Covidové ZOMBIE se valí!

Diskuze o všem možném, tedy kavárnička, hospůdka, jak kdo chcete, jedinou podmínkou je dodržení pravidel fóra.
Odpovědět
Rafael
Pohlaví: muž

Re: Covidové ZOMBIE se valí!

Příspěvek od Rafael »

Farář:
Nechala si vysvětit dům proti zlým silám a pak se velmi divila, že se nemůže dostat dovnitř...
No a pak se odstěhovala do Města.
Ale i tak tam svému osudu neušla.
Takže na tom případě vidíte, že Boží mlýny sice někdy melou pomalu, ale...
Spravedlnosti Boží nikdo neunikne.

Z Kroniky Mlýna
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Hodina autoškoly ve Městě.

Před nastoupením a nastartováním vozidla vozidlo vždy obejděte a zkontrolujte jeho kompletnost včetně osvětlení a SPZ. Pokud vyjíždíte toho dne poprvé zkontrolujte provozní náplně.
Po nastartování motoru vždy minimálně dvakrát prudce a silně sešlápněte brzdový pedál s tím, že brzdový pedál po posledním sešlápnutí držíte několik sekund sešlápnutý. Jednak si tím rozhýbete brzdy, ale též máte šanci odhalit případné poškození brzdových vedení před jízdou. Způsobené například zreznutím, zpuchřením či dokonce naříznutím. Pokud vám bude sešlápnutý pedál brzdy při držení klesat dolů máte v brzdovém systému netěsnost kudy uniká brzdová kapalina.
Pokud zjistíte jakýkoliv problém s brzdami nikam nejezděte, neboť vozidlo je neschopné provozu a nebezpečné. Závadu poté opravte či nechte opravit.
A pamatujte že vozidlo s vadnými brzdami nelze vléct na laně. Vlečení je možné jen na tyči a vlečené vozidlo je nutné ze zadu označit červeným trojúhelníkem umístěným například za zadní okno či připevněným na zadní část vozidla je li to možné. Pokud vozidlo nelze opravit na místě a není-li možný odtah na vlečné tyči je nutné vozidlo do servisu odvézt na podvalníku.
Koukej tak, aby jsi viděl.
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Pane faráři, nezlobte se, ale to je velmi těžko uvěřitelné
Můžete nám proto vysvětlit jak se takové vysvěcování provádí ?

- "To bohužel nemůžu protože jsem vázán spoustou církevních regulí a o některých věcech mluvit nemůžu. I kdybych chtěl".

- "Ano, to chápu. Je to něco jako zpovědní tajemství či něco podobného?"

- " V podstatě a zjednodušeně řečeno ano".

- "Tak aspoň něco trochu naznačte".

- "Účastnil jsem se kdysi školení MOE. (Mezinárodní organizace exorcistů).

Na katolické univerzitě v Itálii v roce 2025 započal týdenní seminář exorcismu. Jeden z přednášejících kardinál Ernest Simoni z Albánie tehdy m.j. vyvolal velký zájem zúčastněných tvrzením, že lze provádět exorcismus i skrze mobilní telefon.
Ale to je jen taková perlička hodně OT.
Tehdy podle církevních představitelů počet posedlých neustále stoupal. A tak nás tam učili a naučili různé praktické praktiky jak proti většině druhů nejrůznějších posedlostí účinně bojovat".

- "A můžu se zeptat jak jste se tam Vy, jako celkem v té době bezvýznamný kněz, dostal?"

- "Zeptat se můžete, ale já vám na to neodpovim".

Z Kroniky Mlýna
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Fero o výměně psů:
Teda ne všech, jen některych. Těch zraněných, těch s těmi ortézami. Jsou to neskutečně vychcané mrchy. Podle mého názoru, a to mi i potvrdila veterinářka, by už měli běhat jako srnky. Ta zranění nebyla až tak vážná.
Jsou to simulanti a odpírači služebního výcviku. Jak mě vidí tak se belhají a plazí se málem po zemi po břiše.
Ale jak usoudí, že je nemůžu vidět..,
Nechcete je tady někdo?
Jsou to dva psi a jedna fenka. Jinak je dám do Černé Perly. Nemám čas a ani náladu je dál krotit. Přerostli mě nějak..."

- "Fero, bez úražky, ale myslel jsem si, že jsi lepší kynolog! A ty si teď neumíš poradit ani se třemi čokly, simulanty!"

- "Poradil bych si s nima. Ale nemám teď zrovna na ně čas a vlastně ani náladu. A navíc už mě delší dobu serou. A přitom to jsou nejchytřejší z celé mé smečky. Trochu mě to mrzí, ale musí pryč.
Chcete někdo některého z nich? Bezplatně a bez ničeho, žádnou protislužbu nebudu chtít. Jinak fact půjdou k těm cikánům a budou tam někde na pastvě, na pastvinách, hlídat nějaké skopce.
Tam už nic simulovat nebudou muset. A kdyby se náhodou neosvědčili, tak tamní cikáni by už věděli co s nimi..."

Palírník:
Citace - a co takhle zkusit na ně jeden hodně starý způsob léčení. Kdysi to v C&K velmi fungovalo.
Psal ho tom i kdysi nějaký J. Hašek. A jak se to dobře tehdy osvědčilo. Okamžitě nebo v krátké době byli někteří tehdy po několika takových léčebných kůrách okamžitě vyléčení a už se nemohli dočkat až se dostanou na frontu.

- Klystýr, při použití mýdlové vody a glycerínu.
- Zabalení do prostěradla namočeného ve studené vodě
- Aspirin a chinin
- A to jen tak namátkou..."

- " Ty jsi magor..., Tobě bych žádného z těch psů nesvěřil!"

Z Kroniky Mlýna
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Paní učitelko, má ježibaba děti?
A je její manžel ježibabák?
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Martine, máme tady takový skoro všeobecný dotaz na toho Lovce.
Nedávno jsi se chlubil, že jsi ho kdysi znal, že máte spolu nějaké staré nevyřešené spory a že si pro tebe přijde. A ty jsi tvrdil, že ho chytneš. A taky tady kdysi proběhly takové podivné řeči. Něco o nějaké skopové noze. Nebo ruce?
Už pořádně nevím.

- "Ano, to jsem povídal. Ale nějak záhadně zmizel. Beze stop se ztratil. Takže jsem neměl po čem pátrat a pustil jsem tu starou záležitost úplně z hlavy a zapomněl na ni".

- " Možná to s ničím nesouvisí, ale chtěl bych se zeptat. S čím se živil, co žral. Třeba jaké svačinky si nosil do školy?"

- " Co si tak vzpomínám, tak většinou krvavou tlačenku. Ale v rámci takových těch dětských hrátek byl schopný pozřít i menšího živého živočicha. Mnoho sázek takovým způsobem i vyhrál. Sežral žábu, ještěrku, mloka a vůbec všelijakou žoužel. A švaby, mouchy taky bravurně chytal. Nebylo to vůbec hezké a jak tak teď přemýšlím, vzpomínám si, nedělal to že zištných důvodů. Asi mu to doopravdy chutnalo.
A Proč se na to ptáte??"

- "No, tak mě to nějak napadlo. Fero se zbavil několika služebních psů. Nikdo je tady nechtěl, nechtěl si je osvojit protože se jich všichni báli a on je už nechtěl a vyřadil je kvůli rebeliim .
Prý mu v jeho psinci narušovali morálku a on....

Tak je dal k cikánům do Černé Perly.Na jaře to bylo.
Cikáni vyhnali ovce a kozy na pastviny kde už bujně začala růst tráva. Ideální stav pro takový způsob chovu.
Původně je vůbec nechtěli, že prý mají svých psů dost. Jenže pak se začal jejich drobný dobytek z pastvin ztrácet. I s ovčáckými psy.

(Tak si všechny tři od toho Fera vzali).

A podle některých stop v bahnitém terénu to vlci určitě nebyli. Něco o hodně většího zřejmě.
Ale stopy byly divné. Vypadaly jako od něčeho, nebo někoho, co má tři nohy. Nebo pařáty.

A pak byly nalezeny velké stopy krve a psi s krvavými slinami na tlamách bijící se o nějakou velkou kost připomínající nohu.

Z Kroniky Mlýna
Rafael

Příspěvek od Rafael »

SPSP, Ludvíček

Pánové, neuvěřite co mám, co jsem získal. Teda já přímo ne. Přinesl mi to můj pes. Koukněte:

- "Ježíšmarjá fialová, fuj, co to je za sfinstfo. Vždyť to vypadá jako nějaká velká zvířecí nebo lidská noha. Nebo nějaká končetina od nějakého podivného tvora! Ještě z toho chytneme nějakou infekci. Táhni s tím hnusem někam pryč! A vůbec, co to vlastně je. Vždyť je to větší než ten tvůj čokl. Kde to našel?"

- "Aha, vy asi nevíte to co já a co večera řešili Kocouři, že? Jak dal Fero pár svých psů cikánům na ochranu jejich ovci. Měli tam velké ztráty. Nějaká velká a krvežíznivá šelma jim to tam decimovala. A podle stop prý měla tři nohy. Ale teď, pokud ještě žije, má už jen dvě.
Ti psi mu jednu uhryzli a pořádně i ohlodali. A o zbytek se určitě postarali mravenci a podobná havěť. Takže to musí být dobře dezinfikované a nějaké nákazy a infekce bych se moc nebál".

- " Zajímavá pohádka, ale co my s tím?"

- "Vám se pořád líbí název našeho spolku, sdružení? To SPSP - spolek pro sbírání patron. Mi teda už moc ne. Připadá mi tak hodně dětský. To Amazonky to mají lepší a i ten jejich název zní lépe....
A ani vlastně pořádný svůj znak nebo prapor nemáme. Natož nějaký symbol!"

- "Asi ti začínam rozumnět a vůbec se mi to vojíne Ludvíku nelíbi. Ty zřejmé narážíš, jsi ovlivněn nevhodnou četbou. Nebo špatně pochopenou".

-"Částečně ano. Nějaká malá inspirace Bratrstvem Kočičí Pracky v tom je. Ale ta kost je něco úplně jiného. To by něco chtělo protože to určité není jen tak obyčejná kost. V ní musí něco být.
V té bývalé třetí noze toho podivného prý člověka!"

- " To můžeš mít pravdu. Soudím podle toho, že jsi s ní byl delší dobu ve styku. .. A začínam mít o tebe strach. A vlastně i o toho tvého psa. Máš na něj nahubek? A cítíš se dobře, není ti slabo, netoči se ti hlava nebo tak něco?"

Z Kroniky Mlýna
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

drigon píše: 26.04.2025 20:35 Ohledně citátu o otrokovi se někteří pana Balzagetteho ptali jak to myslí?

A on jim odpověděl:"víte, to je historická zkušenost kdy lidé vystavení určitým podmínkám po dlouhou dobu, leckdy po vícero generací považují svůj stav za normální a neměnný, neboť jsou na něj adaptovaní natolik že je každá větší změna děsí. S čímž souvisí to, že si část našeho národa myslela že nám cizinci budou vládnout lépe nežli vlastní lidé. Toto bylo způsobeno mnoha generacemi našich předků kteří pracovali pro cizince za relativně malý peníz. Neboť už v hluboké minulosti bylo běžné že podstatnou část vlastníků firem a pozemků byli cizinci. V podstatě tak ve své době, v minulosti vyměnili hrabata a barony za pany průmyslníky. Už nemakali jako nevolníci na poli, ale jako pracovníci v továrnách vlastněných cizím kapitálem. Toto trvalo po mnoho generací, bylo jedno jestli byli to byli přímo majitelé firem či pozemků či ti, kdož určovali co se bude dělat a vyrábět ze západu, nebo z východu. Byli to prostě cizinci.
Toto bylo v našem národním podvědomí zakotveno tak důkladně, že jsme po převratu v roce 1989 věřili že bude nejlépe když našim podnikům budou velet cizinci. Což někdy fungovalo dobře, vedlo to k rozvoji podniku, někdy to fungovalo hůře a někdy naprosto katastrofálně. Jako byl například příklad našich cukrovarů které skoupili konkurenti jenom proto aby je zavřeli a ukončili jejich výrobu. Což spousta lidí nechápala, neboť měli v hlavách zakořeněno že cizinci jsou přeci lepší páni než domácí.
Nechápali to, avšak vysvětlení bylo jednoduché. Šlo jim o zisky a místa tam u nich doma. Kdy jim byla obrazně řečeno košile bližší než kabát.
Toto naše stigma "cizího pána" se s námi táhlo dál. Byť to dokázalo v určitou chvíli snížit nezaměstnanost to na stranu druhou vedlo k tomu, že jsme se stali krmelcem Evropy na straně jedné a odpadkovým košem na straně druhé. Kdy jsme za vyšší cenu dostávali horší kvalitu než jinde v Evropě.
V podstatě lze říci, že jsme za málo peněz odváděli hodně muziky na cizí účet. A přišlo nám to normální, neboť to tak bylo po celé věky. Po celé věky kdy jsme sloužili cizincům.
Byť je pravdou že i mezi námi se našli lidé kteří dokázali vést své firmy a stát se úspěšnými ve svém oboru. Byli to lidé kteří dokázali uvažovat ve vícero souvislostech, dokázali uvažovat jinak a měli prostě a jednoduše svoji hlavu. To byli lidé kterých bylo třeba si vážit a ne jim házet administrativní klacky pod nohy, jak to někteří úředníci u nás rádi dělali.
Tyto lidi bylo třeba podporovat, neboť domácí košile je vždy bližší než cizí kabát (vztyčený prst cukrovarů), nehledě na to, že hodnoty vytvořené těmito lidmi a jejich zaměstnanci zůstávají v našem státě. Což je ta nejvyšší hodnota na rozdíl od cizinců, ze kterých značná část posílá hodnoty vytvořené našimi lidmi k sobě domů.
Podpora (nejen administrativní) domácích podnikatelů a živnostníků byla a je způsobem jak pozvednout vlastní ekonomiku za současné kumulace vytvořených hodnot u nás doma. Kdy peníze dělají peníze. A kdy si lidé postupně začnou všímat že to jde i jinak. Jinak než to dělaly předchozí generace. Půjde to ze začátku pomalu, v podstatě v rámci možnosti změny v rámci našeho myšlení (změna v rámci možnosti samostabilizace systému sociálního darwinismu), avšak jak bude změna stále výraznější budou výsledky stále viditelnější. A stále více lákající k napodobení, což povede ke stále rychlejší změně ve prospěch domácích. Kdy tak postupem času dojde k oslabení a zániku stigmatu "cizího pána". A jeho nahrazení povědomím že zlaté české ručičky se mají nejlépe když pracují "po svém, za své a na sebe". "

Pán s kloboukem se pana Balzagetteho zeptal na citát o sluhovi a lokaji.

Na což pan Balzagette odpověděl:"podívejte se na to, co se dělo na jaře roku 25 poté, co se v Americe ujal vlády nový prezident. Prezident který chtěl Evropu sebevědomou a schopnou se o sebe postarat. Takovou, která se nebude utápět v autodestruktivních ideologiích a místo toho na sobě bude makat. A co tehdy udělali představitelé Evropy? Šli jednat do Číny. Do Číny kterou předtím mistrovali ohledně lidských práv. Do Číny která byla "přirozeným" protivníkem USA. Byť se poté částečně zklidnili škoda byla nadělána a důvěra poškozena.
Už chápete o čem to je?"
"Avšak změna nemusí být vždy pomalá v rámci možností samostabilizace systému sociálního darwinismu." Pokračoval pan Balzagette. "Může nastat situace kdy ke změně dojde rychle. Kdy se starý systém zhroutí doslova ze dne na den. A to ať z vnějších příčin, či z příčin vnitřních. Což můžou být jak volby, ve kterých probuzení občané odhlasují změnu, tak i z důvodu pádu vlády pro její neschopnost, korupci či takové jednání které bude lid ohrožovat. Což může zvednout vlnu protestů (ohnutí se narovnají) které už dotyční neustojí a odstoupí. Poté nastává druhá varianta - léčba šokem. Kdy jsou lidé do značné míry postavení před situaci na kterou musí reagovat a kdy musí dělat vše pro to aby uživili sami sebe, své rodiny a přežily i jejich firmy či živnosti které je živí. To je ta doba kdy staré umírá a než se narodí nový systém nastává období kdy se může mnohé rozhodnout. Kdy se rozhoduje o směřování nás všech. Rozhoduje se o cestě po které se vydáme. Na což je třeba dávat pozor, být připraven a schopen jednat. Neboť je docela dost lidí kterým starý systém vyhovoval, vydělávali na něm, měli moc a někteří byli chránění proti důsledkům svých činů které by pro běžné občany znamenaly zásadní problémy. To je ta doba kdy se otroci mohou rozhodnout že se vrátí do otroctví, neboť svoboda jednání je pro ně neznámá, bojí se jí a navíc jsou snadno ovlivnitelní. Na toto je třeba dávat velký pozor a dotyčné zaměstnat. Nejlépe tvůrčí prací kdy budou vytvářet skutečné hodnoty. Kterých se "nají". Kdy si časem většina z nich uvědomí že se najednou mají lépe. Mají se lépe než dříve a vidí, že i budoucnost ve které budou žít jejich děti je najednou taková - lepší. Ti lidé uvidí výsledky své píle, začnou si to říkat mezi sebou. Začnou zjišťovat že existuje i třetí varianta proti otroctví a ovládání. Svoboda jednání jdoucí ruku v ruce se zodpovědností. Jen k ní musí být postupně dovedení a musí si na ni zvyknout. Zrovna tak, jako si jejich předci před mnoha a mnoha generacemi zvykli na otroctví a ovládání. V tom je kouzlo sociálního darwinismu kdy to, co dostalo určité společenské uspořádání na vrchol se za vhodných podmínek a s vhodnými lidmi ve vedení může stát koncem tohoto systému společenského uspořádání a počátkem systému nového. Kdy se následek jedné příčiny stává příčinou následku nastávajícího. Kdy se nemůžeme vrátit zpět v čase tak, abychom začali odznova. Ale můžeme pokračovat tak, aby se tento řetězec příčin a následků posunul žádoucím směrem. V tom je naše síla kterou si musíme uvědomit a dokázat ji patřičným způsobem využít tak abychom nejen přežili, ale měli se i lépe. A měli naději že se naše děti budou mít lépe než my. Neboť to je to, co vede mladé lidi k zakládání rodin kdy posílají své geny do budoucnosti. Ve formě svých dětí vytvářejících nekonečný koloběh života a naděje."
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Ludvíku, přiveď toho psa co přitáhl tu stehenní kost. Myslím, že Max se jmenuje. Rád bych ho viděl.

- " Tak to nepůjde protože umřel a dnes ráno jsem ho pochoval. Asi jsi měl pravdu s tou nějakou nákazou nebo infekci od toho trojnožce. A jeho tělo důkladně zkoumala i veterinářka a říkala, že ten pes byl celkem mladý a že to vůbec nechápe. Co se mu mohlo stát a na co tak náhle a bez příznaků zesnul".

- "Já vám to všem tady minule říkal. Že ta kost může být nějaké velké infekční riziko. Ale vy ne. Celé jste to zlehčovali a nechybělo moc došlo by i na přejmenování našeho sdružení. Z SPSP na nějaké Bratrstvo nějaké nohy či co.
Maxika je mi moc líto protože to byl moc hodný pes. A taky už toho tady ve Mlýně hodně zažil a zakusil. Třeba kdysi to s tím jeho tajemným obojkem. A bylo toho i daleko víc. Čest jeho památce. Měli bysme jeho hrob ozdobit nějakou sochou nebo něčím podobným. Už jsem v tom směru oslovil Amazonky. Ony se tam teď nějak plácají v hlíně, mají tam prý i nějaký hrnčířský kruh na kterém se uči vyrábět nějaké nádoby. A taky i nějakou vypalovací pec.
Tak snad zvládnou udělat a vypálit i sochu Maxika".

- "A neměl by mít Maxík i nějaký pohřební obřad? Farář má psy celkem rád takže by snad nebyl proti".

- "Na to je celkem pozdě když už je pohřben. Jedině snad něco jako exhumace, ale proč. Ale je tady jedna velmi důležitá věc. Kdo z nás byl s tím psem po jeho nalezením té nohy ve styku?
Myslím, že jen Ludvík.
A tímto z preventivních důvodů navrhuji...
Však víte co?
Nerad to říkám, nerad to navrhuji, samotnému se mi to pranic nelíbí, ale nevidím jiné řešení než přísnou karanténu. Jinými slovy řečeno Ludvík k nám na delší dobu nemůže a vám všem tady až do odvolání přísně zakazují jakýkoliv styk a kontakt s tímto potencionálně nakaženým jedincem!"

- "Náčelníku, měl bych nápad. Udělal bych to jako kdysi když se řešilo a bojovalo proti všelijakým nebezpečným nákazám u zvířat. Vybil se tehdy celý chov. A tak bych si dovolil navrhnout kvůli šíření té nákazy utratit Ludvička".

- "Ale to je výborný nápad. To mě vskutku nenapadlo. Děkuji za něj. Vidím v tom jen jeden menší problém. Tehdy se vybíjela celá stáda. A Ludvík tady s námi byl delší dobu takže jsme už asi nakažení všichni...."

- "Náčelníku, Ludvíček už tady není. Utekl, vyskočil oknem a je pryč".

Z Kroniky Mlýna
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Jelikož od roku 25, kdy kvůli "obnovitelným zdrojům" poprvé zkolabovala rozvodná síť ve Španělsku a Portugalsku došlo k podobným událostem vícekrát na různých místech EU byla na toto téma uspořádána přednáška.

Energetik:"v rozvodné soustavě elektrické energie je ukazatelem její kvality stabilní frekvence a napětí v síti. Stabilita frekvence vám ukazuje účinnost regulace výkonu a odběru elektřiny, které musí být v naprosté rovnováze. Pokud nejsou dochází k větším či menším odchylkám frekvence sítě od hodnoty 50Hz, což vede k nesprávné funkci mnoha zařízení napájených z rozvodné sítě. Jako příklad uvedu hodiny řízené frekvencí které se mohou rozcházet proti správnému času. Dále jsou to různé elektromotory kde dochází ke změnám otáček v závislosti na frekvenci sítě.
Frekvence sítě se reguluje pomocí otáček generátorových soustrojí, která je nastavena tak, aby udržovala frekvenci 50Hz. Regulace funguje tak, že při zvýšení frekvence sítě ubírá výkon zdroje v rámci jeho regulačního rozmezí, či ho dokonce vypne. Při snížení frekvence regulace výkonu výkon zvyšuje až do maxima. Z hlediska fungování regulace frekvence sítě tato regulace reaguje na odchylky ve chvíli kdy nastanou (aby regulace regulovala musí mít proč), proto v praxi dochází k malým odchylkám okolo frekvence 50Hz. Tyto odchylky jsou okamžitě srovnány a nic se neděje.
Lze tak říci, že frekvenční regulace funguje ve stylu:Reguluje výkon generátoru dodávaný do rozvodné sítě tak, aby byla dodržena správná frekvence. Výkonu musí být tak akorát, aby byla vykryta spotřeba a nehrozily nebezpečné výkyvy frekvence sítě.

Kdežto obnovitelné zdroje elektrické energie fungovaly jinak. V rámci politické přednosti výroby dodávaly do sítě veškerou vyrobenou elektřinu bez ohledu na odběr. Což v praxi znamená že do sítě dodávají svůj aktuální výkon který je závislý na počasí bez ohledu na odběr a frekvenci. Jediné co je omezuje je havarijní ochrana která zdroj obnovitelné energie vypne ve chvíli kdy je překročena hodnota jeho aktivace.
Tato situace kdy obnovitelné zdroje energie žijí v podstatě svým životem nehledíc na požadavky sítě, kdy ji naopak svojí nestabilitou zatěžují dochází k situacím kdy jsou na regulaci zbylých klasických zdrojů elektrické energie kladeny zvýšené nároky. Neboť musí stíhat vyrovnávat nejen kolísající odběr elektřiny z rozvodné sítě, ale navíc ještě kolísající výrobu zdrojů obnovitelných.
Lze tak říci že obnovitelné zdroje elektrické energie pracují stylem:"Narvi do rozvodné sítě co můžeš bez ohledu na požadavky, potřeby a možnosti regulace rozvodné sítě. A pokud dojde k překročení hodnot nastavených na tvých ochranách se vypni. Opět bez ohledu.
U ochran se ještě zastavíme. Jejich nastavení nařizuje distribuce a jejich nastavení tak bývá stejné pro všechny zdroje obnovitelné energie. Tudíž pokud dojde k dosažení aktivačních hodnot ochran reaguji tyto v podstatě živelně a dochází k jejich hromadnému výpadku. Což způsobí nedostatek energie v rozvodné síti, přetížení vedení, klasických zdrojů elektrické energie a jejich kaskádové odpojování. Blackout je v tu chvíli na cestě.
Ve Španělsku se několik dní před blackoutem chlubili že několik hodin fungovali jen na obnovitelné zdroje energie. Zelení jásali a jen málokdo si uvědomil souvislosti a to, kam to povede.
Co se tehdy stalo?
Výkon obnovitelných zdrojů energie byl vyšší než byl odběr ze sítě. Energie tak odtékala přeshraničními vedeními do sousedních států. Hlavně Francie. Došlo k přetížení těchto vedení, jejich výpadku. V tu chvíli síť přišla o část odběru, na což reagovaly zbylé klasické zdroje svým odstavením. Jejich regulace fungovala jak měla. Avšak obnovitelné zdroje elektrické energie tlačily svůj výkon do rozvodné sítě dál. Kdy byl jejich výkon vyšší než spotřeba. Docházelo k nárůstu frekvence sítě, který posléze dosáhl meze aktivace jejich ochran. Obnovitelné zdroje energie se tak začaly lavinovitě odpojovat od sítě (jejich regulace funguje ve stylu "všechno nebo nic"), což způsobilo místní nedostatky energie. Tato energie se přelévala vedeními která přetížila což způsobilo jejich odpojení nadproudovými vedeními (obrazně řečeno jim "vypadly pojistky"). Síť se rozpadala, docházelo k prudkým výkyvům frekvence a zatížení sítě, na což reagovaly ochrany zdrojů, spotřebičů i vedení. Během několika sekund bylo vymalováno, neboť děj rozpadu sítě pokud se včas neizoluje už nelze zastavit. Doběhne až do konce a vy pak začínáte zase od začátku.
Ve výsledku lze říci že příčinou tohoto a dalších blackoutů byla chybná politická rozhodnutí lidí kteří neznali obor o kterém ve skutečnosti rozhodovali. Byli to diletanti podpoření byrokraty s vřískajími aktivisty tvořícími křoví kryjící hru mocných. Kteří umlčeli ty lidi, kteří svému řemeslu rozuměli a varovali před možnými následky nekompetentních rozhodnutí. Až nakonec jim Zelený úder zasadil úder podpořený fyzikálními zákony a možnostmi techniky."
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Někteří lidé kteří měli problém pochopit jak ony dva druhy regulací výkonu zdrojů elektrické energie fungují a jak ovlivňují rozvodnou síť požádali pána energetika aby jim to nějak přiblížil.
A pan energetik říká:"nejlépe problém pochopíte na následujícím příkladu.
Máte generátor poháněný benzínovým motorem o elektronickém výkonu 2100W a napětí 230V.
K němu máte topné těleso mající příkon 2000W, žárovku 100W a toustovač 500W.
Regulací generátoru můžete nastavit jak na udržování frekvence 50Hz, což obnáší 3000 otáček za minutu. Které má motor správně mít. Tak i na poskytnutí maximálního výkonu bez ohledu na odběr.

Jako první si probereme příklad s nastavením na udržení frekvence 50Hz. Nastartujete motor, ten dosáhne 3000 otáček za minutu, nabudíte generátor na jehož svorkách se objeví 230V. Připojíte 100 W žárovku, ta zatíží generátor jehož otáčky a tím i frekvence poklesnou. Regulátor proto zvýší dodávku benzínu do motoru tak, aby tento měl akorát 3000 otáček za minutu. Výkon i frekvence se ustálí, připojíte tedy topení 2000W. Generátor se zatíží, začnou klesat otáčky motoru, regulátor opět přidá a otáčky se srovnají na 3000 za minutu. Poté topné těleso odpojíte, generátor se odlehčí a jeho otáčky se zvýší. Tím se zvyšuje i frekvence, na což regulátor reaguje snížením dodávky paliva do motoru, jehož otáčky klesnou a ustálí se na 3000 za minutu. Systém je opět stabilní.
A co by se stalo kdyby jste nechali zapojené topné těleso a připojili jste 500W topinkovač? Motor pojede naplno, generátor též, avšak výkon nebude stačit. Otáčky a frekvence budou klesat až do doby, než pokles dosáhne nastavené úrovně frekvenční ochrany. Ta vypne buzení generátoru, sníží dodávku paliva do motoru a vy jste potmě. Jak vidíte regulace nastavená na udržování frekvence zvládá svoji práci v rozsahu své regulace s tím, že při přetížení odstaví generátor čímž zabraňuje jeho poškození.

A co se stane když by jste nastavili regulací na poskytnutí maximálního výkonu bez ohledu na odběr?
Nastartujete motor, ten se rozeběhne do otáček a jelikož bude bez zátěže se velmi rychle přetočí a pokud nezasáhne přeotáčková ochrana dojde k jeho zničení. S tím, že pokud by jste stihli generátor zatížit před jeho přetočením dojde při jeho odlehčení, kdy by se například vypnulo topné těleso opět k přetočení generátoru, kdy se bude zvyšovat nejen frekvence dodávané elektřiny, ale i její napětí jelikož výkon je součinem napětí a proudu. Kdy jelikož neodebíráte proud dojde k nárůstu napětí až do úrovně kdy shoří žárovka. Následně se generátor přetočí a pokud nezasáhne přeotáčková ochrana dojde k jeho okamžitému zničení.
Na tomto příkladu vidíte proč nelze značnou část solárních elektráren použít pro nastartování "spadlé" rozvodné sítě po blackoutu. Neboť tyto solární elektrárny začnou do sítě "tlačit" maximální výkon jakého jsou schopny prakticky ihned po připojení do rozvodné sítě a tím síť destabilizují a následně "shodí". Neboť opět dojde k aktivaci frekvenčních ochran.
"Spadlou" rozvodnou síť po blackoutu musíte nahazovat tak, že nejprve nahodíte a připojíte do sítě dostatek regulovatelných a spolehlivých zdrojů elektrické energie které se zatíží přiměřeným odběrem. Teprve až máte toto splněné můžete postupně připojovat neregulovatelné "obnovitelné" zdroje elektrické energie v takovém rozsahu který budou zdroje stabilní schopny "ukočírovat".
Tudíž lze říci, že pokud budete mít v rozvodné síti většinu obnovitelných zdrojů neregulovatelných bude vaše síť náchylná k výpadkům a obnovení jejího provozu bude velmi náročné. Až nemožné.

Toto je důvodem proč musí být všechny zdroje elektrické energie ve Spřátelených územích plně regulovatelné a vybavené regulací schopnou udržovat nastavenou frekvenci. S tím, že zdroje krátkodobě závislé na počasí vybavené polovodičovými měniči musí mít baterie pokrývající minimálně tři hodiny plného výkonu měniče. Či měničů. Neboť tento čas bývá využit pro překlenutí krátkodobých výkonových špiček a období nedostatku energie. A pokud je nedostatek obnovitelné energie delší dává tento čas čas na regulaci klasických zdrojů elektrické energie. Kdy pokud jsou baterie nabité pod 40% začne regulace výkonu měničů postupně "brzdit", což zvyšuje zatížení ostatních zdrojů elektrické energie a tyto mají čas zvýšit svůj výkon.
Systém výkonové rovnováhy, to je to klíčové slovo a zařízení jemuž musí být veškeré zdroje v síti podřízeny. Musí, jinak se rozvodná síť dříve či později dostane do bodu odkud není návratu. Nastane černá hodina.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

"Jak je tedy možné že došlo k takovému rozvoji zdrojů elektrické energie které síť destabilizovaly a způsobovaly výpadky? To to nikdo neviděl?" Ptala se stará Maruna.

Energetik:"rozhodnutí vedoucí k tomuto stavu byla čistě politická a ideologická. Dalo by se říci že až náboženská. K čemuž došlo poté, co se původně dobré myšlenky ochrany životního prostředí chopily kruhy které ji použily ke svému obohacení, k likvidaci konkurence a ovládnutí občanů. Což následovalo poté, co si Čína v 90 letech 20 století zajistila zdroje nutné pro výrobu těchto zdrojů, došlo k dlouhému pochodu institucemi kdy došlo k výměně lidí znajících daný obor za diletanty a kariéristy. Kteří nevěděli o čem rozhodují a dali se kvůli své neznalosti snadno ovlivnit těmi, kdož je ovládali a chtěli jejich prostřednictvím vydělat. Což byl příklad jak emisních povolenek ze kterých bohatly hlavně americké fondy a obnovitelných zdrojů energie z jejichž výroby a prodeje bohatla hlavně Čína. Tudíž můžeme říci, že pokud jsme my byli krmelcem Evropy se Evropa stala krmelcem Ameriky a Číny."
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Dalším problémem v elektrizační soustavě kde je nedostatek roztočených setrvačných hmot je jalová, neboli magnetizační energie. Což je elektrická energie používaná pro magnetizaci "železa" v generátorech, motorech a cívkách. Jako jsou tlumivky a transformátory. Tato energie se neúčastní vlastního přenosu činné elektrické energie, ale jelikož je ve střídavé rozvodné síti původcem střídání severního a jižního pólu na cívkách a magnetických obvodech motorů, generátorů, transformátorů a cívek kde způsobuje indukci je tato "jalová" energie potřebná k přenosu elektrického výkonu. Právě prostřednictvím indukce.
Tato jalová elektrická energie nevytváří vlastní elektrickou práci, v rozvodné síti se pohybuje mezi spotřebičem a zdrojem kde se v rámci sinusového průběhu střídavého proudu v elektrické síti zdroj a spotřebič střídají podle toho který z nich se v tu chvíli zmagnetizovává a odmagnetovává. Tato energie, která umožňuje elektrickou práci musí být v rozvodné síti v dostatečném množství aby cykly mohly probíhat jak mají. Avšak jí nesmí být mnoho, neboť tato jalová elektrická energie zatěžuje vedení a kvůli jeho ohřevu zvyšuje ztráty ve vedení, neboť je další složkou elektrické energie které se připočítává k činnému výkonu. Ukazatelem množství jalové energie je účiník, takzvaný cosinus fí, kdy hodnota jedna ukazuje vyváženou, maximálně efektivní síť kde se křivky napětí a proudu pohybují současně. Čím více se sinusové křivky napětí a proudu od sebe odchylují tím je účinnost přenosu energie horší (cívka i kondenzátor posouvají křivky napětí a proudu od sebe - vzniká takzvaný fázový posun) a stoupají ztráty ve vedení. Proto mají velcí spotřebitelé elektřiny povinnost účiník, jehož ukazatelem je hodnota cosinus fí kompenzovat.
Právě tato magnetizační energie je důležitou podmínkou fungování elektrizační soustavy. Což je důvodem proč musí výrobci elektřiny tuto energii dodávat v patřičném množství. Avšak jí nesmí být mnoho, neboť by přetěžovala vedení a způsobovala nadměrné ztráty.
Co se děje když zapneme elektromotor? Jeho cívky se zmagnetují maximálním proudem, přičemž tato magnetizace vyvolá magnetizaci v magnetickém obvodu rotoru. Kde vzniká elektrický proud. Magnetické síly vyvolané střídavým proudem se vzájemně přitahují a odpuzují, což vyvolá pohyb rotoru. Rotor elektromotoru se roztáčí, v tuto chvíli je velké množství energie spotřebováváno na magnetizaci "železa" v motoru. Jak se motor rozbíhá se stále větší množství elektřiny mění na rotační (pohybovou) energii a magnetizace je třeba stále slabší. Až se nakonec elektromotor roztočí na své jmenovité otáčky, kdy je pro jejich udržování potřeba malé množství magnetizační energie a naprostá většina elektřiny se mění na práci.
A odkud elektromotor vezme magnetizační energii nutnou pro svůj start a provoz? No přeci z rozvodné sítě. Z jejího "železa". Které se též magnetuje a odmagnetovává v závislosti na frekvenci sítě.
A co se stane pokud bude zdroj elektrické energie takzvaně "měkký"? Neschopný dodat velké množství magnetizační energie nutnou pro rozběh elektromotoru? Stane se to, že se zdroj elektrické energie "odmagnetuje". Tím dojde k jeho odbuzení a ztrátě schopnosti vyrábět elektřinu. Elektromotor se neroztočí, zdroj "chcípne". Toto byl důvod proč slabé elektrocentrály nedokázaly rozeběhnout lednice či mrazničky. Jejich kompresory měly velký startovací proud s velkou potřebou magnetizační energie nutného pro nabuzení svého magnetizačního obvodu v elektromotoru kompresoru. A jelikož byl generátor na tento startovací proud slabý dokázal z něj elektromotor kompresoru magnetizační energii vysát. A jelikož jak víme je magnetizační energie nutná pro výrobu elektřiny (způsobuje střídání severního a jižního pólu a s tím spojenou indukci) došlo po vysátí magnetizační (jalové) energie ke ztrátě schopnosti generátoru vyrábět elektřinu. Elektromotor se nerozběhl a generátor ztratil napětí.

Právě toto je problém proč mají vysokofrekvenční beztransformátorové střídače problém s nárazovým zatížením. Nemají totiž magnetický obvod schopný díky své magnetizaci dodat nárazově velké množství elektrické energie. Zatímco střídače vybavené transformátory tuto schopnost mají, neboť jim jejich magnetický obvod funguje jako pohotovostní zásobník "špičkové" energie.

U beztransformátorových střídačů se zpravidla v návodu píše že nejsou vhodné pro provoz velkých indukčních zátěží - to z důvodu jejich neschopnosti dodat velké množství jalové energie nutné pro start takovýchto zátěží. Tyto měniče jsou takzvaně "měkké", což mohl být jeden z důvodů deindustrializace Evropy která se měla stát závislou právě na takovýchto zdrojích elektřiny.
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Ludvíček:

- "Pane faráři, byl by problém uspořádat církevní pohřeb pro psa. Pro mého zesnulého Maxika".

- "Ano, na Maxika si dobře vzpomínám, byl to pozoruhodný pes a budiž mu země lehká. Ale co tak vím tak už jsi ho pochoval. Takže už je ten tvůj dotaz bezpředmětný. Ale stejně bych to nemohl udělat".

- "A co tak nějakou zádušní mši nebo něco podobného?"

- "Synu, byl to pes, to přece nejde".

- "A pane faráři, co kdyby jsme se ve spolku SPSP nějak složili, vymysleli nějakou pomoc pro Vaši farnost nebo něco podobného. Já bych je pro to určitě nějak získal".

- "Tak to je jiná, to jsi měl říct hned, že Max byl katolík!
Ale stejně tu vidím jeden problém. Byl si prý kvůli nějaké infekční podivné noze vyobcován z toho spolku, takže nevím...
Ale pro jistotu tě ošetřím svěcenou vodou a zkusím na tobě pro jistotu malý i velký exorcismus.
Ale nemusíš se bát. Příjemné to moc není, ale dá se to vydržet.
A pokud by to nepomohlo, zkusíme pak katechumen".

Z Kroniky Mlýna
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Nastal první máj, lásky čas. Martin s Danielou vyšli na zahradu za domem kde se dlouze líbali pod rozkvetlou třešní. A pod rozkvetlou třešní na obecní zahradě na Mlýně, tímto majestátním stromem poskytujícím chutné třešně zvané chrupky se toho dne vystřídalo větší množství líbajících se dvojic. Včetně Hany s Malým Petrem a Oldy s Danou. Kteří si s sebou vzali kočárek s Natálkou. Ta však pro francouzský polibek mladé dvojice měla pramalé pochopení a křikem se dožadovala matčina prsu. Po nakojení a odkrknutí spokojeně usnula a Dana se poté pustila do konverzace s dalšími mladými matkami. Které sledovaly a probíraly stavbu dětského hřiště na obecní zahradě. Byť se na ní ve sváteční den nepracovalo bylo zřejmé že se její stavba chýlí ke konci. A na plaňkovém plotu okolo dětského hřiště který byl z větší poloviny hotov visel papír s žádostí o dobrovolnickou pomoc s natiranim tohoto plotu. O čemž se některé ženy a jejich partneři začali bavit. Že když bude příští sobotu a neděli hezky by mohli plot natřít. S tím, že barvy a materiál dodá mlýn, oni dodají práci. A svůj čas.

Po chvíli upoutal pozornost mladých lidí povyk. Jak stará Maruna hnala s koštětem v ruce Bohouše. Bernardýna. Co se stalo se dozvěděli po chvíli. Bohouš využil chvíle kdy byly do kuchyně otevřeny venkovní dveře kvůli dovozu mléka. Bohouš využil situace, vběhl do kuchyně a než na to ženské přišly dokázal spořádat dvě šišky sekané. A ještě poslintal celý stůl.
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Ludvík:
- "Já sice nevím co přesně znamená ten Katechumenát, ale bojím se ho víc než toho exorcismu.
Mám strach, že by mě za to doma seřezali. On táta má dost pádnou ruku".
Farář:
- "Kdo šetří metlu, nenávidí své dítě, zavčas je trestá, kdo je miluje.
Verš, kapitola (13,24),
"Nerozumnost vězí v srdci dítěte, trestající metla ji však vyžene." (22,15), "Moudrosti dodává metla a domluva, rozpustilé dítě je pro matku ostuda." (29,15)..

V Písmu najdeme mnoho pasáží, které o fyzických trestech mluví. „Své dítě učit kázni neváhej, dáš-li mu metlou, neumře! Když mu sám metlou nabiješ, jeho duši z pekla vytrhneš“ (Přísloví 23:13-14; viz také 13:24; 22:15; 20:30). Bible velmi zdůrazňuje, jak je trestání důležité; potřebujeme je všichni, abychom podávali výsledky, a daleko snáze se to naučíme jako děti. Děti, které jsou bez kázně, často vyrůstají ve vzpurné lidi, bez úcty k autoritám, a následně je pro ně obtížné i poslouchat a následovat Boha. Sám Bůh nás také ukázní a vede nás po správné cestě, zároveň nás vybízí k pokání za naše poklesky a chyby (Žalm 94:12; Přísloví 1:7; 6:23; 12:1; 13:1; 15:5; Izaiáš 38:16; Židům 12:9).

Anebo jinak:

Moudrosti dodává metla a domluva, rozpustilé dítě je pro matku ostuda“ (Přísloví 29:15). V tomto verši vidíme i následky, které plynou z netrestání – je to pro rodiče ostuda. Samozřejmě, že cílem každého trestu je dobro dítěte, a nesmí se používat jako výmluva pro ubližování nebo týrání dětí. Trest by také nikdy neměl sloužit k ventilování hněvu nebo frustrace.
Atd.
Já si s tvým otcem o těch tělesných trestech promluvim. Ať je používá umírněné a s rozumem.

- "No já jen, postupujte opatrně. On je cholerik a navíc dost prchlivý. Taky byste mohl nějakou schytat. On je fact takový divoký".

Z Kroniky Mlýna
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Ludvík:
"Pane Faráři, seru vám na celý Katechumenát a podobné opičárny ze zbytků církve. Už jsem pochopil o čem to asi je! Děkuji nechci!
A taky seru i na celé to SPSP když se ke mě tak zachovali.

Dal jsem se k Amazonkám na čas. Akorát jen ony se k Maxovi zachovaly tak jak by si to určitě zasloužil. A za to jsem jim moc vděčný.
Za tu sochu na jeho náhrobek z jejích keramické dílny.
Max-pomníček.jpg
A už je nad jeho hrobečkem.

Z Kroniky Mlýna.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Mnozí lidé si pamatovali úspěch hnutí Svoboda při řízení země. Toto bylo způsobeno tím, že dbali na to aby lidé kteří byli postižení množstvím změn které doprovázely přechod z dotačně nedostatkové ekonomiky na ekonomiku volného trhu a služeb nemohli jen tak přijít o majetek. Hlavně o bydlení. Obvzláště měli li lidé na své bydlení vzatou hypotéku.
Jde totiž o to, že lidé mající hypotéku, no vlastně všeobecně dluhy nemají rádi prudké změny. A to z toho důvodu, že při těchto změnách jim hrozí že ztratí práci, následně se dostanou do potíží se splácením svých dluhů v čehož důsledku mohou přijít o majetek.
Zde, při přerodu z dotačně nedostatkové ekonomiky na ekonomiku volného trhu a služeb došlo prvně k zániku míst spojených s přerozdělováním dotací, vyplňováním různých nesmyslných hlášení (s ESG v čele) a v různých ziskových neziskovkách. Tyto změny zcela pochopitelně postihly i úřední stav, neboť došlo ke zrušení starých zákonů a zavedení nových. Podstatně jednodušších a jednoznačnějších. Za to však bez různých výjimek vhodných tak akorát pro různé odkláněče, různometrníky a blokátory. Toto vše s novým zákonem skončilo. Začala nová éra, ze začátku provázená nárůstem nezaměstnanosti, neboť mnoho umělých profesí nebylo třeba. S tím, že postupem času začala vznikat místa nová, produktivní. To jak se firmy a živnostníci zbavili různých parazitních agend a mohli se naplno věnovat tomu co je ve skutečnosti živí - a to plnění přání zákazníka. Toto vše vedlo postupem času k poklesu nezaměstnanosti a poměrně značné poptávce po schopných lidech. Kteří si tak dokázali slušně vydělat.
Avšak toto vše nějakou dobu trvalo. A po tuto dobu bylo nutné zajistit aby lidé nespadli do dluhové a posléze i exekuční pasti. Bylo tak schváleno že člověk který je na úřadu práce může ze svého příjmu splácet maximálně 30% s tím, že to, co člověk nesplatí se mu připisuje k jistině s tím, že se mu adekvátně prodlouží doba splatnosti. A aby to lidé nezneužívali bylo schváleno pravidlo tří. To znamenalo že po ztrátě práce měl člověk tři měsíce na nalezení práce nové či zahájení podnikání. Pokud se mu to nepovedlo dostal dotyčný na výběr ze dvou možností. První byl systém tří nabídek. Kdy dotyčný dostal "umístěnku" a šel se domluvit do práce kam byl poslán. Pokud se nedomluvil měl ještě dvě možnosti. Pokud odmítl i třetí umístěnku byl z evidence úřadu práce vyřazen a od té chvíle nejen že přišel o podporu, ale musel své dluhy platit v plných splátkách.
Druhou možností byla rekvalifikace, po níž dotyčný dostal opět tři měsíce na vlastní hledání práce či zahájení podnikání. Pokud nenašel následovaly tři umístěnky. Samozřejmě fungovala možnost zařízené rekvalifikace, to jest rekvalifikace o kterou požádal zaměstnavatel z důvodu aby jeho nový pracovník mohl vykonávat svoji práci. V tomto případě dotyčný do domluvené práce nastoupil ihned po rekvalifikaci.
Toto byla jedna část řešení problému s hypotékami a dluhy všeobecně. Druhá část se týkala bank a jiných poskytovatelů úvěrů. Zde platilo nejen to, že člověk v evidenci úřadu práce může splácet maximálně 30% ze svého příjmu s tím, že je po celou dobu chráněn proti nucenému vystěhování a exekucím.
Další velká změna se týkala měny používané ve Spřátelených územích. Šlo o takzvané "body". Které vystřídaly starou měnu po jejím kolapsu kvůli předlužení kombinovanému s pádem ekonomiky. Kdy došlo k tomu, že státní dluh jehož procento se počítá z HDP se "nafoukl" jen kvůli tomu že HDP značně poklesl, zatímco dluh se zvýšil. Toto bylo řešeno tištěním nových peněz, což bez odpovídající protihodnoty vedlo akorát ke ztrátě hodnoty peněz. Tyto takzvané "vrtulníkové" peníze vedly akorát k nárůstu nákladů a nárůstu cen nemovitostí a zboží všeobecně, což nutilo lidi aby si půjčovali. A dluhy nutily lidi aby byli proti velkým změnám které by je bez odpovídajícího zajištění mohly poslat na dlažbu. Na adresu Pod Mostem 1. (Pod Mostem 1 byla fiktivní adresa ve Spřátelených územích kam byli zapisováni bezdomovci a lidé nemající trvalé bydliště. A to ať svoje nebo nájem.).
Toto vedlo tvůrce Spřátelených území k tomu, aby svoji měnu navázali na počet obyvatel Spřátelených území. Bylo to 10 000 bodů na jednoho obyvatele Spřátelených území majícího občanství Spřátelených území. Tím nebylo možné tisknout libovolné množství peněz, neboť množství peněz v oběhu bylo navázáno na množství "domácích" obyvatel (cizinci, byť s trvalým pobytem se nepočítali). Což mimo jiné podporovalo natalitu. Počet peněz v oběhu se vyrovnával vždy o půlnoci z pondělí na úterý podle toho kolik lidí v tom týdnu zemřelo a kolik se narodilo.
Některé tyto změny chránící slušné a zákonadbalé občany se nelíbila bankám. Těm bylo řečeno že dodržování zákonů je podmínkou držení bankovní licence. O některých dalších věcech se jednalo, ale o tomto nikoliv. Neboť tvůrci zákonů věděli že musí řešit problémy obyčejných lidí kterých je mnoho.
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Amazonky:

"Holky co si myslíte o tom Ludvíkovi?"

- "Nic moc dobrého. Je to jen takové nějaké nedomrlé štěně. Takový nějaký něčím zblblý zoufalec. Ale i tak ho mám ráda. I proto, tak trochu zlomyslně, že ho vyhodili z SPSP a že dal jasně najevo faráři co si o nějaké církvi myslí. A taky i když to zná jen z vyprávění starších nebo z doby kdy ještě mohl do Knihovny mu připomněl stranu tzv. Lidovců, KDU-ČSL a její chování a postoje v předmartinské době. A vlastně i už dob jejího vzniku.
A pak měl s celým Katechumenátem a i exorcismem klid.
Ale nechme toho. Já jen, že ta socha se nám hodně povedla a můžeme být na ni pyšné.
To by kluci nedokázali".

- "Já nevím odkud to nám, už si nevzpomenu kde jsem to slyšela nebo kdo to řekl, ale bylo to o tom, že se jednou, až dospěje, stane naším vůdcem a naší naději. Po tom jak po nějakém komplotu a atentátu zemře Martin".

- " Ty krávo, ty si hraješ na Sibylu a proroctví nebo na Nostradamuse a podobné".

-" Ne, to ne. Já jsem si jen vzpomněla o čem kdysi ti staří na nějaké té jejich schůzi debatovali.
Na nějaké tehdy ty jejich asociace. Ve smyslu Ludvík Svoboda...".

Z Kroniky Mlýna
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Mezitím se v DWR schylovalo k velkému střetu armád koalice Střed a Chalífátů. Obě strany konfliktu přisunovaly své síly na dvě místa. První bylo zhruba ve středu území bývalého východního Německa a druhé na hranicích obou bavorských regionů. S tím, že soustředění v polovině bývalého východního Německa bylo asi o polovinu větší než to druhé. A sem mířil i Martin, vrchní velitel Kocourů a jeden ze čtyř hlavních vojenských velitelů Spřátelených území (Čechy, Morava, Slovensko, Zakarpatí). Který po dobu své nepřítomnosti pověřil jednáním ve Velké sedmě svého prvního zástupce. Nemohl by se totiž osobně účastnit jednání a tento nejvyšší odborný zakonadárný sbor Spřátelených území musel být trvale usnášení schopný. Což znamenalo plný počet odborných zástupců daných oborů lidské činnosti nahrazujících zrušený Senát. Kdy si svého zástupce daného oboru lidské činnosti volili pouze lidé v oboru pracující či ho mající jako hlavní podnikatelskou činnost.

Obě znepřátelené strany posilovaly své pozice a v prostoru mezi nimi docházelo ke střetům hlavně mezi drony. Vznikaly střety mezi různými typy dronů. A to ať řízených dálkově lidským operátorem, dálkově či částečně autonomně přes průzkumný zaměřovací dron či zcela autonomně v systému INS.
Nově bojovníci Chalífátů nasadili mikrovlnná "děla". Těmito dokázali usmažit řídící elektroniku dronů což vedlo k jejich pádu a zničení. U průzkumných zaměřovacích dronů vedl tento "mikrovlnný" sestřel k automatické aktivaci autodestrukce. Kdy příslušný stykač který se odblokoval chvíli po startu ztratil po ztrátě řízení napětí, tím se sepnul a napětí z baterie se dostalo na palníky v termitových kapsách v elektronovém rámu dronu. Tento od termitu chytl a zničil nejen vlastní dron, ale hlavně jeho elektroniku jejíž obvodové desky byly záměrně vyrobeny z hořlavého materiálu. Celé to pak vypadalo jako když se z oblohy na zem řítí bílá prskající koule.
Avšak takto se bojovníkům Chalífátů podařilo zničit jen několik těchto dronů. Neboť drony vzdálenější, které už mikrovlnné záření nedokázalo zničit (síla záření klesá se vzdáleností) dokázaly zaměřit polohu jeho zdroje. A pokud měly tyto drony na palubě či ve své skupině laserové dělo zahájily udaným směrem palbu. Což probíhalo zcela automaticky řízeno umělou inteligenci. Palba laserem , či lasery pokud jich bylo na palubách dronů více dokázaly v mnoha případech "mikrovlnné dělo" zničit. A pokud se jim to kvůli jeho ukrytí například mezi stromy nedařilo předaly souřadnice dronařům, kteří je okamžitě předali na vedení. A to pověřilo nejbližší jednotku neřízených raketometů či dělostřelectva ať udaný prostor okamžitě zasype palbou. Vzhledem k tomu, že zpravidla byly použity "hloupé", nenaváděné rakety nemělo na ně mikrovlnné záření vliv zatímco jejich tříštivé fragmentační hlavice měly vliv zásadní, neboť tyto pojízdné "mikrovlnky" nebyly pancéřované.
Těmto raketám se přezdívalo "mečouni", neboť měly na své hlavici dlouhý relativně tenký "nos", který zajišťoval výbuch fragmentační hlavice nad zemí což zvyšovalo její účinek na nechráněné a živé cíle.
Tento způsob vedení boje kladl obrovský tlak na rychlost komunikace a schopnost protiakci provést velmi rychle. V čemž se uplatňovala i umělá inteligence provádějící "předvýběr" vhodné jednotky v dané oblasti.
Odpovědět