Zesílená jódová tinktura

...aneb jak účinně pomoci sobě, či bližnímu svému.
Odpovědět
Ivana

Zesílená jódová tinktura

Příspěvek od Ivana »

Ahojte, nevíte někdo, kde se to dá sehnat?
Je to nasycený roztok jódu v 96% alkoholu a je to dezinfekce po klíštěti na boreliózu. Kamarádka tvrdí, že normální tinktura je na borelii slabá.
sigurd
Pohlaví: muž

Re: Zesílená jódová tinktura

Příspěvek od sigurd »

Už sa to nedá zohnať- bola to súčasť súpravy proti kliešťom (myslím česká výroba), spolu s regeneračným krémom (myslím, že niečo ako Juvim). Nebolo to vhodné pre laikov, vysoká koncentrácia jódu bez vymytia jódu liehom a ošetrenia krémom po použití, spôsobovala poleptanie pokožky.
Jedine kúpiť jód a alkohol a pripraviť 5% tinktúru, kliešťa v v kvapke tinktúry utopiť (nevadí, keď pri tom vyvráti infikované telové tekutiny- tinktúra zdezinfikuje všetko), po vybratí kliešťa jód vymyť liehom a ošetriť krémom.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
mhi

Příspěvek od mhi »

K jodu bych mel otazku - na Youtube jsem videl video nejakeho dermatologa, ktery doporucoval likvidovat ruzne kozni vyrustky za pomoci kombinace jodu a cesneku. Tusite jak tohle funguje a jestli to funguje?

Abych jen nepoptaval informace, k vyndavani klistat u kocek pouzivam uspesne toto: https://www.thingiverse.com/thing:909271 - po dlouhem zkouseni vseho mozneho to je pro mne nejfunkcnejsi odklistovavac na mala i velka klistata (pripravek je mozne nahore uriznout, kratsi mi prijde praktictejsi).
Nightmare

Příspěvek od Nightmare »

&Ivana: On ten alkohol postupně vyprchává... Takže buď počkej, až se ti zmenší objem (mně se to vypařilo celý a ta trocha jodu tam zůstala), nebo sežeň někoho, kdo pracuje v chemické laborce a trochu ti přinese. A trochu myslím opravdu trochu - jód je jedovatý.
BTW: za mě je to nesmysl, ten jód ty viry pobije všechny...
sigurd

Příspěvek od sigurd »

Pozor- súčasná jódová tinktúra už nie je roztok jódu v alkohole, ale roztok jódového povidónu v zmesi voda- alkohol (Jodisol, Betadine)- na bežné použitie je to dostatočne účinné, dlhšie pôsobiace a menej žieravé. Na kliešte bol používaný 5% roztok čistého jódu v alkohole.
Dobrý rozpadlík by mal mať naskladnený navážený čistý jód v zatavených sklenených ampulkách. Skladovateľnosť a účinnosť naveky, a nejaký lieh sa v prípade potreby vždy nájde.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Nightmare

Příspěvek od Nightmare »

Sigurd: :yes
Milli

Příspěvek od Milli »

Dobrý večer Rozpadlíci,
tuto tinkturu používám roky. Dal mi na ni recept vojenský lékař, doktor Kretschmar.

4,5 gramu etylalkoholu (60% a více)
4,5 gramu etheru
1 gram jodu

Před pár léty mi tinkturu namíchali bez problémů v lékárně.
Bacha, dost spálí povrch místa kontaktu - pokožky.

Ivano,
líh čistý, ether i jod mám doma. Běžně vše kupuji v laboratorních potřebách.
Jestli budeš dělat nějakou bylinkářskou akci, dej mi vědět přijedu a jodovou tinkturu ti přivezu.

Přeji všem hezký večer
Život se neměří počtem nádechů a výdechů, ale počtem okamžiků, které nám braly dech.
Ivana

Příspěvek od Ivana »

Lékárna mi to připraví, ale na předpis. Doktorka mě poslala někam. Sháním jinou lékárnu nebo jinou doktorku, zatím nic. Jo a má to být nasycený roztok jódu v 96% alkoholu.
Když tak přivez na workshop, budu ti vděčná. Ale není nutno, kámoška mi slíbila, že mi to případně pošle. Sem to potřebovala hned, jedné potvoře se mi povedlo urvat hlavičku, ale už je to po sedmi dnech samozřejmě pasé.
Možná mi napiš která lékárna, zastavila bych se. A dík.
Grunt

Příspěvek od Grunt »

A na obyčejném Jodisolu je co špatně?
SUKL píše:Co Jodisol roztok obsahuje:
Léčivé látky: povidonum iodinatum; 100 g roztoku obsahuje povidonum iodinatum 3,85 g.
Pomocné látky: ethanol 96 %.
Tzn cca 4% koncentrace v 96% alkoholu. Dodám že elementární jód je toxický proto se od něj opuští v běžných jodových tinkturách. Možná proto to ta doktorka udělala.

Ještě doplním o informace: https://www.spofadental.com/cs-cs/jodisol-dezinfekce-na-rany. I ten Jodisol se dá sehnat v koncentracích 3-10%, ale o vyšších koncentracích rozhodují lékaři, ne chemici z Facebooku :D
Ivana

Příspěvek od Ivana »

Grunt píše: 24.04.2025 20:19 A na obyčejném Jodisolu je co špatně?
To, že podle informací, které mám, je na borelii slabý.
Milli

Příspěvek od Milli »

Dobré ráno Rozpadlíci,
jen pro upřesnění povidonum iodinatum není jód. je to látka, která jód obsahuje, cca 10%.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jodovan%C3%BD_povidon

Já používám na výrobu tinktury jód čistý.
https://allegro.cz/nabidka/jod-krystali ... gLBU_D_BwE

Přeji klidný den
Život se neměří počtem nádechů a výdechů, ale počtem okamžiků, které nám braly dech.
vrb
VIP

Příspěvek od vrb »

Já mám k desinfekci proti klistatum navíc odsávání.
Injekční stříkačku s uriznutym předkem.
Po vydání klíštěte dám na ranku a vytáhnu pist nahoru. Tím vznikne vakuum a tekutiny s patogensma začnou z ranky vytekat ven místo dovnitř. Pak aplikuju tuhle silnou desinfekci a klidně několikrát opakuju.
Proti borelióze je poleptani jodem pár milimetru kůže zanedbatelná komplikace.

Kilo elementárního jódu stojí cca 5000 Kč.
Jaké ampulky doporučujete na snadné zatavení?
Odpovědět