Výběr konkrétního typu nože pro přežití

Nože, mačety, sekery,píky, oštěpy, atd.
Odpovědět
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Tak Fallkniven je doma. Nakonec padla volba na A1, preci jen A2 uz bylo moc velke kopyto. Zaujalo me, ze je jen ze 3 tlustych vrstev oceli. Cekal jsem vic vrstev.
FMJ
VIP

Příspěvek od FMJ »

Ocel A1 je laminovaná (vrstvena - střed VG-10 a boky by měly být tuším 420... Více vrstev by dost prodražilo výrobu. A svůj účel to plní i tak...
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

v depce nebud! jestli mas radsi maly nuz, kup si moru. stoji do 600 a je vyborny (uhlikovku)
jestli mas rad velky nuz, kups si treba hudson bay od condora, nejake bowie od ontaria (marine raider je tuze pekny), nebo kukri, klidne z masanta.com - sice na nem budes muset zapracovat aby dobre slouzilo, ale stoji to za tu praci.
par let jsem fungoval i s tramontinou, kterou jsem si flexou serizl na kratsi sax. nema smysl propadat trudnomyslnosti. nakonec je to hlavne o rukach, a sebelepsi nuz ze svestky zalesaka neudela, kdezto sikovne ruce i s "horsim" nozem dokazi zazraky. svycara ale urcite ano do kapsy
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

evidentne nejsi odkojen MacGyverem (SORRY MACu :-) )
seriálem, samozrejme.
maly nuz v kapse se hodi, a on treba takovy spartan ma jen par zelizek a ne vzdycky se hodi tahat z baglu kukri. v obchodaku na me docela blbe cumeli -> nemohl jsem se dostat do nejakeho baleni skrz tu posranou folii, tak jsem ji pomohl :-)

ale kazdy si samozrejme svuj vyber upravi dle svych chuti.
bivoj
VIP
Pohlaví: muž

Příspěvek od bivoj »

Co se týče broušení, tak protože nejsem Hattori Hanzó ;) zakoupil jsem sadu LANSKY a nemůžu si ji vynachválit, neboť s tím snadno udržím požadovaný úhel fazety. Ovšem, jako i u kvalitních nožů, člověk se musí smířit s cenou, a nebo se naučit brousit ručně - nicméně pokud to člověk myslí s broušením vážně, tak kvalitní japonské vodní kameny dostatečné velikosti a v potřebných zrnitostech pro ruční broušení vyjdou celkově na daleko víc, než ta sada... (Ale nabrousíte na nich, pokud to umíte, vše)
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Nůž Glock. Bojový, survivalový, pracovní, opravdu kvalitní, dokonce má i image a stojí doslova pár stokorun. Ten splňuje prakticky všechny požadavky na slušný nůž pro přežití.
Mr.Sock

Příspěvek od Mr.Sock »

lacná ale účinná alternatíva k brúsnym kamenom, ak človek nechce minúť veľa peňazí :
http://skwbushcraft.wordpress.com/2011/ ... nie-nozov/
a tiež by som sa prihovoril za Glock, je to nezničiteľný kus železa s výborným púzdrom a za dobrú cenu, akorát na drobnejšie práce to teda moc nie je, takže k nemu nosím ešte Clipper alebo Opinel
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

šmirgl, pokud to není hadrák s kvalitním pojivem,se rychle zanáší a na tvrdší čepele není ideální. na sekáče, mačety supr věc. stačí v nouzi přihoblovat kulatinku naplacato nebo ji štípnout. na broušení používám normální ex-čssrácký dvojhrubostní brousek za pár kaček, který by měli mít v každém železářství. na lansky sady a podobné chujoviny se vyprdni. je to o praxi, trpělivosti a citu, a k tomu ti žádná hitech sada nepomůže. začni s kuchyňáky :-) tgěch ti nebude tak líto když to případně zprasíš. a na obtažení se mi osvědčil kus keramického izolátoru /odlomená tyčka/, nebo můžeš zainvestovat do jemnozrného karborunda Al2O3, ale to je frajeřinka :-)
goral

Příspěvek od goral »

Trosku k diskuzi:

A1cka je skvela, nedam na ni dopustit. Faktem je, ze na jemnejsi prace je trosku kopyto, ale posledni rok delam jen s ni a krome par reznych ran v mych prackach nebyl zadny probem (to je tak, kdyz se dela velmi jemna prace s velkym nozem, nabrousenym na holeni... :lol: ). Ostri drzi skvele, vsechny mozne i nemozne veci jsem s nim delal a pokazde to zvladl na jedincku. V lese se mnou zvladl bez potizi naporcovat nekolik kurat, pripravit par ryb, postavil jsem s nim mnoho pristresku, zamaskoval jeste vic plachtovych pristresku, rozdelal nekolik ohnu a rezal snad uplne vsechno. Schvalne mu davam zabrat a nemam k nemu vytku.
Brousim ho na Lanskym (milovnici konvexu a jejich specifickeho brouseni, trpete!).
Jedina vec mi na nem vadi. Pouzdro. Mam plastovou klasiku. poudro jako takove mi vyhovuje, je prijemne, ale nuz v nem klechta a dela to bordel- Mam v planu si nechat udelat nejakou zakazkovku z kydexu. Nuz nosim bud na veste a nebo casteji na pasku s extenderem.

A1cku pouzivam v kombinaci s Victorinox Outrider (velmi stary kousek, mam ho uz pres 15 let) a zatim jsem zvladl vse, co jsem potreboval. Maximalne na nektere specificke cinnosti beru multitool - ale jen kvuli klestim.

Ovsem mam v planu si na nejake cundry poridit kombinaci maly svycarak+F1+kvalitni sekera (asi hultaforska bude stacit) plus mozna mala pilka
Je to tezssi, ale lip se s tim dela a na cundrech (bushcraftech, ci jak to nazvem), kde casteji rozdelavam ohen a delam se drevem, takze tydle nastroje budou optimalni.

____
K te otazce na na levne noze
Urcite bych koupil svycarak do kapsy - tyhle noze sou proste sikovny a hodi se. Vyvrtak, nuzky, jemne ostri, pilka, male sroubovaky, otvirak - to jsou veci na ktere to pouzijes. Neni to podle me ani tak nuz, jako univerzalni pomocnik.

Univerzalni pracant na vsechno - Glock. Je tak univerzalni, ze hodne cinnosti s nim je opravdu za trest. Treba nezvlada sekat - je moc lehky. Ale za ty penize je to asi nejlepsi nuz na trhu.

Mozna bych zapremyslel (misto glocku) nad kombinaci nejake mory s mensi zalesackou sekerkou od kvalitnejsiho vyrobce. Je to v souctu drazssi, tezssi, ale bude se ti s tim delat mnohonasobne lepe.

____

Co se tyce brouseni - nedam dopustit na lanskyho, ale zavidim tem, kteri se naucili brousit v ruce.
Na knife foru jeden clovek prodava kvalitni brousky za par korun ale musis se to proste naucit. Varianta se smirglem je taky dobra, ale je spis na ty levnejsi kousky. Nemam ke svym nozum nejak velky citovy vztah, ale smirgl na A1ce by mi asi rval srdce.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

do 40 Rc to můžeš brát pilníkem ( mačety, je to osvědčené :-)) a doladit šutrem, do 55-58 ti ten šmirgl jakž takž stačit bude, ale pořád je to nouzovka. šutr je šutr. a v ruce je to pohoda, jen ten šutr nesmíš moc postavit, aby ti nestrhl fasetu z ostří, protože to potom opravit je divočina. pár kuchyňáků jsem taky zmrvil. to radši ať z toho vyleze čočka. proto se mi taky ten štaflikův fallkniven brousil velice dobře :-)
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Ohledně pouzder - Fallkniven, Morakniv, Hultafords a tak nějak všichni seveřani používají tak ubohá pouzdra. Svoji práci odvedou, ale vážně nenadchnou :( Chtělo by to nějaké vychytané pouzdérko, nejraději s integrovaným boxíkem na píčovinky ;)
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

já si pouzdra dělám sám :-)kůže, hadr, dřevo. nejčastěji v kombinaci. udělám dřevěný futrálek ( bohužel všechny moje sekáče jsou poněkud exotické, takže jsou to samá pádla), a to potáhnu kůží nebo látkou ( starý nohavice z maskáčů jsou fajn :-) nebo na větší nože používám britskou velkou sumku, kterou mají na martindale goloka, je docela vychytana
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Fabulous píše:Ohledně pouzder - Fallkniven, Morakniv, Hultafords a tak nějak všichni seveřani používají tak ubohá pouzdra. Svoji práci odvedou, ale vážně nenadchnou :( Chtělo by to nějaké vychytané pouzdérko, nejraději s integrovaným boxíkem na píčovinky ;)
Eh, Fabiku měl jsi někdy v prackách Sissipuukko? ;) Pokud ne, tak Tě omlouvá přehlíživá poznámka o severských pouzdrech. Ano, ušlechtilé Fallkniveny mají pouzdra co stojí za vyližpr****. Mula od plukovníka Peltonena má naopak jedno z nejlepších pouzder vůbec. Skutečně mě nenapadá, co by mohlo být na pouzdru lepšího. A když skrývá kudličku s image Tescoma a parametry, že s tím Fallkniven bojuje jen stěží, je to pecka. To však neznamená, že moje F1 s debilním pouzdrem půjde z baráku, nebo nedostane větší ségru.
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Ať googlim, jak googlim, tak všechna pouzdra na Sissi jsou zase taková ošklivá. Jasně fungují, ale není to můj šálek kávy.
MRAK
VIP

Příspěvek od MRAK »

štaflík píše:Eh, Fabiku měl jsi někdy v prackách Sissipuukko? ;)
:chuckle

Štaflíku, tady na rozpadu je koncetrace majitelů Sissipuukk poměrně vysoká ..... skoro bych řekl až většinová :mrgreen:
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Ošklivá ošklivá... K čemu by Sissi bylo hezké pouzdro? To nejni Grace Kelly. Funkčně je to pouzdro bombastické. Není mnoho futrálů, kde si hodíš ma levý popruh báglu kudlu střenkou dolů, nůž tak nechrastí, neklektá... A na 100% drží. Potom ho během 1sekundy jednou rukou zcela neslyšně vyndáš, aniž bys něco rozepíná, odepínal, vycvakával. Ten systém s jištěním přes kolečko je prostě bomba, od které by se měli všichni učit. Plukovník Peltonen při vymýšlení téhle šprcky justě viděl paragána, co se plíží podřezat hlídku. Tiše a spolehlivě.
Podceňovaný nůž, nejpodceňovanější pouzdro.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

MRAK píše:
štaflík píše:Eh, Fabiku měl jsi někdy v prackách Sissipuukko? ;)
:chuckle

Štaflíku, tady na rozpadu je koncetrace majitelů Sissipuukk poměrně vysoká ..... skoro bych řekl až většinová :mrgreen:
A ještě řekni, že jí nemáš rád :D
Ne vážně, to pouzdro je přeci hrozně vymakané. A způsob, jakým Sissi žere čtvrtmetrová polena je sladký...
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Nemusíš to tak plamenně hájit. Já ti věřím. Jen se mi zkrátka nelíbí. ;)
MRAK
VIP

Příspěvek od MRAK »

ano sissinu mám rád
:yes
muzzleloader
VIP

Příspěvek od muzzleloader »

Me se ted zalibila tahle pekna finka http://www.kentaurzbrane.cz/noze/nuz-marttini-350010 Vypada opravdu pekne a za slusnej peniz.Neznate nekdo?S Martinkama zkusenost nemam,tedy s jednou jo :-D
Odpovědět