"

Z Kroniky Mlýna
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Tak ta poslední věta..., to mi úplně vyznělo jako nějaká pobídka.
Vám ne?

Musím se přiznat, že jsem tomu nápadu už od úplného počátku nebyl vůbec nakloněn.., tak teď se mi už moc líbí.
Jdeme na to.

Z Kroniky Mlýna.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Další změny se týkaly ochrany která byla památeční. No, nebyla památeční, ale památková. Ohledně tohoto tématu se rozhořely vážné dohady i mezi členy Velké sedmy. Někteří tvrdili že je věcí majitele co se svojí nemovitostí udělá. Další byli názoru že mezi kulturní povědomí národa patří i jeho kulturní památky. Které je nutné uchovat budoucím generacím. K čemuž však jiní dodávali že i v minulosti se stavby vyvíjely, byly přestavovány a leckdy i demolovány, to aby na jejich místě mohla vyrůst stavba nová, splňující nové požadavky a naplňující poznatky své doby. Protože kdyby se trvalo na minulosti by dodnes tekly splašky po ulici, obsah nočníků naplněných během noci by byl ráno vylit na ulici ("chlapi, nevylévejte ten nočník z okna, podívejte se jak vypadám,..." :D ), ve městě by byly doškové střechy (jak parádně to hořelo...) a po ulici by jezdili koně, bo auta se do starého města nehodí.
Bylo kolem toho spoustu dohadů, nakonec se shodli na tom že je nutné umožnit postupný vývoj, neboť i v minulosti se města a vesnice vyvíjely. Avšak se zachováním významných objektů. Proto bylo rozhodnuto že důležité objekty, jako hrady, zámky, kostely a jiné význačné objekty či jejich soubory budou ponechány v režimu památkové ochrany s tím, že tato ochrana nebude moci omezovat jejich okolí. Skončila tak praxe kdy památkář vystoupal na vrchol kopce kde byl hrad, podíval se dolů a tam kde dohlédl zavedl ochrannou zónu kde si lidé bez jeho souhlasu a certifikované firmy nesměli vyměnit ani tašky na střeše. A nebo, ta hrůza si namontovat solár. Toto skončilo, bylo věcí majitelů nemovitostí jak s nimi naloží. Okolí chráněných objektů se tak mohlo vyvíjet přirozeně, tak jako tomu bylo i v minulosti (kdybychom se ponořili o mnoho staletí zpět, na místě dnešních domků by byly zemljanky, dřevěnice a podobné objekty, jenž byly postupně nahrazovány objekty poplatnými své době. Což trvalo ve své podstatě až dodnes. Než došlo k zakonzervování).
Další změna se týkala stáří objektů. Bylo stanoveno že objekt který bude v soukromém vlastnictví bude muset být minimálně sto let starý a s památkovou ochranou bude muset souhlasit jeho majitel (či všichni majitelé). Neboť se tato změna dotkne jeho práv a povinností.

Tudíž shrnutí bylo následující.
-Stáří objektů minimálně sto let.
-U nově zavedené památkové ochrany soukromých nemovitostí s ní musí souhlasit majitel či majitelé objektu. U objektů ve státním vlastnictví rozhoduje rada obce pod kterou objekt spadá.
-Pamatková ochrana se vztahuje jen na konkrétní objekt či soubor objektů. Na okolní objekty nemá vliv -> konec ochranných zón.
-Technické stavby, jako jsou například mosty musí být schopny bezpečně splňovat současně i předpokládané budoucí zatížení na ně kladené. Nebude-li tento požadavek jejich konstrukce splňovat z důvodu technické nedostatečnosti (opotřebení, únava materiálu,.. ) musí být nevyhovující konstrukce nahrazena konstrukcí poplatnou současným technickým poznatkům a splňující současné i předpokládané budoucí zatížení.

K poslednímu bodů bylo dodáno že díky postupnému vývoji a technickému umu inženýrů, techniků a stavitelů vznikla mnohá díla která obdivujeme dodnes. Díla která mnohdy nahradila díla předchozí, již nevyhovující či dokonce nebezpečná. Byl to vývoj a naše poznání, které nám umožnilo budovat mnohá inženýrská díla nad kterými leckdy zůstává rozum stát. Avšak tak jako naše životy jsou konečné se jednou i čas těchto děl nachýlí ke svému konci a budou muset být nahrazena. Díly novými, poplatnými své době a její technické úrovni. Doufejme že pokročilejší.

Domluvil pan Balzagette a uklonil se.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

drigon píše: 11.04.2025 18:41
Další změna se týkala možnosti napadat sousední výstavbu prostřednictvím podání. U rodinných domů toto podání mohl podat pouze majitel sousedního pozemku s tím, že jeho podání muselo být důvodné (pokud podání důvodné nebylo dotyčný právo dalšího napadání ztratil), co se týkalo průmyslových staveb a dopravních staveb měli tuto možnost pouze lidé mající v obci bydliště či pracoviště (tam podnikající). Skončila tak praxe blokačních neziskovek které byť byly z druhého konce republiky dokázaly úspěšně blokovat důležité stavby po mnoho let po celé republice. A na tomto svém "blokačním raketýringu" vydělávat nemalé peníze.
Platilo též to, že veškerá podání musela být důvodná a podaná najednou ve lhůtě do patnácti dní po oznámení záměru stavby. K podáním podaným po této lhůtě a bezdůvodným se nepřihlíželo. Což znamenalo že každý člověk měl jen jeden pokus v limitu patnácti dní po oznámení záměru stavby. Po uplynutí této lhůty stavební úřad případná podání zpracoval a do třiceti dnů vydal závazné rozhodnutí. Tím bylo vše uzavřené, opakované otevírání již skončeného řízení nebylo možné.
Podávání podání proti výstavbě "na truc" byla též omezena tím, že se za podání platil poplatek stejný jako za stavební povolení. Neboť vypořádávání podání stojí úředníka čas a peníze které je třeba zaplatit.
Stavebník žádající o stavební povolení tuto práci úředníka platí v ceně poplatku za vydání stavebního povolení, jehož výše odpovídala cca 2000Kč platných před rozpadem. A jestliže někdo podá podání musí úředník záměr stavby prověřit s ohledem na podané podání. Proto byl poplatek za podání podání proti záměru stavby stanoven ve stejné výši jako u stavebního povolení.
Co se týkalo zamítnutí stavby mohl se stavebník odvolat k nadřízenému orgánu místně příslušného stavebního úřadu. Ten měl na rozhodnutí třicet dní, posuzoval vše včetně případných podání podaných místně příslušnému stavebnímu úřadu (ta už do odvolacího řízení znovu podat nešla, k tomu byl určen pouze místně příslušný stavební úřad v oné patnáctidenní lhůtě).
Výsledkem odvolacího řízení bylo nenapadnutelné závazné rozhodnutí.
Výsledné lhůty byly tedy takovéto:

Stavebník dodá na stavební úřad plánky stavby a doklad že pozemek je jeho. Tím začne běžet lhůta pro podání podání proti záměru stavby, neboť tímto krokem došlo k oznámení záměru stavby.

-Lhůta pro podání podání po oznámení záměru stavby 15 dní.
-Lhůta pro vydání stavebního povolení 30 dní. Stavební povolení platí ihned po vydání, neboť případné námitky a podání musí být podány v patnáctidenní lhůtě po oznámení záměru stavby).
-Pokud se stavebník odvolá proti zamítnutí stavby což může udělat ihned při převzetí zamítavého stanoviska) je lhůta pro odvolání 30 dní.

V praxi to u jednoduchých staveb typu rodinný dům či malá hospodářská stavba/garáž vypadalo tak, že stavební povolení bylo vydáno během několika dní po uplynutí patnáctidenní lhůty. Tři týdny se tak staly dobrým standardem.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Onoho víkendu kdy pomáhal pán s kloboukem se Starou Marunou mladým s betonáží základů řadovky se dole u potoka rozčiloval pan Kačer.

"Až na potřetí mi dali stavební povolení. Dvakrát jsem musel předělávat plánky domu. Jak si to představují...".

Paní Kačerová:"prosím tě. Máš pořádně číst předpisy. A nebo se zeptat. Prvně jsi zapomněl na těch šedesát centimetrů a pak na čerpací jámu. Tak nadávej sám sobě."
...
O co šlo? V nové čtvrti v Odbočce kde stavěli jak mladí od pána s kloboukem a Kačerovi bylo jasně dáno že podlaha přízemí musí být šedesát centimetrů nad úrovní terénu. Případně šedesát centimetrů nad úrovní staleté vody. Což se týkalo pozemků dole u potoka. Nehledě na to, že podsklepené budovy na pozemcích u potoka, kde se mohla rozlít voda musely být vybaveny venkovní čerpací jímkou. Což byl ve své podstatě výklenek v obvodové zdi sklepa přístupný poklopem z venku. Kdy pokud došlo k zaplavení sklepa, který musel být z důvodu omezení nasákavosti z betonu hasiči sundali poklop z čerpací jímky, vstrčili dovnitř hadici a vodu ze sklepa vyčerpali bez nutnosti vlézt do budovy.
Pan Kačer prvé zapomněl na stoletou vodu a domek si naprojektoval šedesát centimetrů nad úrovní terénu. Což mu na stavebním úřadě zamítli, neboť výška staleté vody na jeho pozemku byla stanovená na čtyřicet centimetrů. Tudíž výška podlahy v přízemí musela být minimálně metr nad terénem. Pán Kačer si po zamítnutí problém uvědomil, plánky si předělal a zkusil to podruhé. Avšak zapomněl na čerpací jímku. Tak si to nakonec dal potřetí, kdy už stavební povolení dostal. Zhruba tři měsíce poté, co to zkusil poprvé.

O nutnosti úpravy plánků stavby se pán Kačer bavil se svým kamarádem. Ten mu na to řekl:"vychloubal jsi se jak jsou pozemky dole levné. Jak jsi ušetřil. Teď vidíš že budeš mít kvůli levnému pozemku dražší stavbu. Takže nakonec na tom budeš stejně jako ostatní."
...
...
Pán Kačer:"hlavně že musí být sklep z betonu".

Kamarád:"tak to chtějí kvůli nasákavosti a následným škodám po případném zaplavení. Stejně jako podezdívku tam u nás nahoře. Když přijde průtrž mračen nás voda obteče. Kdežto ty předrozpadové bungalovy postavené támhle na louce zároveň s terénem budou mít vodu uvnitř."
Odpovědět