Zapalovače

...aneb pily, lopaty, lezecké vybavení apod.
Odpovědět
Josef
Rozpadlík

Re: zapalovače

Příspěvek od Josef »

Rase, prostrč tou dírkou asi 6 cm dlouhou, čistě bavlněnou, pletenou šňůrku jako knotek (dobrá bývala šňůrka co visela od starých dřevěných okenních rolet). Vysuň ji ze zapalovače jen na 5mm, zbytek stoč uvnitř zapalovače na dno tak, aby až knotek uhoří, šel popotahovat a šnůrka se uvnitř nádržky nezasukovala. Pak nádržku pořádně napěchuj obyčejnou vatou, aby se celý prostor vyplnil. Do vaty můžeš uschovat ještě tři čtyři náhradní škrtací kamínky. Pak nalej do vaty pomalu tolik benzínu (technického nebo pro zapalovače, automobilový za moc nestojí) dokud se vsakuje a ještě kolem knotu nevykapává ven. Jak začne u knotu vykapávat, nalévání benzínu ukonči. Pak nasaď spodní víčko (pokud možno s nějakým těsnícím o-kroužkem). Pokud je křesací kolečko opořebené, zkus ho očistit alespoň ocelovým kartáčem ostrými tahy ve směru drážek na kolečku. Pokud by to nepomohlo, chtělo by to malým jemným (nejlépe diamantovým) trojhranným pilníčkem zoubky na kolečku znovu nabrousit a zapalovač bude zase mnoho desítek let úspěšně sloužit.
Rase
VIP
Pohlaví: muž
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rase »

Josef: díky za typ, jak budu mít chvilku, tak to zkusim. Tak sem právě zjistil, že bude problém s kamínkem. Podařilo se mi odčroubovat celou část a kamínek dostanu na místo, leč chybí tam šroubovací kousek, který drží kamínek na místě a může ho postupně vysunovat. Budu teda muset něco vymyslet :mrgreen:
ps. tak sem tam našrouboval sirku - teď je na ní závit a zdá se že kamínek drží
ps. tak sem našel vhodný šroubek a z obyčejného plyňáku vypreparoval pružinku s kamínkem. Teď zapalovač funguje skvěle (!)
Naposledy upravil(a) Rase dne 24.10.2012 13:02, celkem upraveno 1 x.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

dracekvo píše:Zippo jsem také nikdy neměl, ale co jsem čelt zkušenosti lidí, je prý lepší místo jednoho drahého zippa nakoupit halku zapalovačů na jedno použití.
Trochu mě to zajímá - kde jsi četl ty zkušenosti lidí? Mě se Zippo jeví jako nadmíru spolehlivá věc. S úspěchem to prošlo Tichomořím, Koreou, Vietnamem a šlapal.Na druhou stranu je možné, že kvalita už není co bývala. Jestli máš k tomu nějaký zdroj, tak ho, prosím, postni. Díky.
marish
VIP

Příspěvek od marish »

Benziňák se vyplatí kuřákovi, který ho má stále u sebe, Xkrát deně škrtne a zvykne si jednou týdně dolít benzín.
Pro člověka (jako já), který použije zapalovač nebo sirku párkrát do měsíce, je k ničemu, protože když by ho potřeboval, bude vyschlý benzín nebo zkorodovaný kamínek...
JimmyJazz

Příspěvek od JimmyJazz »

ja mam stejnou zkusenost. Obyc matne zippo za tech 80 stovacu nebo kolik stoji. Pokud lclovek pravidelne (jednou tydne staci) nedoplni palivo, tak si neskrtne (temer doslova :)
felix5
VIP

Příspěvek od felix5 »

tedy jako rozpadlickej zapík k ničemu . vyždycky sem myslel že zippo je svatej grál ale tohle vážně nedomyslely . jentak ze zvědavosti. už sem četl že s autobenzímen to je naprd ale co to přesně znamená ? s autobenzínem nehoří ? pokud ne pak sou benzíňáky do rozpadu vážně k ničemu .
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Zippo mam vazne rad, ale skutecne kdyz se pouziva jen obcas, tak je nanic. Vysycha velice rychle a lze ho pouzivat jen s benzinu podobnymi horlavinami.
bivoj
VIP
Pohlaví: muž

Příspěvek od bivoj »

Pokud benzíňák, tak jedině hermeticky uzavíratelný - jak o tom psal Josef. Za prvé se z něj nebude odpařovat benzín a vydrží v nádobce roky, navíc bude vodotěsný. Ale kde takový zapalovač sehnat netučím, a po pravdě řečeno ani jsem zatím žádný takový neviděl. Zippo je naprd z výše uvedených skutečností - brzo vyschne.

Než zippo, tak to už raději kvalitní plnící plynový + pár velkých kartuší plynu + pár kamínků. Svýho času byly velice v kurzu rakouské zapalovače tohoto systému od výrobce IMCO. Vyměnitelná nádržka na plyn (lze mít v zásobě více naplněných nádržek) robustní konstrukce, v těle zapalovače úchytky na dva náhradní kamínky, dvojí nastavení síly přítlaku pružinky kamínku ap. Až na nevodotěsnost ideální rozpadlický zapalovač.
Však mám také jeden doma, typ G22 zvaný "papoušek" (obrázek je z netu):
imco-g22.jpg
imco-g22.jpg (4.85 KiB) Zobrazeno 21430 x
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

Nevím zda to tu už není zmíněno - nicméně dodám ještě jeden podstatný rozdíl mezi Rakušákem a zapalovačem Zippo. A to, že Zippem nezapálíte napřímo plechovou petrolejku, Rakušákem ano. Po zapálení Rakušáku totiž lze ze zapalovače vytáhnout benzínovou ampuli s hořícím knotem. A tu, díky jejímu štíhlému tvaru, vsunout až těsně ke knotu "větruvzdorné" petrolejky tou úzkou mezerou, co po zmáčknutí páčky vzniká mezi hořákem a nadzdviženým cylindrem. Zippo vyjmutí ampule neumožňuje a překáží tam navíc nákružek okolo knotu, takže knot ve vodorovné poloze zapalovače dost špatně hoří. Stejně nepříjemně zavazí odklopné víčkou Rakušáku (nerozebraného), takže se prostě celým zapalovačem do lampy nikdy nevejdete. Buď na zapálení lampy musíte použít sirky nebo si musíte vyrobit dřevěnou třísku, kterou oheň ze zapalovače na knot v lampě přenesete. Oboje je samozřejmě zbytečná komlikace navíc, zejména pokud jste třeba dva týdny na neelektrifikované chatě a každý den večer (a někdy ještě i během noci) musíte petrolejku rozsvěcet. Stejné je to se zapálením svíce umístěné v improvizované lucerně na dně zavařovací láhve. Opět je lépe držet v ruce jen holou zapálenou ampuli než celý zapalovač. Obdobně jde vytažená ampule použít na snadný podpal v kamnech nebo jako mini-kahánek, protože obnažený knot hoří lépe než ve stísněném prostoru zapalovače, který navíc neúměrně zahřívá.

Rakušák s vytaženou ampulí:
rozebraný-zapalovač.jpg
rozebraný-zapalovač.jpg (27.1 KiB) Zobrazeno 21392 x
(zdroj obrázku: http://console-forum.net/attachment.php ... entid=6822)
alive

Příspěvek od alive »

zippak hori s jakymkoliv benzinem, redidlem, acetonem, lihem...nedela mu dobre ani velka zima, ani velke horko.(rychle vyschne) resenim pro nahodne pouzivani je mit po ruce ampuli s horlavinou. Co se tyce vody, pokud je cerstve nalitej a namoci se, staci vodu "vyfoukat", pripadne ho zahrat v dlani a hori. Josefem zminovanej "rakusak" je na tom podobne. Pokud ho pouzivam pravidelne (kurak) dolejvam tak jednou tejdne.
felix5
VIP

Příspěvek od felix5 »

Alive : Díky to sem potřeboval vědět. já sem si to myslel ale vyzkoušeno v praxi to jako nekuřák nemám. v tom případě je jasno (nějaká domácí pálenka bude k sehnání skoro vždycky) a nějakejch pár ML půjde taky z kdejakýho vraku ještě nějakou chvíly vycucat . Oproti tomu Plyn když už seženete tak ve velký láhvy a výrobou všemožnejch redukcí strávíte půl života . Za sebe mám teda jasno . Chce to benzíňák s těsněnim . Jen škoda že jich je jak šafránu .
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

Plyn... redukce... láhve... :shock: Tady velký pozor!
V ocelové láhvi je směs propan-butanu, zatím co do zapalovače patří jen čistý butan. Oboje zapaluje stejně, ale je velký rozdíl v plnícím tlaku. Nádobka zapalovače by vám mohla přetlakem prasknout. Pokud tuhle ruskou ruletu chcete v PA-době hrát, tak si alespoň pamatujte, že není bezpečné použít do laciného plastového zapalovače plyn z nové plné láhve. Ale je lépe vyčkat, až bude v láhvi jen 10...20% plynu, kdy ve směsi propan-butanu už převažuje butan, který má nižší plnící tlak a touto kapalnou složkou zapalovač opatrně naplnit. Nanejvýš ale jen ze tří čtvrtin celkového objemu ampule.
felix5
VIP

Příspěvek od felix5 »

to je dobrá připomínka nepovedlo se mi dohledat tabulkové hodnoty propanu a butanu na 20°C tak ti budu věřit .

jen doplním že pokud je v nádobě nějakej plyn stlačen natolik že zkapalní je jedno zda v ní je 3\4 nebo kapka kapaliny. tlak bude pořád stejnej a klesat začne v okamžiku kdy už v lahvi bude jen plyn. V tlakové nádobě je třeba nechat jen rezervu kvuli roztažnosti dané látky v důsledku okolní teploty.
surikata

Příspěvek od surikata »

Existuje zapalovač Věčná sirka je to sice ne formě přívěšku na klíče, ale dlouho vydrží nevysychá. Občas bývá na Aukru. Větší verze je v polském vojenském noži je to takový velký "vyskakovák"
Kolapsnik jr.

Příspěvek od Kolapsnik jr. »

zippak je plodem sve doby, kdy vune, zvuk kovu - omamne vypary, nemluve o ritualu-nutnosti pravidelneho doplnovani to vse patrilo k veci, rad jsem ho nosil do spatne spolecnosti, byl to artefakt a v PA asi podstatne mene prakticka pomucka, jak pisete jede i na ruzne lihy, knoty, jen snad ty kamenky.. ps neni v Postmanovi nerealisticka chcenka kdy Costner vynda mrtvole v aute (nekolik let stare) zippo a ono hori hah? ps2 mozna detinske, ale nejak jste me naladili asi ho pridam do bagu spolu s nejakym poctivym doutnikem ci gitanama bez filtru (delaji se vubec jeste) a kdyz se bude tavit ta ozonovka nad hlavou, rad si ty posledni vteriny osolim jeste postaru..
alive

Příspěvek od alive »

kolapsnik: delaj, neboj...a dokonce stylove Camelky:-)
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

Ještě doplním jeden "údržbový" postřeh k benzíňákům. Ten se týká především málo používaných zapalovačů u nekuřáků, které se pouze pravidelně udržují v pohotovosti doplňováním benzínu (což je právě můj případ). U nich je nutná občasná výměna knotu a vatičky, myšleno v horizontu let. Když hoří benzín na knotu, má knot dost vysokou teplotu, aby odpařil i hůře odpařitelné uhlovodíky, které benzín obsahuje. Pokud ale náplň vytěkává z nepoužívaného zapalovače tiše, za normální teploty bez zapálení, odpaří se pouze nejtěkavější složky. I když je benzín používaný do zapalovačů velmi čistý, přeci jen nepatrné množství těžších frakcí obsahuje. Dalším a dalším naplněním a opětným vytěkáním lehkých složek se pak ten malý zbyteček těžší frakce nahromadí - nejčastěji v knotu a horní části vatičky, kde vytvoří malé množství olejovité substance. Ta snižuje nasakavost knotu i vaty. Takto "ucpaný" zapalovač, i když je naplněný čerstvým benzínem, chytá velmi neochotně a často po několika sekundách hoření zháší. Letmý pohled ze strany plnění zespodu na vatičku nic neprozradí. Ta je totiž čistá. A vy marně přemýšlíte, proč tak technicky jednoduchá věc, jakou benzínový zapalovač je, nefunguje. Teprve úplné vyšťourání vatičky ven ze zapalovače odhalí, co bylo v horní části ampule v nepořádku.
miculas
Rozpadlík

Příspěvek od miculas »

Ještě bych upozornil, že kamínky do zapalovačů normálně oxidují a po pár letech si nemusíte "ani škrtnout" . ;)
felix5
VIP

Příspěvek od felix5 »

tohle sou perfektní informace. to mi tady chybělo. jen technická ke kamínkům : oxidují i v nádržce s benzínem ? tady by mohl pomoct nějakej nátěr nebo uložení do vazelíny
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

Už se to tu někde probíralo - kamínky uložené ve vatičce (tak, aby se nedotýkaly stěnani dna) přímo v nádržce zapalovače neoxidují. Alespoň ne ty moje, co jsem včerá v Rakušáku kontroloval, poté, co mě debata v tomhle vlákně přiměla, dívat se jak na tom ten benzíňák po půl roce odložení vlastně je. Jsou stále krásně "poměděné" (či co je to za povrchovou úpravu), tak jako když jsem je koupil. A to je tam mám schované už nejméně od roku 2005.
(Pro nevhodné uskladnění kamínků platí totéž, co platí i pro firesteel http://expedicebilytesak.sweb.cz/ostatn ... esadlo.htm)
Odpovědět