Vlastne nemam co schovavat - nelegalni software nemam, par filmu sice stazenych mam, ale to je legalni a PA veci se vali vsude po internetu. Ovsem neni duvod nemit paranoiu a neztizi ci zcela znemoznit praci potencionalnimu zajemci o ma data.
Aktualne jsem v bode 0. Z hlediska me bezpecnosti vuci prumernemu uzivateli jsem na vysoke urovni. Nepouzivam jeden email, nepouzivam jednu prezdivku... Googlem o me nejde zjistit vic, nez jen maximalne maly stripek.
Ted bych se rad presunul na vyssi uroven. Ma predstava:
Po hardwarove strance - notebook (zrejme osvedcene lenovo T4xx) s procesorem podporujicim AES-NI (tedy procesorem pripravenym na praci s siforvanym materialem). Externi HDD obycejny + externi HDD s hardwarovou ochranou (WD Passport, ci obdobny).
-Notebook zasifrovany a zaheslovany, ovsem bez citlivych materialu. Pouze kancelarske programy, posta atd.
-Obycejny ext. HDD zasifrovany - zde by bylo odkladiste filmu a mp3 - je to citlivejsi material, ale v zasade nedulezity
-Ext. HDD s hardware ochranou, zasifrovany, s malou skrytou sekci s vyssim sifrovanim - zde zalohy osobnich udaju, pripadne i velmi citlive veci (funguje na dve hesla - viz manual k Truecrypt)
-Jako bonus outdoorova flashka, zasifrovana, obsahujici scany osobnich dokladu, ulozena v BOB, pro pripad pozaru atp.
(Sifrovaci software - Truecrypt)
Last resort ochrany dat je samozrejme mikrovlnka

Pokud je mi znamo, tak tento system totalne znemozni hrabat se v mych datech radovym vysetrovatelum a jejich IT oddeleni a to az do republikove urovne. Jak je to na vyssi urovni netusim (a ani nechci), ale domnivam se, ze skryta extra sifrovana sekce zadela na problem leckomu. Preci jen Truecrypt pouziva opravdu velmi kvalitni sifrovani a je to open source, takze by nemel mit zadni vratka - obecne je bran za jeden z nejlepsich na trhu.
____
Druha vec je jak vyresit samotny pohyb na siti.
U emailu jsem si jisty, ze problem nebude - samotny Gmail je bran za velmi bezpecny a nez by pripadna zadost o spolupraci od nasich organu prosla do usa, to by trvalo velmi dlouho. Facebook je samozrejme mor, ale v modernim svete se mu clovek nevyhne - ovsem vim co kam davat a co ne - tady problem dle meho neni.
Otazka zni, co Messengery typu ICQ - je mi jasne, ze musi byt sifrovane na obou stranach.
Posledni, podle meho nejdulezitejsi vec - samotny pohyb po siti a logovani IP adres u internetovych for (treba tohoto). Ma te nejaky osvedceny anonymizer? Cetl jsem neco malo o TOR, ale trosku mam obavu z rychlosti. Kdyz jsem davno zkousel anonymizer, tak byl problem s rychlosti, casto s pripojenim na nezname stranky atd.
Anonymizery by mely pokryt moznost sledovani pohybu po siti
Otazka jeste zni jaky Firewall a v kombinaci s jakym antivirem?
To by mel byt posledni stripek mozaiky, zabranujici brutalnim utokum na pocitac.
Jsou jeste nejaka uskali, co se tyce ochrany dat a anonymity na netu, ktere jsem opomel?
Samozrejme bavime se idelane o open source- s tim mam nejlepsi zkusenost a bohuzel platforma windows.